Przesunięty przez: Kor 3 Styczeń 2007, 08:20 |
"Discworld Almanac for the Common Year 2005" |
| Autor |
Wiadomość |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 6 Maj 2004, 16:01
|
|
|
oki settler bo teraz zaczynasz mieszac pojecia ... chodzi o to ze w angli to maja terminarze (dairies) i kalendarze (calendars)
te pierwsze w naszym juz od jakiegos czasu sie pokazuja.... narazie do tej pory to rzeczywiscie bylismy 2 lata z tylu za wszystkimi tylko ze teraz opznienie zmniejszy sie do jednego roku jako ze angole mieli rok przerwy miedzy vampirzym a tym co bedzie ... no i to chyba tyle
a tak OT to dzisaj szykalem w najszej pieknej stolycy brakujacych terminarzy do mojej kolekcji (2000 & 2002) - odwiedzialem 2 salony proszynskiego (na bagatelli i garazowej) oczywiscie w zadnej nie mieli do tego na garazowej babka powiedziala mi ze juz raczej nie do dodtania jako ze ostatnie jakie sie znalezly (2001 & 2002 po 2 egzemplarze) rzucili jej na poczatku roku i juz sie rozeszyly ... wiec pozostaje chyba liczyc tylko allegro i male podejrzane sklepiki ktore znikaja zaraz po obsluzeniu klienta |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 6 Maj 2004, 16:41
|
|
|
nie mieszam pojec napisalem tylko, ze w angli procz teminarzy maja takie fajne kalendarze, jesli cos niedokladnie napisalem, to przepraszam
teraz rozumiem, czemu nie moglem znalezc terminarza z ostatniego roku |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 10 Maj 2004, 08:54
|
|
|
to akurat nie tylko do tego tematu, ale tak umieszcze
warto zobaczyc, dla tych co nie wiedza o dodatkach do Swiata Dysku:
http://www.geocities.com/freespirit1402/books.htm |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 26 Sierpień 2004, 11:17
|
|
|
prawda ze śliczna okładeczka - ciekaw jestem tylok kto ja wykonał bo nie wygląda na dzieło Kidby'a..... moze Wyatt? ale to sie jesczze zobaczy w najbliższej przyszłości
nie wiem czy zauważyliście, ale tym razem PTerremu w pisaniu terminarza nie pomagał znany juz chba wszystkim Stephen Briggs a Bernard Pearson (jakie ładne nazwisko - zwłaszcza pierwsza cześć mi sie podoba ) ale miejmy nadzieje ze pozycja na jakości nie straci |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 26 Sierpień 2004, 13:37
|
|
|
| i moze Bernard Pearson stworzyl rysunki bo w koncu zawsze (przynajmniej w PL) na okladce byla informacja o autorze tychze |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 26 Sierpień 2004, 22:00
|
|
|
|
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 27 Sierpień 2004, 19:24
|
|
|
| Ciekawe czy wyjdzie to kiedys w Polsce... |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 27 Sierpień 2004, 19:48
|
|
|
| pewenie wyjdzie tak jak do tej pory wszystkjie terminarze wychodzili... no chyba ze Proszynskiemu cos odbije ale wątpie |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 27 Sierpień 2004, 20:23
|
|
|
Tylko najpierw czeka nasz jeszcze Terminarz Zreformowanych Wampirow (czy jakos tak ). |
|
|
|
 |
Skonto

|
Wysłany: 28 Sierpień 2004, 10:19
|
|
|
Wychodzą wszystkie terminarze, ale ja żadnego do tej pory nie widziałem |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 28 Sierpień 2004, 11:59
|
|
|
| najnowsze zawsze są do dostatnia bez problemu w empikach - po strasze trzeba sięgać albo do merlina albo ze stronki prószyńskiego + jakieś wyjątkowe szczęśliwe księgarnie - ale to zwykle jak sie akurat kasy przy sobie nie ma a następnego dnia po terminarzu ani śladu |
|
|
|
 |
Skonto

|
Wysłany: 28 Sierpień 2004, 13:17
|
|
|
| U mnie w najbliższym Empiku dopiero miesiąc temu dostali NŚD, więc póki co pozostaje sceptyczny... |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 1 Wrzesień 2004, 09:32
|
|
|
| efzetiks napisał/a: | | i moze Bernard Pearson stworzyl rysunki bo w koncu zawsze (przynajmniej w PL) na okladce byla informacja o autorze tychze |
w sumie to chyba masz racje bo Bernard Pearson jest wymieniany przy prawach autorkich do znaczków zaraz obok Pratchett'a wiec to peweni on je stworzył, a skoro mógł namalować znaczki (czy co tam sie z nimi robi) to mógł być i ilustratorem Almanaku |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 11 Wrzesień 2004, 12:34
|
|
|
Ja całkowicie pokpiłem sprawę terminarzy i coraz bardziej zaczynam tego żałowac. Najgorsze jest to, że teraz możliwość dostania tych wcześniejszych (np Straży Miejskiej, czy Gildii Skrytobójców) ma ten sam współczynnik prawdopodobieństwa, co awans Plonu Garbatka do Ligi Mistzów. Prószyński na pewno nie będzie wznawiał ich wydań... Słowem masakra, jeżeli ktoś ma pomysł co z tym zrobić chętnie wysłucham wszelkie rady i złote myśli (pod warunkiem, że nie będą w stylu "uuu to masz przechlapane...").
PS.
Aha ponieważ wstyd się przyznać w życiu nie widziałem żadnego terminarza "od środka" - jeżeli mógłby ktoś napisać jak to wygląda, czy jest dużo tekstów, ilustracji itd itp. |
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 11 Wrzesień 2004, 12:51
|
|
|
no wiec tak kazdy terminarz wyglada mniej wiecej tak samo
na poczatku jest słowo wstępne - w zależnosci od tego jaka gildia tak jest ono ucharakteryzowane, oczywiście wstępniak jest popełniony przez przewodniczącego gildii
pozniej jest jeszczez pare stron z opisami miejsc/instytucji/ubioru poszczególnych członków itd.itp.
no i zaczyna sie termnarz właściwy - kazdy tydzień podzielony na 8 dni (8- oktodzien)
przez pierwszych 7 głownie nie ma wpisów no chyba ze cos sie wydarzylo to wtedy taka króciutka notatka co gdzie i jak (ewentualnie prosba o dzien wolny Nobbyiego z powodu pogrzebu babki - jakies 6-8 razy w ciągu całego terminarza Straży)
oktodzień jest prawie zawsze wypełniony jakaś notką bądź rysunkiem Paula
na paru ostatnich stronach znajduja sie reklamy fikcyjne i rzeczywiste (te prawdziwe głównie dotyczące działalności StephenaBriggs'a) oczywiscie wszystko utrzymane w humorze - troszke innym niz znajdziemy w ksiazkach ale jednak
jesli chodzi o dostpnosc terminarzy to tak
- NU osatnio bardzo czesto pokazuje sie na allegro i na Twoje szczescie nie osiąga już choroidalnych cen (ja np. wyplacilem sie za niego ok 60zł zniam jeszcze nie pojawial sie tak czesto teraz wyjdzie Cie mniej wiecej 30)
- Straż - też allegro - ostatnio coraz rzadziej (za to mi sie udalo za stan idealny zaplacic 5zł50gr - teraz juz raczej nie możliwe)
- Skrytobójców - nie mam pojecia ale jak znajde to kupie najpierw sobie ;p
- Błaznów - o ile sie nie myle jest jeszcze na stronce Merlina + empiki (coraz rzadziej ) + salon Proszynskiego w W-wie na Garażowej (był jak byłem ostatnim razem)
- Złodzieji - w dalszym ciągu ogólnodostępny
edit: no i chyba warto jeszcez dodać ze lekturka całego terminarza zajmuje góra 15-20 minut z czego 5 zajmuje odwracanie kartek na drugą strone |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 11 Wrzesień 2004, 19:50
|
|
|
| Jak znajdziesz "Skrytobójców" to kup i mnie, bo mój mi zginął i nie mogę odżałować. Miałam tam sporo ważnych notatek (kilka scenariuszy np.), no, ale przede wszystkim był to prezent na Gwiazdkę, zdaje się, że jeden z nielicznych tamtego roku, a w każdym razie najbardziej wyczekany. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 11 Wrzesień 2004, 20:54
|
|
|
Aida nie ma sprawy
OT: nie zdaje się Wam że okladka którą tu wlepiałem na poczatku (4 post) kiedyś była inna???? - i tylko nie mówcie ze nie bo powaznie zaczne sie zastanawiać nad jakims lekarzem |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 3 Październik 2004, 16:23
|
|
|
http://www.bonsaitrading..../diaryindex.htm
jakby ktos chcial pelniejsza liste to tutaj sa wszystkie kalendarze i terminarze (procz tego ostatniego) |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 9 Listopad 2004, 17:59
|
|
|
Dzisiaj mialem okazje przejrzenia tego "cudenka" w American Bookstore w Arkadii (Wawa). Musze przyznac, ze bylem mile zaskoczony - otoz nie jest to taki terminarz jak to bylo wczesniej. To wrecz jest taka ksiazka z dodatkiem kalendarza (czyli duzo czytania, malo miejsca na wpisywanie roznych rzeczy ). Do tego wydane to zostalo w eleganckiej twardej oprawie. Jedyny minus to cena - 65 zeta... |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 9 Listopad 2004, 19:03
|
|
|
w polsce bedzie paperback, tylko pierwszy jakims cudem byl twardy
co prawda dzieki temu kosztuja po te dwadziescia pare zlotych, ale jako taki element, co by nie bylo, kolekcjonerski moglby byc 5 zl drozszy, a porzadnie wydany
zawsze to wieksza przyjemnosc posiadac cos porzadnego |
|
|
|
 |
|
|