Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kor
7 Maj 2008, 15:21
Going Postal - film
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 5 Marzec 2008, 22:31   Going Postal - film

Jestem w szoku:

:arrow: http://www.digitalspy.co....avid-jason.html

i

:arrow: http://www.broadcastnow.c...nnel/index.html

Myślałem, że trzecim filmem będzie Czarodzicielstwo/Eryk, do któego z resztą pojawiła się już zapowiedź ilustrowanego scenariusza na Amazonie. No nieźle.

W sumie, to się cieszę 8-)

Kor 
Moderator

Wysłany: 6 Marzec 2008, 10:46   

Co znalazłem więcej...

... Pratchett wypowiedział się po przedpremierowym pokazie I cz. Koloru magii (3 marca to było), że Irons raczej zagra w nastepnej produkcji. Jak dla mnie świetnie.

Nie czytałem Going Postal, ale z tego co wiem, to rola Vetiego była tam duża. I już nawet nie ma znaczenie chyba, że w pierwszych powieściach był inny patrycjusz. Pewnie Pratchett i scenarzyści założyli, że będzie jeden i tyle.

bele 

Wysłany: 10 Marzec 2008, 12:14   

Co do Ironsa to jestem na tak! Wydaje mi się, czy nie będzie w tym filmie Davida Jasona?

Going Postal nie czytałem, ale kumpel mi bardzo dużo dobrego opowiadał. Według niego najlepsza z nowych książek. mam nadzieję, że wydadzą u nas GP zanim nakręcą film.

Teraz moje nowe filmowe czekanie zaczyna się od nowa. Kończy się "Colour of Magic", obejrze, pociesze się a potem bede czekał rok-dwa na jakieś wieści o "Going Postal".

Kaen 

Wysłany: 10 Marzec 2008, 22:17   

Sir David nie wystąpi. Nawet gdzieś o tym wspominał (w artykule, co go Kor podsyłał? Chyba.) Wygląda na to, że już zostanie Rincewindem.

GP jest fajne. U mnie Moist jest czołówką zaraz po Straży Nocnej i Regimencie.
Zakładam, że GP będzie dobre, bo efektów specjalnych tam nicht (poza trolami, ale to pewnie i tak będzie załatwione charakteryzacją) i stosunkowo dużo Vetinariego. W zasadzie o ile mnie memoria nie fragilizuje, to chyba nigdzie nie było go tak dużo jak w GP.
Właściwie to może być jeden z powodów takiej kolejności ekranizacji - skoro mamy Ironsa, to zróbmy coś z nim.

Ruch z jednym patrycjuszem jest ok. Nie ma sensu konfundować ludzi. Martwiłbym się, gdyby Pratchett nie stał tam gdzieś w pobliżu. Ale stoi.

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 11 Marzec 2008, 10:28   

Kaen napisał/a:
[ciach]W zasadzie o ile mnie memoria nie fragilizuje, to chyba nigdzie nie było go tak dużo jak w GP.[ciach]

IMO jeszcze więcej go było w Jingo, w końcu wyjchał sobie nawet na wycieczkę poza A-M. :)

Moje Dziewczęta updated!

bele 

Wysłany: 17 Marzec 2008, 12:16   

Wspomniane jest może jak długo przyjdzie nam czekać na to? Rok? Dwa Lata?

I swoją drogą - jakie są szanse, że w Polsce wydana zostanie "Going Postal" przed filmem? :D

Krejt 
Administrator

Wysłany: 17 Marzec 2008, 12:42   

Cytat:
I swoją drogą - jakie są szanse, że w Polsce wydana zostanie "Going Postal" przed filmem?

Praktycznie 100%.

Erpegis 

Wysłany: 31 Marzec 2008, 15:46   

W Going Postal efekty chyba są pod koniec, ale kosztowne nie będą. Golemy też charakteryzacją i kukiełkami da się załatwić.

Kor 
Moderator

Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 09:05   

GP na IMDB:

:arrow: http://www.imdb.com/title/tt1219817/

Kor 
Moderator

Wysłany: 21 Maj 2008, 09:37   

7 dni temu, panowie scenarzyści zaprezentowali Terry'emu scenario do GP - draft#1.0. Całkiem sprawnie sprawy się posuwają do przodu.

bele 

Wysłany: 2 Październik 2008, 17:05   

Wiadomo coś odnośnie ewentualnej obsady? Poza ofkors Jeremym Ironsem jako Vetinarim? Jestem aktualnie pod koniec czytania GP i uważam, że David Tennant byłby idealnym Moistem :D Ale nie chce tutaj robic offtopu.

Kor 
Moderator

Wysłany: 4 Marzec 2009, 13:08   

Znalazłem niesamowite niusy na stronie Kidby'ego (http://www.pjsmprints.com/news/):

Cytat:
We have received the following from Rod Brown at Mob Films;

Dear Rob & Terry,

I want to give you and the Discworld fans, many who have written to me, an update as to our filming plans for Going Postal.

We are planning to commence filming in Budapest at the beginning of May 2009. The shoot will last 9 weeks, which will take us into July.

The day-to-day filming schedule will be issued much nearer the shoot, probably in mid April. This will follow the recces and planning in Budapest that is currently taking place.

When the schedule is issued, I will advise you of the days we are planning to shoot crowd scenes.

I should stress that we will have plenty of Hungarian extras to complete scenes on these crowd days however, if a limited number of invited fans are interested to make their own way to Hungary and accommodate themselves in Budapest, we would be very pleased to welcome them on set. The current plan is to have one central Budapest pick up point, and at an allocated time we would pick them up and transport them to the set.

There are a few notes of caution, which people should bear in mind if contemplating the trip:

We have to reserve the right not to film the crowd scenes on the days which are scheduled. To explain; most of the crowd scenes are filmed outdoors and if the weather is bad, we may not film in the open on that selected day and we would have to cancel the crowd scenes to film other scenes inside a studio (weather cover scenes). However, we would still pick up the fans that have made the effort to travel and bring them to set for a tour and meet with the producers, which will probably last about an hour or so, but we would have to reschedule the scenes to another day.

Once we announce the day when people are welcome to join us in Budapest, please do not just turn up on spec as access to the set will be by invitation only. There will only be a limited number of allocated coach seats and the studios are in the countryside well outside of Budapest

The other issue that I should point out at this time is that we are not in a position to guarantee “Premiere screening tickets" to anyone at present, whether you have joined us on set or not.

As to what you will receive from us in the form of recompense; everybody who does don a costume and is involved in the filming will receive the same fee as a Hungarian extra, which is about £25UKP.

Sorry to throw out some negatives here, but I want people to fully realise what we can offer to you in Budapest if you are planning to travel.

We really do appreciate people’s support of our filming, especially on set, where the fans who made the trips to Horsley Towers and Pinewood, were a fantastic addition to the atmosphere of the movie.

I will supply more information right here as we get nearer to filming.

Thanks and all best wishes.

Rod Brown - Producer
The Mob Film Company

-o-

IN BRIEF, THE IMPORTANT BITS FROM TERRY

To be invited to the set of Going Postal, this is what you have to do:

Firstly, wait for the announcement here on www.pjsmprints.com/news confirming applications are open.

Applications will only be accepted by email to a specific address that we will give you once applications go live. Please do not contact Mob Films or PJSM Prints directly.

If you have already been an extra, then we know who you are and then, as old hands, you don’t have to send us a photo. If it’s your first time then a photograph should be included in your application. You do not have to be in costume, but we do need to see what you look like (“This is a picture of me at my sister’s wedding and that’s me in the third row” really does not cut it.)

Please note that this is open to fandom at large, not only UK fans, but we really must reiterate that access onto set is strictly by INVITATION ONLY.

We will announce dates, progress and updates on this page (www.pjsmprints.com/news) as regularly as necessary.

As we have said, ever since this was first mooted, we will welcome invited fans to the set of Going Postal, but we cannot possibly pay for their travel or accommodation or ancillary expenses. We expect that there will be a high take up on this, since indeed it is not just open to UK fans, and so ALL applications will go into the proverbial hat. We will make the draw one week after the date the fan day has been announced on this page and let successful applicants know as soon as possible. In other words, there will be a one week window in which to apply.

A FINAL NOTE FROM TERRY & ROB

Fans who have taken part with Mob Films before know that they do this sort of thing out of an inexplicable fondness for fandom. They’re doing it because fans would like to be there, not because they are actually necessary for the making of the film. It’s a gift, in other words, and it’s unfortunate that there’s no possible way of selecting everybody, but the lucky ones who do actually make it onto the screen will be paid the local going rate for, lets face it, something that they really, really want to do in any case. Grumble by all means about the shortage of numbers, but this is filmmaking. You could try and get a better deal from George Lucas. We don’t think you will, because Rob has tried fifteen times already :)

IN BRIEF, THE VERY IMPORTANT BITS TO REMEMBER

DO be patient.

DO NOT CONTACT Mob Films directly. They’re very busy planning a movie.

DO NOT CONTACT US regarding applications until applications are open.

DO NOT CONTACT US regarding travel.

DO NOT CONTACT US regarding accomodations.

DO NOT CONTACT US regarding places to eat.

DO NOT CONTACT US for the location of the studio.

FINALLY, if you are successful in your application it is for YOU ONLY. It does not include your boyfriend, girlfriend, partner, wife, husband, mum, dad, sister, brother, children, nan, grandad, niece, nephew, aunt, uncle, neighbour or your special friend. Or your cat.

NA BANK WYŚLĘ ZGŁOSZENIE!!!
Do Budapesztu z Cz-wy jest mniej więcej tyle co nad Bałtyk, także dojazd nie stanowi problemu (aż zacznę żwawiej rozglądać się za kupnem nowego auta, bo przecież mogę mieć fuksa i znajdę się w fanowskiej limited obsadzie!). Ale byłaby niesamowita przygoda! Jestem podniecony, czuję się jak zwierzę :))

No i na koniec sprawdziłem sobie na filmwebie jakie plany filmowe ma J.I. i Piekło pocztowe jest niewymienione - http://jeremy.irons.filmweb.pl/ także jestem ciekawy czy Irons powtórzy rolę Patrycjusza czy nie. Chociaż pewnie wiem, kto będzie chciał zagrać Vetiego 8-)

hamlet 

Wysłany: 5 Czerwiec 2009, 18:55   

Nie ma żadnych nowych informacji poza tym kto zagra Pana Pompę ? :D

Kor 
Moderator

Wysłany: 8 Czerwiec 2009, 08:09   

Nop.

bele 

Wysłany: 27 Lipiec 2009, 17:59   

Niestety. Tennant nie gra Moista. I niestety - Jeremy Irons nie zagra ponownie Vetinariego.

Moist von Lipwig - Richard Coyle

Reacher Guilt - David Suchet

Lord Vetinari - Charles Dance

Adora Belle Dearheart - Claire Foy

Drumknott - Steve Pemberton

Groat - Andrew Sachs

Miss Cripslock - Tamsin Greig

Powiem wam jednak szczerze, że jak wygooglowałem sobie aktorów to nie jest źle. Richard Coyle jest świetny w serialu "Coupling" który przypadkiem właśnie oglądam. Myślę, że ma spore szanse by dobrze poradzić sobie z tą rolą.
Dance też jest dobrym aktorem i podejrzewam, że będzie solidnym Vetinarim, chociaż szczerze to wolałbym Ironsa, aby zachowana była łączność serii. Dlatego liczę, że w roli Ridcully'ego powróci aktor z Hogfathera.
Claire Foy jest całkiem urocza. Do reszty w zasadzie sie nie przywiązywałem, więc są mi raczej obojętni.

Znalazłem jeszcze w necie takie coś. To chyba jest pierwsze zdjęcie Coyle'a w roli Moista:

na imdb podaje jeszcze że Ingrid Bolsø Berdal zagra Anguę.

I.Inni 

Wysłany: 29 Lipiec 2009, 11:27   

Czy Moist nie wydaje się wam trochę za stary? Najlepszym wyborem do tej roli byłby aktor o niezapamiętywalnej twarzy. Choć, oczywiście, to raczej niezbyt wykonalne.
Poirot jako Gilt?! No, no, to może być ciekawe. Chociaż na IMDB podają, że to na razie plotka.
Dance wygląda jak Patrycjusz, ale chętniej bym go zobaczył jako Gilta.
Zawsze wyobrażałem sobie Drumknotta jako chudzinę, ale Steve Pemberton zdaje się być idealny do tej roli.
Claire Foy ma Dearheartowski wyraz twarzy.
Pana Pompę będzie grał ten sam aktor, który grał Śmierć w Hogfather.
Pan Pony - idealny.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 29 Lipiec 2009, 13:19   

Nie, moim zdaniem Coyle wygląda idealnie - ma stuprocentowo niezapamiętywalną twarz - aż musiałam spojrzeć na jego zdjęcie kolejny raz, żeby w ogóle przypomnieć sobie, jak wygląda. :mrgreen:

A Claire Foy na zdjęciu od I.Inniego wygląda raczej na melancholijną, smutną i rozmamłaną, a nie na bezkompromisową, ostrą kobietkę.

I.Inni 

Wysłany: 30 Lipiec 2009, 10:57   

Przyszło mi do głowy, że zmiana aktora grającego Patrycjusza ma w sobie jakiś sens - w KM był to z opisu grubas noszący pierścienie, a w PP już jest klasyczny Vetinari.

Oczywiście, inna sprawa, że Ironsa ciężko nazwać grubasem.

bele 

Wysłany: 30 Lipiec 2009, 12:13   

Coyle będzie dobry w tej roli. Tak myślę.
A mimo iż cholernie mi się podobał Iron w roli Patrycjusza (bo lubię Ironsa) to jestem strasznie pozytywnie nastawiona na Dance'a. Jest idealny chyba. Sami przyznajcie, że gdyby ten gość kazał wam postawić na nogi urząd pocztowy:

Kto byłby w stanie mu czegokolwiek odmówić? :D

Uboot 
Moderator

Wysłany: 30 Lipiec 2009, 13:41   

bele napisał/a:
Coyle będzie dobry w tej roli. Tak myślę.

Zgadzam się. Coyle genialnie wpisuje się w moje wyobrażenie o Moistcie.

Agata_G napisał/a:
Coyle wygląda idealnie - ma stuprocentowo niezapamiętywalną twarz - aż musiałam spojrzeć na jego zdjęcie kolejny raz, żeby w ogóle przypomnieć sobie, jak wygląda.

Szczerze mówiąc to doznałem podobnego wrażenia. Co nie wejdę do tego tematu to muszę spojrzeć na zdjęcie Coyle, bo nie pamiętam o kim mówicie. :wink:

Odpowiedz do tematu