|
Geografia Świata Dysku |
| Autor |
Wiadomość |
Gracjan

|
Wysłany: 13 Sierpień 2007, 10:24 Geografia Świata Dysku
|
|
|
http://www.fotosik.pl/uniAddResize.php
mapka:
http://www.fotosik.pl/pok...98784af06b.html
Pozwoliłem sobie wykonać ręcznie konturową mapkę ŚD. Kiedyś zagadnie nia "co gdzie jest" w książkach schodziły w mojej głowie na dalszy plan. Od jakiegoś czasu, jednak poświęcam tym sprawom więcej uwagi.
I tak, co by nie przedłużać, zastanawia mnie kilka kwestii:
-Czego parodią są poszczególne państwa krainy? (niestety nie wszystko pamiętam, chodzi mi o taką zasadę Agatean Empire - China, Klatch - Sachara[?]) w jakich częściach cyklu się pojawiają
-Jaki klimat + roślinność tam panuje
-Chciałbym uzupełnić ta mapkę nazwami państwewk
-Czy oficjalna Mappa to wariacja na temat tekstu Terrego czy też mapka robiona pod jego czujnym okiem?
-Gdzie jest OŚ (biegun?!)
-Czemu na Mappie jest duzy napis KLATCH i po lewo mniejszy (kraina i państwo właściwe)??
tymi pytanka motywuje założenie Topicu. |
_________________ Ночной Дозор Москва
 |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 13 Sierpień 2007, 10:54
|
|
|
| Oficjalka była robiona pod czujnym okiem PTerrego, co on sam kiedyś przyznał. |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 13 Sierpień 2007, 11:10
|
|
|
| Gracjan napisał/a: | | -Chciałbym uzupełnić ta mapkę nazwami państwewk |
masz na oryginalnej mapie
| Gracjan napisał/a: | | -Czy oficjalna Mappa to wariacja na temat tekstu Terrego czy też mapka robiona pod jego czujnym okiem? |
j.w.
mapa ta byla tez wykorzystana w grze Discworld 2
| Gracjan napisał/a: | | -Gdzie jest OŚ (biegun?!) |
Oś, jak sama nazwa mówi to oś, czyli środek. Cori Celesti. Poza tym to tez masz na oficjalnej mapie.
| Cytat: | | -Czemu na Mappie jest duzy napis KLATCH i po lewo mniejszy (kraina i państwo właściwe)?? |
Bo Szkapa, znaczy Klatch to zarowno kontynent-kraina geograficzna, jak i państwo. Czyli tak jak piszesz. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 13 Sierpień 2007, 13:01
|
|
|
Jak będe miał chwilkę to jeszcze o coś zapytam.
bo pytań mam jeszcze kilka
no, po robocie nareszcie;
to tak co to za krainy Muntab i Klatchistan (stan to wiem że po persku kraj)?? Jaki krajobraz mają?
Gdzie są na tej mapce krainy? A gdzie Kraje? |
 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 15 Sierpień 2007, 08:15
|
|
|
Tak szczerz, to skąd my to mamy wiedzieć? Nawet nie wiem czy Terry odpowiedziałby na Twoje pytanie |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 15 Sierpień 2007, 12:33
|
|
|
| Istnieje możliwość, że część odpowiedzi znajdziesz tutaj |
_________________ |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 16 Sierpień 2007, 09:42
|
|
|
Poprostu zastanawiam się czy to ma ręce i nogi Np. Sapkowski, nigdy nie stworzył żadnej mapy, sam dokładnie nie wiedział co gdzie jest (chociaż dużo w jego pisarstwie inspiracji europą i jej dorobkiem kulturowo/historycznym).
Myślałem że skoro oficjalnej mappy nie wolno powielać, bo jest to naruszeniem praw autorskich, to sprubuję zmac hac coś na własną rękę, ale mówię pamięć bywa zawodna, a nie wszystkie książki pna Terrego przeczytałem...
Apropo - teraz czytam 5 elefanta i zastanawiam się czego parodią jest Ubberwald - kojaży mi się z niemieckimi kraikami, z drugiej strony imię typu "andriej" i inne budzą skojażenia z bułgarią, rosją.... no i wreszcie te wampiry... Transylwania... Siedmiogród... Wołoszczyzna... |
 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 16 Sierpień 2007, 10:37
|
|
|
| ogólnie Europa, ta niemieckojęzyczna i te straszniejsze wschodznie lokacje, typu Rumunia. |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 16 Sierpień 2007, 10:57
|
|
|
thx. A czy ta mappka nie wydaje się wam lekko inspirowana zarysem Ameryki pd? |
 |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Moderator

|
Wysłany: 17 Sierpień 2007, 12:28
|
|
|
| Gracjan napisał/a: | | Sapkowski, nigdy nie stworzył żadnej mapy |
Bo Sapokowski w Wiedźminie nie przejmował się światem za bardzo. Świat miał wyrastać wokół bohatera(-ów), a nie odwrotnie. Nie każdemu (np. mnie ) musi się coś takiego podobać, ale dla niego było to użyteczne. I całkiem nieźle mu wyszło. Zwłaszcza, że świat wyrosły wokół bohatera jest wcale niezły. Szukałem błędów itd., ale mimo moich wysiłków niczego nie zanalazłem. A na inspiracje Europą mam własną odpowiedź. Po co tworzyć coś od zera skoro tyle historii czeka do zaadaptowania
| Cytat: | | ogólnie Europa, ta niemieckojęzyczna i te straszniejsze wschodnie lokacje, typu Rumunia. |
No i przecież nasza kochana Polska. Tłuuuszszczcz! |
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 17 Sierpień 2007, 13:17
|
|
|
| Zobaczcie jak było u Pratchetta. Tez nie mial zamiaru tworzyc zadnej mapy. Sam stwierdza, ze jest cala masa niescislosci w ksiazkach "do mapy". I co najwazniejsze to nie on stworzyl mape. Zreszta wszystko to jest we wstepie do Mappy, wiec poprostu siegnijcie na polke i zobaczcie. |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 17 Sierpień 2007, 18:51
|
|
|
| settler napisał/a: | | Zobaczcie jak było u Pratchetta. Tez nie mial zamiaru tworzyc zadnej mapy. Sam stwierdza, ze jest cala masa niescislosci w ksiazkach "do mapy". I co najwazniejsze to nie on stworzyl mape. Zreszta wszystko to jest we wstepie do Mappy, wiec poprostu siegnijcie na polke i zobaczcie. |
Wiedźmin to akurat żonglerka różnymi pomysłami (np przylądek bremerwood to połwysep kornwalijski i... faktycznie zatopione miasto Ys - legemnda taka...)
Mapa, czy tez jakieś konkretne wyobrażenie o świecie nie jest niezbędne e ale jest przydatne - a i jak w naszym przypadku (ŚD) to ciekawostka...
Jeżeli występuje motyw drogi, a świat jest rozbudowany to jet bardzo przydatna dla samego autora - coby się nie pogubił. |
 |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 17 Sierpień 2007, 20:00
|
|
|
| Cytat: | | Jeżeli występuje motyw drogi, a świat jest rozbudowany to jet bardzo przydatna dla samego autora - coby się nie pogubił. |
Niby taka sytuacja to głównie pierwsze ksiazki, ale fakt, ze po powstaniu Mappy Pratchett juz nie popelnial geograficznych bledow, bo ma gdzie sie zaczepic.
Dla mnie powstanie oficjalnej mapy jest dobrym pomyslem. Co prawda tak bysmy mieli cala mase fanowskich, ale one by tracily na aktualnosci po pewnym czasie. Po prostu wole miec dokladnie wytyczona mape, ktorej moge sie trzymac. Czyli blizej mi do tolkienowskiego podejscia, gdzie mapa jest od poczatku i jest podstawa. |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 18 Sierpień 2007, 09:24
|
|
|
Osobiście szanuje Sapka - za to że mapy nigdy nie zrobił bo:
uniknął tak czy tak sprzecznośći
skupił się wokół bohaterów
...ale wracając do tematu to jest mnóstwo słabego fantasy, i zawsze znajdzie się jakaś mapka... to już wrosło w gatunek.
nawet jakby tej oficjalnej mapki nie było, to wydaje mi się Terry, przynajmniej ołówkiem, kartce papieru musiałby zaznaczyć sobie co gdzie jest... chociaż u niego to jest drugi plan, najważniejsza jest parodia i dowcip.
Osobiście od dłuższego czasu tworzę sobie taki pseudo atlas, wymyśliłem sobie świat kontynenty, państwa. Rysuje mapki(czasochłonne i trudne bo to nie fristajl a odtworzenie jakiegoś planu) Coż do tego dochodzi - imaginacja jakiś narodów... gdzieniegdzie historii dlaczego terytorium wygląda tak a nie inaczej no i klimat... Od kilku lat w wolnej chwili składam to do kupy. Cholernie wciąga - ale mam cholerny bałagan. |
 |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 18 Sierpień 2007, 21:31
|
|
|
| Gracjan napisał/a: | | to wydaje mi się Terry, przynajmniej ołówkiem, kartce papieru musiałby zaznaczyć sobie co gdzie jest... |
Powtarzam, zajrzyj do Mappy. Nie masz, to polecam, zebys kupil. Tam Pratchett sam sie przyznaje do wielu bledow, bo wlasnie nie robil takiej mapy olowkiem. Dlatego w pierwszych ksiazkach Rowniny Sto sa roznych rozmiarow, w zaleznosci od ksiazki. |
|
|
|
 |
|
|