Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krejt
5 Kwiecień 2008, 17:07
Wiedźmikołaj - film
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 8 Luty 2006, 16:41   

A wy zaczeliście mnie wkurzać, bo macie Hallmark, a ja nie :mrgreen:

Czy ktoś wie coś o panu Vadimie Jean?

I.Inni 

Wysłany: 8 Luty 2006, 16:43   

Tutaj info o Vadimie Jean

Kor 
Moderator

Wysłany: 8 Luty 2006, 16:51   

Film pana Jeana, który wyjdzie w 2006 to Burns i bedzie opowiadał o zyciu szkockiego poety Roberta Burnsa. A do jego wierszy odwołuje się Terry Pratchett (chociażby w WCL i KPN).

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 8 Luty 2006, 18:15   

Kormaciek napisał/a:
A wy zaczeliście mnie wkurzać, bo macie Hallmark, a ja nie :mrgreen:

Ale masz settlera :mrgreen:

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 8 Luty 2006, 23:01   

Inni link nie działa...

---
Wątpie, żeby wyszło cokolwiek sensownego...
Choć marzę, żeby było coś ekstra ala "Władca Pierscieni" (wiem, że to niemożliwe, ale zawsze mozna marzyć, no nie?) :P

Uboot 
Moderator

Wysłany: 9 Luty 2006, 10:09   

Blade_Master napisał/a:
Choć marzę, żeby było coś ekstra ala "Władca Pierscieni" (wiem, że to niemożliwe, ale zawsze mozna marzyć, no nie?)

A ja właśnie chciałbym żeby to był dobry, ambitny, nastawiony na widza film, a nie hollywoodzka superprodukcja, nastawiona na zysk.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 9 Luty 2006, 10:35   

Uboot napisał/a:
... nastawiony na widza film, a nie hollywoodzka superprodukcja, nastawiona na zysk.

Oj peryskopie peryskopie - bawią mnie takie stwierdzenia, jesli film jest nastawiony na zysk to walsnie jest nastawiony na widza, bo bez widza zysku nie ma. A jak chesz co ambitnego to nie licz na zadna produkcje (do tego niskobudzetowa dla telewizji) a wybierz sie do teatru .

Uboot 
Moderator

Wysłany: 9 Luty 2006, 10:57   

QbaJak napisał/a:
Oj peryskopie peryskopie - bawią mnie takie stwierdzenia

Oj Qba, wiesz o co mi chodzi a jeszcze się czepiasz :wink:

Wole setki razy oglądać Monty Pythona i Świętego Gralla- wybitnie niskobudżetowy film-, zrobiony z pasją "film dla ludzi" ,żywy aż po dzisiejsze czasy, niż Terminatora 3, który jest typową komerchą, "nastawioną własnie na zysk" i na nic innego, zapomniany miesiąc po premierze :x

Aida
Gość
Wysłany: 9 Luty 2006, 11:02   

Racja.
Czy ten film ma już gdzieś jakąś np. stronę promocyjną? Ciekawi mnie obsada (znając Hallmark to się to na dwóch przeciwbiegłych wyminie z moimi oczekiwaniami ale ciekawy pomysł :) ).

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 9 Luty 2006, 14:12   

Coś w tym jest, że film nastawiony tylko na zysk, na masową widownię, jest jak towar dla wszystkich - to znaczy do końca nie zadowoli nikogo. A humor Pratchetta nie jest humorem masowym, typu Benny Hilla - a więc, aby go zachować, film nie powinien być "dla wszystkich".

Kor 
Moderator

Wysłany: 9 Luty 2006, 18:59   

Ubootowi chodziło pewnie pewnie o to, że masówki, nastawione na zysk, to zazwyczaj mało ambitne produkcje, z których nic nie czerpiemy i co najwyżej pamiętamy jakieś sceny zajeżone efektami specjalnymi.

A z samego założenia Wiedźmikołaj chyba taki nie będzie, choć fajne efekty bym z chęcią pooglądał :wink:

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 9 Luty 2006, 19:50   

Kormaciek napisał/a:
choć fajne efekty bym z chęcią pooglądał

Efekty powinny być, ale tylko tak gdzie JEST TO ABSOLUTNIE KONIECZNE. Tam gdzie zamiast komputera można zastosować jakiś trik z kamerą, czy przy montażu, to powinno się to zrobić w ten sposób. Nadużywanie komputera przynosi tylko złe efekty (patrz: LOTR, "nowe" Starwarsy).

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 10 Luty 2006, 09:59   

Cytat:
Nadużywanie komputera przynosi tylko złe efekty (patrz: LOTR, "nowe" Starwarsy).

ekhem?
jakież to nadużycia i wynikające z nich złe efekty masz na myśli? Pytanie dotyczy w szczególności LOTR.... Uprzedzając uwagi o OT - chodzi o dostrzeżenie jakich nadużyć winni się wystrzegać twórcy Wiedźmikołaja 8-)

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 10 Luty 2006, 13:47   

Przerost efektów nad treścią. W końcu ważniejsze stają efekty komputerowe niż sam film.
Poza tym twórcy myślą sobie: "Kiepsko ta scena wyszła, ale naprawi się komputerem".

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 10 Luty 2006, 15:17   

gadio napisał/a:
Przerost efektów nad treścią. W końcu ważniejsze stają efekty komputerowe niż sam film.

a mógłbyś tak Waćpan konkretniej, tak na przykładzie, bo miecz zaczynam ostrzyć....? 8-)

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 10 Luty 2006, 16:25   

Zgadzam się z częscia 'zarzutów' - stare Star Warsy były o niebo lepsze. Był w nich pasja.
Oby i była w "Wiedźmikołaju".
Ale ile ludzi, tyle opini...

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 10 Luty 2006, 16:28   

Krasnola napisał/a:
Zgadzam się z częscia 'zarzutów'

jakich zarzutów? Właśnie staram się uzyskać jakiekolwiek zarzuty, konkretne, a nie rozmyte jak błotko na dworze ;-) Tak do polemiki po prostu;-)

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 10 Luty 2006, 17:59   

Przykładu mospanie żądasz?

Helifanty na przykładzie są. Bzdurą wierutną to było. Reżyser komputjerami zafascynowany umiar zatracił. Helifantami byłybyż słonie zwykłe, a o ile lepiej byłobyż. I jeszcze mości Logolas z łuku prujący... Żałosne...

A Starwarsy to jest tak. Stare były tworzone z duszą. A klimat nowych najlepiej oddaje to zdanie: "Jednym z pierwszych powodów dla krtórego zdecydowaliśmy się stworzyć prequele , było to, że technika animacji komputerowej osiągnęła już taki poziom" George Lucas (tłumaczenie moje). Stare to była baśń, nowe to teledysk. W starych nie było tak naprawdę tyle walk, lub nie były one tak wyeksponowane. Więcej było "chemii" między aktorami. Zakochani Han Solo i Princess Leia nie mówili dialogami z brazylijskich seriali. Gdyby w starych odjąć kosmos to byłyby i wtedy doskonałe. W nowych bez kosmosu to byłby jeszcze większy crap. Mogę jeszcze tak długo wymieniać. I co waści osełka wypadła z łaskawych rąk? Nie? To się waćpan spotkasz z mym Zerwiczapkiem i ów opinię twą zmieni

I.Inni 

Wysłany: 12 Luty 2006, 12:06   

Ciekawe, czy twórcy zrobią serial zrozumiałym dla tych, którzy w życiu nie czytali żadnej powieści z ŚD? Żeby nie było tak, jak w wypadku Autostopem przez Galaktykę, który był świetnym filmem... jeśli czytało się wcześniej książkę; bo jak nie, to większość wątków mogła być niezrozumiała.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 12 Luty 2006, 12:22   

I.Inni napisał/a:
Autostopem przez Galaktykę

Poszedłem na to. Po seansie stwierdziłem, że warto przeczytać książkę. I dopiero potem wszystko zrozumiałem.

Odpowiedz do tematu