Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Plany wydawnicze ze ŚD w Polsce
Autor Wiadomość
banita 

Wysłany: 11 Styczeń 2007, 13:27   Plany wydawnicze ze ŚD w Polsce

Za dziennik.pl:

Świat jest płaski! Tak przynajmniej uważają oddani wielbiciele twórczości brytyjskiego humorysty Terry’ego Pratchetta. W Polsce również ich nie brakuje - dotychczas wydane książki z cyklu "Świat Dysku" sprzedały się w imponującym nakładzie ponad 800 tys. egzemplarzy - pisze DZIENNIK. W tym roku ukaże się u nas pięć kolejnych pozycji autora.

Jako pierwsza - Pratchettowska wizja dziennikarstwa, zatytułowana "The Truth".
Dwudziesta piąta powieść serii opisuje dzieje pionierskiej gazety na dysku i jej czołowych dziennikarzy śledczych, prowadzących dochodzenie przeciwko patrycjuszowi miasta Ankh Morpork, największej metropolii świata. Autor tradycyjnie odwołuje się do ikon popkultury i wydarzeń, które znamy raczej z historii niż z literatury fantasy. Śledztwo dziennikarskie przypomina więc aferę Watergate, a zwłaszcza sposób, w jaki została przedstawiona przez Carla Bernsteina i Boba Woodwarda we „Wszystkich ludziach prezydenta”. Natomiast drugoplanowe postaci płatnych zabójców to niemal żywcem z "Pulp Fiction" wyjęci Jules i Vincent. Pojawia się nawet słynna kwestia o "robieniu z dupy jesieni średniowiecza".

Odwołania do rzeczywistości to w przypadku "Świata Dysku" to nie nowość. W swoich powieściach Pratchett bacznie przygląda się realiom życia i humorystyczno-fantastyczny sztafaż nie zmienia faktu, że jego spostrzeżnia są najczęściej dosyć gorzkie. Piętnował rasizm i ksenofobię, krytycznie przyglądał się współczesnym konfliktom zbrojnym ("Bogowie, honor, Ankh-Morpork"), dyplomacji ("Piąty elefant") i fanatyzmowi religijnemu ("Pomniejsze bóstwa").

http://www.dziennik.pl/De...ArticleId=27659

Vanti 
Moderator

Wysłany: 11 Styczeń 2007, 13:46   

Pięć? Hmmm... The Truth, komiks Kolor magii i ew. NŚD3 dają liczbę trzy. W takim razie ciekawe jakie będą dwie pozostałe pozycje... :-k Any ideas?

We stop, think, begin to revive
"Gandhi Mate, Gandhi" Enter Shikari

Uboot 
Moderator

Wysłany: 11 Styczeń 2007, 13:47   

Tak sie zastanawialiśmy z Krejtem i Settlerem jakie mogą być te 4 nie podane tytuły.
Wychodzi że na pewno Komiks Kolor Magii i Darwins Watch, a poza tym moze Wintersmiths i Złodziej czasu. Możliwy jest jeszcze Wyrdest link ( ale on obejmuje ksiażki od NGN po Złodzieja czasu.)

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 11 Styczeń 2007, 16:10   

Komiks - też słyszałam, że właściwie pewny, Darwins Watch będzie dopiero na gwiazdkę. Całkiem możliwe, że gdzieś pomiędzy zdąży się ukazać Złodziej czasu.
Co będzie piąte? Hmm, kalendarz niespecjalnie, bo następny jest pocztowy. Możliwe, że Wintersmith, ale patrząc po ilości pozycji, to chyba już nie w pwcowym tłumaczeniu, bo się nie wyrobi.

settler 
Administrator

Wysłany: 11 Styczeń 2007, 17:15   

VenaKruczowłosa napisał/a:
Możliwe, że Wintersmith, ale patrząc po ilości pozycji, to chyba już nie w pwcowym tłumaczeniu, bo się nie wyrobi.

A spodziewalas sie, ze Wintersmitha bedzie tlumaczyl PWC? Bo ja nie. :P

Mam cicha nadzieje, ze PWC bedzie ostro pracowal i wyrobi jeszcze z Monstrous Regiment, ale to raczej tylko moje marzenia.

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 11 Styczeń 2007, 17:32   

Co do Wintersmitha, to przyznam nadal mam taką cichą nadzieję. Co do MR w tym roku, to już grubo przesadny optymizm z Twojej strony. Zwłaszcza, że zapowiadana jest kolejna książka z cyklu o Enderze, tłumaczonego przez tegoż tłumacza.

I.Inni 

Wysłany: 11 Styczeń 2007, 17:59   

Mam takie dziwne wrażenie, iż jedną z pozycji może być książka kucharska niani Ogg.

Venasque 

Wysłany: 11 Styczeń 2007, 21:47   

I.Inni napisał/a:
Mam takie dziwne wrażenie, iż jedną z pozycji może być książka kucharska niani Ogg.

Przyznam ze powitalbym ja z radoscia :D Chociaz to wbrew pozorom takie latwe do przetlumaczenia nie jest. Jednak to nie w tym problem znajac zycie. Raczej w 'zimnych' kalkulacjach wydawnictwa :? 'Kto to kupi i ile bedzie tych osob?'. Bo przeciez o to tylko im chodzi...

-Jesteś mądrzejszy od Detrytusa-pocieszył kolegę Nobby.
-Też sobie to powtarzam. Mówię:" Fred, cokolwiek się stanie, jesteś mądrzejszy od Detrytusa". Potem mówię: "Fred... ale drożdże też są".

Uboot 
Moderator

Wysłany: 11 Styczeń 2007, 22:19   

Venasque napisał/a:
Kto to kupi i ile bedzie tych osob?'. Bo przeciez o to tylko im chodzi...

No ale komiks postanowili wydać. Czyli moze jakieś przełamanie "oporów" u prószka.
A ta ksiażka kucharska to chyba taka cicha nadzieja nas wszystkich :wink:

settler 
Administrator

Wysłany: 11 Styczeń 2007, 23:01   

Z jednej strony moim zdaniem bylby to najpopularniejszy z dodatkow.
Gdy w gdansku sie jakas trafia do kupienia to po paru dniach juz jej nie ma.

Z drugiej jednak strony, ja juz nie kupie, bo po co mi dwie? I mysle, ze takich osob tez troche jest. Oczywiscie, na tyle malo, ze moim zdaniem bylby najlepszy strzal wydawnictwa, jesli chodzi o dyskowe "dodatki".

Erpegis 

Wysłany: 12 Styczeń 2007, 21:00   

Mógłby być też almanach...

Kenny 

Wysłany: 13 Styczeń 2007, 11:08   

A dlaczego nikt z was nie bierze pod uwagę, że pozostałe książki, które mają się ukazać to normalne książki z serii jak: Thief of Time, Night Watch czy Monstrous Regiment ? Przecież książki Pratchetta, które nie są jedynie opowieściami ze Świata Dysku (jak te o Maurycym czy Ciutludziach) sprzedają się o wiele lepiej, a jak wiadomo w dzisiejszych czasach każdy chce zarobić.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 13 Styczeń 2007, 11:32   

Kenny napisał/a:
A dlaczego nikt z was nie bierze pod uwagę, że pozostałe książki, które mają się ukazać to normalne książki z serii

Ponieważ znamy możliwości tłumacza i wiemy, że oprócz tłumaczenia ŚD ma jeszcze inne rzeczy do roboty (i tłumaczenia). PWC to nie maszyna. ORAZ mamy pewne informacje, że rzeczy okołodyskowe się w tym roku ukażą (mowa o komiksie i Darwin's Watch).

settler 
Administrator

Wysłany: 13 Styczeń 2007, 17:43   

Poza tym Darwin's Watch tez jest tlumaczony przez PWCa i moze zajac nawet wiecej czasu niz zwykla powiesc.

Z tego co pamietam to Piotr mowil, ze tlumaczenie jednej ksiazki to okolo 3 miesiecy. (jesli cos pokrecilem to mnie poprawcie)

Kor 
Moderator

Wysłany: 14 Styczeń 2007, 10:48   

Mówił też, że normalnie to byłby miesiąc, ale po 10 minutach już nie może wysiedzieć przy kompie, to raz, poza tym, a jakby tak z lewej flanki w Diuniue? (to dwa :mrgreen: )

5 pozycji? Ja myślę, że będzie tak:

1) Kolor magii - komiks
2) Prawda
3) Nauka Świata Dysku 3: Zegarek Darwina
4) Wintersmith (no comments)
5) może Złodziej czasu, a może Blask fantastyczny jak KM się sprzeda, może książka kucharska, albo zbiorek opowiadań?

settler 
Administrator

Wysłany: 14 Styczeń 2007, 11:37   

ad 5
Na prawde myslisz, ze moze byc tylko jedna normalna powiesc w ciagu roku? Dla mnie Thief of Time to mimo wszystko pewniak.

Kor 
Moderator

Wysłany: 14 Styczeń 2007, 11:57   

Weź pod uwagę, że już jest styczeń, w sumie koniec, Prawda, Nauka ŚD z tymi wszystkimi naukowymi terminami to raczej trudna książka. Poza tym PWC, nie tłumaczy tylko SD.

settler 
Administrator

Wysłany: 14 Styczeń 2007, 12:59   

Wiem, sam pisalem o tym powyzej, jednak zawsze, co roku, PWC wyrabial sie z co najmniej 3 powiesciami. Dlatego z doswiadczen lat ubieglych wyciagam taki wniosek :) .

Jesli byc scislym to mamy prawie sam srodek stycznia 8-)

A. Grzybiarz 

Wysłany: 25 Styczeń 2007, 14:16   

Napisałem do Prószka i oto jaką dostałem odpowiedź:
Witam,
podaje przyblizone terminy wydania tytułow T. Pratchetta na 2007 r.:

1. The Truth/ na kwiecień
2. Thief of Time/ lipiec
3. The Night Watch oraz Nauka ŚD cz. 3/wrzesień
4. The colour of Magic (komiks)/ październik
5. Wintersmith/ listopad

Z pozdrowieniami,
Joanna Gruszewicka
Asystentka działu książek

Więc w 2007 dostaniemy nie 5, a 6 pozycji z ŚD =D>

Kor 
Moderator

Wysłany: 25 Styczeń 2007, 14:23   

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. To będzie zarąbiście tłusty rok, jeżeli to jest prawdą.

To jescze napisz z pytaniem, A.Grzybiarzu, czy serię o Akwili nadal będzie tłumaczyła D.Malinowska-Grupińska, czy zrobi to w końcu jak należy Piotr W.Cholewa - jedyny tłumacz Pratchetta (polecany przez forum :mrgreen: ).

Odpowiedz do tematu