Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
The Turtle Moves!
Autor Wiadomość
QbaJak 
Moderator

Wysłany: 21 Październik 2008, 23:45   The Turtle Moves!

Kolejna nieautoryzowana pozycja pozycja po "So You Think You Know Terry Pratchett's Discworld?" oraz "Secrets of the Wee Free Men and Discworld: The Myths and Legends of Terry Pratchett's Multiverse"

Liki tutaj: http://www.amazon.co.uk/T...r/dp/1933771461 oraz http://www.sfsite.com/08a/tm277.htm

I teraz pytanie. Ma ktoś? Warto?

Ponadto zastanawiam się jak to jest z tym Discworldem. Przez przeszło 25 lat mieliśmy tylko i wyłącznie pozycje "markowane" podpisem Terry'ego. Wszystkie okołodyskowe gadżety, także przechodziły przez jego akceptację. I nagle zaczyna się to zmieniać. Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale wszystko zaczęło się chyba od "One More With Footness" - tylko że ta pozycja była wydana specjalnie na jakiś konwent i Pratchett chyba o niej wiedział (swoją drogą jej obecne ceny zaczynają się do 100 funtów) a potem to jak grzyby po deszczu.

Ktoś się domyśla czym to jest spowodowane? Terry odpuścił i pozwala żyć Światu własnym życiem? Czy może ludzie powynajdowali jakieś kruczki prawne i nie muszą mieć zgody Pratchetta na TM jakim jest Discworld? Pytam bo mnie to bardzo zastanawia.

Kor 
Moderator

Wysłany: 22 Październik 2008, 08:27   

Już dawno podawałem tę, imo ciekawą, pozycję w newsach. Wg mnie Terry popuścił trochę na starość lejce. Może to przez ostatnie wydarzenia w jego życiu? Tak czy inaczej, dopóki będzie trzymał rękę nad większością wydawnictw, dopóty pozycję będą trzymały jakiś poziom.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 30 Listopad 2008, 19:00   

Haha zapomniałem się pochwalić,

Mam już na półce The Turtle Movies! razem z Secrets of the Wee Free Men and Discworld, jak tylko znajdę czas na przeczytanie to pochwale się wrażeniami :)

nanom 

Wysłany: 1 Grudzień 2008, 06:00   

Tę drugą książkę mam, zakupienie pierwszej rozważam, więc czekam na te wrażenia
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 9 Lipiec 2009, 01:08   

Heh,

Jak patrzę na daty to się załamuję bo czasu oczywiście na pełną lekturę nie znalazłem. Nie zmienia to jednak faktu, że w nagłej potrzebie wydawania kasy na dodatki Discworldowe zaopatrzyłem się w "An Unofficial Companion to the Novels of Terry Pratchett"

Pozycja, to chyba najbardziej aktualny "leksykon" o Świecie Dysku (2007) jaki możemy obecnie znaleźć na rynku, do tego za 16euro (70zl w empikach) dostajemy prawie 500 stron zapisanych maczkiem, traktujących nie tylko o Dysku, ale również o wszelkich zjawiskach okołodyskowych. W całość powplatane liczne zdjęcia (czarno-białe; Terre'ygo, okładek, prac Kidby'a, itd.) które znakomicie uzupełniają opisywane hasła.

Trzymając w ręku "Unoffical Companion", "Secrets of" i "The Turtle Moves!" po szybkim porównaniu ta pierwsza bije dwie pozostałe na głowę. Nie tylko grubością, ale przede wszystkim sposobem podejścia do tematu oraz jakością wykonanych haseł i opisów.

Taki must have, dla każdego hardcore-fana Discworld. Tym, których jeszcze nie przekonałem, napiszę tylko, że całość popełniona przez Andrew M. Butler'a - czyli pana odpowiedzialnego między innymi za pozycję Terry Pratchett - Guilty of Literature.

Odpowiedz do tematu