|
Gwiazdozbiory i zodiak Dysku |
| Autor |
Wiadomość |
Lu-Tze
VIP

|
Wysłany: 4 Luty 2007, 22:25 Gwiazdozbiory i zodiak Dysku
|
|
|
| nie wiem na ile poważnie i na ile to będzie dyskusja, ale tak zupełnie z głowy to nie mogę wymienić żadnego gwiazdozbioru z nieba Dysku. wieki się zmieniają, co może, ale nie musi odnosić się do konstelacji gwiazd. coś tam gdzieś świta, że w którejś, przynajmniej jednej książce jest jakieś odniesienie, ale nie pomnę. magowie, w/g Babci Weatherwax odnoszą się do liczb, gwiazd i całej tej gommetrii, ale oni sami mogą w tej materii mieć zdanie zgoła inne. (zapewne badają namiętnie i dogłębnie konstelacje półmisków i supernowe butelek z sherry na rautach). w sumie tradycyjna postawa maga, z zaawansowaną lustrzycą budzi podejrzenie, że w niebo łatwiej im patrzeć niż na cokolwiek innego, ale jakoś nie pamiętam wyraźnych nawiązań. kto pamięta? |
_________________ Too old to Rock'n'Roll,
too young to die
|
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 4 Luty 2007, 22:37
|
|
|
Nazwy dyskowych znaków zodiaku pojawiają się rozrzucone po kilku książkach. Jest m.in. wymieniony (bodajże w BF) znak zodiaku, pod którym urodził się Rincewind.
Jest też wyraźnie powiedziane w którejś z książek, że ponieważ Dysk jest w ciągłym ruchu względem Wszechświata, zodiak nie jest na nim rzeczą stałą i co jakiś czas pojawiają się w nim nowe znaki zastępujące stare, które przestały być widoczne.
Przynajmniej tyle mi świta w tym momencie. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 4 Luty 2007, 22:56
|
|
|
Bylo o tym kilka razy.
Najwazniejsze jest to, ze poniewaz Dysk plynie przez wszechswiat to konstelacje na niebie sie zmieniaja. Druga sprawa to mnogosc znakow zodiaku. DC podaje, ze jest ich 64. I jest tam napisane wlasnie, ze zawsze jest 64 znakow zodiaku, jednak ulegaja one zmianie.
Sa tez przykladowe nazwy:
- Celestial Parsnip
- Cow of Heaven
- Flying Moose
- Gahoolie the Vase of Tulips
- Knotted String
- Mubbo the Hyena
- Okjock the Salesman
- Perhaps Gate
- Small Boring Group of Faint Stars
- Two Fat Cousins
- Wezen the Double-Headed Kangaroo
Ogolnie motyw zodiaku kojarzy mi sie z Doscworld Noir, gdzie w pewnym momencie akcja dzieje sie w obserwatorium Uniwersytetu. Jednak opis, ktory tam wystapil byl chyba wziety z ksiazki. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 4 Luty 2007, 23:01
|
|
|
| settler napisał/a: |
- Celestial Parsnip
- Cow of Heaven
- Flying Moose
- Gahoolie the Vase of Tulips
- Knotted String
- Mubbo the Hyena
- Okjock the Salesman
- Perhaps Gate
- Small Boring Group of Faint Stars
- Two Fat Cousins
- Wezen the Double-Headed Kangaroo
|
Nie mogę powstrzymać się od wydzielenia z siebie informacji, iż powyższe przykłady spowodowały u mnie paroksyzmy. Śmiechu oczywiście. Nie wiedziałem i dziękuję za uświadomienie. |
_________________ |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 5 Luty 2007, 00:15
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | Jest też wyraźnie powiedziane w którejś z książek |
O ile mnie pamięć nie myli to także w BF ale głosy sobie uciąć nie dam |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Aida
|
Wysłany: 5 Luty 2007, 08:52
|
|
|
| O ile mnie pamięć nie myli to o zodiaku i horoskopach jest 1/3 "Almanaku", ale nie mam niestety... |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 5 Luty 2007, 09:48
|
|
|
| A Almanach to tłumaczyć zamierzają w ogóle czy nie za bardzo? |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Lu-Tze
VIP

|
Wysłany: 5 Luty 2007, 10:59
|
|
|
| settler napisał/a: | | Bylo o tym kilka razy | ciekawe, bo szukałem, ale nie znalazłem. może się przedawniło?
| settler napisał/a: | | DC podaje, ze jest ich 64 |
fakt, do DC powinienem wpierw zajrzeć. ale jakoś taka encyklopedia to nie to samo co czytanie książek
Almanach chyba widziałem w jakiejś księgarni, ale najpierw Darwin's Watch, potem Wintersmith...
no, to już conieco się dowiedziałem. dzięki. |
_________________ Too old to Rock'n'Roll,
too young to die
|
|
|
|
 |
|
|