Przesunięty przez: Krejt 5 Kwiecień 2008, 17:07 |
Wiedźmikołaj - film |
| Autor |
Wiadomość |
bele

|
Wysłany: 29 Grudzień 2007, 16:59
|
|
|
Ej, ja zapuściłem ten film mojej matuli i również jej się podobało. Obyło się bez tłumaczenia co jest co. Gildie są wyjaśnione na wstępie, tak samo pochodzenie Susan. Nie jest istotne więdzieć wszystko ponad to, aby zrozumieć film.
Miałem nadzieję, że w te święta ktoś wyemituje ten film. Jak widać, póki co jedynie Sci-Fi ma do niego prawa. Może to kiedyś wezmą. "Legends of Earthsea" też było telewizyjną produkcją, a TVP wykupiła do niego prawa. Monolith wydał to też na dvd.
Ja zamierzam sprowadzić sobie dvd z UK, bo wole oryginalne nazwy od polskich tłumaczeń. Myślę, że gdybym miał patrzeć na pudełko z napisem "wiedźmikołaj" i z "noc strzeżenia wiedźm" w opisie filmu (a jestem kolekcjonerem dvd i czesto patrze na swoją kolekcję) to szlag by mnie trafił. Dużo bardziej wolę 'hogfather' i 'hogswatch'. |
|
|
|
 |
Saimoz
|
Wysłany: 30 Grudzień 2007, 10:39
|
|
|
tez bym sobie sprowadzil to dvd tylko zapewne nie ma tam polskich subtitles a chetnie bym pokazal ten film mojej kobiecie (niech wkoncu wie co za ksiazki mi kupuje na urodziny, swieta i inne okazje ) |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 30 Grudzień 2007, 13:53
|
|
|
| Cytat: | (niech wkoncu wie co za ksiazki mi kupuje na urodziny, swieta i inne okazje ) |
To nie lepiej podetknąć jej książkę, a nie film? |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 3 Styczeń 2008, 11:53
|
|
|
| bzdury gadają Ci co mówią, że bez czytania książek nikt nic nie zrozumie. W każdej ekranizacji jest tak, że niektóre żarty i elementy są jedynie dla tych którzy czytali książkę [bo nie ma czasu an wyjaśnianie wszystkiego a całkowite pominięcie byłoby postrzegane jako poważny błąd] ale czy z tego wynika, że totalnie nie da się oglądać ekranizacji bez wcześniejszej lektury książki? Oczywiście - nie. Film ma się podobać tym dla których to będzie pierwszy kontakt ze światem i w moim głębokim przekonaniu Hogfather spełnia tę funkcję. A to, że ten kto zna świat dysku widzi więcej i zwraca uwagę na pewne subtelności powoduje że uznaję tę ekranizację za udaną - ma obie wymagane płaszczyzny. |
|
|
|
 |
Bad_Ann

|
Wysłany: 3 Styczeń 2008, 17:27
|
|
|
| Keyff napisał/a: | | bzdury gadają Ci co mówią, że bez czytania książek nikt nic nie zrozumie. |
Nie mówiłam, że nikt nic nie zrozumie. Chodziło mi o to, że bez znajomości kontekstu film może zostać odebrany coś w rodzaju bajki, i że lepiej rozmawia się nim z kimś, kto również czytał książkę. Ale właściwie mnie to nie obchodzi - jeśli podoba się też nieczytającym, to słodko. Chodziło mi bardziej o wyrażenie swojej opinii o samej ekranizacji, niż o zainicjowanie zażartej polemiki.
A wydanie dvd na pewno jest ciekawe, pewnie zamieszczono na nim te wycięte sceny, które swego czasu można było obejrzeć na YouTube. |
_________________ Kanapki Chucka Norrisa spadają masłem do góry. Zawsze. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 10:49
|
|
|
W wersji Deluxe, do dvd dołączone są chyba zęby nawet
[ Komentarz dodany przez: Krejt: 4 Styczeń 2008, 11:07 ]
Pff, żadna atrakcja.
|
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 11:47
|
|
|
O zębach nie słyszałem, ale nie jest to jakaś żadna super zabawka. Wolałbym dodatek w stylu tych Lord-of-the-ringsowych. Wiecie - figurka Golluma i te sprawy
Tak postawić sobie przy kompie Śmierć przebranego za Hogfathera.... |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 11:51
|
|
|
| Taki śmierć z Clarecraftu to kosztuje około 30 funtów! |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 13:08
|
|
|
| bele napisał/a: | | O zębach nie słyszałem, ale nie jest to jakaś żadna super zabawka |
heh, jakbyś miał takiego zęba z odpowiednim żółwiem, to byś inaczej mówił....
[dla wyjaśnienia - taki prezent otrzymali uczestnicy poprzedniego katowickiego spotkania]
A Clarecraft (jak wszyscy wiemy) jest dostępny jedynie na rynku wtórnym, prawda?;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 13:20
|
|
|
Teraz to już chyba tylko serwis Clarecraftu działa.
Sam Clarecraft nie.
A ja to jestem ciekaw, czy z Kolorem magii/Blaskiem fantastycznym zrobią tak samo jak z Wiedźmikołajem, z tymi 12 days before Hogswatch. |
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 13:47
|
|
|
| Co to było dokładnie to "12 days before Hogswatch"? Krótkie programy dokumentalne? |
|
|
|
 |
Bad_Ann

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 14:49
|
|
|
Widziałam chyba ze trzy, bo tyle było na YouTube. To takie krótkie filmiki, w których wyjaśniano, jaka jest dana postać i jak ją grano. Wyglądało to tak, że Śmierć przeprowadzał wywiad z Terrym, bo to on nas oprowadzał (Śmierć, nie Terry), potem zwiedzano studio filmowe i pokazywano sposób montażu wybranych scen. Ja oglądałam odcinek o Susan: kilka słów o postaci, wywiad z aktorką i reżyserem, a także o samym Śmierci ("Bringing Death to life") - tutaj to jest .
Czyli... właśnie to: krótkie programy dokumentalne |
_________________ Kanapki Chucka Norrisa spadają masłem do góry. Zawsze. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 15:10
|
|
|
| Bardzo fajne były te odcinki. Takie króciutkie making-ofy, wywiady. Fajne. |
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 15:58
|
|
|
To też widziałem tylko trzy odcinki. Fajne, ja bardzo lubie takie "making of'y". Aż się sam do siebie uśmiechałem jak obczajałem dodatki na dwupłytowej edycji dvd "Labirytnu Fauna" |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 23 Styczeń 2008, 15:08
|
|
|
Możemy pozazdrościć Niemcom, a to dlatego, że 25 grudnia 2007r Wieźmikołaj "leciał" na pro7. Może kiedys tvn kupi prawa.
| Cytat: | "Terry Pratchetts „Schweinsgalopp“ auf Pro 7"
Terry Pratchett wurde durch seine “Scheibenwelt”-Romane berühmt - ein buntes Fantasy-Reich, das sich in allen Facetten über unzählige Bände erstreckt. Viele sind inzwischen als Hörbücher mit Sprechern wie Rufus Beck, Dirk Bach und Peer Augustinski erschienen. Zu Weihnachten passt natürlich hervorragend der Band “Schweinsgalopp”, der von “dem Dicken” handelt, dessen Schlitten von Schweinen gezogen wird, der aber plötzlich verschwunden ist (Hörprobe). Genau diese Folge wurde in zwei Teilen verfilmt und wird auf Pro 7 am 25. 12. 2007 gesendet |
|
|
|
|
 |
yogurt_13

|
Wysłany: 24 Styczeń 2008, 18:00
|
|
|
| Ja widziałem Wiedźmikołaja w polskiej telewizji... i to właśnie 25/12/2007 |
_________________ "Mitologia to tylko bajki ludów, które wygrały, bo miały większe miecze." |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 24 Styczeń 2008, 18:43
|
|
|
| Cytat: | | Ja widziałem Wiedźmikołaja w polskiej telewizji... i to właśnie 25/12/2007 |
Pewnie masz na myśli kanał Sc-fi Channel, albo Universal Channel wchodzące w skład platformy "n". Była o tym mowa parę stron wcześniej.
Chodziło mi raczej o tvn, czyli kanał otwarty. Może coś wyjdzie bo w końcu "n" też należy do iti. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 24 Styczeń 2008, 23:00
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Może coś wyjdzie bo w końcu "n" też należy do iti. |
ale
| Uboot napisał/a: | | Sc-fi Channel, albo Universal Channel |
chyba juz nie, wiec nie ma to wiekszego znaczenia |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 24 Styczeń 2008, 23:16
|
|
|
| yogurt_13 napisał/a: | | Ja widziałem Wiedźmikołaja w polskiej telewizji... i to właśnie 25/12/2007 |
z ciekawości - mógłbyś się wypowiedzieć co do tłumaczenia tego filmu? |
_________________ |
|
|
|
 |
yogurt_13

|
Wysłany: 25 Styczeń 2008, 19:29
|
|
|
tak, na Sci-Fi Channel i zdaję sobie sprawę, że to nie pasmo otwarte, ale i tak lekko mnie zdziwko wzięło, że leciał
wawrzyniec, jasne ze mogę. Więc:
Jakoże Wiedźmikołaja czytałem masę czasu temu film był dla mnie znakomitym odświeżeniem. Nie zauważyłem jakichś rażących rozbieżności co do książki. Jeżeli były, to jakieś niewielkie, bądź nieistotne. Żadna nie zapadła mi w pamięć w każdym razie (a jakby nie było oglądałem to miesiąc temu ) Podsumowując dwoma słowami: bez zarzutu |
_________________ "Mitologia to tylko bajki ludów, które wygrały, bo miały większe miecze." |
|
|
|
 |
|
|