Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Co łączy Andersena ze ŚD?
Autor Wiadomość
Henna 
Moderator

Wysłany: 11 Lipiec 2006, 10:03   Co łączy Andersena ze ŚD?

Ostatnio przeglądając jakieś czaspismo natknęłam sie na ciekawą notkę o tym znanym bajkopisarzu. Jeden znaczący szczegół z jego życiorysu baaardzo mocno skojarzył mi się z zachowaniem pewniej czarownicy :P

Tu można przeczytać tenże artykulik:
http://img90.imageshack.u...andersen0nl.jpg

Mnie w tym wszystkim najbardziej zastanawia to czy PTerry o tym wiedział i czy celowo Babcia Weatherwax zupełnie trzeźwo i racjonalnie wykonuje czynność, która u Andersena była objawem fobii. Jest oczywiście prawdopodobne, że kiedyś Pratchett o tym usłyszał i postanowił zastosować u swojej postaci, albo wręcz przeciwnie - sam to wymyślił nie wzorując się na nikim.

A jaka jest Wasza opinia?

"Już lepiej powiedz Feniks. Fenomen to diabli wiedzą, co to jest, może jakieś świństwo" -
A Midsummer Night's Dream

Słupek 
VIP

Wysłany: 11 Lipiec 2006, 11:37   

Gehenna napisał/a:
A jaka jest Wasza opinia?

Moja jest taka, że u PTerry'ego nic nie dzieje się przypadkowo (zaraz pewnie ktoś mnie zbije argumentem, że Bill Brama był przypadkowy) :) Skojarzenie narzuca się samo z siebie, po prostu kolejna aluzja dla tych bardziej oczytanych.

Willow 

Wysłany: 11 Lipiec 2006, 21:14   

co było pierwsze: jajko czy kura? :) a może to Andersen wziął przykład z babci? ^^ czemu nie? nie wiadomo jakimi ścieżkami chadza panna Weatherwax 8-)

Kor 
Moderator

Wysłany: 11 Lipiec 2006, 21:48   

Willow napisał/a:
a może to Andersen wziął przykład z babci?

Jakim cudem?

Henna 
Moderator

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 10:56   

No właśnie - jakim cudem, skoro Andersen zmarł w 1875, a to jeszcze ho ho zanim na świat przyszedł pewnien pan o imieniu Terry P.? :shock:

"Już lepiej powiedz Feniks. Fenomen to diabli wiedzą, co to jest, może jakieś świństwo" -
A Midsummer Night's Dream

Gadzinisko 
Moderator

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 11:20   

Gehenna napisał/a:
Andersen zmarł w 1875, a to jeszcze ho ho zanim na świat przyszedł pewnien pan o imieniu Terry P.? :shock:

Khm, khm... PTerry urodził się 28 kwietnia 1948. To tak tytułem sprostowania.

A moje zdanie jest takie, ze moze to być i celowy zabieg Mistrza jak i przypadek, który skojarzyli fani. Obstawiałbym jednak pierwszą możliwość, bo jak napisał Slupek u Pratchetta nic nie dzieje się przypadkowo...

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

Willow 

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 14:37   

żarcik taki, rozumiecie... ;)
Ja uważam, że to jednak przypadek, oczywiście mogę się mylić. Tak dla przykładu Mistrz Tolkien sam był zdumiony tym, co fani wynajdywali w jego książkach, bo on w życiu by na to nie wpadł.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 01:25   

kor i gehenna> genialny brak poczucia humoru i absurdalnej wyobraźni <lol>

nie idzie o to czy Andersen to wziął od Pratchetta tylko o to, że mógł to wziąć od Babci.

Kor 
Moderator

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 01:34   

Oczywiście mój komentarz może być tylko jeden: Nic, trzeba zacząć czytać wkładkę ekonomiczną do Wyborczej, co by humoru nabyć i abstrakcyjnego pomyślunku :mrgreen:

Keyff 
Moderator

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 01:58   

wkładki do wybiórczej są ajne bo jest ich dużo, tzn. są ajne, jak ma się np. malowanie w planach.

Od czytania wybiórczej wyrobisz sobie poczucie, że żyjesz w matrix, ew. jeśli napiszą o czymś co już wiesz - będziesz mógł przeanalizować jak powstają "legendy oparte na".

A jak chcesz sobie poćwiczyć absurdalną i abstrakcyjną wyboraźnię - spróbuj jakąś książkę Pratchetta przeczytać ;p

Kor 
Moderator

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 02:24   

No właśnie czytam tego Pratchetta, czytam, tylko chyba czytam nie tego co potrzeba, bo jakoś mi brak tego poczucia humoru brak, a i abstrakcyjnego liznałęm tylko. Ale tak sobie czytam tego Pratchetta i czytam i się zastanawiam, kto jest ojcem tego Harry'ego. #-o

Oczywiście zaslgujemy na śmierć zgonie z moim podpisem.

Tak więc, jeżeli pożyczanie jest 'zapożyczone' od Andersena, to to by trzeba było uwzględnić w apf. Czy są na to inne dowody, np. dokładniejsze?

Keyff 
Moderator

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 04:13   

w mojeje ocenie absolutnie niemożliwy jest taki przypadek. Więc jak dla mnie spokojnie mozna to uwzględnić.

btw. to wlep nam po oście - będziemy mieli po dwa - i znowu razem :D

Odpowiedz do tematu