Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
[Film] Kolor Magii
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 19 Luty 2008, 12:34   

Proszę bardzo:

:arrow: http://www1.sky.com/colourofmagic/index.html

:arrow: http://www.pjsmprints.com/news/index.html

bele 
Moderator

Wysłany: 20 Luty 2008, 19:00   

Jesteś aniołem.
Na stronie skyone, znalazłem jeszcze takie coś (wrzucę, może ktoś jeszcze nie widział).

"Two-part" czyli poszły moje marzenia o trzy odcinkowym serialu, aby jak najwiecej sie zmieściło. :( :D
Teraz tylko pozostaje poczekać, na jakieś fragmenty i zwiastuny, aby zobaczyć trochę w ruchu.

Buahaha 

Wysłany: 20 Luty 2008, 20:58   

Jeszcze "Mali Ciutludzie" się nie ukazali a już Kolor Magii kręcą?

bele 
Moderator

Wysłany: 21 Luty 2008, 10:01   

"Ciutludzie" będą produkcji USA. "Kolor Magii" to inna sprawa - brytyjska produkcja telewizyjna.

Buahaha 

Wysłany: 21 Luty 2008, 12:13   

A Terry Pratchett będzie scenarzystą obu tych filmów? Czy aktorzy się zmienią?

Uboot 
Moderator

Wysłany: 21 Luty 2008, 12:27   

Cytat:
A Terry Pratchett będzie scenarzystą obu tych filmów? Czy aktorzy się zmienią?

Tego czy aktorzy będą Ci sami nie wiadomo. Wszystko zależy od producentów i reżysera, a Ci są zupełnie inni.
Zresztą nawet jeżeli Ci sami aktorzy mieliby grać te same postaci, to weź pod uwagę to, że w WCL masz innych bohaterów niż w KM.

Co do scenariusza. Pratchett zgodził sie na ekranizacje Wiedźmikołaja i Koloru Magii tylko pod warunkiem, że będzie miał duży wpływ na powstawanie filmów jak i treść samego scenariusza.
Z WCL będzie imo podobnie.

Kor 
Moderator

Wysłany: 21 Luty 2008, 16:30   

Pratchett po prostu lubi mieć pod kontrolą to, co się dzieje z wszelkimi adaptacjami.

Buahaha 

Wysłany: 21 Luty 2008, 17:36   

Kormaciek napisał/a:
Pratchett po prostu lubi mieć pod kontrolą to, co się dzieje z wszelkimi adaptacjami.

Moim zdaniem bardzo dobrze. Jest wiele świetnych książek, które doczekały się ekranizacji, które były krótko mówiąc słabe ze względu na skracanie i 'udziwnianie' filmów. Przykład: Harry Potter.

settler 
Administrator

Wysłany: 21 Luty 2008, 18:30   

Buahaha napisał/a:
A Terry Pratchett będzie scenarzystą obu tych filmów?

Terry nie byl scenarzysta (i na razie sie nie zapowiada) zadnego z filmow. Za to kontroluje te scenariusze i mowi, czy mu cos odpowiada, czy nie (i wtedy scenarzysta musi to zmienic :) ).

bele 
Moderator

Wysłany: 21 Luty 2008, 18:42   

To wychodzi różnie z tą ingerencją autora w scenariusz. Dla przykładu "Wywiad z wampirem". Film świetny, ale jako ekranizacja wypada podobno bardzo blado (nie czytałem książki, więc to opinia moich znajomych). Kumpel mówił, że po przeczytaniu książki film jest strasznie słaby. A scenariusz filmu napisała przecież autorka książki - Anne Rice.

Mam nadzieję, że Pratchett dobrze przypilnował "Koloru Magii" to może będzie coś równie fajnego jak "Hogfather". :D

[edit] Jestem w trakcie przypominania sobie pierwszych książek i powiem, że wydaje mi się, iż Kolor Magii w filmie będzie tylko delikatnie dotknięty. Wiemy, że będzie Zmokberg i Krawędź. Wydaje mi się, że pominą świętynie Bel-sh--- (nie pamietam jak to brzmiało dokładnie, a książka w drugim pokoju) oraz wątek Hruna. Podejrzewam, że początek z pożarem Ankh-Morpork też będzie jedynie trącony. Większą część zajmie Blask Fantastyczny (on może być nawet w całości nieźle przeniesiony, bo książka jest dość cienka).

Takie moje zdanie, mogę się mylić :D

bele 
Moderator

Wysłany: 1 Marzec 2008, 18:36   

Jako, że chyba jestem jedyną osobą, która ma jakąkolwiek chęć do rozmawiania na temat tego filmu (:D) wrzucam SPOT TV który się niedawno pokazał (można go obejrzeć na oficjalniej stronie, ale np mnie sie tam przycina)

http://pl.youtube.com/wat...feature=related

Uboot 
Moderator

Wysłany: 2 Marzec 2008, 11:15   

Mmmm. Już się nie mogę doczekać. :))

Bibliotekarz przypomina mi w swoim Ook! Chewbacce. :wink:

Do sir Jasona w roli Rincewinda ciągle mi się trudno przyzwyczaić, ale to pewnie minie. Na szczęście raczej nie kojarzy mi się z Albertem.

Jeszcze jedno. Dlaczego Dwukwiat mówi czystą angielszczyzną w trailerze? Mam nadzieję, że w filmie będzie inaczej.

settler 
Administrator

Wysłany: 3 Marzec 2008, 15:16   

Niestety mam malo pozytywne wrazenia po tym filmiku. Rincewind - zuplenie nie pasuje, Dwukwiat - tez nie, Bibliotekarz nie przypomina orangutana. Za chudy i jakis taki wylinialy (nawiasem mowiac, to ciekawe, jak bedzie wygladal w ludzkiej postaci, przed przemiana).

Niestety odczulem ogolne wraznie "taniosci", a tym razem budzet jest duzo wiekszy.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 4 Marzec 2008, 17:54   

http://pl.youtube.com/watch?v=Xzowu5S-pFg

Kolejny spot promujący Kolor Magii.

arekrem 

Wysłany: 4 Marzec 2008, 18:43   

Za wesoły ten Rincewind :/

settler 
Administrator

Wysłany: 4 Marzec 2008, 19:08   

Czesc zdjec, ktore byly prezentowane wczesniej wygladala naprawde dobrze, natomiast Beben na tym filmiku wyglada strasznie. Nie dosc, ze ma sie nijak do zabudowy miejskiej (podpieranej mapa A-M), bo dla mnie taki bar w starej kamienicy z drewnianym szyldem nad drzwiamy (mieszczacy sie na partzerze, czy w "polpiwnicy"). Tak jak na przyklad wygladal pierwszej grze Discworld. A tutaj mamy szczesliwa chatke, ktora bardziej pasuje do przydroznej wiejskiej tawerny, a nie speluny w najtarszym miescie na Dysku.

Co do Rincewinda to juz sie nie wypowiadam bo poprostu mnie krew zalewa. Zaczynam przyjowac zaklady, czy dozyje do konca filmu, bo nie wyglada...

bele 
Moderator

Wysłany: 5 Marzec 2008, 19:50   

Też nie jestem przekonany co do Rincewinda, no ale cóż. Nie wymagam od filmu 100% zgodności z tekstem. Jeśli będę chciał chudego i młodszego Rincewinda to przeczytam książkę.
Oby tylko film sie trzymał kupy i był zabawny.
Orangutan jest słaby. Gdyby wsadzili tam zwykłą małpę efekt byłby dużo bardziej zabawny niż facet w kostiumie. Zdjęcie bibliotekarza przed przemianą jest na oficjalnej stronie w obsadzie.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 5 Marzec 2008, 20:04   

bele napisał/a:
Też nie jestem przekonany co do Rincewinda, no ale cóż. Nie wymagam od filmu 100% zgodności z tekstem.

Zastanawia mnie co tam robi Pterry. Przez tyle lat nie zgadzał się na ekranizacje swoich ksiażek, a teraz zgadza się na takie babole. Może budżet był za niski na wykreowanie prawdziwego "Świata Dysku".

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 5 Marzec 2008, 20:15   

Tak jest - orangutan jest tragiczny [wyglada tak gumowo, jak Godzilla]. Ciekawe, czy mają aż tak mały budżet, że nie dali rady poprawić go komputerowo?

[A ludzie później mają dziwne uprzedzenia i stereotypy w stosunku do bibliotekarzy i ich wyglądu... ;) ]

Oczywiście piszę na podstawie pierwszego wrażenia, a z tych urywków niewiele da się porządnie obejrzeć, ale reszta nie wyglądała aż tak źle. Obejrzymy, zobaczymy!

I.Inni 

Wysłany: 5 Marzec 2008, 20:24   

Dlaczego bibliotekarz wygląda jak uciekinier z planu Planety małp?

Odpowiedz do tematu