Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: QbaJak
2 Listopad 2006, 21:17
Co nowego u Terry'ego?
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 4 Maj 2006, 13:11   

Coś czuję, że Pterry'emu to la... mało go to interesuje, poza tym sądzę, że to był kawał dobrej roboty :wink:

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 4 Maj 2006, 13:31   

no to chlopie zle czujesz, bo juz jedna chryje z trademarkami mielsmi, z reszta przesz koszulki, ktore wszyscy mamy na zdjeciu

Kor 
Moderator

Wysłany: 4 Maj 2006, 13:33   

Obydwoje wiemy o co poszło z koszulkami i nie była to chryja tylko nieporozumienie.

Poza tym, przyznaj, że żałujesz, że Cię nie było jak byłą akcja, a nie owijasz w bawełnę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 4 Maj 2006, 13:54   

tak wiemy, zaczelo sie od tego ze uzywamy nazw do ktorych nie mamy praw, a Terry do tego pomyslal ze trzepiemy kase na tych koszulkach

niby teraz jest sytuacja jest inna, ale zaczyna sie tak samo, poniewaz uzywamy grafiki do ktorej nie mamy praw... jak dla mnie jest to sytuacja identyczna z taka jakbysmy zeskanowali ktoras z prac Kirbiego czy Paula i wyslali ja w mailu z zyczeniami

i nie nie zaluje ze mnie nie bylo, ale skoro zaczelismy juz ta rozmowe, to wydaje mi sie, ze powinnismy spytac takze PWC'a (oraz wszyskich uzytkownikow) czy mozemy ze zdjecia na ktorym on sie znajduje zrobic kartke urodzinowa dla Terry'ego, niby nic takiego, ale skoro bawimy sie w cos oficjalnie, to moglibysmy tez oficjalnie wszysko zalatwiac

i prosze nie piszcie mi ze umieszczenie zdjec w galerii i wyslanie ich z zyczeniami to to samo, bo to nie to samo

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 4 Maj 2006, 15:48   

QbaJak napisał/a:
skoro zaczelismy juz ta rozmowe, to wydaje mi sie, ze powinnismy spytac takze PWC'a (oraz wszyskich uzytkownikow) czy mozemy ze zdjecia na ktorym on sie znajduje zrobic kartke urodzinowa dla Terry'ego

Innych uczestników spotkania, to można by spytać, ale akurat PWC był tam publicznie, więc był osobą publiczną i jego zdjecia można publikować gdzie się chce. Więc on akurat to Wam może (eufemicznie określając) skoczyć. Pozostałe osoby na zdjęciu mogą Vantiemu przy okazji podłożyć jeża. :P
Co do znaczka po prawej stronie, to rzeczywiście nie był to może najlepszy pomysł, ale skoro nadal widnieje on oficjalnie na forum, to nie jest to IMO jakieś straszliwe przewinienie.
A koszulki - o ile wiem z relacji - Terry już widział, więc zaskoczony nie będzie.
W ogóle z tymi koszulkami to najlepiej robić coś według własnego projektu i rysunku.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 4 Maj 2006, 15:53   

Coby wszystkich zaznajomic z sytuacja z koszulkami i aliasem forumowym.

Na spotkaniu z Pratchettem zostala nam zwrocona uwaga, ze korzystamy z nazw, do ktorych nie mamy prawa. Pratchett ma takie podejscie, ze nie ma sprawy, ale tylko jesli sie najpierw spytacie o pozwolenie. Dlatego na uzywanie aliasu www.ankh-morpork.w.pl dostalismy oficjalne pozwolenie.

Wszystko bylo robione na szybko, dlatego wiele rzeczy umknelo (jak chocby poprawnosc jezykowa), czy wlasnie to logo. Tak to juz jest. Trzeba miec nadzieje, ze PTerry sie nie zirytuje ;) .

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 4 Maj 2006, 16:10   

i zeby nie bylo ze grafiki na koszulkach sa kradzione, to dodam tylko ze zaprojektowane zostalo przez Aide (co juz bylo zreszta wielokrotnie przy wielu okazjach powatarzne)

a z PWC'em to nie wiedzialem ze tak jest ze jeslei byl tam puiblicnie to z fotkami mozemy robic co chcemy, co do loga forum prze zorganizujemy jakisz przetarg na nowe zebysmy w przyszlosci byli calkowice czysci?

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 4 Maj 2006, 16:50   

Wiem, że koszulki i wszystkie znaczki zostały (ślicznie zresztą) zaprojektowane przez Aidę. Ale miałam wrażenie, że to przeróbki już istniejących grafik.
Nie ma w tym nic strasznego, dopóki się tym nie handluje, nie zarabia. Może jedynie nie należy sie pchać przed oczy twórcy danego rysunku, bo potem przyjdzie się tłumaczyć. :wink:

Kor 
Moderator

Wysłany: 4 Maj 2006, 17:21   

To jest dobry pomysł, można coś machnąć w wolnej chwili, gdyby wzory Aidy nie były takie ciemne, to by z nimi mozna cos pokombinować.

Co do używania rzeczy, to przecież sam Terry powarzał, że on nie może dawac na niektóre rzeczy zgody, co oznacza w praktyce, że najlepiej, gdyby o tych rzeczach nie wiedział :P czyliu wszystko jasne.

Ja tu nie mówię oczywiście o zarabianiu na wykorzystanych grafikach czy innych rzeczach, bo to jest przestępstwo i tyle. Pamiętam wypowiedź odnośnie fafików: " Na miłość boską, to przecież fandom. Ja nie daje nikomu pozwolenia, uśmiecham się i myślę sobie w duchu, a co tam."

Keyff 
Moderator

Wysłany: 4 Maj 2006, 20:17   

to nie koniecznie jest przestępstwo. bo to naruszenie praw autorskich a nie każde jest przestępstwem. ale to takie czepiactwo z mojej strony. W każdym razie jest to napewno delikt prawa prywatnego.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 5 Maj 2006, 06:23   

Ciekawe, czy skojarzy od kogo to :mrgreen: .

A wogóle, to pewnie ma zawaloną skrzynkę tymi życzeniami. Bdzie teraz musiał to czytać ;]

(dzięki temu, że nasz przyszedł najpozniej [tak mi sie wydaje], to nasz najszybciej przeczyta :d)

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 5 Maj 2006, 13:19   

Albo nasz przyszedł jako pierwszy, bo z tego, co widziałam ktoś sobie zrobił dowcip i wysłaliśmy życzenia dzień wcześniej :]

Henna 
Aniołek Krejta

Wysłany: 5 Maj 2006, 14:12   

Krasnola napisał/a:
ktoś sobie zrobił dowcip i wysłaliśmy życzenia dzień wcześniej

Akurat cały dowcip w tym że to nie żaden dowcip :P czyli wysłaliśmy wtedy kiedy trza było, chociaż trochę późno.

"Już lepiej powiedz Feniks. Fenomen to diabli wiedzą, co to jest, może jakieś świństwo" -
A Midsummer Night's Dream

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 5 Maj 2006, 17:21   

Kurczę, szkoda mi, że przegapiłam te urodziny i całą zabawę z pisaniem życzeń :mrgreen: , ale i tak nie wymyśliłabym nic innego niż "Happy Birthday Terry!" No cóż, może za rok, jak podszkolę się w angielskim :wink:

Kor 
Moderator

Wysłany: 5 Maj 2006, 18:07   

można było wysłać pocztówkę z Potterm i napisać: Harry Sucks! :mrgreen:

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 5 Maj 2006, 21:36   

Cytat:
można było wysłać pocztówkę z Potterm i napisać: Harry Sucks!

Nie narażajmy sie potterowcom, są liczniejsi :wink:

Keyff 
Moderator

Wysłany: 6 Maj 2006, 04:21   

pamiętaj blejd, że nie w ilości a w jakości leży siła i potęga.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 6 Maj 2006, 06:28   

[offtopic]
Keyff napisał/a:
pamiętaj blejd, że nie w ilości a w jakości leży siła i potęga.

Pamietaj Keyff: "Gdzie wrogów kupa (w tym przypadku o ilość chodzi a nie produkt uboczny przemiany materii :mrgreen: ) i Hercules d**a.
[/offtopic]

Wielcem ciekawym czy UAMowa pocztówka zostanie przez Terrego przeczytana. Istnieje przecież duże ryzyko, że zostanie zagubiona pomiędzy kilkoma/kilkunastoma tysiącami innych mailów zawierających życzenia urodzinowe.

Kor 
Moderator

Wysłany: 6 Maj 2006, 13:25   

Wspomniałem już mimochodem o tym, że z ojcem Pratchetta nienajlepiej.

Wczoraj rano zmarł David Pratchett (1921 - 2006), tata Terry'ego. Terry teraz spędza czas z mamą.

I.Inni 

Wysłany: 6 Maj 2006, 14:46   

[']

Odpowiedz do tematu