Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Uuk!rodziny
Autor Wiadomość
Krejt 
Administrator

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 11:27   

Rozumiem, że akcja życzeń grupowych posypała się jak koalicja przy głosowaniu zmian w Konstytucji?

Aida 

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 11:52   

Nie całkiem, bo dziś albo jutro rano kończę obrazek grupowy.
Więc radzę coś ułóżcie. Mogę potem przetłumaczyć na łacinę ewentualnie...

edit: UWAGA SPOJLERY
Ta Zlobenia to chyba pod zaborami jest...
http://hyel.thedanamark.n...ry/zlobenia.htm
http://hyel.thedanamark.n...ry/heinrich.htm
:D Była cała scenka w "Monstrous Regiment" i to było dziiiiwnee..........
http://en.wikipedia.org/wiki/Zlobenia

Na to konto proponuję, żeby wysłać życzenia od Rządu Narodowego Zlobenii \m/ (zob. Powstanie Listopadowe http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_listopadowe – tylko, że w tym wypadku mundury zaborcy takie bardziej prusko-napoleońskie nie? ;) )
Przypominam znaczek: http://www.discworldstamp...ianOneZloty.jpg
I koperta konsulatu – fajny napis wokół pieczęci...:
http://www.discworldstamp...k_zlobenian.jpg

edit2: Taki mi się pomysł lągł od dawna, możnaby zasugerować...
http://www.husaria.jest.pl/
Jak wiadomo, do czasu upadku Rzeczypospolitej husaria była najsprawniejszą i najmniej stratną armią świata. Teoretycznie straciła swoje przewagi dopiero po wprowadzeniu skutecznej na polu bitwy broni palnej. Lecz do tego czasu wyszkolenie, taktyka i efekt psychologiczny sprawiały, że straty w wielotysięcznych bitwach często nie przekraczały 50 husarów.
A w ŚD nie ma broni palnej – nie liczę pojedynczego przypadku ze "Zbrojnych". Są jeszcze kusze – ale to inna para cyngli.
WNIOSEK:
1. Skoro (jeśli ;) ) PRAWDZIWA Zlobenia (rozumiem od żłobień w skałach Ramtopów) jest pod zaborem (Uuuberrwaldzkojęzyczny książę Heinrich jako kuzyn pseudoruskiej Borogravii kojarzy mi się ze stanowiskiem piastowanym przez księcia Konstantego w Kongresówce) to powinien powstać ruch wyzwoleńczy.
2. Skoro (jeśli ;) ) tworzymy ruch wyzwoleńczy, to znaczy, że w przeszłości istniała potężna Respublica Zlobenia – z husarią ofkoz – i my ją reprezentujemy...
3. Odnawiamy husarię i do boju. ;)
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 13:25   

Zlobenia jest monarchią, więc rząd narodowy nie będzie chyba najlepszy. chyba, żeby od "Ludu Zlobenii" do Sir Terrego, żeby wyzwolił nieszczęśników spod jarzma Heinricha, który upierdliwie czepia się Borgoravii o kilka łopat mułu rzecznego.
lud może też kategorycznie zarządać "manifest, orędzie?" rozwiązania tego konfliktu w następnej książce, bo ma już dość musztry w niebieskich mundurach i użyźniania pól bitewnych. Temu ostatniemu nie jest przeciwny, ale tylko pod warunkiem, że będzie komu przekształcić je później w uprawne, który to warunek nie zachodzi.

Aida 

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 13:46   

Taa "jeden tylko jeden cud, z szlachtą Zlobenii zlobeński lud". I się skończy jak za cara: dadzą chłopom ziemię i powstanie leży.

Rzeczpospolita się zwała Rzeczpospolitą ale była monarchią konstytucyjną elekcyjną (mieliśmy 2 konstytucję na świecie, choć IMHO 1 bo Amerykanie ją po prostu wcześniej zatwierdzili...).

Orędzie może być, ale Heinricha należy wykopać, sami się będziemy rządzić. Proponuję ścisłą współpracę ekonomiczną z Ankh-Morpork, możemy nawet posadzić na tronie Vetinariego – jest bardziej stateczny od Napoleona Orlątka i nie przepije pensji... A i tak rządzić będzie sejm, on tylko ma zatwierdzać ustawy. :P

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 13:58   

czyli "Manifest Ludu Zlobenii"
Mu, lud ziemi zlobeńskiej... i dalej mógłby jakiś literat pociągnąć... ja mogę na angielski przełożyć.

btw ta pieczęć z dwugłowym... nietoperzem...? ;) to chyba Uberwaldu, nie Zlobenii.

Aida 

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 15:02   

"Manifest Wolnych Szlachty i Ludu Zlobenii..." (lud=to co nie szlachtą jest czyli chłopi i mieszczanie; naród=szlachta+lud)
To jest jednogłowy, czarny szwabski orzeł.
Gacek jest na znaczku z Bonk. :D
Przypominam, że nasz orzeł jest biały. W Słowiańskiej mitologii przedchrześcijańskiej Biały Orzeł symbolizuje moce światła i odrodzenia, a Czarny – ciemności (w święto nowego roku które przypadało na 23.XII duchy światła i ciemności toczyły walkę – wpierw siły Światła ginęły [koniec starego roku] i odradzały się wraz z rozpoczęciem nowego roku. Przy okazji duchy światy Jawy i Nawi się mieszały i duchy przodków przychodziły wieczerzać z ludźmi, przygotowywało im się strawę specjalną z maku, miodu i kaszy – to takie typowe żarło na stypę. Makowiec i wolny talerz to myślicie skąd? ;)

W ramach akcji scalania postów:

Cytat:
My Szlachta i lud, duchowne i świeckie i rycestwo wszystko i stany insze jednej i nierozdzielnej Rzeczypospolitej z …
(tu trzeba wymyśleć jakieś ziemie)
Cytat:
i miasta koronne.

Jaśnie Oświeconemu Miłościwie nam Piszącemu Jegomości Świata Twórcy Sir Terremu Pratchettowi sum corda wzorem przodków naszych życzenia zdrowia i pomyślności, dobra wszelakiego wszyscy ślemy, ażeby Świat nasz piórem jego mistrzowskim powołany, po wsze czasy ku dobremu się obracał, wiarą ludzi prawych do życia przywoływan. Ażeby Mistrz nas w gronie wieszczów literatury nareszcie należne sobie miejsce uzyskał, i aby humor jego i jemu samemu dni wszelkie słodził, niechby one co do jednego najjaśniejsze i radością prześwietnie umajone, ad solis radius auratus były. I chociaż wierymy pecunia felix non datur a i bogaty jako skrzynia: chociaż wielki przeto w kącie leży – toż i bogactwa życzymy bo z nim wraz swobodniejszy język, czyn i wola.

Obiecujem takoż w wielką uroczystość Jaśnie Oświeconego Miłościwie nam Piszącegp Jegomości Świata Twórcy Sir Terrego Pratchetta iże księgi Świata Dysku zawżdy w pamięci naszej trwać będą. Ślubujemy na wieczny czas poczucia humoru nie tracić i kręte ścieżki wiedzy zawżdy z zapałem przemierzać, by tym snadniej sapientia Świata onego w pamięci naszej zapisać się mogła.

Ty wszystki rzeczy obiecujem sobie i na potomki swe chować statecznie i trzymać sub fide, honore et conscientiis. A kto by się temu sprzeciwiać chciał i pokój a porządek pospolity psować, contra talem omnes consurgemus in eius destructionem.

Actum Silesiae in Conventione Mundodisco Generali Duo, Prima Aprilia, Anno Domini Duo Millesimo Septuo.

Nie wiem czy dobrze dałam datę, bo koszulkę mam w praniu.
WAŻNE: dać jak najwięcej zwrotów po łacinie, gdzie tylko się da, fil fri:
http://www.kodeks.wirt.pl/latina.htm
A tu przykład języka:
http://www.agad.archiwa.g...acja/tekst.html

Aida 

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 21:15   

Dzisiejsza praca (z 8-9 godzin).
Jutro mam gości zdążę na styk, szkoda tylko, że mojego rysunku nie zdążę... Może wetkną mimo opóźnienia...

A tak to wygląda po postarzeniu:

edit: to drugie znacznie lepsze. ;)

[ Komentarz dodany przez: Agata_G: 20 Kwiecień 2007, 21:53 ]
Głosuję za wersją nr. 1. To drugie jest za bardzo rozmazane...
... a gdyby tak zmienić Wawowi kolor tuniki na brązowy, to byłby wykapany średniowieczny mnich! :mrgreen:

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 21:31   

... WOW! Krejt wygląda jak staropolski szlachcic, a Savik jak Młody (nie)Cierpiący Werter... a Gehennie bardzo ładnie w zielonym :mrgreen: .

Trzymam kciuki, może zaakceptują.

Aida 

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 21:37   

Dzięki!
Jeszcze nie skończone.
Byle zdążyć (BTW Marcie w zieleni też super!)...
Krejt jak Diabeł Boruta. :) ZADOWOLONY Diabeł Boruta. 8-)

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 21:51   

To co zrobiłaś - jest Świetne!
nie wiedziałem, że dobrze mi w habicie....
Piotrowi walnąłbym najbardziej ostry kolor...... :mrgreen:

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 21:52   

Mnie się bardziej pierwszy podoba... i czemu mnie nikt nie przebrał ;(

PS. Bez urazy ale ze zegarki na rękach niektórych idealnie współgrają ze stromi... powinniście się wstydzić - mogliście przewidzieć drobne przeróbki :P

edit:..... eee i jeszcze jedno... kto stoi za Saviqiem?... i czemu ma kapelusz a ja jeszcze nie :/

[ Komentarz dodany przez: Aida: 20 Kwiecień 2007, 21:58 ]
To Lu-Tze. Zasłużył się pożyczeniem tabletu dzięki któremu obrazek powstał. :P

Aida 

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 21:55   

I jeszcze za namową Uboota:
Robić jakieś inne tło?
Bo można dać np. gołe ściany, albo jakieś foto w perspektywie (arrasy, sugestie podłogi i sufitu) i będzie szybko.
Ręcami dłużej. Jak myślicie?

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 22:03   

bez tła - IMO tak jest dobrze :)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 22:04   

Jak już pisałem pierwsza wersja zdjęcia lepsza. Taka bajkowo-kolorowa.
Dodanie sepii nie oddaje ogromu Twojej pracy Aido. :wink:

No jakieś tło mogło by być fajne. Tylko musiało by się odróżniać od nas.
Istniało by ryzyko zlewania się postaci tłem.
Nie wiem...może jakaś polana z Cori Celestii w tle? Ewentualnie coś w stylu wnętrza Załatanego Bębna.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 22:17   

Podwieszam temat na prośbę Aidy.

Co prawda namawiała mnie, żebym rozesłał o nim spam do wszystkich zarejestrowanych - bestia jedna - ale to by było jak strzelanie z magnum do muchy, nie uważacie? ;)

Back on track: oczywiście że wersja "kororowa" lepsza. Najpierw pracujesz w pocie czoła nad kolorowymi wdziankami dla wszystkich, a później tak po prostu się ich pozbywasz Aido? Nie żal Ci później pracy nad "kororową" wersją?
Tło mogłoby być, ale pewnie się z tym nie zdąży, poza tym tak też jest fajnie.

Aida 

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 22:56   

Żal ale kogo to...? :|
Erpegis robi tłumaczenie życzeń po staroangielsku. VIVAT!

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 23:05   

taka sceneria może? troszkę za jasna pewnie. wynik googlania grafiki "old barn" sporo ciekawych efektów.
o,
to i to bardziej...

Aida napisał/a:
(tu trzeba wymyśleć jakieś ziemie)

Kaczogród? ;)

Walter 

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 23:17   

Fajne szkoda tylko że czapka Krejta mnie zakrywa ;) Ale nie szkodzi, ja zawsze taki "skukany" jestem :D

Nie płakałem po Kaczyńskim.

Erpegis 

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 23:23   

Chciałbym zaznaczyć parę rzeczy:
1. To nie jest staro angielski, nowo angielski, sensowoangielski. To ogólny Starożytny Język, przed wynalezieniem ortografii (i chyba gramatyki). Być może, da się zrozumieć jedno czy dwa słowa. Może nawet Pterry zrozumie jedno.
2. W nawiasach są takie luźne wstawki. Mam lekką depresję, terminy gonią mnie, nie mam sił, więc pocieszam się jak mogę.
5. (trzy, sire) 3. Zrobiłem to za frajer, bez kwalifikacji, od roku nie kojarzę żadnego tekstu po staroangielskim, to nie jest moja specjalizacja itp.
4. 'Fruyt of the Loynes' ma zostać. podobnie Piece.

Cytat:
We, the Thanes and the lewed Folk of ye olde Realm, ye Prestes & Thanes & all People of one and inseparabilis Res Publica bis Zhlobenia, Lipvig, Puck, Orunia, and Sto Lat* (for thee, for certes), & alle Kynges Townes and Cityes

To Hys Glorioues Highnesse, Creator Mundi, Sir Terry Pratchett
sum corda, as ure reverendiae Ealdren saydede, sende we Beste Wyshes of ye olde (& goode) Helth, Happynesse, & all Beste. May hys Weorlde, by hys masterful Pen schaped, for alle Thymes, Goode or Badde, turned umround, & mith Fayth of ye Goode Folke for Lyfe was called.
May ye Master fynd hymsel amongst ye beste Wryters, who at Parnassus syt, (and stande at some Thymes, whene alle Places taken are), and may hys Wit hys Lyfe amorously ensweteened, made it by Joy & Lyght adorned, ad solis radius aurados. &, tho we geleife, pecunia felix non datur (tho ye maye goode Imitatioun of Happyness buy), may ye Master Wealthe gret have, for with Ryche Man ys frree to speke, iagge, & acte.

Swearen we in thise grete festyvale of Ye Gloriouse Hyghnesse, His Grete Wrytership, Creator Mundi, Sir Terry Pratchett, that the Bokes of ye Discworlde for alle Ages in our Myndes preservided will be. Swearen for alle Eternyty not to lose ure Sense of Humour, &
Wysdomes narrow Pathes wander, for to remembere ye sapientia of ye olde Discworlde.

Alle thyse thynge (ytems? whatevere), we promise for us & ye Fruyt of oure Loynes (of course.) to keepe and preserve sub fide, honore et conscientiis. & who wold wantede to contrary, & Piece & Comon Law destroy, contra talem omnes consurgemus in eius destructionem. Quidquid latine dictum sit, altum videtur, et si hoc legere scis nimium eruditionis habes.

Actum Silesiae in Conventione Mundodisco Generali Duo, Prima Aprilia, Anno Domini Duo Millesimo Septuo.

[ Komentarz dodany przez: Aida: 21 Kwiecień 2007, 10:13 ]
GENIALNE!!! GENIALNE!!!
Wuahahahaha!!!!!!!!!!!!!
=D> =D> =D> :hahaha: :jupi: :rotfl:
:piwo:

Erpegis te wstawki w nawiasach mają zostać?

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 23:39   

Erpeg... jesteś naszym bogiem... i jak każdy bóg nie masz obowiązku rozpoznawania swoich moderatorów na klatce schodowej w empiku :P

PS. Qba wciąż nie ma kapelusza :(

Odpowiedz do tematu