Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Snuff
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 20 Lipiec 2010, 15:55   Snuff

T. Pratchett napisał/a:
So here we are basking in the sunlit uplands and find ourselves already some 20,000 words into the next adult Discworld book, based largely around Vimes, with the working title Snuff. A word that has, as you probably know, at least two meanings. Remember, you read it here first!

Fajnie, jakby straż wzięła się za dragi w mieście. Tego jeszcze nie było.

I.Inni 

Wysłany: 21 Lipiec 2010, 21:32   

Hm, czyżby Vimes miał się zmagać z uzależnieniem od narkotyków?

Kor 
Moderator

Wysłany: 22 Lipiec 2010, 08:24   

Ja bardziej myślę, że Ankh opanuje fala dragów, z resztą już chyba w Łupsie było coś wspomniane o jakimś snuffie!

aschar 

Wysłany: 23 Lipiec 2010, 05:57   

w Unseen Academicals też to było. Chyba golem jakiś wciągał coś w piwnicach Niewidocznego Uniwersytetu. Chyba golem, bo nie jestem pewien kim on był dokładnie, a książki pod ręką nie mam.
Może Pterry się szykuje na poważniejszą tematykę?

Asdark 

Wysłany: 23 Lipiec 2010, 07:11   

Czy przypadkiem jeden z głównego kryminalnego duetu z Prawdy także nie wciągał byle czego?

Mam nadzieję jednak, że głównym bohaterem książki nie będzie jednak Vimes, gdyż jego się robi za dużo w ostatnich powieściach.

Kiedyś Terry wspominał o wysmakowanym i ostrożnym umieszczaniu bohaterów w swoich książkach (było to chyba odnośnie Bibliotekarza lub Havelocka) - jednak Vimesa jest za dużo - na tor drugoplanowy zeszły już nawet takie postaci jak Marchewa, które były trzonem niegdysiejszych powieści. Teraz tradycją, kolejną po umieszczeniu Śmierci w każdej książce, jest umieszczanie (wspomnienie chociaż musi być!) Vimesa w każdej książce.

Więc, TAK - dla Vimesa, ale tylko jeśli będzie postacią drugoplanową (wiem, że cała sprawa ma się kręcić wokół niego, ale niech np. zostanie oskarżony o posiadanie dragów i ktoś INNY będzie musiał dowieść, że nie jest to prawdą).

NIE, stwierdził. NIE WYDAJE MI SIĘ

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 23 Lipiec 2010, 08:18   

Właściwie to wszystko już było.

I ogólnie o dragach też w całej serii było - choćby wspomnienia o magach naćpanych oparami ich mikstur.

Mnie tam się słowo raczej ze "snuff films" skojarzyło, chociaż nie bardzo widzę ich miejsce w ŚD.

Kor 
Moderator

Wysłany: 23 Lipiec 2010, 08:22   

Snuff, oprócz dragów, tabaki i filmów ukazujących pseudo bądź nie pseudo sceny autentycznego morderstwa, oznacza jeszcze wykitować (snuff it)

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 23 Lipiec 2010, 11:47   

I.Inni napisał/a:
Hm, czyżby Vimes miał się zmagać z uzależnieniem od narkotyków?

Teraz Vimes już nie jest bad cop, tak jak na początku. Teraz jest ustatkowaną głową rodziny.

I ja też już mam trochę dość Vimesa. Można go dać na dalszy plan i wymyślić coś świeżego.

bele 

Wysłany: 11 Sierpień 2010, 19:34   

Zaraz, czyli zmiana planów? Powrót do Straży, a nie trzecia część Moista? Straż już mi się przejada. To dobre książki, ale już po przeczytaniu "Thud!" miałem wrażenie, że przeczytałem po prostu kolejną opowiastkę o Straży.

Ale czarownic dawno nie było. Mogły by być wiedźmy.

Zbawiciel 

Wysłany: 12 Sierpień 2010, 19:57   

Terry, jak można zauważyć, zaczyna zastępować niektóre cykle nowymi. Funkcjonowanie, życie Ankh-Morpork [czyt. cykl o Straży] zaczyna być powoli wypierany przez cykl o Moiście, Czarownice zaczynają być zastępowane przez cykl o Tiffany - a przecież już we wrześniu I Shall Wear Midnight, czyli prawie jak wiedźmy ;)

Też mam już powoli dość tej straży a Ankh-Moprork zaczyna być po prostu... męczące. Dlatego mam nadzieję, że akcja Snuff będzie naprawdę luźno osadzona wokół postaci Vimes'a... Mimo, że go uwielbiam... :p

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 13 Sierpień 2010, 07:43   

Zbawiciel napisał/a:
Terry, jak można zauważyć, zaczyna zastępować niektóre cykle nowymi. Funkcjonowanie, życie Ankh-Morpork [czyt. cykl o Straży] zaczyna być powoli wypierany przez cykl o Moiście
E tam, po rozpoczęciu nowego cyklu o Moiście, wyszła wszak kolejna część o straży (Thud!), a teraz jak słyszymy wyjdzie następna. Pracz niczego tu nie zastępuje, a cykl o straży razem z najnowszym tytułem będzie liczył 8 pozycji, czyli będzie zdecydowanie najliczniejszy ze wszystkich cykli. I bardzo dobrze, mnie się wcale nie przejadł. Najwyraźniej PTerry'emu zresztą też nie, skoro po praktycznym zarzuceniu pozostałych starszych cykli (Rincewind, wiedźmy, Śmierć), ten jeden kontynuuje, wraz z nowymi cyklami i pozycjami spoza cykli.

Moje Dziewczęta updated!

Asdark 

Wysłany: 15 Sierpień 2010, 11:26   

Warto by się zastanowić jak mogłoby brzmieć polskie tłumaczenie...

Zbawiciel 

Wysłany: 15 Sierpień 2010, 12:18   

Apaczyk napisał/a:
E tam, po rozpoczęciu nowego cyklu o Moiście, wyszła wszak kolejna część o straży (Thud!), a teraz jak słyszymy wyjdzie następna. Pracz niczego tu nie zastępuje, a cykl o straży razem z najnowszym tytułem będzie liczył 8 pozycji, czyli będzie zdecydowanie najliczniejszy ze wszystkich cykli. I bardzo dobrze, mnie się wcale nie przejadł. Najwyraźniej PTerry'emu zresztą też nie, skoro po praktycznym zarzuceniu pozostałych starszych cykli (Rincewind, wiedźmy, Śmierć), ten jeden kontynuuje, wraz z nowymi cyklami i pozycjami spoza cykli.

Owszem, wyszedł Thud!.. ale ja nie mówię, że całkowicie zrezygnował z cyklu o straży.. po prostu powoli zaczynał go wypierać tym o Moiście.. ;) no ale to tylko moje odczucia. Poza tym nigdzie nie ma napisane, że Snuff to ma być kolejna z cyklu o straży a wręcz przeciwnie.. jest dość dobitnie zaznaczone, że będzie LUŹNO osadzona wokół... postaci Vimesa, a więc nawet nie całej straży. Jak dla mnie to to może być taka "Prawda". Mnie by pasowało. :D

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 16 Sierpień 2010, 13:16   

Asdark napisał/a:
jak mogłoby brzmieć polskie tłumaczenie...

"Niuch"? ale to nie na S, byłoby trudno zapamiętać. ;)

cykl o straży się mie nie przejadł, ale po Thud! jakoś mi się Sam V. zaczął bardziej kojarzyć z Batmanem, niż wcześniej. ciąg dalszy mógłby pójść w nieco innym kierunku.

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 16 Sierpień 2010, 15:54   

Zbawiciel napisał/a:
jest dość dobitnie zaznaczone, że będzie LUŹNO osadzona wokół... postaci Vimesa, a więc nawet nie całej straży.

Zaraz, "based largely around Vimes" to Twoim zdaniem "luźno osadzona"? Bo dla mnie wprost przeciwnie. A jak by nie było, praktycznie wszystkie pozycje z cyklu o straży, może poza pierwszą, kręcą się właśnie wokół postaci Vimesa (też się zgadzam, że może aż za bardzo). Czyli jak dla mnie to typowa zapowiedź kolejnej pozycji z cyklu o straży, który od co najmniej kilku pozycji powinniśmy nazywać raczej cyklem o Vimesie.

A co do tłumaczenia, to pewnie rzeczywiście będzie to coś w rodzaju "Niucha". ;)

Moje Dziewczęta updated!

Kor 
Moderator

Wysłany: 17 Sierpień 2010, 08:10   

Trzeba luknąć do Łupsa i zobaczyć, jak tam było przetłumaczone.

aschar 

Wysłany: 17 Sierpień 2010, 14:45   

'Thud!'
Więc sądzę, że Niuch jest pretendentem do polskiego tytułu.
Pterry mógłby pisać tytuły nieco dłuższe i pozostawiające tłumaczom trochę mniej roboty ;)

Asdark 

Wysłany: 19 Sierpień 2010, 05:53   

O to właśnie się rozchodzi, że Snuff ma co najmniej dwa znaczenia, a polskie niuch - tylko jedno. Ale fakt, że inaczej nie da się chyba tego przetłumaczyć.

Zatem za ponad rok, będziemy się rozglądać w empiku za niuch ;) Ale sprzedawcy będą mieli ubaw...

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 19 Sierpień 2010, 14:12   

ale w Thud! (bodajże) wszystkie trollowe dragi były na S - jak stwierdził Detrytus - żeby łatwiej było je zapamiętać. nie pamiętam jak w polskiej wersji z bym było.

aschar 

Wysłany: 19 Sierpień 2010, 15:00   

Po polsku chyba w ogóle nie było. Oryginalne nazwy były użyte o ile dobrze pamiętam.

PS. W empiku mogliby zorganizować akcję, że jak podejdzie się do kasjera i powie "niuch, niuch", dostanie się 10% rabatu na Snuff'a. Wtedy dopiero byłyby jazdy przy kasach ;)

Odpowiedz do tematu