|
Billboardy |
| Autor |
Wiadomość |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 3 Styczeń 2008, 10:56
|
|
|
zgadzam się z czarnuchami w tej sprawie.
dodam od siebie:
1. Pratchett jest jak na mój gust kosmicznie komercyjny. Ale komercyjny nie znaczy zły. Komercja jest złem wtedy gdy za nią nic nie stoi, natomiast gdy coś dobrego jest komercyjne, trzeba się cieszyć.
2. Elitarność i ten problem. Może to kwestia wieku ale mi tam dynda i powiewa czy dzieci neostrady i emo kids będą się fascynować pratchettem. Ew. mogę uznać to za szansę na ich pozytywny rozwój. W sumie zatem raczej to dla mnie zajwisko pozytywne by było chociaż nic mnie nie obchodzi.
3. W razie napadu najeźdzców z kosmosu wreszcie przydałaby się do czegoś tak wielka rzesza zielonych.
4. reklama nie musi powiększać kosztów książki - wszystko zależy od rachunku ekonomicznego. Nie wiem jak prószek to robi, ale często liczy się tak, że reklamę sfinansuje zwiększona sprzedaż na którą liczy sprzedawca. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 3 Styczeń 2008, 11:08
|
|
|
Jak tu się nie zgodzić z przedmówcą....
Przywołany został przykład Tolkiena, moim zdaniem bardzo reprezentatywny dla problemu elitarności. Fakt, pojawiła się filmowa trylogia, komercyjne tornado przetoczyło się przez wszelkie media. I co? Pojawiło się mnóstwo nowych fanów twórczości Tolkiena, w ich ławicy miejsce znalazły i emoki i trolle. Jeżeli jeden na sto dzięki temu się rozwinął - chwała! Podobnie jest z rozwojem stymulowanym przez literaturę spod znaku Rowling, Paoliniego, czy z innej półki - C.S.Lewisa czy Pullmana. A niech kupują, czytają i rozmawiają. Tak więc dziękujemy Prószkowi za kampanie reklamową w liceach i billboardy w metrze. |
_________________ |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 3 Styczeń 2008, 11:13
|
|
|
waw> hmm... a w którym mijescu się ze mną nie zgadzasz?
bo jakoś nie widzę specjalnych różnic w naszych poglądach? |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 3 Styczeń 2008, 11:33
|
|
|
Już się przeląkłem, że się nie zgodziłem;-)
Keyff, ja przecież tak rzadko się spieram z kimkolwiek, że tym razem moglibyśmy się pospierać, kto się bardziej zgadza?;-)
I tak Kor jest najbardziej, ale warto by spróbować;-)
Krasnoli gratulujemy użycia bolda (przecież nie "pogrubień") |
_________________ |
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 3 Styczeń 2008, 20:25
|
|
|
| Uboot napisał/a: |
Zdjęcia, zdjęcia! Uboot chce zdjęcia!
Lecieć mi po nowym roku na lekcje i strzelać do plakatów z aparatów. |
Jak wyjdzie nowa książka i bedą plakaty to masz to jak w banku xD
Co do sporu jaki się powyżej wywiązał (a zasługuje chyba na osobny temat) - Mi osobiście nie wydaje się żeby reklama mogła jakoś "zaszkodzić" stałym czytelnikom ksiunżek PTerry'ego. Wspomnianych wyżej "gnomów" (Zwanych też w pewnych kręgach "gówniarzerią" ) z pewnością tego nie będzie, takie mało inteligentne osoby, które dają się wodzić reklamom i modom nie dadzą się wodzić aż tak żeby po ksiązkę sięgnąć. Nawet jeśli, to nie oszukujmy się - czy taki na przykład trzynastoletni szpaner z gimnazjum, dla którego sensem życia jest łazić z kolesiami po podwórkach, przebrnąłby przez tak "grubą" książkę? Co innego "porządne" osoby, które lubią czytać i reklama je zwyczajnie zachęci żeby poznać tego autora. Takie osoby mogą się pojawić, i takich chciałbym jak najwięcej, bo o mojej ulubionej serii książek lubię z kimś pogadać.
Natomiast zagrożeniem mogą się stać filmy kinowe, zwłaszcza te wysokobudżetowe - te rzeczywiście mogą namnożyć takich młodziaków które z czytaniem czegokolwiek nie mają wiele wspólnego, nie mówiąc o Pratchetcie. Mogą jednak się z tego wyłonić zagorzali (i prawdziwi) czytelnicy, i jak dla mnie to dla tych osób warto przecierpieć przez miesiąc czy dwa krótki "boom" na Wolnych Ciutludzi czy co to akurat w kinie będzie, i napływ przykrótkich łebków na forum. (mi to łatwo mówić bo rzadko tu bywam ;P) |
_________________ "Tu właśnie odeszły smoki.
Leżą...
Nie sa martwe i nie są uśpione. Nie czekają, bo czekanie implikuje cel. Być może odpowiednim słowem jest...
...drzemią." |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 3 Styczeń 2008, 21:33
|
|
|
zmieńcie sobie kalendarz, jest już styczeń......
Gratuluję plakaciku oczywiście;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 3 Styczeń 2008, 23:29
|
|
|
Zdjęcie z serii - kochana rodzinka i ich nowe dziecko.
Geez, Uboot coraz bardziej upodabnia się do Rincewinda. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 09:48
|
|
|
Ten drań zabrał to nasze ukochane dziecko do Bydgoszczy!
Będę musiała postarać się o inne. Sama! Na pewno nie z nim!
I raczej nie do Rincewinda. Oboje zaczynamy wyglądać jak emo. Najwyższy czas na fryzjera... |
|
 |
bele

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 11:45
|
|
|
Widzę, że ktoś ma ubaw w poprawianiu moich literówek.
A to drań z niego. Sąd przyznał mu opiekę, czy wykradł je w nocy?
Ja się teraz nie wybieram do fryzera. Zamierzam sprawdzić, czy jak zaczeszę sobie grzywkę na jedno oko i będę siedział smutny w publicznym miejscu to czy się zaczną do mnie dosiadać emo i smucić razem ze mną.
Chociaż wątpie. W moim mieście mielismy 30 emo. Wszyscy True. Znaczy popełnili samobójstwo. |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
Spite

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 12:09
|
|
|
| bele napisał/a: | W moim mieście mielismy 30 emo. Wszyscy True. Znaczy popełnili samobójstwo. |
Lol...to ja idę do fryzjera, bo mnie wciągną w jakieś zbiorowe samobójstwo.
A wracając do tematu to w Poznaniu nie trafiłem jeszcze na promo ŚD...chyba, że pora zmienić okulary:) |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 15:23
|
|
|
Załatwcie mi taki plakat, błagam was
Fajowy jest.
A w kwestii reklamy, komerchy, elitarności - zgadzam się z czarnuchami i Keyffem.
Więcej osób czyta Pratchetta - ja się cieszę. Reklamę dostrzeże 100 osób, w tym 95 trolli - spoko. Ja się będe cieszył pozostałą 5-tką. Po 95 się posprząta, w końcu od czegoś tu jesteśmy.
A true fanów jest u nas naprawde mało, na palcach dwóch rąk można policzyć. I tu też jest kwestia problematyczna - co to znaczy być true fanem. Dlatego inaczej napiszę - true zapaleńców. W Anglii jest inaczej, ale to wiadomo czemu.
Elitarność. Cóż, jak ktoś uważa, że jest w elicie, bo czyta Pracza, to jest problem tej osoby. Świadczy to wyłącznie o nim, a nie o reszcie czytelników Pracza. Mówienie, że e ty czytasz Jordana, Sapkowskiego i Glena Cooka to jesteś płytki, ja czytam Pratchetta - to jest literatura na wysokim poziomie, a nie jakieś tam fantasy, jest dla mnie puste i spływa po mnie jak po kaczce.
W kazdym bądź razie, jak dla mnie - im więcej gadżetów, tym lepiej, reklamy - super, czytanie w radio - ekstra. A do koszulek na bazarze za 10 zł nie dojdzie, także o przesyt jestem spokojny. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 28 Luty 2008, 18:03
|
|
|
Kurcze, pierwszy banerek który na prawdę mi się podoba. (Mowa oczywiście o banerkach Proszka, reklamujących ŚD) |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 28 Luty 2008, 19:45
|
|
|
Faktycznie, nawet im wyszedl.. na pewno robi lepsze wrazenie niz okladka
A jesli o bannerki chodzi, to mnie sie jeszcze ten do Prawdy widzial.
(jakby ktos nie widzial, to tu macie wszystkie dotychczasowe flaszowe bannerki do praczetow - http://discworld.pl/index.php?id=proszynski ) |
_________________ "Spotkamy się u studni i będziemy znów tacy młodzi... "
http://discworld.pl |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 29 Luty 2008, 13:24
|
|
|
Anakolut brakuje Ci banerka z Ostatnim Kontynentem... gdzie na forum był link... niestety nie mam czasu żeby go poszukać, więc nie podam na tacy - Zimistrz też niezły (nie widziałem go wcześniej)... niestety Prawda jakoś do mnie nie przemawia. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 29 Luty 2008, 13:46
|
|
|
Jest szansa, że był wrzucany na serwer forumowy. (tak coś sobie przypominam)
Jeżeli jednak nie był wrzucony to pewnie przepadł. Znalazłem linka z 2006 roku do tego banera i przekierowuje na stronę główna prószka. Na ich serwerze też nic nie znalazłem. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 11 Marzec 2008, 14:11
|
|
|
Mmmm. Ładnie się Kidby prezentuje na bilbordzikach: