|
Pratchett i neologizmy |
| Autor |
Wiadomość |
Amythealien

|
Wysłany: 4 Grudzień 2007, 18:16 Pratchett i neologizmy
|
|
|
Piszę pracę na temat neologizmów w książkach Pratchetta (konkretnie tych ze Świata Dysku) Czytałam prawie wszystkie jego książki,ale nie pod tym kątem;) Proszę zatem o pomoc najlepszych specjalistów - fanów, o pomoc.
W KTÓREJ Z KSIĄŻEK PRATCHETTA JEST WASZYM ZDANIEM NAJWIĘCEJ NEOLOGIZMÓW??
|
_________________ w życiu piękne są tylko chwile. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 4 Grudzień 2007, 20:50
|
|
|
| praca jest z zakresu języka polskiego czy angielskiego? |
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 4 Grudzień 2007, 22:13
|
|
|
Cóż, najlepszą pomocą będzie wg mnie rada: Przeczytaj jeszcze raz ksiażki pod kątem neologizmów. PWC też tworzył neologizmy tam gdzie Pratchett, także jak nie znasz ang w stopniu wystarczającym do wyłapania takowych, czytaj w pl. Chociaż jak piszesz taką pracę, to pewnie trzeba się będzie zagbłębiać zarówno w ang jak i pol słowa, bo takie neologizmy najczęściej nie powstają z powietrza.
Był już podobny temat na forum. Albo połączę, albo wstawię linka. Jak zjem. |
|
|
|
 |
Amythealien

|
Wysłany: 4 Grudzień 2007, 23:30
|
|
|
praca będzie pisana w języku angielskim, a niebardzo mam czas przejrzeć dokładnie wszystkie książki, po pierwsze wymaga to naprawdę dużego nakładu czasu(mam na myśli dokładne przejrzenie książki, a nie tylko jej przeczytanie), a ja go nie mam na tyle, a po drugie gonią mnie też pewne terminy. dlatego też proszę o pomoc. Poprzedni post na ten temat widziałam, dlatego też zdecydowałam sie zapytać właśnie tu. próbowałam się nawet skontaktować z tym, kto zaczął tamten temat, ale niestety nie odpowiada...
zapomniałam dodać że praca dotyczy tłumaczenia;) więc muszę i tak przestudiować książki w bu językach, ale trochę ich jest, nie da się ukryć...;) |
_________________ w życiu piękne są tylko chwile. |
|
|
|
 |
|
|