Otwarty przez: QbaJak 2 Listopad 2006, 21:17 |
Co nowego u Terry'ego? |
| Autor |
Wiadomość |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 14 Grudzień 2007, 12:46
|
|
|
No Alzheimer to nie jest przyjemna choroba, a już szczególnie dla kogoś, kto pracuje manualnie rękami i do tego cały jego potencjał skryty jest w głowie. Kurczę, no naprawdę niefajnie.
Z Wieży Błaznów:
http://wiadomosci.wp.pl/k...ml?ticaid=14fed |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 14 Grudzień 2007, 12:56
|
|
|
E tam, takie info o cudownych lekach na różne choroby pojawia się co chwilę.
Ale jeśli zdiagnozowany został odpowiednio wcześnie, to może faktycznie da się zahamować rozwój choroby. W każdym razie miejmy nadzieję, że dried frogg pills nie będą konieczne. :/ |
_________________ Moje Dziewczęta!
Moje Dziewczęta updated! |
|
|
|
 |
aschar

|
Wysłany: 14 Grudzień 2007, 14:57
|
|
|
| Apaczyk napisał/a: | | Ale jeśli zdiagnozowany został odpowiednio wcześnie, to może faktycznie da się zahamować rozwój choroby. |
Tylko jest mały problem, bo u Pterry'ego wykryli też wcześniejsze wylewy, o których nie wiedział. A to pogarsza nieco sprawę.
Chciałbym znaleźć odpowiednie słowo, ale nie nasuwa mi się nic innego jak tylko 'łojzicku'... |
_________________ Jeśli za dużo sobie wyobrażasz, uważaj żeby nie zginąć w zderzeniu z Rzeczywistością |
|
|
|
 |
Nacia

|
Wysłany: 14 Grudzień 2007, 18:27
|
|
|
| aschar napisał/a: | | wykryli też wcześniejsze wylewy |
Moja prababcia wczoraj umarła...dostała wylewów...
Przytaczając ten przykład chce właściwie podkreślić to, że to nie jest taka błaha sprawa wiąże się to z tym, że naczyńka krwionośne nie są już takie silne i właśnie może to prowadzić do komplikacji... |
| |
|
|
|
 |
aschar

|
Wysłany: 14 Grudzień 2007, 23:03
|
|
|
Ale bez przesady, bo niektórzy za chwilę tu w panikę wpadną. Nie wszystkie wylewy są tak groźne, co widać na przykładzie Terry'ego. Nieleczone są groźne, owszem, ale są też takie które pozostają bez skutków dla człowieka.
Pterry ma kasy jak lodu, z pewnością znajdzie porządnych specjalistów |
_________________ Jeśli za dużo sobie wyobrażasz, uważaj żeby nie zginąć w zderzeniu z Rzeczywistością |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 15 Grudzień 2007, 10:21
|
|
|
| Nie wiem, jak inni, ale ja, czytając posty typu: "biedny Pratchett" i "może się wyleczy", zgrzytałam ze złości zębami. Dobrze, że informacja o jego chorobie się pojawiła, ale po jaką cholerę to tak wałkować? To jego jak najbardziej prywatna sprawa, tylko dzięki jego dobrej woli się o tym dowiedzieliśmy, ale przyzwoitość wymaga, żeby o tym nie rozmawiać. Przynajmniej nie w ten sposób - zdawkowo i właściwie obraźliwie ("mam nadzieję, że nie będą potrzebne tabletki z suszonej żaby"). To jest naprawdę niesmaczne. |
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 15 Grudzień 2007, 10:29
|
|
|
| Co do wylewów - przeciętny człowiek życiu ma ok. 50 mikrowylewów krwi do mózgu... |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 15 Grudzień 2007, 17:49
|
|
|
Znaczy, generalnie nie rozumiem Waszej reakcji.
Alzheimer to koszmarna choroba. W Polsce jest to raczej wyrok śmierci, za granicą zdaje się, można efekty choroby opóźnić ale wyleczalna generalnie to ona nie jest.
Jestem pełna podziwu, że Pterry podchodzi do tego tak jak podchodzi. Dodatkowo, jest rzeczą nadzwyczaj odważną powiedzieć o tym publicznie w mediach, zwł. w realiach UK.
Nie wiem, jak mogę wyrazić mój szacunek dla Pterrego w tej sytuacji. Więc zmilczę.
|
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 15 Grudzień 2007, 21:27
|
|
|
Nie zdzierżę i się dołączę..
| Aida napisał/a: | | Znaczy, generalnie nie rozumiem Waszej reakcji. |
Aido, której reakcji? Bo było ich kilka, w tym i moja (milcząca).
Co do reszty:
Przychylam się do tego co napisała Agata. Nie cierpię postów o treści "ja też". Oczywiście podziwiam PTerrego w pewien sposób. Przerobiłem nieuleczalne choróbsko w rodzinie i nie będę wchodził w szczegóły. Uważam jednak, iż pomimo tego, że Pratchett jest osobą publiczną, to poza tym oświadczeniem, reszta jest bardzo prywatna i niechaj taka pozostaje. Proszę uprzejmie o niewyrażanie współczucia i niepotakiwanie. Tak z mojej strony. |
_________________ |
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 18 Grudzień 2007, 00:32
|
|
|
Toteż nic nie mówię.
Jest update do listu:
| Cytat: |
AN UPDATE
Folks,
My good friend Sandra Kidby of PJSM Prints is allowing me to use her
website because I am proverbially too busy to run one of my own. We have
hardly the time even to read the thousands of messages that have come in
here, let alone reply to them, but thank you all.
Could I make a small comment, however? Lots of people are sending me
plot ideas. Please, I have a lot of ideas. There is no shortage of ideas
and ideas sent to me, even with the very best of intentions, are
carefully filleted out of the correspondence before they even get to me.
I know they are sent in an effort to help, and I appreciate this, but I
advise you not to waste your time.
I am also getting a lot of requests for interviews. I am not giving any
because everything I have got to say or that can be said is in the
bulletin below. There is no point in saying it again, but in a different
order.
Can I remind everybody that I still aten�t dead, even today.
Thanks again for all your good wishes.
Terry Pratchett |
Zdaje się, że autorzy fanfików postanowili zaoszczędzić Pterremu kłopotu z wymyślaniem fabuły. Może powinien założyć sobie filtr antyspamowy? |
|
|
|
 |
aschar

|
Wysłany: 18 Grudzień 2007, 07:18
|
|
|
| Aida napisał/a: | Zdaje się, że autorzy fanfików postanowili zaoszczędzić Pterremu kłopotu z wymyślaniem fabuły. Może powinien założyć sobie filtr antyspamowy? |
Zakładam że wtedy ilość przysyłanych maili zmniejszyłaby się o jakieś 99,5%
Nie dziwię się w sumie Pterry'emu - po co ludzie podsyłają mu te pomysły? Żeby mieć potem radochę? Tak dziwnie jakoś. Ja osobiście źle czułbym się, gdyby ludzie mówili mi o czym mam pisać.
Piszę to o czym chce, a oni niech czytają lub nie. A przecież i tak wiadomo, że przeczytają |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 14:36
|
|
|
| Terry Pratchett napisał/a: | Hogswatch Wishes From Terry
Folks,
We have had many tens of thousands of e-mails from people and the letter flood is just beginning to bite (hilariously, spam traps here tend to pick up things like 'medication' and treat quite a lot of the mail as spam. If we switch them off, we get all the spam too - hurrah!). All this good will is appreciated, although there is no way on gods earth that I will be able to reply to even a fraction of you. I would like people to bear in mind that I have been diagnosed quite early after an MRI scan and a whole afternoon of tests. While nothing is certain, one does not have to be unduly optimistic to believe that I will be around and, hopefully, working for some time to come. My
advice, therefore, is to calm down and await events. I have not actually gone, yet.
As an aside, thanks to everyone who bought Making Money making it, we understand, the best selling hardback fiction of 2007. At least that's what the figures say. It will be interesting to see if the papers say it too.
Happy Hogswatch! |
|
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 14:41
|
|
|
| Pratchett napisał/a: | | As an aside, thanks to everyone who bought Making Money making it, we understand, the best selling hardback fiction of 2007. At least that's what the figures say. It will be interesting to see if the papers say it too. |
To tak a propos komercji i nastawienia Pratcha. Przynajmniej nie pitoli jak inni, tylko sie szczerze cieszy z funciakow. Zreszta to nie pierwszy raz. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 15:07
|
|
|
Sknerus McPracz |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
|
|
|
 |
Damex

|
Wysłany: 6 Marzec 2008, 17:53
|
|
|
W wywiadzie z Wojciechem Cejrowskim, padło pytanie o wolny czas, Cejrowski powiedział, że ze współczesnych pisarzy najbardziej lubi Pratchetta. Gratulujemy Mu dobrego gustu |
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 6 Marzec 2008, 21:26
|
|
|
Nawet go cytował w programie. |
|
|
|
 |
LudoS

|
Wysłany: 6 Marzec 2008, 23:34
|
|
|
| Również wspomniał o nim w swojej książce "Gringo wśród dzikich plemion" gdzie zachęcał do przeczytania książek z cyklu Świata Dysku. |
_________________ This is all get a little bit complicated.
Póg Mo Thón. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
|
|
|
 |