|
The Wit and Wisdom of Discworld |
| Autor |
Wiadomość |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 5 Grudzień 2007, 18:34
|
|
|
A może warto wrócić do wątku?
Dziś widziałem The Wit and Wisdom of Discworld w jednym z warszawskich American Bookstore. Wydanie bardzo ładne, twarda oprawa, z obrazkiem stylizowanym na "stare tomisko". Dodatkowo zakładka w formie tasiemki. Całość 79zł. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 22 Październik 2008, 00:30
|
|
|
Wit and Wisdom of Discworld w miekkiej oprawie:
http://www.empik.com/b/o/...a51457695e8.jpg
Cena tak jakby 2 razy mniejsza od wydania "standardowego" |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 22 Październik 2008, 13:23
|
|
|
Nie rozumiem.
Zresztą, jakoś drogo jak za samą okładkę. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 4 Grudzień 2008, 14:39
|
|
|
| Uboot napisał/a: | Nie rozumiem.
Zresztą, jakoś drogo jak za samą okładkę. |
Miekka i twarda oprawa roznia sie nie tylko oprawa , inny papier, wykonanie, etc.
A co do ceny to na Amazonie wersja miekka jest tylko dostepna uzywana (co dziwne, bo to jeszcze swieze wydanie) i cena prawie taka sama jak twardej. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Aida
|
Wysłany: 5 Grudzień 2008, 15:15
|
|
|
A kiedy po polsku? |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 5 Grudzień 2008, 17:02
|
|
|
| Aida napisał/a: | | A kiedy po polsku? |
Przecież już jest. W Wit of Wisdome nie znajdziesz nic prócz cytatów z poszczególnych książek... wystarczy przeszukać swoje książki i zakładkami pozaznaczać |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 16 Sierpień 2009, 19:18
|
|
|
| Nie wiem, czy nie było już o tym wspomniane, ale oto trop, wskazujący na możliwość, że The Wit and Wisdom of Discworld może ukazać się w Polsce. |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 16 Sierpień 2009, 22:08
|
|
|
| Tak, ta pozycja jest w tegorocznych planach wydawnictwa Prószyński Media. |
|
|
|
 |
Asdark

|
Wysłany: 17 Sierpień 2009, 08:33
|
|
|
Oby przyszły rok był równie bogaty w twórczość TP jak 2009 swoją drogą -> czemu nie wydano u nas pozostałych terminarzy, jak chociażby złote myśli Lu-Tze czy terminarz pocztowy? |
_________________ (...) Ale przecież wszyscy byliśmy kiedyś młodzi.
Śmierć rozważył to dokładnie.
NIE, stwierdził. NIE WYDAJE MI SIĘ |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 17 Sierpień 2009, 21:56
|
|
|
| Przypuszczalnie z tego samego powodu, z jakiego wstrzymano dalsze wydawanie komiksów oraz wydawanie pozostałych map - się nie sprzedawały. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 17 Sierpień 2009, 22:46
|
|
|
U nas ogolnie ze wszystkimi "dodatkami" jest ten sam problem. Nie tak duzo osob je kupuje, tymbardziej, ze wielu fanow serii czesto ma te najciekawsze po angielsku.
Dlatego teraz nawet te ciekawsze pozycje, jak Discworld Portfolio, czy ksiazka kucharska bylyby duzym ryzykiem dla wydawnictwa. Dlatego bezpieczniej chyba jest wydawac cos co jest swieze, jak na przyklad Wit and Wisdom.
Sa to tylko przypuszczenia, ale takie moze byc rozumowanie wydawnictwa.
Aczkolwiek z nowosci to duzo chetniej bym zobaczyl The Folklore of Discworld. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 17 Sierpień 2009, 23:55
|
|
|
| settler napisał/a: | | The Folklore of Discworld. |
No właśnie się zastanawiam nad kupnem. Tylko że w Empiku życzą sobie 117zł a te za 90 z American Bookstore już wywiało :/ |
|
|
|
 |
Asdark

|
Wysłany: 18 Sierpień 2009, 07:40
|
|
|
| VenaKruczowłosa napisał/a: | | Przypuszczalnie z tego samego powodu, z jakiego wstrzymano dalsze wydawanie komiksów oraz wydawanie pozostałych map - się nie sprzedawały. |
To dlatego dostanie jakiegokolwiek egzemplarza mappy chociażby graniczy z cudem? |
_________________ (...) Ale przecież wszyscy byliśmy kiedyś młodzi.
Śmierć rozważył to dokładnie.
NIE, stwierdził. NIE WYDAJE MI SIĘ |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 23 Sierpień 2009, 12:02
|
|
|
| Jedenaście lat temu ukazała się mappa w sporym nakładzie. Nie sprzedawała się. Została przeceniona. A potem zwroty zalegały chyba gdzieś w magazynie, bo bodajże dwa lata temu wznowiono prawa do mappy i rzucono jeszcze raz na rynek. Można wtedy ją było kupić za około 15-16 zł. Przypuszczam, że w końcu wyprzedano resztki. Ale w takiej sytuacji wydawnictwo milczy na temat innych map. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 23 Sierpień 2009, 15:02
|
|
|
| Jeszcze jakiś rok temu sporo mappy było w tanich księgarniach - właśnie po 15 zł. Nawet proponowałam chętnym tu na forum, że ją im kupię u siebie w Krakowie i wyślę. Ale to już była naprawdę ostatnia chwila, bo zaraz potem znikła. |
|
 |
ciacho00

|
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 20 Październik 2009, 16:04
|
|
|
Szczerze mówiąc, nie podoba mi się tłumaczenie tytułu [wybacz Piotrze]. "Humor i mądrość Świata Dysku" - wiem, że formalnie jest wszystko ok, ale mnie tu bardziej pasują "mądrości" [jak "mądrości ludowe"] bo w końcu książka to zbiór wielu przysłów i powiedzonek.
Można oczywiście przyjąć, że ta "mądrość" odnosi się do ŚD w całości, ale ja się lubię czepiać. |
|
 |
aschar

|
Wysłany: 20 Październik 2009, 16:31
|
|
|
Mądrości faktycznie byłyby lepsze. Ale nie ma co się czepiać, ja czekam z niecierpliwością na wydanie tego, czekam na moment kiedy w końcu znajdzie się to na mojej półce |
_________________ Jeśli za dużo sobie wyobrażasz, uważaj żeby nie zginąć w zderzeniu z Rzeczywistością |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 20 Październik 2009, 16:35
|
|
|
| Ja bym w ogóle dał Żarty i mądrości, humor i mądrość brzmi zdecydowanie zbyt sztywno i poważnie, jak na temat tej książki. |
_________________ Moje Dziewczęta!
Moje Dziewczęta updated! |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 21 Październik 2009, 10:20
|
|
|
Przemieliłem w myślach obecny tytuł i mimo, że nie jest jakiś ekstra, to proponowane przez was są jeszcze gorsze
Słowo żart/żarty w ogóle mi nie pasuje, jednak u Pracza to jest chyba bardziej humor aniżeli żartownisiowanie, żartowanie. Znaczy się, te słowa mogą się zastępować, ale nie zawsze, IMO.
Co do mądrość/mądrości to muszę to przemielić jeszcze i wypowiedzieć sobie na razy.
Zawsze mogło być, śmieszności i mądrości, lol |
|
|
|
 |
|
|