Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Napisz list do Terry'ego
Autor Wiadomość
Asdark 

Wysłany: 23 Sierpień 2009, 16:22   Napisz list do Terry'ego

Witam, zwracam się do was z dość nietypową prośbą:

Otóż, jak wiadomo, na przyjazd Pratchetta do Polski możemy jeszcze trochę poczekać, na szczęście są inne metody zdobycia podpisu waszego (i mojego) ulubionego pisarza...

... można wysłać do niego list z prośbą o odesłanie podpisu! Jest to praktyka wszem i wobec stosowana za granicą (u nas już raczej mniej).

Tak więc może ktoś z was wpadł już na taki pomysł i ma podpis Pratchetta ze specjalną dedykacją i przy tym nie dostał pocztowego szaleństwa związanego z całym zamieszaniem jakie jest z tym związane?

Jeśli ktoś taki się znajdzie to mam pytanie, który z tych dwóch poniższych adresów do korespondencji jest przez was sprawdzony:

Terry Pratchett
c/o Colin Smythe
Colin Smythe Limited
Publishers.
P.O. Box 6,
Gerrards Cross,
Buckinghamshire.
SL9 8XA.
England

Czy może:

Terry Pratchett
PJSM Prints
P.O. Box 1770
Salisbury SP5 5SS
UK

?

Jeśli jest ktoś kto jeszcze nie wie jak sprawić by Terry odpisał na jego list to poniżej zamieszczam link na którym wszystko jest ładnie i prosto wytłumaczone (choć akurat w języku rodzimym dla Pratchetta):

http://www.fanmail.biz/90982.html

NIE, stwierdził. NIE WYDAJE MI SIĘ

Tomek 

Wysłany: 25 Sierpień 2011, 13:58   

Według mnie powinniśmy dać mu żyć spokojnie ;) To tylko kawałek papieru z podpisem... a pomyśl sobie, jak to jest podpisać kilka tysiecy takich kawałków? Czy będzie się czuł moralnie dobrze, podpisując co dziesiąty list? Stephen King pisał kiedyś, że nie robi takich rzeczy, bo nie czułby się dobrze, gdyby podpisywał tylko wybranym ludziom. Myślę, że to dotyczy każdego pisarza.

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 25 Sierpień 2011, 14:12   

Ehm. A zwróciłeś może uwagę na datę wpisu, do którego się odniosłeś? ;)
No chyba że chciałeś (nieco spóźniony) uczcić drugą rocznicę braku odpowiedzi nań. :D

Moje Dziewczęta updated!

Tomek 

Wysłany: 25 Sierpień 2011, 17:39   

Yyy, aaa, tak, tak, zapomniałem, że u was czas leci w normalnym tempie. Które macie tysiąclecie?

Widziałem datę. Pomyślałem, że może warto wyrazić swoje zdanie, bo temat pozostał bez odpowiedzi ;) A zawsze mnie interesowało, dlaczego ludzie przywiązują tak dużą wagę do rzeczy, podpisów, niemal czczą przedmioty, które były w posiadaniu kogoś znanego.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 25 Sierpień 2011, 21:33   

Tomku, kolekcjonujesz coś?

Tomek 

Wysłany: 26 Sierpień 2011, 08:51   

W zasadzie tak. Mam sporą kolekcję wspomnień.

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 26 Sierpień 2011, 09:02   

Nie chciałbym zabrzmieć protekcjonalnie, ale w swoim wieku masz jeszcze prawo nie doświadczyć na własnej skórze, że wspomnienia blakną, niestety. A z czasem giną zupełnie. Dlatego dobrze je czasem wspomóc, na przykład zdjęciem czy filmem. Czy też podpisem, jeśli ktoś lubi. Sam też chętnie ustawiłem się w kolejce do podpisu PTerry'ego jak ostatnio był w Warszawie, choć zgadzam się chętnie, że wysyłanie próśb o podpis to jakby inna para kaloszy i niekoniecznie fajna.

Moje Dziewczęta updated!

Tomek 

Wysłany: 26 Sierpień 2011, 09:07   

Masz rację. Zdjęcia i filmy posiadam. Myślałem, że chodziło koledze o karty bejsbolowe, podpisy wielkich gwiazd polskiej sceny muzycznej (nie, wcale nie kpię :D ) itd. Spotkanie z autorem to coś innego niż spamowanie jego skrzynki na listy ;)

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 26 Sierpień 2011, 15:17   

Tomek napisał/a:
A zawsze mnie interesowało, dlaczego ludzie przywiązują tak dużą wagę do rzeczy, podpisów, niemal czczą przedmioty, które były w posiadaniu kogoś znanego.

Dlatego zapytałem o to czy coś kolekcjonujesz. I mogą być to nawet modele parowozów. Mogą to również być autografy. Pytałem dlatego, że uczucie kolekcjonera, który zdobywa upragniony model lokomotywki jest bliskie uczuciu czytelnika, który posiada książkę, która została osobiście dotknięta, bo i podpisana, przez jego ulubionego autora. Nie mam autografu PTerrego, mam jedynie Gaimana (jeszcze raz dzięki Agato i Uboocie!). A spamowanie skrzynki..... nie będę może polemizował.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 26 Sierpień 2011, 16:19   

wawrzyniec napisał/a:
Nie mam autografu PTerrego, mam jedynie Gaimana (jeszcze raz dzięki Agato i Uboocie!)

Tylko "Agato". I nie ma za co :P

A co do tematu wątku - fajnie jest mieć podpisy [też mam autograf np. Gaimana], ale uważam, że najlepiej zdobywać je osobiście. Dzięki temu mam fajne wspomnienia: w jak długiej kolejce trzeba było stać po ten podpis, jak Gaiman narysował mi szczurka i jak się zachłysnął imieniem "Wawrzyniec". ;) Jeżeli wysłałabym do niego list z prośbą o podpis, i ten podpis otrzymała, to to nie byłoby nawet w 1/4 tak fajne, jak zdobycie podpisu osobiście. Nie miałabym miłego wspomnienia.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 27 Sierpień 2011, 20:50   

Panna Młoda napisał/a:
Tylko "Agato". I nie ma za co

z Wiadomej Okazji chciałem być miły, ale ok;-)
Panna Młoda napisał/a:
ak Gaiman narysował mi szczurka i jak się zachłysnął imieniem "Wawrzyniec".

Czy to znaczy, że Tobie narysował, a moim się zachłysnął?:-)
Coś mi tu nie gra....;]

Odpowiedz do tematu