|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Świat Dysku jako parodia świata |
| Autor |
Wiadomość |
czekoladoholica
|
Wysłany: 7 Listopad 2006, 23:59 Świat Dysku jako parodia świata
|
|
|
Dzień dobry. Nazywam się Ola K. i bardzo lubię Pratchetta. Już się przedstawiłam, więc mogę zaczynać ;)
Mam prezentację maturalną z PTerry'ego, tematem jest "Obraz świata w powieściach Terry'ego Pratchetta. Przedstaw jego cechy odwołując się do wybranych powieści".
Moja teza do tego tematu brzmi "Oczami Pratchetta - >>Świat Dysku<< jako karykatura świata".
I teraz szukam wszelkich analogii pomiędzy ŚD a naszym. Mam ich co prawda sporo, ale chcę zgromadzić ich jak najwięcej, żeby wybrać najlepsze.
Tak więc będę wdzięczna za wszelką okazaną mi pomoc. Liczą się najbardziej odjechane i zeschizowane skojarzenia (ale te normalne też się przydadzą).
PS. To jest moje pierwsze forum i mam najdzieję, że nie popełniłam żadnego karygodnego błędu, a jeśli jednak to się zdarzyło, to bardzo przepraszam - za karę nie zjem kolacji i będę spała od ściany. Pozdrawiam. |
_________________ masochistycznie rzecz biorąc, bardzo mi się podobasz
"Jak powiada niania: łap okazję za napletek" |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 00:16
|
|
|
Po pierwsze mysle, ze nikt tu nie bedzie nic wypisywal, bo to byloby bez sensu.
Po drugie polecam APF (http://www.lspace.org/books/apf/index.html), gdzie nie liczac wielu oczywistych mozesz znalesc setki, jesli nie wiecej nawiazan. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 08:16
|
|
|
Może napisze te, które ty masz: | czekoladoholica napisał/a: | | Mam ich co prawda sporo, | , chociaż jak zauważył Set, wszystko jest w APF. |
|
|
|
 |
Aida
|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 15:27
|
|
|
Załóżmy w BV podforum dotyczące prac magisterskich, maturalnych i innych bo sporo tego.
A jeśli chodzi o takie dane to faktycznie wszystko jest w APF, tylko, że jak ktoś nie jest anglojęzyczny to faktycznie może mieć kłopot.
Qba pracował nad encyklopedią (takie nasz NZP) może tam poszukaj póki co?
Aha, i podrzuć Qbie co już masz to się dołączy. |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
czekoladoholica
|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 15:52
|
|
|
Z tych moich nawiązań to są na razie same takie oczywiste, bo dopiero zaczęłam, chociaż po lekturze APF stwierdziłam, że muszę się bardziej wgłębić. APF to świetna strona, ale będę musiała trochę popracować, nad tymi analogiami, bo wątpię, żeby komisja uwierzyła mi, że czytając Pratchetta nagle krzyknęłam "Eureka - przecież to są sparafrazowane słowa z XIX - wiecznej powieści >>Paul Clifford<<, napisanej przez Edwarda Georga Earle Bulwer-Lyttona!"
Dzięki serdeczne za pomoc ;)...a teraz czeka mnie duuuużo pracy. Pozdrawiam :) |
|
|
|
 |
czekoladoholica
|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 16:14
|
|
|
No i wkońcu nie napisałam o tych moich analogiach, a że mam niewiele czasu to chociaż o nich wspomnę, przynajmniej o kilku z książek, które aktualnie przerabiam
"Kapelusz pełen nieba" - kredowy koń - Biały Koń z Uffington w Oxfordshire,
"Kosiarz" - sprzedawczyni czekoladek parafrazuje słowa Marylin Monroe, mówiąc, że diamenty są najlepszymi przyjaciółmi kobiety,
"Wolni ciutludzie" - Akwila wchodzi do Fik Mik Figli przez fałszywą króliczą norę - "Alicja w krainie czarów",
"Mort" - Sto Lat, czego chyba nie trzeba tłumaczyć ;),
Uberwald - kopalnie tłuszczu - tu akurat sam Pratchett wypowiada się, że zainspirował się Polską, a jego wypowiedź znajduje się w książce "Sztuka Świata Dysku",
same kontynenty ŚD są całkiem podobne do tych, w rzeczywistym świecie - mam Mapę ŚD i zamierzam ją dokładnie przedstawić szanownej komisji maturalnej...
...itp., itd... |
|
|
|
 |
Aida
|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 17:12
|
|
|
| Ehem, no tak, ale piszesz tu o szczególikach, ja gdybym miała przygotowywać się do matury, to bym zaczęła od rzeczy najważniejszych i ogólnych, jak sama konstrukcja świata, nawiązania do mitologii i analogie literackie i skąd się to wzięło... A potem, że np. rusznic jest wzięty z Leonarda da Vinci a marsz jakiśtam z marszu Mendellsona... |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 17:48
|
|
|
Zgadzam sie z Aidą.
Nie chodzi tu o zaprezentowanie "odniesien, jakie sie znalazlo".
Moze jakims pomyslem jest zaprezentowanie tego, ze ta "karykatura" istnieje na wielu plaszczyznach, jak geografia, literatura, sztuka, kultura, etc. A dokladne przyklady tylko jako poparcie danego punktu.
Prezentacja maturalna nie jest dluga (zeby wymieniac te setki, a moze i tysiace nawiazan), ale zarazem nie mozna zanudzic komisji. |
|
|
|
 |
czekoladoholica
|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 18:10
|
|
|
| Też racja. Zaczynam mieć wyrzuty sumienia, że dopiero teraz nad tym myślę. Przede wszystkim muszę ułożyć sobie jakiś plan, bo takie właśnie gromadzenie poszczególnych informacji jest jednak bez sensu. Trzeba będzie trochę nad tym pomyśleć. Dzięki ;) |
|
|
|
 |
Aida
|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 20:21
|
|
|
Nie dziękuj, po prostu kompleksowo to przygotuj od ogółu do szczegółu. Pomyśl sobie, że robisz program dla telewizji diskawery. Poprzyj to jakimiś planszami, schematami czy coś, najważniejsze, żeby to było lekkie i ciekawe, a jak do tego zdołasz popisać się niepłytką wiedzą ogólną (którą zapewne masz) to piątka murowana. Powodzenia. |
|
|
|
 |
czekoladoholica
|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 23:10
|
|
|
Dzięki dzięki, moim wynikiem pochwalę się na forum...
...tzn. mam nadzieję, że będę miała czym się pochwalić ;)
aha, jeszcze jedno - o planszach już myślałam, na pewno pokażę mapę, tylko zastanawiam się co mogę jeszcze pokazać - bo chyba pokazywanie poszczególnych postaci to nie bardzo? Aido jak masz w zanadrzu jeszcze jakiś inspirujący pomysł to koniecznie podziel się nim ze mną ;) |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 23:28
|
|
|
| pokaż rys przedstawiający ogólnie świat dysku - dysk, słonie, żółwie - wygooglaj rysunek z hinduksiej mitologii przedstawiający podobny schemat - już masz wtedy ogólną wielką karykaturę i bazę. |
|
|
|
 |
Aida
|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 23:30
|
|
|
Zawsze możesz pożyczyć od Uboota żółwia i zrobić model. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 9 Listopad 2006, 00:39
|
|
|
| Nawiazujac do tematu pracy mozesz pokazac prace Kidby'ego, ktore sa parodiami znanych obrazow (i nie tylko obrazow). |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 9 Listopad 2006, 07:29
|
|
|
| Cytat: | | Zawsze możesz pożyczyć od Uboota żółwia i zrobić model. |
Mój żółw to jest dopiero model, ale to opowieść na inny temat |
|
|
|
 |
Inkwizycja
VIP

|
Wysłany: 9 Listopad 2006, 10:55
|
|
|
Czekoladoholico, masz świetny temat na maturę . Na twoim miejscu wypunktowałabym po kolei, o czym chciałabyś mówić komisji. Moja propozycja jest mniej więcej taka:
1) Ogólna budowa ŚD - że żółw, słonie i tak dalej, i porównanie ze wspomnianą przez Kormaćka wizją z mitologii hinduskiej
2) Geografia Dysku - porównanie krajów/miast do miejsc z naszego świata
3) Bohaterowie - do kogo nawiązują poszczególne postacie (najlepiej wybierz ze 4-5 najbardziej charakterystycznych i omów je krótko)
4) Fabuła lub wątki niektórych książek z cyklu - krótko omówić, co parodiuje, czy do czego nawiązuje, np. Trzy Wiedźmy i Makbet (to akurat mogłoby się komisji spodobać, bo Makbeta będą znać ), albo Ruchome Obrazki i ogólnie świat przemysłu filmowego.
Podstawowe zasady - nie rozdrabniaj się, nie wplataj za dużo szczegółów, bo zmęczysz słuchaczy - nawet jeżeli będziesz mówić bardzo ciekawie, to może się zdarzyć, że ktoś z komisji nigdy nie czytał książek Pratchetta albo ich nie lubi. Odradzam przygotowywanie prezentacji z wykorzystaniem komputera (czy to w powerpoincie, czy jako puszczane fragmenty filmów, czy cokolwiek) - kiedy ja zdawałam maturę, komputer w sali albo wcale nie działał, albo nie odtwarzał dźwięku, więc wszystkie tego typu prezentacje w zasadzie poszły na marne. Niby szkoła powinna zadbać, żeby działało, ale różnie to bywa. Przy omawianiu różnych postaci możesz posłużyć się kopią ilustracji Kidby'ego, ale lepiej nie przychodź ze Sztuką Świata Dysku na maturę , tylko miej te ilustracje wydrukowane i najlepiej ponumerowane - będzie Ci łatwiej szukać. Dobrym pomysłem są kartki z wypisanymi cytatami z książek, które możesz wpleść w prezentację, dzięki temu będziesz miała trochę mniej tekstu do opanowania pamięciowo. Jeżeli twoja teza brzmi "Oczami Pratchetta - >>Świat Dysku<< jako karykatura świata", definicję karykatury też możesz sobie wydrukować i wpisać jako materiał pomocniczy. I pamiętaj, że jeżeli będziesz używać zamiennie słowa karykatura i parodia, to komisja może Cię zapytać, czym różnią się te dwa pojęcia.
Eh, taki fajny temat. Że też nie wpadłam na nic podobnego, jak maturę zdawałam . |
|
|
 |
czekoladoholica
|
Wysłany: 9 Listopad 2006, 12:03
|
|
|
| solidna porcja świetnych pomysłów i mogę naprawdę zaczynać ;) bardzo Wam wszystkim dziękuję, jak będziecie mieli jeszcze jakieś wizje to się nimi podzielcie ;)) |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 4 Styczeń 2007, 14:28
|
|
|
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwage, ale na okladce Ostatniego Bohatera ( wersja z ilustracjami) jest obrazek Rincewinda. Ten obrazek to parodia "Krzyku" Edwarda Muncha.
edit Agata_G: a łyżka na to: niemożliwe!
Powodzenia na maturze ! Tez zdaje w tym roku ( patrz temat : Cohen Barbarzyńca) |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 4 Styczeń 2007, 15:18
|
|
|
W srodku też są dwie parodie obrazów. Odsyłam do odpowiedniego tematu.
[ Komentarz dodany przez: settler: 4 Styczeń 2007, 15:47 ]
Wiecej niz dwie |
|
|
|
 |
Akari

|
Wysłany: 5 Styczeń 2007, 16:30
|
|
|
Temat według mnie bardzo fajny ale jednocześnie dosyć trudny jeśli chodzi o moją nauczycielke od polskiego to jest kiepsko nastawiona do fantastyki i nie mile widziane jest u niej opieranie się na tego typu książkach w wypracowaniach np. oczywiście wiem, że ludzie są różni a komisja powinna być obiektywna... Jeśli chodzi o sam temat to dołączam się do wypowiedzi Inkwizycji ehh sama jeszcze nie zdawałam matury ale będę się starała o to, zeby stres mi wszystkiego nie zepsuł i życze tego wszystkim. |
_________________ ZMIENIANIE CUDZYCH WPISÓW TO BARBARZYŃSTWO !!!
a to urocza świnka wietnamska
 |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |