|
Patrycjusz Havelock Vetinari |
| Autor |
Wiadomość |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 21 Wrzesień 2005, 22:50
|
|
|
to ze ubiera sie w ciemne ciuchy i jest wysublimowanym i dystyngowanym mezczyzna nie oznacza wcale ze jest ciota ale tak na serio bo w koncu rozmowa ma byc ciekawa to jakby nie Vimes to Veti by sobie kogos innego wyhodowal a wrecz wymyslil sadze bowiem ze Vimes nie jest postacia realna jest tylko wyobrazeniem Vetinariego o miescie i jego zyciu to poprostu pewien symbol, duch.... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 22 Wrzesień 2005, 00:33
|
|
|
| Czyli Miasto A-M to Vimes. To kim jest w takim razie Veti? Dyskiem? |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 22 Wrzesień 2005, 09:12
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | To kim jest w takim razie Veti? |
Cóż... myślę, że Vetinarim. Bo osobowości tak dziwacznej porównać z czymkolwiek innym się nie da.
Jest geniuszem,deską ratunku dla Ankh-Morpork (no bo jak ci wszyscy Vimesowie poradziliby sobie bez "tego oślizłego gada"? ), najlepszym władcą od wieków,zna ludzką psychikę jak Babcia W. ...
Ale jego władza jednak opiera sie na ludziach. Gdyby ludzie przestali zachowywać się zgodnie z prawdopodobieństwem... nie, to Patrycjusz potrafił przewidzieć. Gdyby ludzie zaczęli zachowywać się wbrew jego myśleniu, to lepiej już nie mówić o skutkach... |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 22 Wrzesień 2005, 09:26
|
|
|
| Vetinari to Autor, bo gdyby nie byl autorem to by przciez nie mogl stworzyc Vimes`a proste, Patrycjusz to jak nic Terry Pratchett w zwiazku z tym takze sadze ze jest to postac nierealna i stanowi tylko symbol.. zastanawiam sie kiedy powiedziec ze zartuje.. no ale to pozniej jak juz odciagne wszystkich od rozmawiania o grach barowych i o rzucaniu nieszczesnikiem 400m w gore i 8000m w dal.. |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 24 Wrzesień 2005, 17:13
|
|
|
No, nie wiem. Vetinari to Vetinari. Nikt inny.
Tak samo jak Vimes to koleśdobrudnejroboty. |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 2 Październik 2005, 11:17
|
|
|
Hmmm... ja tu mam takie małe pytanko:
Otóż, w wielu artykułach zamieszczanych w Sieci jak również "Ciekawych Czasach" i BHA-M jest napisane, że Patrycjusz chodzi o lasce.
Rozumiem to, w końcu został postrzelony w nogę itede, jednakowoż w BHA-M żongluje melonami i "niemal w podskokach podbiega" do straganu jakiejś babki porywając jajko. Trudno mi sobie wyobrazić człowieka o lasce, który równocześnie tak się zachowuje...
Więc: czy to był błąd PTerry'ego (wersja mniej prawdopodobna) czy Vetinari specjalnie stwarza pozory takiego... bo ja wiem? takiego "niepełnosprawnego". Wydaje mi się to całkiem możliwe, ale w zasadzie PO CO by to robił? |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 2 Październik 2005, 12:12
|
|
|
Patrycjusz to sprytna bestia. Oglądałem kiedyś film o dziadku, który udawał chorego, a sam był zdrowy jak ryba. A zysk miał taki, że wszyscy wokół niego latali i robili co chciał.
A jak się to ma do patrycjusza?
Może chce, żeby ludzie mysleli, że jest słaby. Wtedy, jak go ktoś zaatakuję okaże się, że jest pełen sił, i przyłoży laską w krocze napastnikowi. |
 |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 2 Październik 2005, 12:21
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | przyłoży laską w krocze napastnikowi |
Arrgh! To on jest zdolny do przemocy fizycznej?? Myślałam, że preferuje inne metody.
Do do jego podskoków... może skakał na jednej, zdrowej nodze?? |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 2 Październik 2005, 12:54
|
|
|
| No wiesz. On właśnie chce sprawiać wrażenie bezbronnego. Dzięki temu taki np. skrytobójca będzie myślał, że ma załatwić bezbronnego staruszka, który okazuje się prawdziwą maszyną do zabijania. |
 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 2 Październik 2005, 13:04
|
|
|
| Nie chodzi o lasce, bo kuleje, tylko, IMHO, chodzi z laską dla "prestiżu", przez co jeszcze bardziej podkreśla swój dystyngowany wizerunek. |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 2 Październik 2005, 13:08
|
|
|
| Pterry też chyba ma taką fajną laskę... Z trupią czaszką. |
 |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 2 Październik 2005, 20:02
|
|
|
no ja nie wiem czy dziewczyna z trupią czaszką jest taka fajna |
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 3 Październik 2005, 10:24
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | Może chce, żeby ludzie mysleli, że jest słaby. Wtedy, jak go ktoś zaatakuję okaże się, że jest pełen sił, i przyłoży laską w krocze napastnikowi |
Cóż, trochę trudno mi wyobrazić sobie Patrycjusza w trybie ofesywnym, ale równie trudno było mi przed BHA-M wyobrazić go sobie żonglującego...chyba zmuszona jestem sie pogodzić ze słabą wyobraźnią
| Blade_Master napisał/a: | | On właśnie chce sprawiać wrażenie bezbronnego. Dzięki temu taki np. skrytobójca będzie myślał, że ma załatwić bezbronnego staruszka, który okazuje się prawdziwą maszyną do zabijania. |
Hmm... myślisz, że jakikolwiek skrytobójca byłby aż tak tępy, by nie doceniać Vetinariego? Ktoby takiemu idiocie dał dyplom?!
| Keyff napisał/a: | | no ja nie wiem czy dziewczyna z trupią czaszką jest taka fajna |
Wiesz, myślałam że czaszka jest elementem budowy wszystkich organizmów, zarówno facetów jak i dziewczyn. Wyobraź sobie tzw. "laskę" bez czaszki- funkcję głowy sprawowałaby jakaś galareta. Niezbyt pociągająca perspektywa |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 3 Październik 2005, 10:35
|
|
|
no ja rozumiem ale sformułowanie 'trupią czaszkę' zwykłem rozumieć jako taką bez wspomnianej przez Ciebie galarety <lol>
Przepraszam jeśli uraziłem czyjeś uczucia ale rozbawiło mnie to po prostu. |
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 3 Październik 2005, 10:40
|
|
|
w Going Postal jest taka scena, w ktorej Vetinari udaje, ze nie sie na zasadach wolnego rynku. Tzn. udaje, ze nie rozumie tego, ze jedna osoba zasiada w zarzadzie 2 konkurencyjnych spolek.
Co wtedy mysla jego przeciwnicy? Ze jest glupi i staja sie mniej uwazni.
Patrycjusz stosuje taka metode.
Choc laska moze byc elementem ozdobnym to jednak na pewno widzac osobe z laska (taka bez biustu Keyff ) to wydaje sie ona slabsza. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 3 Październik 2005, 12:41
|
|
|
| jesteście okropni - z trupią czaszką i jeszcze do tego bez biustu... masakra <lol> |
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 6 Październik 2005, 13:10
|
|
|
Zgadzam się z Settlerem - pic plus dla prestiżu. Tego, że zna klacziański też nie rozgłasza. Psychologia.
I błagam przestańcie już bo mi się mdło robi... |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 7 Październik 2005, 01:38
|
|
|
| Aido? Czemu mówisz do mnie w liczbie mnogiej? |
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 7 Październik 2005, 20:40
|
|
|
| Sayoko napisał/a: | Patrycjusz chodzi o lasce.
Rozumiem to, w końcu został postrzelony w nogę itede, jednakowoż w BHA-M żongluje melonami i "niemal w podskokach podbiega" do straganu jakiejś babki porywając jajko. Trudno mi sobie wyobrazić człowieka o lasce, który równocześnie tak się zachowuje... |
Napisałam, iż możliwe jest, że Vetinari skakał na tylko jednej nodzę.
Obalam.
"...zaczął tak jakby grę w klasy; szata powiewała za nim, a łydki migotały, kiedy przeskakiwał z kamienia na kamień." |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
Morgana

|
Wysłany: 21 Październik 2005, 13:16
|
|
|
| To Patrycjusz ...może po prostu wykorzystuje laske by zmylić reszte, by myśleli że jest mniej sprawny niż naprawde. |
_________________ "Si non confectus, non reficiat.
(If it ain't broke, don't fix it)" |
|
|
|
 |
|
|