|
Plany wydawnicze ze ŚD w Polsce |
| Autor |
Wiadomość |
Asdark

|
Wysłany: 26 Styczeń 2009, 12:31
|
|
|
Wiadomość świeża niczym kupa z kociej kuwety - Dysk, Ciemna Strona Słońca oraz Dywan mają być wstępnie wznowione w drugiej połowie roku.
Innymi słowy widać, iż rok bogaty we wznowienia dzieł T. Pratchetta
Czy ktoś już natomiast wie kiedy ukaże się Thud po polskiemu? i czy będzie to jedyna nowa książka ze Świata Dysku (nie licząc NŚD III) która ukażę się w tym roku? |
_________________ (...) Ale przecież wszyscy byliśmy kiedyś młodzi.
Śmierć rozważył to dokładnie.
NIE, stwierdził. NIE WYDAJE MI SIĘ |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 26 Styczeń 2009, 12:47
|
|
|
| Asdark napisał/a: | | Czy ktoś już natomiast wie kiedy ukaże się Thud po polskiemu? i czy będzie to jedyna nowa książka ze Świata Dysku (nie licząc NŚD III) która ukażę się w tym roku? |
Ja bym sie jeszcze spodziewal Making Money, bo Proszek trzyma wysokie tempo wydawania kolejnych ksiazek. Chyba, ze zamiast tego beda jakies dodatki. Spodziewalbym sie tez kolejnego komiksu. Jednak to tylko moje domysly, na pewno Kor moze popytac, a najpozniej wszystko sie wyjasni na spotkaniu. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Asdark

|
Wysłany: 27 Styczeń 2009, 08:16
|
|
|
Mam już nieco więcej informacji:
Otóż w okolicach maja ma wyjść Łuups!
Zaś prawdopodobnie w lipcu - Świat finansjery
Oj bogaty ten rok w Pratchetta będzie |
|
|
|
 |
Anakolut

|
|
|
|
 |
lady_Vetinari
|
Wysłany: 27 Styczeń 2009, 21:57
|
|
|
| Asdark napisał/a: | Mam już nieco więcej informacji:
Otóż w okolicach maja ma wyjść Łuups!
Zaś prawdopodobnie w lipcu - Świat finansjery
Oj bogaty ten rok w Pratchetta będzie |
przepraszam, że ten post specjalnie niczego nie wniesie, ale chcę się upewnić.. "Łuups!" to 'Thud!', prawda? a 'Świat finansjery' dotyczy Moista? |
_________________ Na cóż tworzenie wieczne, na cóż uganianie,
jeśli stworzone pada w nicości otchłanie?
J. W. Goethe |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 27 Styczeń 2009, 22:29
|
|
|
| lady_Vetinari napisał/a: | | "Łuups!" to 'Thud!', prawda? a 'Świat finansjery' dotyczy Moista? |
Tak, Łuups to Thud, a Świat finansjery (czyli Making Money) jak napisałaś dotyczy Moista. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 28 Styczeń 2009, 00:55
|
|
|
| Cytat: | | Przekład przygotuje Jerzy Kozłowski, tłumacz m.in Updike'a czy Rushidiego. |
Ponoć mówią nie chwal dnia przed zachodem słońca, ale: boże dzięki ci za brak Kotarskiego.
A teraz powie mi ktoś jak prezentują się tłumaczenia Pana Jerzego Kozłowskiego? |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 6 Maj 2009, 19:54
|
|
|
Mam dla Was smutna wiadomość. Wysłałem wczoraj maila do Rebisu dotyczącego Nomów i
Johnnego Maxwella
z takim oto zapytaniem:
| Cytat: | Witam!
Zwracam się do Pani/Pana z zapytaniem dotyczącym planów wydawanie ksiażek Terrego Pratchetta w Polsce.
Nacja jest już potwierdzona jak mogłem wyczytać na Waszej stronie, ale interesują mnie dwie inne pozycje. Mam na myśli cykl o Nomach i o Johnnym Maxwellu. Jakiś czas temu "wyciekła" do internetu informacja, że Rebis planuje wznowić w/w trylogie w jednym tomie (jeden tom Nomów i jeden tom JM). Kolejną informacją była ta, że wznowienie datę będzie mieć majową.
Przeglądając Internet natrafić można na datę 13 maja. Znaleźć też można okładki (w załączniku) jak i że autorem tłumaczenia pozostanie Pan Jarosław Kotarski.
Czy zarówno data, autor tłumaczenia jak okładki załączone w załączniku są prawdziwe?
Jeżeli nie, to czy mogłaby Pani/Pan te informacje sprostować?
Z góry bardzo dziękuję i Pozdrawiam
|
Dzisiaj rano dostałem odpowiedź z Rebisu od Pana Andrzeja Hudowicza:
| Cytat: | Witam,
Tak, wszystko się zgadza. Obie książki ukażą się 13 maja ( w księgarniach może to być kilka dni później), w tłumaczeniu Jarosława Kotarskiego, z okładkami, które Pan załączył.
Pozdrawiam
|
Skomentuję to tak: "JezusMaria4Praczetywmaju!"
Smutna wiadomość jest taka, że żeby kupić wszystkie cztery pozycje to trzeba będzie wydać ok 130zł. |
|
|
|
 |
Asdark

|
Wysłany: 17 Marzec 2010, 10:12
|
|
|
| Właśnie dostałem informację od Rebisu, jakoby wznowienia "Dywanu, Ciemnej strony słońca i Dysku" miały ukazać się w drugiej połowie roku. Na szczescie - nie w wersji 3 in1 (coś w stylu "Początki literackie Terry'ego Pratchetta"), tylko każda osobno. |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 17 Marzec 2010, 20:27
|
|
|
| "Dysk" chętnie zakupię, mam z nim miłe wspomnienia. |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
aschar

|
Wysłany: 17 Marzec 2010, 20:37
|
|
|
No nareszcie I to mógłby być cały mój komentarz, bo brakowało mi tego na półce... |
_________________ Jeśli za dużo sobie wyobrażasz, uważaj żeby nie zginąć w zderzeniu z Rzeczywistością |
|
|
|
 |
Ohtaralasso

|
Wysłany: 19 Marzec 2010, 19:10
|
|
|
Na stronie Prószyńskiego pojawiła się zapowiedź wydania "Niewidocznych akademików". Link poniżej:
http://www.proszynski.pl/...348-.html-.html |
_________________ Si non confectus, non reficiat. |
|
|
|
 |
bele
Moderator

|
Wysłany: 15 Listopad 2011, 10:44
|
|
|
| Czy ktoś z was wie coś o wznowieniu "Ostatniego bohatera"? |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 6 Luty 2012, 19:34
|
|
|
| Kurczę... dosyć sporo już czasu minęło a tu nawet zapowiedzi nie ma. Trochę to człowieka dziwi po szybkim tempie tłumaczenia jakie mieliśmy przy Niewidocznych Akademikach i W Północ Się Odzieję. Ktoś ma może jakiś przeciek, czy prace nad tłumaczeniem są już w jakimś początkowym chociażby stadium? |
_________________ "Tu właśnie odeszły smoki.
Leżą...
Nie sa martwe i nie są uśpione. Nie czekają, bo czekanie implikuje cel. Być może odpowiednim słowem jest...
...drzemią." |
|
|
|
 |
aschar

|
Wysłany: 20 Luty 2012, 19:51
|
|
|
| Cytując facebookowy profil Prószyńskiego - nowy Pratchett ma pojawić się w kwietniu. Z tej okazji rzucili nawet wszystkie tomy w promocje: -35% za każdy tytuł. |
_________________ Jeśli za dużo sobie wyobrażasz, uważaj żeby nie zginąć w zderzeniu z Rzeczywistością |
|
|
|
 |
bele
Moderator

|
Wysłany: 21 Luty 2012, 10:07
|
|
|
Idąc dalej, jest okładka, a ksiaka być chyba 10 kwietnia.
 |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 21 Luty 2012, 12:07
|
|
|
Dzwoniłem do wydawnictwa i niestety oprócz Niucha nie ma nic w planach, przynajmniej na to półrocze. Smutne. Zasugerowałem in pozycje jak Folklor Świata Dysku, Almanach, książki o Praczu, ale raczej (na razie) nic z tego.
Jedyne czego się dowiedziałem, to że Prószek jest zainteresowany najnowsza nieświatodyskową pozycją Long Earth i będzie działał w tym temacie. |
|
|
|
 |
aschar

|
Wysłany: 21 Luty 2012, 16:04
|
|
|
Folklor z chęcią bym przeczytał. Ale z drugiej strony, miło że z Pracza nie rezygnują zupełnie.
Reedycja Ostatniego Bohatera też bardzo by mnie ucieszyła, ale nic z tego... |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 22 Luty 2012, 20:09
|
|
|
A takie były piękne czasy, jak wydawało sie, że TP szybciej pisze niż PWC tłumaczy
a teraz to jak wydadzą snuffa będziemy kurde na bieżąco... |
|
 |
|
|