|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Fizyka w swiecie dysku-praca licencjacka |
| Autor |
Wiadomość |
Ysabell

|
Wysłany: 13 Październik 2007, 20:17 Fizyka w swiecie dysku-praca licencjacka
|
|
|
Witam wszystkich!
Nazywam sie Izabela i studiuje anglistyke w Zielonej Górze. Pisze prace licencjacka z literatury i postanowilam na temat wziac Pratchetta, gdyz niewiele sie o nim w ten sposob ludzie wypisują;) a ja lubie wyzwania...
Stad tez prosilabym o pomoc z moim tematem, zaproponowanym przez wykladowce z Niemiec, czyli FIZYKA W SWIECIE DYSKU (zjawiska fizyczne) (niby go przyjelam do realizacji, ...ale suma sumarum nie wiem co z tym dalej robic, nie moje to pole zainteresowan
Jesli ktos bylby chetny zaproponowac cos ciekawego, swoje sugeste, etc zapraszam
gg 7778641
phoenixia@tlen.pl
Lub jesli komus do glowy wpadly tematy ze swiata dysku, ktore nadaja sie do analizy, tez bede wdzieczna (osobiscie myslalam nad tym, jak w Swiecie Dysku przejawia sie charakter wspolczesnego -i nie tylko- brytyjskiego spoleczenstwa, tzn socio-kulturalny charakter, ale psorowi nie przypadlo to do gustu;)
Nie chodzi mi tutaj o to, ze chce, by ktos mnie wyreczyl w mysleniu, o nie! Czytam Discworld od zaledwie 3 lat, przerobilam ledwie kilkanascie ksiazek, i tak naprawde nie pamietam wszystkiego, co czytalam. A podobno tutaj sa ludzie wszechpreczetowiedzacy.
Mysle jeszcze nad motywem Smierci w Swiecie Dysku, ale zeby przeforsowac temat, musialaby miec wiecej konkretow i zdecydowac sie na konkretna analize.
Z gory wdzieczna za pomoc
Ysabell |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 14 Październik 2007, 09:50
|
|
|
Szczerze mówiąc to masz trudny temat. Ze względu na to, że ciężko cokolwiek powiedzieć. To tak jakbyś miała opisać fizykę u Tolkiena. No nie ma jak podejść.
1) Można wyjść od koncepcji całego świata. Żółw, słonie, dysk, wodospad. Ale tu to wszystko polega na magii. Czyli fizyka zastępiona magią, ale to chyba nie rozwiązuje Twojego problemu, bo masz temat Fizyka w ... a nie Magia w ...
2) Pratchett bardzo często nawiązuje do czegoś w swoich powieściach. Zdarzały się też zjawiska fizyczne, fizycy, paradoksy. Poszukaj tutaj: http://www.lspace.org/books/apf/index.html W prawie każde książce znajdziesz jakieś nawiazanie, które Cię usatysfakcjonuje i które mozesz rozwinąć.
3) Trzy pozycje: Nauka Świata Dysku. To powinno być dla Ciebie Biblią jeżeli piszesz temat jaki piszesz (ja bym zmienił jednak). Naukowe interpretacje tego co sie dzieje na dysku pisane przez 2 naukowców.
4) Jeżeli podciągniesz Czas pod pracę, to ostatnia powieść czyli Złodziej Czasu, czyli ciekawe podejście do kwestii czasu.
Nie wiem, czy możesz podciągnąć Śmierć pod pracę. Śmierć to raczej sprawa biologii a nie fizyki. Tyle moich pomysłów. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 14 Październik 2007, 11:24
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | Nie wiem, czy możesz podciągnąć Śmierć pod pracę. Śmierć to raczej sprawa biologii a nie fizyki. Tyle moich pomysłów. |
Też pomyślałem o Śmierci i o Susan. Oni są mimo wszystko poza zjawiskami fizycznymi. Myślę że pomocny będzie Wiedźmikołaj, ale również inne części cyklu o Śmierci.
No i dużo powinien wnieść Ostatni Bohater i jego próba opuszczenia Dysku. |
|
|
|
 |
InsanityInside

|
Wysłany: 14 Październik 2007, 14:37
|
|
|
| Cytat: | Ale tu to wszystko polega na magii. Czyli fizyka zastępiona magią, ale to chyba nie rozwiązuje Twojego problemu, bo masz temat Fizyka w ... a nie Magia w ...
|
A ja uważam, że temat magii mimo wszystko warto trochę podrążyć. Myślę, że można zaryzykować stwierdzenie, że magia jest na Dysku jeszcze jednym zjawiskiem fizycznym, na podobnych prawach jak grawitacja, elektryczność albo te nieszczęsne kwanty.
Magowie (przynajmniej ci rozsądniejsi) podchodzą do niej w sposób naukowy (a w każdym razie właściwy naukowcom). Można ją zmierzyć, rządzą nią pewne prawa itp.
(ale rzeczywiście trudny temat)
II(: |
|
|
|
 |
Mar
|
Wysłany: 21 Październik 2007, 13:01
|
|
|
A ja też piszę pracę licencjacką z Pratchetta O Śmierci właśnie |
_________________ Więc idź, są światy inne niż ten |
|
|
|
 |
Aida
|
Wysłany: 21 Październik 2007, 18:43
|
|
|
Ja bym skupiła się na naukowym podejściu magów do magii jako zjawiska, i na dowcipach ze zjawisk fizycznych, jak np. magiczna burza z deszczem sardynek w puszkach itd.
Oraz na przypisach, np. tym o powolnym świetle w ŚD. |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - mangi |