Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolor Magii - film
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 1 Sierpień 2007, 20:06   

Ze strony paulkidby.com:

Cytat:
The Colour Magic is the first novel in Pratchett's series of novels set in Discworld, a flat world balanced on the backs of four elephants. It follows Discworld's first-ever tourist, Twoflower (Astin); the inept wizard Rincewind (Jason); and their scheming nemesis Trymon (Curry). Lee will voice Death, a prominent character in the novels

Klamka zapadła. Ale najlepsze jest to, ze angielscy fani będą grali tłum w AM. Z resztą poczytajcie sobie: http://www.paulkidby.com/news/index.html

I.Inni 

Wysłany: 1 Sierpień 2007, 20:37   

Łee, szkoda, że nie dali Ifansa jako Rinsa.

Trymon? Był ktoś taki w książce? Ale cieszę się, że Curry będzie, to dobry aktor.

Kor 
Moderator

Wysłany: 1 Sierpień 2007, 21:25   

Trymon był w BF - mag który chciał zabić Rinsa.

I.Inni 

Wysłany: 1 Sierpień 2007, 21:44   

W takim razie Curry pasuje wyśmienicie.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 1 Sierpień 2007, 23:22   

Debilstwo z tym Rincewindem. Oni go komputerowo wychudzą i odmłodzą? Nieeeee.

Zapowiada się znowu ciekawie.

Cytat:
Ale najlepsze jest to, ze angielscy fani będą grali tłum w AM.

To tak samo jak w Hogfatherze?

Kor 
Moderator

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 07:00   

A tam był gdzieś tłum, bo nie pamiętam.

[ Komentarz dodany przez: QbaJak: 2 Sierpień 2007, 08:07 ]
Właśnie dlatego :roll:

Figgin 

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 08:25   

Była chyba scena w której Dwukwiat zaczepiał ludzi z tłumu i prosił o zdjęcia z nimi (na pewno było coś w tym stylu, dokładnie nie pamietam). Oprócz tego tłum w AM przecież być musi, bo to przecież chyba najbardziej zaludnione miasto na dysku, nie? (nawet jeśli nie będzie z nimi związanej żadnej sceny)

A z Rincewindem, to rzeczywiście kiepsko. Czy on przypadkiem w Blasku Fantastycznym nie spotykał się z Albertem?

[ Komentarz dodany przez: Krejt: 2 Sierpień 2007, 10:16 ]
W Morcie.

Kor 
Moderator

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 09:55   

Nie wiem, czy o A-M można powiedzieć, że jest najbardziej zaludnionym miastem Dysku. Chyba najbardziej zagatunkowionym :wink: I taki właśnie powinni zrobić IMO tłum - trolle, krasnoludy, żebracy, jakiś goolem, na dachu gargulec. To byłoby świetne.

Mi się zawsze ulice A-M kojarzyły z takimi zatłoczonymi, że przez nie jak się idzie, to jest trudno się przecisnąć. Wszędzie gdzieś chodzą, handlują, biegają, jakieś stragany, ujadania, kłotnie, bijatyki, ktoś gdzieś coś kradnie, o coś się kłócą, żebracy żebrzą, ktoś gdzieś się przemyka - przed oczami mam po prostu jakieś duszne, arabskie maisto gdzie zawsze jest gromada ludzi na całej szerokosci ulicy, stragany, krzyki...

No i właśnie to zróżnicowanie gatunkowe. Budżet jest większy, bo Wiedźmikołaj okazał się sukcesem, zobaczymy jak będzie z KM/BF.

O właśnie mi przyszło na myśl, że jakby połączyli wygląd Paryża z Pachnidła - brud, syf - plus esencję tłumu z jakiegokolwiek arabskiego maista + wygląd wiktoriańskiej anglii to byłoby to tak, jak sobie wyobrażam.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 10:13   

Esencję chińskiego miasta lepiej :P Mi też się tak kojarzyło. A co do tego zróżnicowania, to wątpie, żeby się pokwapili. W Hogfatherze nie było trolli, golemów, impów, krasnoludow - i to ma być Świat Dysku?

Mam nadzieję, że to zróżnicowanie będzie tym razem.

Figgin 

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 11:42   

Przecież w gruncie rzeczy w książce Wiedźmikołaj, też nie było za dużo gatunków. (ja kojarzę tylko tego krasnoluda z Niewidocznego Uniwersytetu, a o ile dobrze pamiętam wystąpił on też w filmie - zatem nie można mówić, że nie było tam zróżnicowania gatunkowego :P ) A Kolorze Magii mają większe pole do popisu pod tym względem - moim zdaniem zobaczymy przynajmniej jednego trolla, krasnoludów za dużo bym się nie spodziewał (bo i w książce nie odegrał nikt z tego gatunku żadnej naprawdę istotnej roli), no i liczę na jakieś fajnie zrobione smoki :P .

A z waszą wizją A-M w pełni się zgadzam, i gruncie rzeczy nic dziwnego - PTerry bardzo dobrze opisał atmosferę panującą w mieście, więc sądzę, że większość fanów ŚD wyobraża je sobie mniej więcej tak samo (mam nadzieje, że twórcy filmu też ;) )

Kor 
Moderator

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 12:01   

To że w książce nie ma żadnego krasnoluda, trolla, gargulca, i niewiadomojeszczekogo, nie oznacza, że nie ma go w A-M, a Pratchett ciągle pisze, że to napływowe miasto, zamieszkiwane przez mnóstwo ras. Boję się, że będzie tak, że w 95% składać się ono będzie z ludzi, a krsnoludy pojawią się tam, gdzie grają tylko jakąś rolę. A powinno być tak, że wszystkie rasy są w tle, tak jak i ludzie.

Stolec 

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 13:05   

Było by wspaniale gdyby pokazali A-M tak jak w książkach. Myślę, że to może sprawić im problemy. Tłum składający się z wielu ras robiłby wrażenie. Obawiam się też, że gdy już zrobią takie zróżnicowanie to będzie to słabo wyglądało przy małym budżecie. Ale mnie zadowoliłby nawet dobrze zrobiony, w dobrym klimacie film rysunkowy ;P W animacjach nie ma ograniczeń i można pokazać wszystko w szczegółach.

W Wiedźmikołaju był jeszcze ten gnom od kurzajek :D

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 14:41   

Ale rasy będą musieli zrobić. A ta scena Rincewinda z tymczymś w drzewie? Rusałka, czy jak tam...

Cytat:
W Wiedźmikołaju był jeszcze ten gnom od kurzajek

Pomniejszony człowiek.

---
Ja liczę, że będzie to zrobione porządnie!

Uboot 
Moderator

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 15:32   

Blade_Master napisał/a:
Ale rasy będą musieli zrobić. A ta scena Rincewinda z tymczymś w drzewie? Rusałka, czy jak tam...

Chyba driada?
Byli też mieszkańcy muchomorów np. Dosyć dużo tego było. Smoki były, o których jakość wykonania troszkę się boję :wink:

Ja się zastanawiam kogo tym razem mógłby zagrać Pracz? ^__^

Ale z głosu Lee to się bardzo cieszę :))

Kor 
Moderator

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 23:14   

Pratchett jakiegoś maga w tlumie, albo Bagaż :wink:

Stolec 

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 23:18   

Tak jak reżyser Lotra :D raz grał kogoś w barze, potem biednego marynarza zabitego przypadkiem przez Legolasa na statku...

Kolor Magii to książka zawierająca absolutnie wszystko o świecie dysku. To będzie nie lada wyzwanie pokazanie wszystkiego :) Jak dobrze zrobią spadanie Rinca i reszty z krawędzi to zrobie screena i na tapete :D :D

Kor 
Moderator

Wysłany: 3 Sierpień 2007, 12:56   

Właśnie dostałem e-maila od pani z Prószka, zatytyłowanego: A czy o tym wiecie

Cytat:
http://www.hollywoodreporter.com/hr/content_display/television/news/e3iafbe4ad5b51be15bab541af800a3e872

Among the other actors: Nigel Planer is the Arch-Astronomer, Marnix again appears as Death, Nicholas Tennant (who played Corporal Nobbs in Hogfather) is the Librarian (prior to transformation), and Terry will again appear in a cameo role.

David Bradley, who plays Argus Filch in the Harry Potter films, will be playing Cohen the Barbarian. Laura Haddock plays Bethan and Herrena (the Henna-Haired Harridan) is played by Liz May Brice.

I.Inni 

Wysłany: 3 Sierpień 2007, 14:45   

To ja może przedstawię tych aktorów, którzy pojawią się pierwszy raz:

Nigel Planer - całkiem niezły;

David Bradley - prawie że idealny;

Laura Haddock

Liz May Brice

Niestety, nie pamiętam, kim były Bethan i Herrena, więc nie potrafię ocenić, czy aktorki pasują do ról.

[ Komentarz dodany przez: Krejt: 3 Sierpień 2007, 17:33 ]
Bethan to "dziewica", która miała zostać złożona w ofierze przez druidów (uratowana przez Cohena), Herrena to heroina wysłana w pościg za Rincewindem. Postaci z BF.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 8 Sierpień 2007, 10:13   

W Wiedzmikolaju nie bylo w ogole widac tlumow w A-M, wiec pytanie brzmi, o ile wiecej kasy maja tym razem. Zreszta pod tym wzgledem to A-M wyglada jak dzisiejszy Londyn, gdzie mamy mase ludzi z calego swiata i jest to miasto jak najbardziej wielokulturowe.

Co do Dwukwiata, to mi powiedzieli juz w Malborku i jestem zalamany. Przeciez to jest azjata...

I.Inni 

Wysłany: 8 Sierpień 2007, 12:11   

settler napisał/a:
Co do Dwukwiata, to mi powiedzieli juz w Malborku i jestem zalamany. Przeciez to jest azjata...

Ale Astin troche azjatycko wygląda.

Odpowiedz do tematu