|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
Przesunięty przez: Kor 7 Maj 2008, 15:18 |
Troll Bridge, Lords and Ladies,... |
| Autor |
Wiadomość |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 27 Luty 2004, 16:19 Troll Bridge, Lords and Ladies,...
|
|
|
http://trollbridge.snowgumfilms.com/
Patrzajcie, ktos robi amatorski filmik ze Swiata Dysku. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 1 Marzec 2004, 10:51
|
|
|
| Info o "Troll Bridge - The Movie" byla mowa juz na TN'ie. Bodajze pierwsza o tym wspomniala Aida podajac news z Discworld Monthly. Ekipa zakonczyla juz robic zdjecia. Teraz tylko montaz i tzw. post-produkcja (czyli efekty specjalne i takie tam). Ciekawe kiedy zakoncza prace... |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 17 Marzec 2004, 11:24
|
|
|
Dreamer >> Ale na starym forum była mowa o fanowskim filmie o czarownicach (fabularnym, nie animce). Ktoś z TNu pamięta, którą książkę mieli "na tapecie"?
Maskarada- Black Dagger |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 25 Marzec 2004, 17:06
|
|
|
No! Mam tylko nadzieję, że ten film będzie jakoś dostępny... znam przypadki ze świata muzycznego np. film fanów o "PJ Harvey", czy film o fanach "Nicka Cave'a" które zostały nakręcone, było dużo szumu, zostały pokazane na 2, 3 festiwalach, ale - nie można ich nigdzie kupić, a autorzy wzdrygają się przed udostępnieniem....
Mam nadzieję, że w tym przypadku tak nie będzie, bo z wielką przyjemnością bym sobie to obejrzał... |
|
|
|
 |
Skonto

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2004, 17:44
|
|
|
| Trzeba trzymać za nich kciuki. Oby tylko nie zepsuli Dyskowego klimatu to już będzie dobrze. |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 24 Luty 2005, 21:40
|
|
|
Pozwoliłem sobie odblokowac temacik i wyciaganac go z archiwum,jednoczesnie posprzatac i wyedytowac pierwszego posta tak coby link byl aktualny.... skutkiem czego zostaly 4 posty
W kazdym badz razie to wszystko tylko dltego ze jak podaje DWM (a w zasadzie to oficajna strona filmu) - filmowy Troll Brigde nie bedzie tym samym co ten "papierowy"
Otoz Terry zgodzil sie zaangazowac w produkcje filmu i na jego potrzeby napisal kilka dodatkowych dialogow ktorych nie uswiadczymy w opowiadaniu - pliki z takowymi znajduja sie na stronach serwisu - niesety tylko dla zarejstrowanych członkow .... podobnie jak masa innych plikow
Edit: Jednoczesnie to jest chyba najlepszy temat zeby podać linka do niemieckiego filmu tworzonego przez fanow opartego na
Lords & Ladies az dziwne ze nie bylo o nim za duzo slychac... tzn ekhmmmmmmmm bylo troszke w tym temacie zanim go wyedytowalem ale to tylko pobrzdakiwania bez konkretow, raczej w stylu bezowocnej klotni magow - no ale to wszystko zanim jeszcze dowiedzialem sie o linku |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 9 Marzec 2005, 19:25
|
|
|
ten edit to dodales po tym jak juz przeczytalem tego posta i dopiero dzis podczas przegladania tematow zauwazylem
Film na podstawie LnL wyglada na mniej profesjonalny niz Troll Bridge , ale bardzo milo, ze powstaja takie projekty. Na pewno jest to bardzo duzo pracy i trzymajmy kciuki za tworcow.
Moze ktos sprobuje sciagnac trailer i sie wypowiedziec, gdyz u mnie nie dziala, a nie chce cudowac z codecami i filtrami, gdyz to na ogol powoduje problemy. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 9 Marzec 2005, 21:34
|
|
|
sciaganlem i obejrzalem - niesety jakos filmikow bardzo kiepska, wiec nie wszystko da sie wywnioskowac z trailerow
zaczne moze od najgorszego filmiku obrazujacego walke cohena z trollem - jednym slowem ŻENADA - ale to pewnie tylko dlatego ze Cohen mieczem sparuje ciosy wielkiej maczugi trolla (tak 2 razy wiekszej od niego samego) bez zadnego wysilku, animacja trolla przyzwoita - nie sa to moze panowie z pixaru ale jak na film fanowski calkiem przyzwoite. Zeby bylo zabawaniej nie przypominam sobie sceny w ktorej Cohenowi podczas walki z trollem dostarczany jest list, ani w zadnej ksiazce ani w zadnym opowiadaniu, ale moze pamiec mam krotka, chociaz stawialbym raczej na to ze ludzie od efektow specjalnych przedswiazieca chcieli po prostu pokazac co umieja. Wracajac jeszcze do postaci Cohena wydaje mi sie ze jest on troszke gorzej wykonany niz w przypadku Troll Bridge - ale moja opinia moze byc spowodowana jakoscia filmu.
co do pozostalych dwoch - juz rzeczywistych trailerow filmu, trzeba przyznac ze zapowiadaja sie bardzo ciekawie, w niktorych momentach trąci troszke "profesjonalizmem" tworcow naszego rodzimego "Bułkarskiego Poscikku" ale calosc nastawia raczej pozytywanie niz negatywnie. Z niemieckiej wersji raczej duzo nie zrozumialem, natomiast angielska, mimo ze w niej niewiele mowia, poraza klimatem - szczegolnie muzyki
jednym slowem produkcja tylko czekac, ktory z filmow (L&L czy TB) ujrzy swiatlo dzienne jako pierwszy |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 9 Lipiec 2005, 17:23
|
|
|
Tak, właśnie dzisiaj ściągnąłe msobie trailery L&L. Jestem zszokowany, że komuś chciało się tyle pracy włożyć i uzyskać, jak na amatorów taki dobry efekt. Z tym że Cohen nigdzie listu nie dostaje to fakt Qba, ale napisali w któymś z działów, iż mimo tego, że trzymalki sie książki L&L na tyle blisko na ile mogli, to powstawiali jeszcze fragmenty z Carpe, wstawili Figle, Cohena, ma być jakiś akcent z The Fifth Elephant.
Co do animacji, to rzeczywiście, jestem pod wrażeniem, jak na amatorów to calkiem fajnie to wyszło. Wiedźmy latają, Figle są rzeczywiście ciut małe, Jest Troll, nie rozpoznałem tylko pojawiającego się w angielskim trailerze w 2 minucie i 19 sekundzie czarnego potwora. Ktoś wie, co to u licha jest???
Muzyka, rzeczywiście niesamowita, buduje taki klimat grozy, co dobrze idzie w parze z elfami. Momentami jak słuchałem tego traileru, to partie chórlane przypominały mi Carmine Burane. Muza niesamowita.
Trochę tylko, co by pomalkontetować a little bit, obsada w dziwaczny sposób dobrana - mam na myśli wiedźmy - za młode aktorki jak na mój gust.
Czy wspominałem już, że muzyka jest zajefajna .
Jak ktoś dorwie, niech da znać |
|
|
|
 |
Gość
Gość
|
Wysłany: 16 Lipiec 2005, 15:48
|
|
|
| To sa jakieś kpiny?? Nie bardzo rozumiem, ale czy oni na prawdę mają zamiar sprzedawać TO na DVD? Ten troll to jakaś porażka, nie starali się nawet udawać, że zgrywają kamery... 3 osobowa grupa polskich licealistów zrobiła by lepsze efekty. Ruchy&animacja postaci to raczej wczesne lata 90 (nawet bardzo wczesne). Według mnie to moze być tylko przykładem czy też bodzcem dla ludzi, którzy się na tym znają i mogą otrzymać ewentualną pomoc producentzka w polsce. Skoro oni to będą sprzedawać.... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 16 Lipiec 2005, 16:08
|
|
|
| Hmmm... łatwo jest krytykować. Nie widziałem całego filmu, tylko urywki i i tak jestem pełen podziwu dal tych scen, bo nie sądzę, żeby twórcy mieli budżet nawet taki jak przy produkcji jednego odcinku 13-ego Posterunku, jeśli wogóle jakikolwiek mieli. Zresztą, film zakupią tylko fani i nikt więcej, a potem rozejdzie się ewentulanie w p2p. |
|
|
|
 |
Gość
Gość
|
Wysłany: 17 Lipiec 2005, 02:28
|
|
|
| Krytykować?? Zastanówcie sie co mówicie... To się samo prosi o przyjacielski cios w tył głowy. Jeśli ktokolwiek jest w stanie być "pełen podziwu" to na prawdę nie wiem jak w tym kraju ktokolwiek jeszcze potrafi krytykować inne filmy. Poza tym to o czym mówię z całą pewnością nie wymaga budżetu: jeśli byli w stanie kupić (w co wątpię) licencje na 3d max'a za ok 1300 euro to raczezj reszta budzetu to roboczogodziny grafika. Lub montazysty. Założę się, że działają na piratach, a wtedy korzystając z tysięcy zamieszczonych w sieci tutoriali można złożyć coś lepszego mając do dyspozycji anrzędzia uzywane przez PLATIGE jako pomocnicze... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 17 Lipiec 2005, 07:49
|
|
|
Tak się składa Gościu, że sam, z racji podjętego kierunku studiów, znam się trochę na 3DMaxie, i te tutoriale, o któych mówisz, to są dobre, żęby zrobić fajną prezentację lub ciekawe intro na stronkę w 3D. Lub elementy gry, które niemiłosiernie obciązają machinę. Co do licencji, to nie trzeba jej wykupywać, jak się znajdzie kogos, kto ją ma, np. Poza tym, powiedz mi , jak podobał Ci się cały film?? Bo przecież takie się recenzuje/krytykuje. I z tego co wiem, to trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, a nie jeden.
Ja wspomniałem, że jak widziałęm tylko trailer. Po obejrzeniu całego filmu, mogę być zdegustwany, i powiedzieć: co to za kpiny. Ale widzę, że najwyraźniej masz dostęp do pełnometrażowej produkcji. Ciekawe, czy to pirat. |
|
|
|
 |
Gość
Gość
|
Wysłany: 17 Lipiec 2005, 16:57
|
|
|
Wybacz, ale max to program tak popularny, że korzystając z tutoriali można praktycznie zrobić wszystko. Ponadto każdy program wspomagający jak match mover czy inne darmowe jak na przykłąd icarus, umożliwiają na słabym komputerze zgranie ruchu kamery. Ponadto trailer to gatunek znany z tego, że wybrane do niego sceny kompnują się oraz przedstawiają to co w filmie najlepsze(dlatego chbya niemusze oglądać pełnej wersji...) podczas gdy tu widać, że nawet kluczowanie przebiegało bez żadnych ustawień świateł, oraz najmniejszej próby dostosowania kolorystyki dwóch planów.
A jeśłi kierunek twoich studiów wymaga obsługi 3d maxa to widocznie przestajesz go używac zaraz po opuszczeniu szkoły, gdyż kazy interesujący się tematem grafiki 3d nawet posługujący sie innymi pakietami, których pare jest na rynku, przy bardziej zaawansowanych problemach natknął się zawsze na przynajmniej 3 tutki do maxa zanim trafił na rozwiązanie dla siebie.
Zatem po obejrzeniu traileru moge byc zdegustowany, bo jeśli to najlepsze co ma pełny metraz do pokazania to raczej nie będzie to coś powalającego, a moim skromnym zdaniem to jeśli nie umiesz zrigować poprawnie modelu, który tak czy inaczej nie zasługuje na rigowanie to nie używasz takiej techniki. Lub robisz to oszczędnie by ukryc braki w umiejętnościach... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 17 Lipiec 2005, 17:26
|
|
|
Hmmm...gościu, jeżeli tak znasz się na technice komputerowego dodawania efektów specjalnych do filmu, to bardzo chętnie zobaczymy co naprawdę potrafisz, jeśli dajmy na to zamiast wyżywania się na amatorach sam zaprezentujesz własną twórczosć.
BTW, od rigowania i animacji, czy rotoscopingu i fachowego montażu to jest od groma firm, które to zrobią ładnie i z pocałowaniem ręki a potem wystawią archunek. A jeżeli nie masz czym zapłacić, to robisz sam jak umiesz. Kierunek moich studiów nie wymaga obsługi 3dMaxa, jest to tylko udogodnienie to wykonania modeli 3d, żeby sie nie męczyć w kodzie gry czy aplikacji pisanej np. w OpenGL.
Nie mam tu zamiaru rzucać typowo informatycznymi sformuowaniami i brnąć dalej w ten temat, chyba, że mnie zmusisz, ale tak mi się wydaje, że na twoją ocenę tego fanowskiego przedsiewzięcia nie miało wpływu nic innego, oprócz jakości wmonotwania efektów specjalnych. Ja w każdym bądź razie zwróćiłem uwagę na słowo amatorksi, figurujacde w tym projekcie. |
|
|
|
 |
Gosć
Gość
|
Wysłany: 17 Lipiec 2005, 17:45
|
|
|
Tylko czy to już jest film fanowski czy amatorski jeśli zapłacisz firmie. Ale to że jest fanowski nie sprawia, że takie coś uznaje się za piękne bo ktoś to robił sam, to nie jest trudne. Jak można rozwodzić sie nad animacja trola który wygląda w ten sposób. Normalnie nawet nie zwróciłbym uwagi na ten filmik oglądnął wyrzucił i koniec, ale jak czytam, że to cudowne - jak oni sobie pięknie poradzili. A potem na forach internetowych czytam, że taki a taki film produkowany w USA to szmira z cienkimi efektami. Znam wielu modych ludzi, któryz nie robią tego co jest w filmach po to by było zrobione na komputerze, ale by wyglądało profesjonalnie i cieszyło oko bo taki jest cel powstania tego softu, a jeśli uważasz że max nadaje się jedynie do prezentacji czy wstępów na strrone to na prawde nie dziwie się, że w polsce nie produkowało się gier. Poza tym to oczym mówisz z wynajmowaniem firm, zdaża się żadko a masz na myśli prawdopodobnie studia reklamowe i postprodukcyjne, których nie wynajmuje się do poszczególnych zadań jak rigowanie czy animacja gotowych modeli tylko zleca im się całe projekty.
Z drugiej strony zobacz, jak wypada produkcja Troll Bridge gdzie na prawde nie są używane jakies skomplikowane techniki, a można to zobaczyć na nagraniach produkcyjnych. To jest Klasa. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 17 Lipiec 2005, 18:07
|
|
|
| Gość napisał/a: | | a jeśli uważasz że max nadaje się jedynie do prezentacji czy wstępów na strrone to na prawde nie dziwie się, że w polsce nie produkowało się gier |
Mówię o tym, że znaczna większość freeware'owych tutoriali osiąga pewnien pułap, któy pozwala na to co napisałem. Żeby zrobić większy projekt i miał on wygląd i efektywność, to trzeba już wyłożyć kasę i powiedzmy zainwestować w siebie.
| Gość napisał/a: | | Z drugiej strony zobacz, jak wypada produkcja Troll Bridge |
Gdybym mógł ją zobaczyć ,to bym porównał, niestety nie mam dostępu, m.in. dlatego, że, żęby zobaczyć efekty, to trzeba zapłącić twórcom.
| Gość napisał/a: | | Ale to że jest fanowski nie sprawia, że takie coś uznaje się za piękne bo ktoś to robił sam |
Czy ja coś takiego napisałem. Poza tym, siadź teraz i powiedzmy że lubisz dany zespół muzyczny, nagraj dla nich tribute. Tak od ręki, skompletuj załogę prawdopodobnie takich samych laików i przy minimalnych kosztach, nie wchodząc do studia nagraj porządną, w żadnym razie nie amatorską piosenkę-tribute, w dobrej jakości, dobrze ją zmiksuj, zmasteruj, oczywiscie nie wspominam o walorach estetycznych, np. melodia, harmonia, feeling i oczywiście jeszcze słowa nie mogą być miałkie. Hmmm... ciekawe, czy się nie ucieszysz, jeżeli fan twojego pokroju powie o twoim dziele, że jest zajefajne, i jeśli jemu się będzie naprawdę bardzo podobało. I co pomyślisz o osobie, która nie ma pojecia o trudach tego twojego przedsięwzięcia i ile wysiłku w to trzeba włożyć ,zęby uzyskać zadowalający efekt, a która zacznie krytykować, bo to, bo tamto... |
|
|
|
 |
Gość
Gość
|
Wysłany: 17 Lipiec 2005, 19:08
|
|
|
Wcale nie trzeba płacić, żeby to zobaczyć.
Poza tym zauwaz, że nie wspominałem o muzyce. Muzyka bowiem to coś zupełnie innego gdzie nie wystarczy mieć umijętności technicznych, ale jeszcze talent, oraz umiejętności związane z pisaniem muzyki itepe. Co do tego filmu. Praca z obrazem jest o wiele prostsza. Zauważ również, że nie krytykowałem, że w ogóle sie do tego zabrali, to co mówie to, że skoro to co zrobili wymagało już tyle pracy to mogli to zrobić dobrze, bo tak jak oni a dobrze mróżńi się tym że na każdej kompozycji należy poprawić pewne rzeczy, a w animacji pracy jest odrobinke więcej. Tu nie chodzi o to że sa amatorami. Oni sobie odpuścili.
Może Tobiem imponuje, że komuś się chciało iść do lasu, pokręcić ujęcia, użyć Music Makera żeby kuczowac tło, ale dla mnie i podejrzewam wiekszości ludzi powinno to mieć ręce i nogi.
Wracając do twojego przykładu: jeśli tylko znałbym się na muzyce, w stopniu umożliwiającym granie na dowolnym instrumencie i umożliwiającym komponowanie muzyki. Znam bardzo młodych ludzi którzy mogli by to dla mnie nagrać i nie ustępowałoby jakością Prosfesionalnym nagraniom. Moim celem nie jest krytykowanie. Po prostu znając panujące wśród moich znajomych realia jestem w stanie stwierdzić, że tamci olali robotę, bo na dzień dzisiejszy jedynym czynnikiem ograniczającym jest posiadanie (lub nie) kamery HDTV
A fakt, że to ze nie mięli budżetu 100 mln$ nie sprawa ze nie mogli tego zrobic lepiej. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 17 Lipiec 2005, 19:42
|
|
|
| Gość napisał/a: | | Muzyka bowiem to coś zupełnie innego gdzie nie wystarczy mieć umijętności technicznych, ale jeszcze talent, oraz umiejętności związane z pisaniem muzyki itepe |
Bez przesady, z tego by wynikało, że za filmy biorą się osoby, które takich umiejętności nie mają, lub mają słabo rozwinięte. żeby to miało ręce i nogi trzeba mieć bardzo duże poczucie estetyki, talent do napisanie dobrych dialogów, ewentulanie dokonania przekłądu slowa napisanego na slowo mówione w filmie. Muzykę też trzeba napisać i labo się umie jak w przypadku Discworld Noir, albo nie i zleca się to innym.
| Gość napisał/a: | | Praca z obrazem jest o wiele prostsza |
I tu się nie zgodzę. Jest całkowiecie inna, ale tak samo skomplikowana. Tak sie skłąda że uczestniczyłem jako widz w dwóch projektach flmowych (krótkie formy, dla potrzeby studiów) i widziałem z czym to się je. I mimo tego że chłopaki nie dodawali żadnych efektów specjalnych, to i tak to była katorga (dla nich). A kim byli = amatorami.
| Gość napisał/a: | | Może Tobiem imponuje, że komuś się chciało iść do lasu, pokręcić ujęcia, użyć Music Makera żeby kuczowac tło, ale dla mnie i podejrzewam wiekszości ludzi powinno to mieć ręce i nogi. |
Nie imponuje mi coś innego. To że im się chciało. Że zrobili to nawet z dużym rozmachem jak na amatorów i że efekt jak na razie jest dobry. Zauważ, że jakość traileów jest słabsza od pełnometrazówego dzieła. A powiedziałem również, że po pooglądaniu całeej produkcji, mogę być zdegustowany. co mi jeszce imponuje - charakteryzacja, z tego co zdążyłem zauważyć ,muzyka z trailera - świetna, ujęcia nie były takie złe. Obsada dziwna, o tym już pisałem. Poza tym to niemcki film, i nie ma co oczekiwać feelingu, dlatego jestem zdziwiony, że efekt dobry. I imponuje mi jeszcze to, że są ludzie, którzy nawet jeśli nie sa specami to coś robią, dla ogółu/dla siebie w przeciwieństwie do innych, którzy być może lepiej się na danej rzeczy znają [przynajmniej, tak mówią], ale zamiast coś zrobić to tylko dużo gadają. I imponuje mi jeżeli ktoś korzysta ze swojego konta.
| Gość napisał/a: | | jedynym czynnikiem ograniczającym jest posiadanie (lub nie) kamery HDTV |
Wiesz, jedni mają i nic z nią nie robią, inni mają i kręcą fanowskie filmy. Tylko nie wyobrażam sobie np. żęby było najprościej mnie za kamerą nawet jakbym ja posiadał (HDTV) robiącego takie rzeczy, więc to chyba nie jest jedyny czynnik. A raczej napewno nie jest.
| Gość napisał/a: | | A fakt, że to ze nie mięli budżetu 100 mln$ nie sprawa ze nie mogli tego zrobic lepiej. | Zawsze się można jeszcze lepiej postarać, fakt postacie wyrenderowane mogłyby bardziej zlewać się z otoczeniem, ale to już inna sprawa. Poza tym to nie twórcy Shreka, którzy mieli cały hangar kompów z linuchem i specjalistów. |
|
|
|
 |
Gość
Gość
|
Wysłany: 17 Lipiec 2005, 20:36
|
|
|
Dla mnie praca z obrazem jest prostsza. Poza tym to co im wyszło nie wygląda dobrze - to, że final cut jest w lepszej rezolucji czy tez kompresji nie oznacza, że nie widac błędów w montazu czy kompozycji. A przede wszystkim Kamra jest czynnikiem ograniczającym bo to co można zautomatyzować na obrazie 2k nie może być często nie moze byc zautomatyzowane na pal'u i mniejszych.
A zaczęło się od tego, że komicznym wydawał mi sie pomysł sprzedaży tego "dzeła". Ty najwyraźniej nie wiesz o czym piszesz. Nie pisalem że praca z obraem nie jest katorgą. Prosty efekt miecza swietlego, którego idea jest najprostszym efektem zajmuje niewyobrażalną ilość czasu. WYmazywanie linek, matte painting wszystko to jest pracochłonne, ale albo chcesz miec efekt albo chcesz zeby było to podobne do efektu.
Poza tym czuje, że ktoś tu nadurzywa swojego stanowiska.
PS: I chyba jeszcze mylisz technologie... Compositing postaci cyfrowej w obraz jest trudniejszy niż prowadzenie jej w scenie 3d. Shrek to odrobine inna kategoria. |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |