Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Agata_G
16 Kwiecień 2010, 19:09
Niewidoczni Akademicy
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 22 Październik 2005, 23:04   Niewidoczni Akademicy

No to mamy zapowiedzi, od samego mistrza: w wywiadzie, który umieściłem w Zjawiskach Okołodyskowych jest taki fragm.:
wywiad dla AN napisał/a:
AN: Can you see yourself writing more sci-fi in future, or does it no longer interest you?

TP: No, it's just that the things I want to do right now—finish Wintersmith and get on with Unseen Academicals and Scouting for Trolls—aren't SF.
...
AN: Is there anything more you can tell us about Unseen Academicals and Scouting for Trolls?

TP: Er...no.

Mimo tego, iż Pratchett nic nie zdradza w tym wywiadzie, to podczas podpisywania w Denver zdradza:
T. Pratchett napisał/a:
"The next "grown-up" Discworld book will be... crap, somebody can tell me... "Unseen United"? I'm pretty sure that's it but I may be conflating his title with Manchester United. It is all about Unseen University's football/soccer team. Rincewind would be a great player if you could convince him to carry the ball when he runs. The librarian is an ideal goalie. And evidently disgruntled fans in the UK chant "Who's the bastard in black?" about the referee... and we all know who in the Discworld wears black all the time. NOBODY WILL DISAGREE WITH THOSE CALLS."

QBAJAK: UWAGA MOGA POJAWIC SIE ******SPOILERY******

Co jeszcze powiedział fanom Pterry:
• NIE zamierza uśmiercać Babci Esme (w CJ i KPN nie jest w najlepszej kondycji)

• w 3 cz. przygód, Akwila podarowuje Babci białego kotka, który się będzie zwał:
"You" as in "You, get off that!" "You, put that down! Drop it!"

• Akwila dostanie "nieokrojoną" wersje słownika, w którym to sprawdza często nieznajome wyrazy. Przyda jej się, gdyż będzie szukała słowa ladacznica ['strumpet'] (w odniesieniu do Niani Ogg). Od tej pory będzie uważać Nianię za szczególnie "czystą" osobę, gdyż definicja podaje: osoba o łatwej cnocie. A jako, że cnota to to, co przychodzi jej z łatwością, jest dokładnie tak dobrą osobą, jaką powinna być, prawda?

• Reakcją Figli na zamiłowanie Akwili do książek, będzie ukradzenie dla niej ksiązki...Igraszki namiętności, co będzie podczytywała, sprawdzając nieznane słowa w nowym słowniku

• Czwarta część przygód Akwili będzie zatytułowana: I shall wear midnight

• Z Akwilą będzie 4 do pięciu opowiadań.

• W przyszlości mogą się pojawić szczeniaczki duetu Marchewa i Angua, ale nie ma z tym jakoś specjalnie związanych planów.

• Pratchett stwierdził z wyrazem zrezygnowania na twarzy, że nigdy nie będzie w stanie przestać pisać o Rincwindzie. [Hurrrrra :mrgreen: ]

• Pratchett stwierdził również, że czasami planuje różne rzeczy w książkach i ma nadzieję, że się pojawią w przyszłości (jak Urząd Pocztowy -> Going Postal), niektóre z powtarzających się nawiązań, to tylko szczęśliwe zbiegi okoliczności (Sham Harga i Zagraj to jeszcze raz, Sham!, znaczenie imienia Tiffany...)a niektóre wątki nigdy nie doczekają się swoich historii (rodziny Selachii i Venturii, co w niby-łacinie oznacza "Sharks" i "Jets")

PS Kor!!! milo by bylo gdybys ostrzegal

EDIT Kor! w sumie masz rację, mogłem dać info o lekkich spoilerach, ale z drugiej strony cóż to za spoiler, jeżeli odnosi się do nienapisanej książki :wink:

efzetiks 
VIP

Wysłany: 23 Październik 2005, 00:00   

apro po spoilera:

jezeli kolejna czesc o "Akwili" bedzie zawierala w sobie takie wyrazy jak ladacznica i ogolnie bedzi zawierala pewne podteksty to ja naprawde zycze powodzenia pani DaMaGe w tlumaczeniu.. znaczy ja wiem ze sobie poradzi i ze ksiazke zniszczy bo np. ladacznica zamieni na "mila ciocia" a co za tym idzie zmieni cala tresc ksiazki, bo jej mozna..

Kor 
Moderator

Wysłany: 23 Październik 2005, 09:53   

Ladacznica to moje tłumaczenie wyrazu, może niezbyt szczęśliwe, gdyż byłem zmęczony już o 0.00. W oryginale jest to slowo: Strumpet, które oznacza prostytutkę, jest ono jednak przestarzełe. Może szczęśliwszym tłumaczeniem byłoby: kokota, arabeska, albo latawica (pasowałoby do miotły, hje, hje, hje :mrgreen: ), które to wyrazy też są lekko przestarzałe i rzadko obecnie wykorzystywane w mowie.

Co do samych newsów, to osoby lubiące Rince'a i piłkę nożna/rugby pewnie się ucieszą.
Ja się cieszę. Zawsze kiedy myślę, że kolejna pozycja z ŚD nie będzie oryginalna jeżeli chodzi o fabułę i że kolejna to już napewno będzie fabularnie przypominać jakąś inną ksiażkę fantasy, Pratchett zawsze wymyśli coś oryginalnego pod kapeluszem. :wink:

Chociaż w wywidzie czytałem, że bardzo ciężko jest mu wymyślić coś nowego z Rincem, gdyż nie ma on swojej mrocznej połowy, ciężko jest go rozwinać (dla kontrastu Vimes i Babcia Esme), a jak długo można uciekać? Ma on mało wewnętrznych monologów. Jeżeli powstanie ta pozycja, to będzie przypuszczalnie podobna do Ruchomych Obrazków albo do Muzyki Duszy, gdzie oprócze bohaterów z krwi i kości, bohaterem takze jest sama magia kina, czy muzyka wykrokowa (w tym potencjalnym przypadku football). Oj pewnie będzie sie roiło od odniesień 8-)

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 23 Październik 2005, 12:33   

no prosze druzyna pilkarska UU :D
Moze Pratchett czyta nasze forum (i zna polski) ;) .

Bedzie ciekawie.

banita 

Wysłany: 24 Luty 2006, 01:46   

Kiedy przeczytałem o tej "piłkarskiej" książce to podskoczyłem z radości do sufitu. Zaraz potem poczułem się jak dziecko, ktremu zabrali lizaka. Jednak jak się nad tym głębiej zastanowić.... Ten temat wcale nie jest łatwy i potrzeba na prawdę dużej wiedzy, żeby go dobrze przedstawić. Wymaga bardziej pogłębionych konkluzji, niż obiegowe opinie. Jeżeli Pratchett nie czuł się na siłach zmierzyć z tym tematem to może i dobrze, że książka nie wyjdzie. Chyba, że po prostu wyjdzie później. Tak czy inaczej mam trochę mieszane uczucia. Z jednej strony mój wymarzony temat, ale z drugiej bałbym się rozczarowania.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 24 Luty 2006, 13:28   

Ksiazka ma byc z tego co wiem, tylko pozniej.

Zreszta jest to bardzo angielski temat, bo pilka nozna to jeden z fundamentow brytejskiej kutury masowej. Ciekawe, czy bedzie ktos, ktonie trafia karnych :D .

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Luty 2006, 18:35   

A Dibbler będzie dostarczycielem dopingu :D

Ja miałem kiedyś marzenie o olimpiadzie w A-M i wtedy pojawił się ten pomysł. Może jak pomysł dojrzeje, to napiszę fanfika jakiego.

settler napisał/a:
pilka nozna to jeden z fundamentow brytejskiej kutury masowej

PTerry wykpiwając ją może się narazić na wieeeeele głosów krytyki od pewnych ludzi. Ale jemu to i tak wisi :)

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 25 Luty 2006, 00:48   

gadio napisał/a:
PTerry wykpiwając ją może się narazić na wieeeeele głosów krytyki od pewnych ludzi. Ale jemu to i tak wisi

Anglicy to nie to samo co naród polski. Więc wątpię.
Przeciez to tam zrodził się angielski humor który śmieje się ze wszystkiego nie oszczędzając nawet siebie.
U nas to co innego, od razu posypałyby się procesy sądowe. :roll:

Scypion 

Wysłany: 25 Luty 2006, 08:09   

Po pythonowskim meczu filozofow niemieckich z greckimi mecz kaplanow z magami bylby szlagierem sezonu...choc wolalbym aby druzyny formowano na ksztalt obecnych.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 25 Luty 2006, 12:49   

Uboot napisał/a:
Anglicy to nie to samo co naród polski.

Wszędzie zdażają się pewien typ ludzi.

Pomyślmy nad tytułem jaki mogłaby nosić ta książka. Może "Czerwone Demony"?

EDIT Kor!
Od tego jest inny temat

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

banita 

Wysłany: 15 Marzec 2006, 15:55   

To ja powiem przewrotnie. Jeżeli Prattchet nie jest kibicem, lub przynajmniej nie zna się na piłce i wszystkim wokoło niej, po prostu wyjdzie słaba książka. Przynajmniej dla tych, którzy interesują się piłką. A w Anglii ich mrowie...

Erpegis 

Wysłany: 15 Marzec 2006, 22:39   

Przecież książki na razie nie będzie... Na razie pisze Making Money.
Czytajcie poprawnie, co?

faj3r 

Wysłany: 30 Marzec 2006, 11:51   

no ja chętnie bym przeczytał i Making Money i Unseen Academicals ale pewnie na to drugie przyjdzie w rezultacie poczekać dłużej :?

"Steal five dollars and you were a petty thief. Steal thousands of dollars and you were either a government or a hero." - Terry Pratchett, Going Postal

Aida 
Moderator

Wysłany: 25 Październik 2006, 21:13   

No to ja już zacieram łapki na UA. :] Baardzo podoba mi się pomysł z sędzią. :P
No proszę, a tak na marginesie, kropla drąży skałę... Po dziesięciu latach mędzenia o meczu (z różnych stron świata) Pterry dał się przekonać. :P
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

Kor 
Moderator

Wysłany: 21 Grudzień 2007, 12:02   

Co do następnych pozycji, to Nation jest na ukończeniu i sa podwaliny pod Unseen Academicals.

T. Pratchett napisał/a:
For now work is continuing on the completion of Nation and the basic notes are already being laid down for Unseen Academicals.)

Ja się cieszę, że następna powieść z ŚD nie będzie IV cz. podcyklu o Tiffany i III cz. podcyklu o Moistcie. Trochę się o nich odpocznie. A Unseen Academicals będzie pewnie przypominało Ruchome obrazki / Muzykę duszy. Pojawia się coś nowego na Dysku, magowie będą w to zamieszani, może Śmierć (Sędzia?). Taki fajny lajcik z mnóstwem odniesień do footballu.

A kolejność nowych pozycji, to myślę że będzie taka oto:

- Nation
- Unseen Academicals
- I shall Wear Midnight
- Raising Taxes

W między czasie okołodyskowe bonusy.

Kor 
Moderator

Wysłany: 19 Czerwiec 2008, 12:22   

Cytat:
Currently, I'm writing Unseen Academical, which people will think is ostensibly about football on Discworld, and then will turn out to be about something else, which you could see all the time but didn't notice. That's the best kind of story.'

Czyli Pracz pisze sobie UA, to już potwierdzone. Ciekawe, co miał na myśli w przytoczonym z ostatniego z nim wywidu cytacie :|

I jeszcze dwa cytaciki znalezione w sieci:

Cytat:
An interview in SFX magazine's SF and Fantasy Books Special confirms that he has begun work on this book, and says that it includes many details about life "below stairs" at UU, as well as Ridcully's formation of the football team.

Cytat:
It satirises the world of football—“Jesus, though, how could you satirise modern football? Talk about a target-rich environment”—in the same manner as Making Money (16th June, p/b, £7.99) took on banking, and The Truth took on journalism.

Trino 

Wysłany: 15 Sierpień 2008, 17:41   

Pasikorek napisał/a:
Cytat:
Currently, I'm writing Unseen Academical, which people will think is ostensibly about football on Discworld, and then will turn out to be about something else, which you could see all the time but didn't notice. That's the best kind of story.'

Oooo, tu się zgodzę. Uwielbiam takie książki. Już zacieram rączki i niecierpliwie wyglądam pojawienia się UA ;)

Kor 
Moderator

Wysłany: 30 Październik 2008, 13:01   

Z ang. Wiki:

Cytat:
The novel satirizes association football, and features Mustrum Ridcully setting up an Unseen University football team, with the Librarian in goal. It also includes new details about "below stairs" life at the university. The title is a play on the real football team Hamilton Academicals.

Kor 
Moderator

Wysłany: 26 Listopad 2008, 10:02   

Terry opowiada o UA dla wydawnictwa Harper-Collins:

:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=4Zppx684ET0

Kor 
Moderator

Wysłany: 20 Styczeń 2009, 09:20   

Pierwsze wieści o okładce, choć jej samej na razie brak:

P. Kidby napisał/a:
I have spent much of the holiday break lounging in front of the fire watching telly with a tin of Quality Street balanced on my stomach in the true spirit of Christmas.

But I have also been working - lately I've been busy drawing up the front cover for Sir Terry’s (and may I take this opportunity to offer him my congratulations on his Knighthood) next Discworld novel, ‘Unseen Academicals’.

I can’t show you the pencil draft yet, not until it has been approved both by Terry himself and the publishers, but come back soon to see the whole process in progress.

Odpowiedz do tematu