Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: QbaJak
2 Listopad 2006, 21:17
Co nowego u Terry'ego?
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 29 Kwiecień 2010, 13:01   

T. Pratchett będzie gościnnie współredagował jedno wydanie magazynu Sfx:

:arrow: :arrow: http://www.thebookseller....x-magazine.html

Kor 
Moderator

Wysłany: 12 Maj 2010, 08:15   

Oto, jakymy słowymy zaczął T.P. wydanie wspomnianego magazynu:

:arrow: http://www.sfx.co.uk/2010...oduces-sfx-196/

aschar 

Wysłany: 13 Maj 2010, 05:34   

Zanim doszedłem do tego, że on krytykuje sam siebie jako aktora w tych filmach wszystkich, chyba z dziesięć minut zachodziłem w głowę, o kogo mu chodzi... :P

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 27 Październik 2010, 14:04   

Z polskojęzycznej wersji bloga Neila Gaimana
Cytat:
Dwójka starych przyjaciół: Terry Pratchett i ja umówiliśmy się na sushi w Cardiff następnego wieczoru, z Tajemniczych Powodów, Których Jeszcze Nie Wyjawimy. Na zdjęciu wznosimy szampanem toast za Coś, o czym jeszcze Nic Nie Wiadomo.

........

aschar 

Wysłany: 27 Październik 2010, 20:28   

Nie ukrywam, że to intrygujące. Wspólna książka?

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 27 Październik 2010, 22:47   

Może wspólny szampan;) Szampon?
Przypadkowo znalazłem i mnie zaciekawiło.
Czego i Wam życzę.

aschar 

Wysłany: 28 Październik 2010, 06:19   

Fajnie by było, gdyby powstało z tego coś na miarę Dobrego Omena. Byłbym przeszczęśliwy. Jak by nie patrzeć, właśnie przez ten tytuł pokochałem fantastykę i styl obu panów.

Ohtaralasso 

Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 11:20   

Właśnie wyczytałem, że PTerry ma brać udział w asystowanym samobójstwie w filmie dokumentalnym BBC2.
linki:
BBC: http://www.bbc.co.uk/news...t-arts-13088111
TOK FM: http://www.tokfm.pl/Tokfm...a_zyczenie.html

Kor 
Moderator

Wysłany: 18 Kwiecień 2011, 09:43   

To jest jego decyzja ale mam nadzieję, że nigdy nie będzie jej musiał podejmować w stosunku co do samego siebie.

bele 

Wysłany: 3 Lipiec 2011, 10:40   

well, he did.

Tomek 

Wysłany: 22 Sierpień 2011, 17:12   

Również jestem gorącym zwolennikiem legalizacji euntanazji. Mój dziadek umierał we własnych odchodach, nie mogąc się ruszać. Zmarł na raka krtani. Opiekowała się nim moja babcia, ledwo dawała radę, codziennie płakała. Oczywiście, pomagaliśmy, jak mogliśmy, ale nikt nie dostanie pół roku wolnego, żeby opiekować się dziadkiem. Pomoc ze szpiatala była, ale to za mało. Euntanazja dziadka również byłaby pomocą dla babci. Nie życzę nikomu takiej śmierci. Jeżeli Pratchett będzie w zaawansowanym stadium choroby, nie będzie pisał i może uzna, że śmierć będzie lepsza. Każda jego decyzja będzie dobra, dobra, bo jego i dla niego.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 22 Sierpień 2011, 23:21   

Jeśli taka byłaby decyzja Twojego Dziadka Tomku, - jak najbardziej się zgadzam.
Przerobiłem to, w sensie umierania osoby bliskiej na długą i bolesną i nieuleczalną chorobę. Wiem o czym piszesz.

faj3r 

Wysłany: 17 Październik 2011, 08:45   

Szanowanie decyzji to jedno - ja również ją szanuję, natomiast smutek i żal to drugie. Ach, co tu zresztą dużo pisać, wszyscy piszący na tym forum na pewno podłamują się taką decyzją Terrego... ;-(

"Steal five dollars and you were a petty thief. Steal thousands of dollars and you were either a government or a hero." - Terry Pratchett, Going Postal

bele 

Wysłany: 21 Styczeń 2012, 09:46   

Niby koniec, a tu nagle sie okazało, ze Terry wydaje kolejną książkę, współpisaną z innym autorem.

http://www.amazon.co.uk/g...&pf_rd_i=468294

Stolec 

Wysłany: 21 Styczeń 2012, 11:27   

Bier ziemnioka i idź do równoległego świata...sounds good to me! Czyli spodnie czasoprzestrzeni z multinogawkami! Lubię zabawy z równoległymi światami i jestem cholernie ciekaw jak to będzie wyglądało w wykonaniu sir Pratchetta ;)

Jak zobaczyłem tego newsa na facebooku to się przestraszyłem, że może to być ta "ostatnia książką o chorobie..." ale na szczęście to nie to :twisted:

bele 

Wysłany: 21 Styczeń 2012, 13:07   

Jakiś czas temu pytał się ludzi czy chcą trzecią książkę o Moiście, więc chyba ten wniosek nie jest na konkretny termin. Może jeszcze napisze troche.

I.Inni 

Wysłany: 21 Styczeń 2012, 22:18   

Oprócz tej książki ma pojawić się kolejny tytuł o Moiście i nowa powieść w świecie Nacji:

http://discworld.pl/news.php?readmore=307

bele 

Wysłany: 22 Styczeń 2012, 12:19   

A córka też pisze? W sumie było by całkiem fajnie gdyby ktoś miał możliwość pisania historii w świecie dysku. Świat jest bohaty, moze ktos by miał świeże pomysły i wymyśliłby nowe postacie.

I.Inni 

Wysłany: 22 Styczeń 2012, 13:44   

bele napisał/a:
Świat jest bohaty, moze ktos by miał świeże pomysły i wymyśliłby nowe postacie.

W sumie tak to widzę: jeżeli Rhianna miałaby przejąć serię, to najlepiej byłoby, gdyby stworzyła nowe postaci (albo napisała powieści dziejące się jeszcze przed historiami, które opisał jej ojciec). Czytać przygody Vimesa czy Moista nienapisane przez Terry'ego byłoby... dziwne.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 22 Styczeń 2012, 15:46   

A mnie się nie podoba takie wysysanie korzyści z powieści modnego autora do ostatniego tchu. Jeżeli Rihanna chce pisać, to niech stworzy sobie swoje własne, oryginalne uniwersum, a nie przychodzi na gotowe.

Na przykładzie "Garfielda" i "Calvina i Hobbesa":

Watterson w pewnym momencie zdecydował, że powiedział już wszystko, co mógł opowiedzieć o Calvinie i Hobbesie, i nic więcej nie narysował. I chwała mu za to - te komiksy, które pozostawił, są wciąż świeże, oryginalne, świetnie się do nich wraca i je czyta.

Natomiast autor "Garfielda" międli w kółko jedno i to samo przez kilkanaście lat; ile można czytać o grubym, żertym i leniwym kocie, i o jego fajtłapowatym panu? [Już nie mówiąc o tym, że Davis powtarza w kółko te same żarty. :/ ] Kiedyś te komiksy były fajne, teraz są wtórne i nudne.

Myślę, że w końcu i potencjał Świata Dysku by się wyczerpał - takie "zmęczenie materiału" można już przyuważyć np. w cyklu o Straży, który powoli zjada własny ogon. Więc raczej dziekuję, postoję. ;) Czekam jeszcze tylko na ostatnią część cyklu o Moiście i mam ogromną nadzieję, że ta książka utrzyma poziom poprzednich części.

Odpowiedz do tematu