Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy Terry Pratchett zostanie Asem Empiku 2005?
Autor Wiadomość
Słupek 
VIP

Wysłany: 7 Luty 2006, 18:00   

Za newsletterem Prószyńskiego:
Czy Terry Pratchett zostanie ASEM EMPiK-u 2005?
Książka „Bogowie, honor, Ankh-Morpork” została nominowana w kategorii „Fantastyka” w konkursie AS EMPiK-u. To wielkie wyróżnienie, bo ASY, to tak naprawdę nagrody przyznane przez czytelników. Zwycięzcy tego największego plebiscytu dla polskiej publiczności są wyłaniani na podstawie wyników sprzedaży z 75 salonów EMPiK z 12 miesięcy. Swój głos oddało więc ponad 15 milionów klientów, którzy w minionym roku dokonali zakupów w sieci EMPiK.

Kto zostanie ASEM „Fantastyki” dowiemy się 24 lutego podczas gali rozdania nagród w warszawskim Hotelu Westin.

Kor 
Moderator

Wysłany: 7 Luty 2006, 18:51   

Mam nadzieję, że nie Harry. A wyniki będę w moje imieniny, fajowo :))

Uboot 
Moderator

Wysłany: 7 Luty 2006, 22:18   

Kormaciek napisał/a:
Mam nadzieję, że nie Harry

Nie Harry.

Dalszy ciąg informacji:

Konkurentkami „Bogów…” w wyścigu do tytułu są dwie książki, obie autorstwa Christophera Paoliniego – „Eragon” i „Najstarszy” (Mag). Kto zostanie ASEM „Fantastyki” dowiemy się 24 lutego podczas gali rozdania nagród w warszawskim Hotelu Westin.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 8 Luty 2006, 09:11   

pomimo zdecydowanych preferencji terrypratchett'owych z pewną dozą nieśmiałości wyznam, iż znając mniej więcej fascynację mas oddanych Paoliniemu, stawiam raczej na Eragona. Z tego co widziałem dwie pierwsze książki z trylogii Dziedzictwo sprzedawały się bardzo dobrze i to nie tylko w Empiku. Ale cóż się martwić, dzięki temu zauroczony nastolatek sięgnie po inne ciekaw(sz)e pozycje.

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 8 Luty 2006, 15:16   

Uboot napisał/a:
Konkurentkami „Bogów…” w wyścigu do tytułu są dwie książki, obie autorstwa Christophera Paoliniego – „Eragon” i „Najstarszy” (Mag).

Zabawne - ze strony tłumaczy wygląda to tak: tłumaczka Gaimana (i np. wspólnie z PWC cykle Belgariada Eddingsa oraz Ziemiomorze, LeGuin) Paulina Braiter kontra PWC :mrgreen:

Słupek 
VIP

Wysłany: 25 Luty 2006, 17:09   

EMPiK napisał/a:
ASY EMPiKu 2005 zostały rozdane! Nagrody przyznawane przez odbiorców kultury, którzy głosują wybierając w salonach EMPiKu książki, płyty, filmy, programy komputerowe, czasopisma i gazety oraz materiały papiernicze, przyznano po raz siódmy. Rekordzistką plebiscytu została Katarzyna Grochola, która odebrała już czwartego ASA! Za Wydarzenie Roku 2005 Internauci głosujący w plebiscycie na stronie Empik.com uznali zwycięstwo Rafała Blechacza w XV Międzynarodowym Konkursie Pianistycznym im. F. Chopina!

No i spełniło się proroctwo Wawrzyńca, bo nagrodę dostał Eragon :|

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 25 Luty 2006, 17:57   

W mordę. Ja nie rozumiem tego całego zamieszania z tym Paolinim. Książkę przeczytałem, nawet fajna była. Widać, że chłopak ma potencjał. Lecz od razu ją publikować? To mu tylko przewróci w głowie! Może przestać się rozwijać literacko, żeby kolejna książka była podobna do drugiej.
Ja sam trochę piszę, ale najczęściej moje wypociny czyta siostra, której wypowiedzi sobie bardzo cenię i staram się poprawiać błędy w kolejnych opowiadaniach. A z wydaniem czegoś, bo w końcu czemu nie? :wink: , poczekam jeszcze przynajmniej parę lat.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 25 Luty 2006, 18:17   

Ostatnio panuje taka tendencja, że drukuje się o wiele gorsze książki, niż pisze Paolini... :( . A taka Grochola - kto by pomyślał o tym, żeby cztery (!!!) przyznać jej jakąś nagrodę... A jednak takie rzeczy ludzie kupują. I nie chcę tu obrazić niczyich poglądów, ale faktem jest, że wychodzi MNÓSTWO mądrzejszych, ciekawszych, LEPSZYCH książek od tych, które dostają nagrody. Tylko, że (prawie) nikt ich nie kupuje...

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 25 Luty 2006, 18:29   

Agata_G napisał/a:
A taka Grochola

Nie wiem, nie czytałem. Wypowiadam się o Paolinim, bo go czytałem. I nie twierdzę, że Eragon jest złą ksiązką. Ma po prostu wiele braków warsztatowych. I dlatego mówię, że głupie jest wydawanie i wychwalanie pod niebiosa powieści napisanej przez zdajsie 15-latka.

Cytat:
Tylko, że (prawie) nikt ich nie kupuje...

Książki mądre, dobre są pisane najczęściej przez autorów, którzy nie szukają rozgłosu. Po prostu chcą się czymś podzielić z czytelnikami. Częścią siebie. A te wychwalane gnioty to po prostu komercja. Ludzie piszą o tym co może się spodobać czytelnikom, a im się często nie podoba.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 25 Luty 2006, 19:23   

Eh, ludzie kupuja eragorna z ciekawosci...
Sam byłem ciekawy, ale tylko przejrzałem z 10 stron w Empiku i stwierdziłem, że książka ma taką narrację i takie dialogi, że lepiej nie wydawać tych pieniędzy w błoto.

Zóć Pterry ma szanse... - zdaje mi się, że to on wygra, ale wszystko się może zdarzyć ;/

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 25 Luty 2006, 19:58   

Blade_Master napisał/a:
Zóć Pterry ma szanse... - zdaje mi się, że to on wygra, ale wszystko się może zdarzyć

Słupek napisał/a:
No i spełniło się proroctwo Wawrzyńca, bo nagrodę dostał Eragon :|

No niestety. Dostał Eragon i stąd ta cała dyskusja.

Odpowiedz do tematu