Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Taniec obrzędowy w Świecie Kuli a Morris Dance
Autor Wiadomość
Aida 
Moderator

Wysłany: 30 Grudzień 2008, 22:54   Taniec obrzędowy w Świecie Kuli a Morris Dance

Bardzo ciekawa sprawa, okazuje się, że tańce obrzedowe w okręgu, czyli np. motyw tańca "oro" znany z aranżcji Bregovica pieśni "Ederlezi", tańce żydowskie takie jak "Hava Nagila" oraz taniec Morris mają wspólnie, przedchrześcijańskie źródło!
Znalazłam o tym jakieś wzmianki w sieci ale może wiecie coś więcej na ten temat?
Swoją drogą w ikonografii średniowiecznej znane są też wyobrażenia tańca po okręgu, jako najprostszego i najbardziej rozpowszechnionego typu tańca (zobaczcie w sieci freski z zamku Runkelstein). Z tańca tego wywodzi się też motyw "Ody do radości".
Interesujący motyw, szczególnie, że akurat trzy utwory muzyczne które wymieniłam na początku wywołują dość niesamowite wrażenie.
Tutaj można poczytać:
http://www.angelfire.com/folk/hora/
I tutaj:
http://en.wikipedia.org/w...ance)#Gypsy_oro
Brrr... Wierzenia sprzed 8 000 lat, uch! :mrgreen:
Mamy w Polsce jakiś odpowiednik? Na pewno jest...

edit: o rety już wiem, korowód. :) Kojarzycie motyw korowodu? Chocholi taniec w sztuce...? Ujuju...

Odpowiedz do tematu