Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Nauka Świata Dysku IV
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 27 Luty 2007, 13:48   Nauka Świata Dysku IV

U na jeszcze nie ma trójki, a tu już panowie Cohen i Stewart przebąkują coś o cz. IV.
Nie czytałem jeszcze trójki, ale mam wrażnie, że będie jeszcze nudniejsza niż NŚDII: Glob.
Nie wiem, o czym planują napisać C&S, w każdym bądź razie, podczas wywiadu na australiskim conie, wspominali, że są ustne plany co do czwórki, i że w ogóle nauka idzie w zawrotnym tempie do przodu i byłoby o czym pisać.

Ja naprawdę nie wiem, czy będę z miłą chęcią czytał cz. III, a Ci już o IV trąbią. W kazdym bądź razie, dodali, że na razie nikt nic nie napisał. I oby tak jak najdłużej, IMO.

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 27 Luty 2007, 14:48   

a może będzie tak ciekawa jak pierwsza?
w ogólniaku byłem zafascynowany historią, przez pierwsze 2 lata. jak się skończyło średniowiecze, a zaczęły dokładne daty i wielka polityka - wyłączyłem się i zakończyłem rok czwarty wynikiem, który teraz określa się jako "mierny". ale wielu znajomych miało odwrotnie - ich by bardziej druga Nauka zainteresowała.
i tak kupię i przeczytam, nie ma sensu się nastawiać pozytywnie czy negatywnie :)

Kor 
Moderator

Wysłany: 27 Luty 2007, 14:52   

No ale o czym mogłaby być ta IV część?

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 27 Luty 2007, 14:55   

O tym dlaczego ludzkość powinna wyruszyć w kosmos, jak to zrobić i dlaczego koniecznie trzeba odnaleźć tam A'Tuina. :mrgreen:

Sayoko 
VIP

Wysłany: 28 Luty 2007, 15:23   

OT
VenaKruczowłosa napisał/a:
O tym dlaczego ludzkość powinna wyruszyć w kosmos, jak to zrobić i dlaczego koniecznie trzeba odnaleźć tam A'Tuina.

O tym są "Warstwy Wszechświata". :mrgreen:

EoOT

Keyff 
Moderator

Wysłany: 28 Luty 2007, 23:54   

Kor> sorki, ale trochę przeginasz. Tematów jest wiele. A mówiąc krótko - każdy sposób na popularyzowanie nauki jest słuszny i powinien byc wspierany, może gdzieś tam w kims urodzi się jakaś genialna myśl, bo jakiś pobudzający wyobraźnię fragment zakołacze o właściwe szare komórki.

A mi się Naukę 2 czytało dobrze pomimo tego, że z historią mam dokładnie to samo co lu-tze

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Kor 
Moderator

Wysłany: 1 Marzec 2007, 08:51   

Keyff, ale o czym ciekawym chciałbyś przeczytać?

Krejt 
Administrator

Wysłany: 1 Marzec 2007, 12:03   

Ja np. o odbitym-głosie-podziemnych-duchów.

Kor 
Moderator

Wysłany: 1 Marzec 2007, 12:26   

A jak Pratchett wplótłby to w kontekście magów, skoro już mamy Going Postal i Making Money się kroi?

Poza tym, IMO byłoby to nudne. W sumie o nowinkach było w I, dwójk awszyscy wiedą o czym była, III o ewolucji zdaje się będzie. No nie wiem...

Krejt 
Administrator

Wysłany: 1 Marzec 2007, 12:39   

Nudna to była II. I III też się tak zapowiada.
Kormaciek napisał/a:
A jak Pratchett wplótłby to w kontekście magów, skoro już mamy Going Postal i Making Money się kroi?

A dlaczego w ogóle mieszać magów w IV część? Może by tak jakaś nowa koncepcja?

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 1 Marzec 2007, 12:47   

Ale to magowie (HEX) stworzyli Świat Kuli - więc siłą rzeczy jest właściwie pewne, że pojawią się w IV części.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 1 Marzec 2007, 12:58   

Idźmy dalej - porzućmy Świat Kuli. Przeczytajmy Naukę IV w nowej, innej, może nawet lepszej konwencji. W końcu ŚD i tak coraz bardziej przypomina ŚK.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 1 Marzec 2007, 18:44   

Ta seria opiera się na porównaniach Świata Kuli ze ŚD. Jeśli Nauka powstanie w innej konwencji, to to już nie będzie Nauka, tylko coś innego.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 2 Marzec 2007, 11:46   

Agata_G napisał/a:
Ta seria opiera się na porównaniach Świata Kuli ze ŚD.

Nie do końca na porównaniach. Raczej na wyjaśnianiu, że w obydwu światach te same zjawiska są napędzane przez inne prawa.
A ja miałem na myśli coś takiego: na Dysku (i tylko na nim) pojawia się i ewoluuje (modne słowo) jakiś odpowiednik jednej z ziemskich nauk. I książka skupia się na opisie rozwoju tej nauki na Dysku (rozdziały fabularne) oraz wyjasnianiu "dlaczego tak" oraz autentycznych przykładach historycznych jak to było "u nas" (rozdziały Stewarta i Cohena). Wtedy książka rzeczywiście miałaby coś wspólnego z jej tytułem, bo do tej pory słowo "Nauka" pojawia się w nim nieco na wyrost.

Kor 
Moderator

Wysłany: 3 Marzec 2007, 07:42   

Wtedy zbliżyłaby się do książek typu: Muzyka duszy, Prawda, Ruchome obrazki. Pojawia się ziemski odpowiednik - muzyka, prasa, film - a my patrzymy jak ewoluuje, szukamy nawiazań do tego samego na Ziemi.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 3 Marzec 2007, 09:02   

I to niby coś złego? Jakby dodać do tego jeszcze fachowy komentarz w co drugim rozdziale, mielibyśmy nową jakość, a nie bredzenie w kółko o tym samym.

Odpowiedz do tematu