|
Folklor Świata Dysku |
| Autor |
Wiadomość |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Marzec 2008, 15:16 Folklor Świata Dysku
|
|
|
Aż jestem w szoku, że jeszcze nie wstawiłem tej pozycji na forum. Otóż 9 września na wyspach ukazuje się ta oto pozycja:
http://www.amazon.co.uk/F...05080972&sr=8-1
Folklor Świata Dysku, czyli prawie 400 stron (Hardcover) słów od Terry'ego
| Cytat: |
Most of us grow up having always known to touch wood or cross our fingers, and what happens when a princess kisses a frog or a boy pulls a sword from a stone. Legends, myths, fairytales: our world is made up of the stories we told ourselves about where we came from and how we got there. It is the same on Discworld, except that beings that on Earth are creatures of the imagination, like vampires, trolls, witches and possibly, gods, are real, alive and in some cases kicking on the Disc. In "The Folklore of Discworld", Terry Pratchett teams up with leading British folklorist Jacqueline Simpson to give an irreverent yet illuminating look at the living myths and folklore that are reflected, celebrated and affectionately libelled in the uniquely imaginative universe of Discworld.
|
Na prywatnej stronie Kidby'ego (www.paulkidby.net) można zobaczyć ilustracje, którymi pozycja będzie "przyozdobiona" jak również okładkę. |
|
|
|
 |
Kaen

|
Wysłany: 10 Marzec 2008, 22:20
|
|
|
Żebym miał sprzedać nerkę, to muszę to mieć.
Zakładam, że będzie Ogg-heavy, a tego mi brakuje. Bo Wintersmith był w tym oszczędny. |
_________________ Wytracę mądrość mędrców, a przebiegłość przebiegłych zniweczę. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Marzec 2008, 22:39
|
|
|
Będzie dużo o Lancre i wiedźmach. Nawet na okładce będą. I dla mnie też must-a-have
[ Komentarz dodany przez: settler: 10 Marzec 2008, 22:40 ]
dla Kora wszystko discworld related jest must have
[ Komentarz dodany przez: Krejt: Pon Mar 10, 2008 11:37 pm ]
Czasem nawet dwa razy. |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 21 Październik 2008, 13:40
|
|
|
Pozwalam sobie nieco odgrzebać ten temat, bo ostatnio jak wspomniałem, że widziałem "Folklor ŚD" w witrynie warszawskiego American Bookstore, to zostałem zrugany że nie zapoznałem się z książką w sposób organoleptyczny. Tak więc pragnę poprawić ten błąd. Pierwsze wrażenie - gruba książka w solidnej oprawie. Drugie wrażenie - porządny papier, a druk dość dużą czcionką (w porównaniu do polskich książek ). Trzecie wrażenie po zapoznaniu się ze spisem treści - duuużo fajnych rzeczy: opis ras, kilku krain (np. oddzielnie jest opisane Lancre i Kreda wraz z wiedźmami zamieszkującymi te tereny). Dodatkowy plus - ilustracje Kidby'ego. Niestety mało ich jest (po jednej na rozdział). Podsumowując - książka zapowiada się na ciekawą lekturę. Ciekawe czy Prószek planuje wydanie tej pozycji w Polsze... |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 21 Październik 2008, 15:25
|
|
|
| Vanti napisał/a: | | Podsumowując - książka zapowiada się na ciekawą lekturę. Ciekawe czy Prószek planuje wydanie tej pozycji w Polsze... |
Od siebie dodam tylko, że książka ma zadatki aby zostać "poważna" literaturą traktującą o Świecie Dysku. Co prawda nie zaznajomiłem się dokładnie z jej zawartością, ale przeglądając pozycję pierwsze co rzuciło mi się w oczy to dość pokaźna bibliografia na jakiej bazował autor (i nie są to tylko pozycje Pratchetta).
Co do Prószka, myślę, że nie będzie problemu z tłumaczeniem. Z resztą pomału zbliżamy się do końca serii, co w moim mniemaniu podwyższy tylko liczbę wydawanych gadżetów. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 28 Wrzesień 2009, 14:05
|
|
|
Tylko przejrzalem, ale ksiazka zapowiada sie naprawde ciekawie, dobrze by bylo, gdyby Proszek zechcial ja wydac, jak nie to zapewne zakupie w oryginale.
Ksiazka zawiera tez ladne ilustracje do kazdego rozdzialu - ot mily dodatek do tresci. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 9 Październik 2009, 08:44
|
|
|
Znalazłem tanio na ksiegarniawarszawa.pl
http://www.ksiegarniawars...st=1&store_id=2
Może kogoś zainteresuje. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 9 Październik 2009, 13:22
|
|
|
| Ja jestem zainteresowany i to wybitnie, zwłaszcza że taniej już chyba nie będzie. Ciekawe że chcą za to 36 zł a Empik życzy sobie 117 złociszy... |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 9 Październik 2009, 13:55
|
|
|
| Bo tutaj mamy wydanie Corgi w Paperbacku, natomiast Empik sprzedaje wydanie Doubleday w hardcoverze. Czyli różnice dokładnie takie same jak przypadku książek ze standardowej serii. |
|
|
|
 |
|
|