Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Pratchett w oryginale
Autor Wiadomość
Aida
Gość
Wysłany: 25 Sierpień 2005, 19:54   

Settler a nie ma jakiejś innej metody zakupienia tego niż przez znajomych? Bo np. na eBayu trzeba miec konto dewizowe (nie mam), albo PayPal (nie mają umowy z Polską).

EDIT Kor!
Przestańcie z tym OT już -> PM

Krejt 
Administrator

Wysłany: 25 Sierpień 2005, 22:47   

Gość napisał/a:
PayPal (nie mają umowy z Polską).

Błąd. Już można rejestrować się na PayPal z Polski, wystarczy mieć kartę kredytową lub Visę Electron Inteligo.
Wiem, bo mam konto na PayPal, nawet już zweryfikowane.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 27 Sierpień 2005, 00:19   

no zawsze jest Amazon.uk.
tam jest -30%, ale trzeba doliczyc ogromne koszty przesylki

ja mialem to czescie, ze ojciec pojechal na poltora tygodnia do Londynu w celach wypoczynkowych, wiec go wykorzystalem :D

A tak poza tym to czy w naszej pieknej stolicy nie mozna tego dostac, czy sprzedaja tam w ogole wydania Doubleday? Bo w Gdansku sa tylko Corgi i to duzo taniej niz w Anglii :P .

Morgana 

Wysłany: 27 Sierpień 2005, 19:54   

to prawda :D kupiłam Corgi'ego właśnie Night Watch x3 i już skonczyłam T_T a to było takie fajne x3 nie moge sie doczekać THUD! :D

Aida
Gość
Wysłany: 28 Sierpień 2005, 21:51   

Są w twardych okładkach, ale jakoś na miękkie nie mogę trafić.
Kormaciek, żadne OT dyskutujemy w końcu o GP, jak niby mam to przeczytać skoro nie mam i nie mogę nigdzie dostać?

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 28 Sierpień 2005, 22:15   

GP jest na razie tylko w wydaniu Doubleday, Corgi bedzie dopiero w pazdzierniku tego roku, wiec nic dziwnego, ze nie mozesz znalezc :) .
A tak z ciekawosci to ile kosztuja w polsce hardbacki?

Morgana 

Wysłany: 29 Sierpień 2005, 18:50   

ja nie widziałam nigdzie hardback'ów Y_Y

sett - z calego serca prosze o nie pisanie takich postow. nie dosc, ze zupelnie nic nie wnosi (gdyby teraz polowa uzytkownikow na kazde pytanie pisala "nie wiem", to bysmy zbyt dlugo nie pociagneli), to jeszcze pare postow wyzej mozna juz przeczytac, ze w Gdansku sa tylko wydania Corgi (paperback), a Doubleday (hardback) mozna dostac w Wawie (moze tez i gdzies indziej, ale to juz nie do tego tematu).

EDIT Kor!
To ja też dorzucę swoje 3 grosze - to już 2-gi twój post w tym temacie i drugi w tym samym stylu - powinien zostać usunięty, a zostaje ku przestrodze. Na litość!!!!

Skonto 

Wysłany: 30 Sierpień 2005, 08:34   

A czy może ktoś wie gdzie można dostać GP na Pomorzu, dokładniej w okolicach Słupska i Koszalina? Bo tutaj od dawna jest posucha...

Kor 
Moderator

Wysłany: 30 Sierpień 2005, 08:58   

W Koszalinie napewno nigdzie - schdziłem cały na awkacjach - wszystkie księgarnie, Empik, tanie książki itp. Mogłem gdzieś nie trafić, ale w Koszalinie pewnie nigdzie.

sett - widze, ze juz wszyscy sobie pozwolili pisac w nieodpowiednim temacie (zreszta ja tez...), wiec przenioslem posty dotyczace kupowania ksiazek po angielsku do odpowiedniego tematu

Skonto 

Wysłany: 31 Sierpień 2005, 09:48   

Do ludzi z tych okolic: Wczoraj byłem w Empiku w Koszalinie i jest szansa na dostawę nowych Pratchettów w oryginale, podobno gdzieś na mieście jeszcze jest oryginałów (niestety wciąż nie wiem gdzie). W Empiku jest jeszcze oryginalny Kolor Magii.

I.Inni 

Wysłany: 27 Wrzesień 2005, 15:50   

Na dobry początek pytanie: która z postaci z ŚD w prezentowanym przeze mnie przekładzie na nazwisko ma Mumm?

Będąc ostatnio w Niemczech, kupiłem BHA-M, czyli po ichniemu "Fliegende Fetzen" ("Latające strzępy"?). Wydawnictwo Goldmann, tłumaczenie Andreas Brandhorst, cena 8.90 euro.

Tłumaczenie. Pan Brandenhorst stosuje "gambit DMG", czyli tłumaczy niektóre nazwiska. Taki Downey został teraz Witwenmacherem. A poza tym, raczej dobrze.

W Niemczech widziałem także kilka wydań "dwie książki w jednej", np. "Kosiarz" i "Ruchome obrazki" w jednej książce. Jedno z nich zawierało PB i coś jeszcze. Za okładkę służyła ilustracja Kirby'ego, jakby okładka do PB, tyle że przedstawiająca Bruthę i Vorbisa na pustyni. Tego rysunku chyba nie widziałem w RKO..

Aha, a Mumm to oczywiście Vimes.

Kor 
Moderator

Wysłany: 27 Wrzesień 2005, 16:46   

I.Inni napisał/a:
BHA-M, czyli po ichniemu "Fliegende Fetzen" ("Latające strzępy"?).

Może to też jest umiejscowienie tytułu, tak jak to zrobił PWC. :roll:

I.Inni napisał/a:
Pan Brandenhorst stosuje "gambit DMG", czyli tłumaczy niektóre nazwiska. Taki Downey został teraz Witwenmacherem. A poza tym, raczej dobrze

Chyba jednak nie tak jak PWC, tylko jak DMG. Biedni Niemcy (oksymoron).

I.Inni napisał/a:
W Niemczech widziałem także kilka wydań "dwie książki w jednej", np. "Kosiarz" i "Ruchome obrazki" w jednej książce

U nas na allegro też takie znajzdiesz. Za jedyne 24.99 :wink: A tak na poważnie, to w Wielkiej Brytanii wydawane są Omnibusy (3 w 1). Tylko że tam lecą seriami, a nie tak dziwacznie jak Kosiarz i Ruchome Obarazki.

Wydano do tej pory z Omnibusów tak:

The First Discworld Novels Omnibus [Kolor Magii, Blask Fantastyczny]

The Witches Trilogy [Równoumagicznienie, Trzy wiedźmy, Wyprawa wiedźm]
(co też jest dziwne, bo PiD zaczynają się dokładnie tam, gdzie kończy Wyprawa Wiedźm, wiec mogli wydać to tak TW, WW, PiD)

Death Trilogy [Mort, Kosiarz, Muzyka duszy]

City Watch Trilogy [Straż! Straż! Zbrojni, Bogowie, Honor, Ankh-Morpork]

Gods Trilogy [Piramidy, Pomniejsze Bóstwa, The Thief of Time]

The Rincewind Trilogy [Czarodzicielstwo, Eryk, Ciekawe Czasy]
(co również jest dziwne, bo The Last Continent zaczynają się dokładnie tam, gdzie kończą Ciekawe Czasy, chociaż tu musieliby zrobić tetralogy, bo Eryk też zaczyna sie tam gdzie kończy Czarodzicielstwo)

I.Inni napisał/a:
PB i coś jeszcze. Za okładkę służyła ilustracja Kirby'ego, jakby okładka do PB, tyle że przedstawiająca Bruthę i Vorbisa na pustyni. Tego rysunku chyba nie widziałem w RKO..

To jest okładka do Klandarza na rok 2002. Skądinąd bardzo łądna i malownicza.

okladka
The Discworld Calendar: 2002

Krejt 
Administrator

Wysłany: 27 Wrzesień 2005, 18:14   

Cytat:
• City Watch Trilogy [Straż! Straż! Zbrojni, Bogowie, Honor, Ankh-Morpork]

Bez NGN? Czy się może machnąłeś? Wycięcie NGN z ciągu byłoby strasznie głupim posunięciem, jako że stanowi ciągłość fabularną z S!S! i Z.

Kor 
Moderator

Wysłany: 28 Wrzesień 2005, 06:36   

Nie, nie machnąłem się.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 22 Listopad 2005, 10:59   

ciag dalszy z powiesci 'gdzie znalezc'

W Gdansku w centrum handlowym Manhattan. W tym nowym duzym Kolporterze.
Ciekawostka, ze po angielski sa to wydania amerykanskie. Czyli mozna zobaczyc te wszystkie alternatywne okladki na zywo.

Za to po niemiecku (kto w ogole czyta w Polsce Pratchetta w tym jezyku) ksiazek juz jest naprawde duzo. Prawie kazda powiesc i nawet 2 egemplaze 'Discworld Portfolio'.

Tylko czemu po niemiecku?!?!

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 22 Listopad 2005, 20:11   

settler napisał/a:
Tylko czemu po niemiecku?!?!

Bo niektórzy (np. ja :wink: ) studiują germanistykę i poprzez przeczytanie chętnie pogłębiliby znajomość tego szlachetnego języka :D . Przydałoby mi się, żeby je ktoś przerzucił mi do Krakowa, do EMPiKu

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 22 Listopad 2005, 22:17   

w Krakowie sprawdz na Grodzkiej tam cos bylo pare let temu o ile pamietam i to nawet po konkurencyjnych cenach, a jak nie ma to tamtejsze mile panie z pewnoscie Ci wszystko sprowadza

tiara 

Wysłany: 30 Marzec 2006, 06:59   Książki angielskie [u nas niewydane]

Wcześniejszy tytuł tematu:

Unseen University - Książki Angielskie
Dla tych co przeczytali już książki u nas jeszcze nie wydane -SAME SPOILERY!!!

Zaczełam od Ostatniego kontynentu jeszcze przed polskim wydaniem bo byłam bardzo ciekawa co nowego u Rincewida. :D
Do dziś przeczytałam już The Fifth Elephant, The Truth i Night Watch i zaczynam Monstrous Regiment. Na pewno sporo jest osób które tez mają juz te książki lub inne za sobą więc czekam na opinie. :wink:
Co o nich sądzicie? Czekam na spoilery.

Kor 
Moderator

Wysłany: 30 Marzec 2006, 09:20   

Temat bez sensu trochę, bo ja przeczytałem Thief of Time (Złodzieja Czasu) i jak Ci zacznę spojlerować o tej książce a ty mi o tych co wymieniłaś u góry, któych ja nie czytałem, to to się mija z celem.

tiara 

Wysłany: 30 Marzec 2006, 10:01   

Mi nie psuje apetytu na ksiązke to ze czegoś się wcześniej dowiem o niej. Ważne jest dla mnie nie tylko co pisze ale bardziej jak. A humoru pratchetta nic nie pobije.

Ok może to i głupi temat ale poradzcie gdzie moge podyskutowac o tych ksiązkach nie martwiąc się że zapsuje komuś zabawę. Mam czekac aż ukarze się polska wersja tych książek czyli za rok może półtora. Przecież tak wiele osób czyta Pratchetta w oryginale.

Odpowiedz do tematu