Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Pratchett w oryginale
Autor Wiadomość
qjoe
[Usunięty]

Wysłany: 14 Kwiecień 2004, 22:02   

Dzisiaj w "Kwancie" na Świdnickiej we Wrocku widziałem Monstrous Regiment. Tylko był wydany w twardej oprawie, całkiem spory gabarytowo i kosztował 74 zela. Wydawnictwa nie pamiętam, coś na D.

Za to kreskówka z "Times'a" i okładka była całkiem niezła...

efzetiks 
VIP

Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 00:34   

jakim trzeba sie wykazywac poziomem jezyka angielskiego zeby sie dobrze bawic podczas czytania orginalow? bo mimo tego, ze w Szczecinie raczej nie dostane orginal to kto wie gdzie moja noga stanie...

Antrajk

Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 06:25   

hmmm chyba trzeba sie poslugiwac jezykiem rownie dobrze jak polskim.
Czytanie w chwili gdy sie nie rozumie jakis slow czy zwrotow nie ma sensu - szczegolnie ze Pratchett uzywa 'slangu', gier slownych etc - wiec raczej wystarczajaco wysokie umiejetnosci sa wymagane zebym nawet nie probowal ;)

Vanti 
Moderator

Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 09:25   

Hmmm... Ja nie uwazam, zebym znal jakos mega-super-hiper angielski a przeczytalem okolo 6 ksiazek in inglisz.

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 13:27   

a ja moge szczerze powiedziec, ze angielski znam raczej srednio, a czytac oryginaly moge, czasem jak sie cos trafi nieznanego, to wiadomo - zagladasz do slownika i idziesz dalej
sam komfort czytania nie ten - ale zabawa lepsza, bo jak wiadomo, oryginal jest lepszy

efzetiks 
VIP

Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 15:28   

no i prestiz oraz wiecej Pratchetta na polce

Antrajk

Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 16:31   

hmmm a tak z ciekawosci, gdzie kupujecie angielskie ksiazki? jakis sklep internetowy, moze linkiem zarzucicie?
I mniej wiecej jak to w cenach wychodzi? (koszt przewozu do kraju etc)

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 18:43   

Antrajk przesledz dokladnie ten temat od poczatku do konca to siem dowiesz co i gdzie mozna kupic... niestety jesli chodzi o Katowice to jest z tym cienko (chyba ze znasz jakies ksiegarnie jezykowe o ktorych nie mam pojecia), kiedys byly w Empik Megastore ale od jakiegos juz czasu polki swieca pustkami

co do sklepow internetowych to tez nie jest z tym najlepiej, jedyne jakie udalo mi sie spotkac to w merlinie (mam stamtad nawet the truth'a) ale to tez bardzo zadko, chodziac kiedy pisze te slowa to w merlinie oferuja 3 (czytaj wyjatkowo duzo ;) ) oryginalne pratchetty: The Truth, Thief of Time i Small Gods niesety wszytkie po zniewalajacych cenach 34zł (wiec drozej o 10gr niz w i tak drogich Empikach :( ) + 9,5 za przesyłke (no chyba ze jestes stalym klientem, to mozliwe ze uda Ci sie tego nie placic)

Keyff 
Moderator

Wysłany: 27 Kwiecień 2004, 13:19   

We Wrocławiu w księgarni Columbus (że ak powiem - n tyłach empiku ;) ) widziałem oprócz mapy lancre, całej serii DW - komiks The LKight Fantastic, oraz Illustrated Screenplay: Wyrd Sisters (scenariusz z obrazkami z filmu animowaneg) komiks chyba 49, a wyrd sisters jakie¶ 53.

dla mnie troche za drogo... ;)

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 30 Kwiecień 2004, 07:16   

ja moge wypisac juz wiecej ksiegarnii, gdzie mozna dostac w GDansku Pratchetta, ale zrobie to w wolniejszej chwili
tymczasem moge powiedziec, ze komiks Light Fantastic tez kiedys u nas byl, ale z tego co pamietam to za 70zl...

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 3 Maj 2004, 13:50   

oto lista gdzie w Gdansku mozna kupic ksiazki w oryginale (ceny powiesci podaje z pamieci):
Ksiegarnie English Unlimited - 37 zl (sprawdzilem we Wrzeszczu i ta obok Wielkiego Młyna)
Ksiegarnia jezykowa vis a vis Notu (zielony szyld) - 36 zl
Empik Megastore - 34 zl

w Empiku sa tez pojedyncze sztuki (z 6-7) w jezyku niemieckim, co ciekawe w tymze jezyku jest tez ksiaka kucharska Nianii, ale jako, ze niemieckiego szczerze nie lubie i ciesze sie, ze juz sie nie ucze, to nie kupilem :)

Aida
Gość
Wysłany: 3 Maj 2004, 14:03   

Antrajk napisał/a:
hmmm chyba trzeba sie poslugiwac jezykiem rownie dobrze jak polskim.

Bez przesady. Zaczęłam czytać Pratchetta z angielskim na poziomie bardzo podstawowym i słownikiem pod ręk±. Następnie nauczyłam się języka, żeby przeczytać resztę zanim j± przetłumacz± na polski, i uczyłam się wła¶nie na Praczecie, również ze słownikiem w ręku. Pod względem gramatycznym spokojnie wystarczy poziom maturalny (opanowanie gramatyki: czasy, gerundy, conditionale i strona bierna), do reszty dochodzi się bez problemu ze słownikiem i odrobin± wiedzy w innych dziedzinach. Polecam czytanie klasyki ("lektur szkolnych") w międzyczasie - jest mnóstwo nawi±zań.

banita 

Wysłany: 4 Maj 2004, 10:49   

Jeżeli chodzi o czytanie Pratchetta w oryginale to droga wolna. Jeżeli kto¶ czuje się na siłach... Ja się tego nie podejmuję, bo po prostu uważam, że musiałbym znać angielski na prawdę na bardzo bardzo wysokim poziomie, żeby mogło mi to sprawić na prawdę większ± frajdę niż tłumaczenie Cholewy. Niestety nie mam natury mnicha co by ze słownikiem czytać.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 4 Maj 2004, 16:27   

Przeszedlem sie wreszcie do regalu z obcojezycznymi w EmPiku no i jest.
Maskarada, Pomniejsze, Ciekawe Czas i The Truth .. cena cos kolo 35.
Jest tez mape Lacre za 41 i mapa Smierci za 50. Na domostwo Smierciowe sie szykuje i na Truth jak dobrze ze urodziny za tydzien :) mam nadzieje ze poziom jezyka mnie nie zabije, bo biorac pod uwage moj stosunek do pieniedzy (lubie je gromadzic.. jestem chyba krasnoludem) to moze sie to skonczyc tragicznie..

a tak z innej beczki to ile jest ksiazek Pratchettowych w twardych okladkach? bo zamierzalem 'odnowic' polke i kupilem 2 peirwsze tomy.. Rownoumagicznienie chyba mi mignelo ale np. Morta to nie widzialem (za to Czarodzicielstwo i Wiedzmy stoja w EmPiku)..

Erpegis 

Wysłany: 4 Maj 2004, 18:44   

Ja to akurat na anglistykę zamierzam iść, więc Pratchett, co skromnie przyznam, wchodzi mi łatwo. Jednak po słownik musiałem sięgać :P
Obcojęzyczne obskoczyłem, i mogę śmiało powiedzieć, że język Pterry'ego jest prosty.

Namiary w Białymstoku
Akcent koło Ratusza, dosyć rzadko, widziałem Nightwatch, Nomy.
Empik - b.rzadko, raz widziałem Flyers.
Księgarnie językoweL
na Siennym rynku: dużo Audiobooków, praktycznie wszystkie do Czarodzicielstwa
na Lenina: widziałem komiks.

Black Dagger 

Wysłany: 13 Czerwiec 2004, 17:03   

Dostawa w krakowskim Empiku! Death's Domain( 45.99) oraz Nanny Ogg Cookbook(49.99). tą drugą niedługo sobię załatwię, dzisiajh nie maiłem czasu. A Death's Doamin już mam od jakiegoś czasu.

joanna
[Usunięty]

Wysłany: 13 Czerwiec 2004, 17:32   

Czy znajomosc angielskiego na poziomie rozumienia harrego poterra w orginale, czyli niespecjalnie ambitnie, wystarczy, zeby czytac Pratchetta w oryginale? tzn zeby zrozumiec troche wiecej niz tylko co sie wydarzylo i gdzie oni pobiegli?

W Warszawie na pl. Bankowym jest ksiegarnia Coliber i kilka egzemplarzy mozna tam znalezc, pamietam, ze Soul Music i jeszcze ze dwie.

Aida
Gość
Wysłany: 13 Czerwiec 2004, 22:23   

Re Joanna: myślę, że tak. Proponuję korzystać ze słownika idiomów i ew. zwrotów potocznych. Poza tym nie powinno być problemów. :)

W razie niezrozumienia zawsze można przeczytać jeszcze raz. :)

efzetiks 
VIP

Wysłany: 13 Czerwiec 2004, 23:46   

z czytaniem w jezyku obcym jest o tyle gorzej, ze trzeba (znaczy osobiscie tak mam) glowe jak najbardziej spokojna i juz trzeba byc wyrelaxowanym siadajac do Niej i tylko ten relax poglebiac..

Mostly Human 

Wysłany: 14 Czerwiec 2004, 21:23   

Zgadzam się. I nie czytać jak się jest zmęczonym, bo jak się póĽniej zobaczy, czego się nie potrafiło zrozumieć to wstyd i hańba :wink:
-Nigdy dotąd nie widziałem, żeby ktoś tak postępował ze skorpionem.

Odpowiedz do tematu