Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Rasizm u Praczeta
Autor Wiadomość
Uboot 
Moderator

Wysłany: 12 Maj 2008, 01:11   

Pratchett po prostu pokazuje, że rasizm w dzisiejszych czasach wciąż istnieje i jest problemem.
Ot cały Terry. Zachęca nas, poprzez swoje książki, do dyskusji na tematy poważne. Jak widać udało mu się nawet z UAMem. :))

nanom 

Wysłany: 22 Czerwiec 2008, 02:59   

Ano udało. Ja też czytając książki (ale niestety jeszcze nie Thud!) zauważyłem problem. Chociaż czy to taki problem... Osobiście nie sądzę. Pratchett swoim zwyczajem dokonuje raczej analizy socjologicznej naszego świata, niż sam przyjmuje tę paskudną postawę. Ją też zresztą wyśmiewa, tworząc pojęcie gatunkizmu ("biali i czarni nie mieli ze sobą problemów, bo ramię w ramię prześladowali zielonych"). I nas uczula na fakt, że całkiem rasizmu z naszego kraju/kontynentu to się jednak nie pozbyliśmy...

Kwestia krasnoludów. Też chciałem zacytować SŚD, ale widzę, że ktoś już zrobił to wcześniej. Mi idealnie pasuje teoria, że krasnoludy to dyskowi starsi bracia w wierze. Każdy detal się zgadza. A skąd tu się wzieli muzułmanie? Przecież Azja jest reprezentowana przez dwa narody: Arabowie to Klatchianie, Chińczycy/Japończycy przeistoczyli się w Agatejczyków.

Podsumowując: rasizm w książkach o ŚD owszem, występuje. Ale daleki byłbym od tezy, że sam Terry jest rasistą. Wręcz przeciwnie.
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

Odpowiedz do tematu