|
Cohen Barbarzyńca |
| Autor |
Wiadomość |
ciacho00

|
Wysłany: 29 Grudzień 2006, 14:01 Cohen Barbarzyńca
|
|
|
Witam,
mam w tym roku szkolnym maturę i jako temat z polskiego wybrałem "Kreację herosa nadczłowieka w literaturze fantasy i filmach sensacyjnych".
Jedną z postaci jaką mam zamiar opisać to właśnie Cohen.
Czy mógłbym prosić o ewentualną pomoc w charakterystyce owej persony ?
z góry dzięki. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 29 Grudzień 2006, 14:35
|
|
|
| Jest o nim mnóstwo w Blasku fantastycznym, Ciekawych czasach i Ostatnim bohaterze. Polecam gruntownie się zapoznać z tymi trzema książkami, a nasza pomoc okaże się zbędna. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 30 Grudzień 2006, 13:22
|
|
|
| O Cohenie traktuje jeszcze opowiadanko Trollowy most. |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 30 Grudzień 2006, 17:28
|
|
|
| To akurat jest niespecjalnie dobry pomysł. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 3 Styczeń 2007, 15:07
|
|
|
No, co nieco o nim jest. Spróbujmy to jakos rozsądnie uporządkować:
Wiadomo, ze jest ostatnim zapewne herosem na ŚD, wiadomo ze jest starym dziadkiem, ale wciaz sie jakos trzyma itd.
A wiadomo cos o jego przeszłości?
Jakich heroicznych czynów dokonał ? |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 3 Styczeń 2007, 15:26
|
|
|
Naprawdę, chyba nikt specjalnie nie będzie czytał książek, które wymienił Krejt (najwięcej chyba znajdziesz w OK OB (lol) ), dlatego weź sobie je czytnij i tyle. Poza tym, kto by takie rzeczy pamiętał Nawet Pratchett już pewnie zapomniał
Bo dajmy na to ja kojarze, że na okładce BF jest w trampkach, zupełnie nie wiem czemu |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 4 Styczeń 2007, 22:38
|
|
|
Ponoć największą pychą jest cytowanie samego siebie ale co mi tam
"Cohen, Dżyngis [Cohen, Ghenghiz] - {CC,OB} zwany także Cohenem Barbarzyńcą, największy bohater świata Dysku, nieoficjalny przywódca Srebrnej Ordy, miał około 90-95... sam nie był pewien. Ludzie, którzy się z nim zetknęli (i przeżyli) określają go jako coś w rodzaju naturalnego żywiołu na nogach, obdarzonego wielką charyzmą - Cohen bez problemu zjednywał sobie ludzi, mimo że często ich przeklinał i używał wyjątkowo obraźliwego języka względem cudzoziemców. Miał sztuczną szczękę, wykonaną z diamentów, którą trolle uważały za wyjątkowo obraźliwą. Kiedyś próbował się ustatkować - ukradł farmę i chciał hodować świnie... wytrzymał trzy godziny zanim mu się znudziło. Tak jak każdy bohater wierzył, że po śmierci Walkirie zabiorą go do Wielkich Hal Bohaterów. Jednak gdy już po niego przybyły, Cohen wraz ze swoją Ordą najwyraźniej zmienił zdanie i wybrał się na podbój wszechświata."
haslo pochodzi oczywiscie z www.wesd.go.pl (wiem wiem, przydalaby się aktualizacja )
Poza tym w przeciwieństwie do Kora, proponuje głownie przeczytać Ciekawe czasy i doprawić Ostatnim bohaterem |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 17 Styczeń 2007, 16:45
|
|
|
Nom... przeczytałem Ostatniego Bohatera... Wyglada na to, ze Cohen zginal, chociaz w sumie jak na umarlaka to trzyma sie calkiem niezle
Czy Cohen i jego Srebrna Orda pojawiaja sie jeszcze w jakichs pozniejszych ksiazkach? |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 17 Styczeń 2007, 17:13
|
|
|
| ciacho00 napisał/a: | | Czy Cohen i jego Srebrna Orda pojawiaja sie jeszcze w jakichs pozniejszych ksiazkach? |
W późniejszych juz nie, a z wcześniejszych w których mamy do czynienia z całą Ordą , to Ciekawe Czasy. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 17 Styczeń 2007, 17:18
|
|
|
| ehem... nie pojawia sie w ogóle, czy pojawia się ale bez Ordy? |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 17 Styczeń 2007, 17:30
|
|
|
| Cytat: | | ehem... nie pojawia sie w ogóle, czy pojawia się ale bez Ordy? |
Później to w ogóle. |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 17 Styczeń 2007, 17:39
|
|
|
| Cytat: | | ehem... nie pojawia sie w ogóle, czy pojawia się ale bez Ordy? |
Z tego co się orientuję, to w ogóle sie nie pojawiają.
Ani cała Srebrna Orda, ani zaden z jej członków z osobna.
Walkiria, która przyszła po nich na końcu OB, była przekonana że nie żyją, ale członkowie Ordy mieli odmienne zdanie.
W Świecie Dysku wszystko jest możliwe.
IMO tym dwuznacznym zakończeniem PTerry zostawił sobie coś na wzór uchylonej furtki. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 17 Styczeń 2007, 18:01
|
|
|
na to wygląda... W końcu Cohen to jedna z ciekawszych postaci na Dysku...
A przy okazji: co z Rincewindem? czy po OB pojawia sie jeszcze w jakichs ksiazkach ? |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 17 Styczeń 2007, 18:59
|
|
|
PTerry na razie nie eksploatuje Rincewinda i chyba nie ma zamiaru, bo ile razy mozna pisac o uciekaniu?
O najnowszym rozwoju i tym, co my o tym sądzimy mozesz przeczytac tutaj. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 18 Styczeń 2007, 12:25
|
|
|
| No, Rinso pojawił się jeszcze w drugiej Nauce Świata Dysku. |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 18 Styczeń 2007, 12:32
|
|
|
| I.Inni > A nie pojawia się on także w I? Z tego co kojarze, to tak. I w trzeciej też się chyba pojawi. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 18 Styczeń 2007, 12:41
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | I w trzeciej też się chyba pojawi. |
Tak, pojawia się i w trzeciej.
Ale to chyba nie o tym temat, prawda?
[ Komentarz dodany przez: Kormaciek: 18 Styczeń 2007, 12:51 ]
To jest lewa nogawka tego tematu, Krejcie.
[ Komentarz dodany przez: QbaJak: 20 Styczeń 2007, 21:30 ]
Tylko rozporka brak - zgadzam się z Krejtem, skończcie offtop |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 28 Marzec 2007, 15:10
|
|
|
| Qbajak napisał/a: | | zgadzam się z Krejtem, skończcie offtop |
W sumie to mozna skończyć z całym tym tematem. Moja praca jest na ukonczeniu a do tego tematu juz niewiele mozna dodać, wiec jakby sie komus chciało, to moze ten temat zamknąć. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 14 Maj 2007, 19:48
|
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc, udało mi zdać ustną z polskiego na 90%. Komisja była zaciekawiona postacią Cohena Jeszcze raz, dzieki za pomoc.
Aha, specjalne podziekowania dla LeeLi (tak to się odmienia? ) która własciwie w ostatnim momencie przypomniała mi o paru istotnych zagadnieniach z tego tematu |
|
|
|
 |
|
|