|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
[I Shall Wear Midnight] i co dalej... |
| Autor |
Wiadomość |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 29 Sierpień 2010, 16:17
|
|
|
| bele napisał/a: | | Nie wiem czy wspominałem o tym już kiedyś, ale jakiś czas temu mieliśmy dyskucję z kumplem na temat przszłości Świata Dysku i wywnioskowalismy teorię, że Vetinari szykuje Moista na swojego następce. |
ba, swego czasu było o tym na Wikipedii angielskiej (artykuł o Vetinarim). najwyraźniej jednak uznano, że sugestie są zbyt mgliste i usunięto ten fragment tekstu (specjalnie sprawdziłam).
Pratchett od lat grozi emeryturą Vetinariego. zrobiłabym wszystko, co w mojej mocy, by do tego nie doszło, ale - spójrzmy prawdzie w oczy - to może stać się konieczne. przy takim trybie życia Vetinari długo nie pociągnie. niedożywienie i brak snu nie sprzyjają spokojnej starości.
jeśli zacznie zdawać sobie sprawę z fizycznego osłabienia, prawdopodobnie obsadzi na swoim stanowisku Moista i będzie nim manipulował tak, by miasto na tym nie straciło, a sam von Lipwig poznał wszystkie mechanizmy, które będą mu potrzebne po śmierci poprzednika.
nie wyobrażam sobie natomiast Vetinariego okopującego grządki wokół miłego domku na świeżym powietrzu. to znaczy - owszem, mógłby to robić. ale dla niepoznaki. nie zostawiłby miasta. trudno mi też uwierzyć, by Pratchett Patrycjusza uśmiercił. przecież już Gaspode'a wyratował od zgonu, pana Tulipana również (w pewnym sensie), o ile dobrze pamiętam SZŚD. a zdaje sobie doskonale sprawę z tego, jak niesamowicie popularną wśród czytelniczek postacią jest Vetinari. |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
aschar

|
Wysłany: 30 Sierpień 2010, 20:59
|
|
|
| Sayoko napisał/a: | | nie wyobrażam sobie natomiast Vetinariego okopującego grządki wokół miłego domku na świeżym powietrzu. |
To też byłoby ciekawe. Trochę jak Śmierć ze swoim czarnym domkiem w czarnym ogrodzie. Kto wie, może nawet ścigali by się, kto wyhoduje bardziej idealne marchewki (Veti wygrałby, Śmierć nie dałby pewnie rady z kolorami)?
Poza tym, ja obstaję przy swoim zombie-Vetinarim. |
_________________ Jeśli za dużo sobie wyobrażasz, uważaj żeby nie zginąć w zderzeniu z Rzeczywistością |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Moderator

|
Wysłany: 30 Sierpień 2010, 21:05
|
|
|
| To już znany chwyt. |
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |