|
Bramy miasta Ankh-Morpork |
| Autor |
Wiadomość |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 22 Listopad 2004, 00:08 Bramy miasta Ankh-Morpork
|
|
|
mam problema bo nie umiem sobie przypomniec jakie nazwy nosasz wszystkie barmy A-M... chodzi mi głownie o brame znajdujaca sie ze strony opacznej bo wiem ze Pan Cholewa przetlumaczył ja jakos inaczej.... z reszta reszta nazw tez sie z pewnoscia przyda
z tego co mi swita po glowie to wiekszac nazw bram znalazla sie w serii o strazy ale nie mam przy sobie ksiazek wiec ni jak moge to sprawdzic... a wiec do dziela uzytkownicy |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Black Dagger

|
Wysłany: 22 Listopad 2004, 12:35
|
|
|
Jedna brama nazywała się Brama Zdrajców, i jest to nawiązanie to bramy o tej samej nazwie w londyńskim Tower.
Sprawdzę jeszcze na mapie, wtedy Ci napisze. |
|
|
|
 |
Monka.s

|
Wysłany: 11 Luty 2005, 17:40
|
|
|
W "Zbrojnych", na końcu książki, były wymienione jeszcze trzy inne bramy: Rzeczna, Opak i Osiowa. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Erpegis

Wiek: 27 Dołączył: 15 Lut 2004 Skąd: Miasto moje a w nim.
|
Wysłany: 26 Sierpień 2005, 23:40
|
|
|
| I jest jeszcze Water Gate w "the Truth"! |
_________________ Najbardziej cyniczny i zblazowany użyszkodnik forum. |
|
|
|
 |
Morgana

|
Wysłany: 27 Sierpień 2005, 20:59
|
|
|
no więc tak :] na mojej mapce z Night Watch, malenkiej, zawierającej tylko miejsca akcji książki a nie całe miasto a szkoooda >.>, znalazłam takie bramy :
The Goose Gate
Shnanbling Gate (aczkolwiek tu moge sie mylić bo ejst bardzo nie wyraźnie wydrukowane Y_Y)
The Onion Gate
więcej bram nie mam tu wydrukowanych T_T |
_________________ "Si non confectus, non reficiat.
(If it ain't broke, don't fix it)" |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 27 Sierpień 2005, 22:42
|
|
|
To ja wypisze pelna liste bram na podstawie planu A-M. Zaczynam od godziny 12 i lece jak wskazowki zegara (w koncu A-M jest okragle jak Dysk):
Water Gate, Hubwards Gate, ?, Limping Gate, Onion Gate, Shambling Gate, River Gate, Traitors Gate, Rimward Gate, Deosil Gate, Least Gate
Teraz pare uwag:
Water Gate (gora - kierunek osiowy) oraz River Gate (dol - kirunek krawendziowy) sa to bramy na rzece Ankh, wiec nietypowe.
? - oznacza, ze nazwa bramy nie jest napisana
Hubwards Gate ma dopisek "Sto Lat 20 miles"
natomiast Deosil Gate - "Quirm" |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 21 Październik 2005, 17:23
|
|
|
Settler ma 100% racji - wszystko się zgadza: jest 11 bram, z czego jedna na mapie nie jest nazwana, a dwie są na rzece (River Gate i Waer Gate).
Natomiast ta, o której piszesz Qbajak - opaczna to Deosil Gate (na godzienie 9.00). Etymologia jej nazwy jest w Testach NU. Z tego co pamiętam (nie mam testów pod ręką) to deosil (deosal) to chyba stare słowo, oznaczające 'przeciwnie do ruchu wskazówek zegara' 'opacznie'. Słowa tego używa się też do określenia kierunku poruszania się w rytualnym tańcu czarownic, co sprawia, że i ta nazwa wpasowywuje się idelanie w ŚD. |
|
|
|
 |
|
|