|
Snuff |
| Autor |
Wiadomość |
arekrem

|
Wysłany: 20 Sierpień 2010, 21:53
|
|
|
| Po co kombinować, zostawmy tytuł oryginalny. |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
lady_Vetinari
|
Wysłany: 27 Sierpień 2010, 16:04
|
|
|
| aschar napisał/a: | Po polsku chyba w ogóle nie było. Oryginalne nazwy były użyte o ile dobrze pamiętam.
|
były wszystkie spady, slaby itp, aż Vimes spytał, dlaczego wszystkie są na S. więc można uznać nazwy za - jeśli nie polskie - to chociaż spolszczone |
_________________ Na cóż tworzenie wieczne, na cóż uganianie,
jeśli stworzone pada w nicości otchłanie?
J. W. Goethe |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 14 Luty 2011, 10:46
|
|
|
Pratchett @ Facebook
| Cytat: | SNUFF by Terry Pratchett, published 13.10.11
According to the writer of the best selling crime novel ever to have been published in the city of Ankh-Morpork, it is a truth universally acknowledged that a policeman taking a holiday would barely have had time to open his suitcase before he finds his first corpse.
And Commander Sam Vimes of the Ankh-Morpork City Watch is on holiday in the pleasant and innocent countryside, but not for him a mere body in the wardrobe, but many, many bodies and an ancient crime more terrible than murder.
He is out of his jurisdiction, out of his depth, out of bacon sandwiches, occasionally snookered and occasionally out of his mind, but not out of guile. Where there is a crime there must be a finding, there must be a chase and there must be a punishment.
They say that in the end all sins are forgiven.
But not quite all |
|
_________________ |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 16 Luty 2011, 19:54
|
|
|
| Hot Fuzz ktoś oglądał? |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 16 Luty 2011, 22:57
|
|
|
| Ale Vimes nie jest taki nieskazitelny jak Angle. Pardon, Angel. To zupełnie nietrafiony przykład. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 13 Marzec 2011, 20:45
|
|
|
Szkic okładki
Wanna some chikkin wings? |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 14 Marzec 2011, 01:22
|
|
|
| badass Vimes is badass |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 14 Marzec 2011, 09:33
|
|
|
| poczekam na kolorki |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 14 Marzec 2011, 10:28
|
|
|
Właśnie dla mnie jest mało badass. To cygaro jakoś tak się słabo tl |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 14 Marzec 2011, 14:09
|
|
|
Wziąwszy pod uwagę pogodę to cygaro ma szczęście, że się w ogóle pali. Wszelki dym oddala się w niesprecyzowanym kierunku z dużą prędkością |
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2011, 10:58
|
|
|
Kolorki już są |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 18 Kwiecień 2011, 09:37
|
|
|
| Hehe, hollywodzkie kolorki w natarciu. Całkiem fajnie wyszła ta okładka w kolorach. |
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 3 Lipiec 2011, 10:57
|
|
|
| Pratchett złożył wniosek o eutanazje w Szwajcarii. Wychodzi na to, że będzie to ostatni Discworld. |
|
|
|
 |
Liwnik
|
|
|
|
 |
faj3r

|
Wysłany: 17 Październik 2011, 08:47
|
|
|
| Liwnik napisał/a: | | 13 października premiera. |
Super, ale jak sadzę wyjdzie najpierw tylko HC. Ja poczekam na Paperback. |
_________________ www.smoking.gnu.pl
"Steal five dollars and you were a petty thief. Steal thousands of dollars and you were either a government or a hero." - Terry Pratchett, Going Postal
|
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 22 Listopad 2011, 13:41 Snuff
|
|
|
| Książka wyszła już jakiś czas temu, sprzedaje się przepysznie. Ja jeszcze nie miałem przyjemności (wciaż przede mną "I shall wear midnight"), ale mój znajomy dorwał i z jego recenzji stwierdzam, że mamy po prostu "kolejną opowiastkę o Vimesie". A wy? Czytaliście? Jakie wrażenia? |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 22 Listopad 2011, 18:17
|
|
|
| Ja ją widziałam na Targach, ale - tradycyjnie - czekam na spolszczenie. Ela mówiła, że PWCa wydawnictwo ciśnie żeby zdążył z tłumaczeniem jeszcze w tym roku, ale podobni nie ma na to szans. |
|
 |
hamlet

|
Wysłany: 25 Listopad 2011, 11:36
|
|
|
Ja już przeczytałem i... Lepiej by było gdyby "Łups!" było ostatnią książką o Vimesie. Można się było przyczepić, że wszystko Vimesowi za łatwo wychodzi, ale była genialna.
Natomiast "Snuff"... Wydaje się, że Pratchett napisał tylko środkową część, bo początek i koniec są strasznie 'niepratchettowe' - nic się dzieje, jakakolwiek fabuła zaczyna się zawiązywać koło 50-60 strony (na ~ 350). Dodatkowo - jest w zasadzie tylko jeden (!) wątek (w sensie prowadzenia narracji, nie treści). Nie ma 'przeskoków' bohaterów, jest tylko i wyłącznie Vimes, który z zachowania też nie jest za bardzo Vimes jakiego znałem - ciężko to wytłumaczyć, trzeba przeczytać. Można niby powiedzieć że to wina lat jakie upłynęły w Świecie Dysku od ostatniej książki (młody Sam ma już 5-6 lat a Lord Rust jest stary i zniedołężniały, jeździ na wózku), ale nie przemawia to do mnie.
Na plus gobliny (to prawda co piszą, że ciekawa rasa), Vetinari i Vimes pomiędzy 50 a 300 stroną.
Smutno mi to mówić, ale to najsłabsza książka ŚĐ jaką czytałem od dawna. Co nie znaczy, że książka jest zła, po prostu nie trzyma poziomu. |
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 25 Listopad 2011, 19:43
|
|
|
| Gorsza nawet od Unseen Academicals? (pytam nie znając UA) |
|
|
|
 |
faj3r

|
Wysłany: 25 Listopad 2011, 21:49
|
|
|
| hamlet napisał/a: | Ja już przeczytałem i... Lepiej by było gdyby "Łups!" było ostatnią książką o Vimesie. Można się było przyczepić, że wszystko Vimesowi za łatwo wychodzi, ale była genialna.(...)
Smutno mi to mówić, ale to najsłabsza książka ŚĐ jaką czytałem od dawna. Co nie znaczy, że książka jest zła, po prostu nie trzyma poziomu. |
Wielka szkoda, ale niestety trochę się tego spodziewałem po UA
| bele napisał/a: | | Gorsza nawet od Unseen Academicals? (pytam nie znając UA) |
Tak, UA to jak na razie najsłabsza książka jaką czytałem (ze świata dysku oczywiście). Już Świat Finansjery był trochę rozczarowujący. UA to pogłębił, boję się że po Snuff'ie będzie już bardzo źle. |
_________________ www.smoking.gnu.pl
"Steal five dollars and you were a petty thief. Steal thousands of dollars and you were either a government or a hero." - Terry Pratchett, Going Postal
|
|
|
|
 |
|
|