Zawód dla mnie z tym końcem maja, bo strasznie czekałem. No nic, pozostaje start nowej serii Doctor Who.
A że nie będzie to się domyślałem, bo żadnych zdjęć (no, 4 zdjecia) ani żadnych filmików z planu czy zwiastunu nie było. Szkoda. Liczyłem na to. Poczekamy 2 miesiące.
Że tak to ujmę... Chcę to obejrzeć.
Raz ze wzgledu na sam fakt tego, ze Pratchett jest moim ulubionym autorem, dwa, że Going Postal jest moją ulubioną jego książką.
Dodatkowo filmy na podstawie książek Pterry'ego jak do tej pory mnie nie zawiodły i nie sądzę, żeby tu też tak było.
Golem jest śmiechowy
_________________ Jeśli za dużo sobie wyobrażasz, uważaj żeby nie zginąć w zderzeniu z Rzeczywistością
Słabo zmontowany trailer. Ale Adora i Moist super. Vetinari troszkę zbyt rudy. Już miałem nadzieję, że będzie siwi. Świetny wampir, słabe golemy. Dobrze przynajmniej, że nie są CGI. Kiepska muzyka pod koniec, mało klimatyczna, ale całosć raczej na plus. Świetny logotyp.
Want more.
_________________ may you live in interesting times.
We’ve been to see the full-length adaptation of Going Postal on a big screen at Twentieth Century Fox in London, which was excellent, and I have to say that the clacks is beautifully done… and although I promised not to give away too much, there’s not long to wait as it will be on your screens in May, but I don’t know the exact date yet – maybe someone at Sky tosses a coin and makes the decision? Though please be aware that although we are getting a lot of enquiries, there will definitely not be a premiere on this occasion, the money is going to be spent on advertising rather than on booze; preferably I would have preferred the booze, but marketing departments prefer advertising. STOP PRESS: Sky have just sent us the new trailer so click HERE and enjoy.
PPS - We're off to Cannes next week for the official launch of Going Postal.
Zabawne, że film jeszcze nie miał premiery telewizyjnej, ale ktoś już zaprojektował wszystkie okładki dvd/2dvd/bluray.
[ Dodano: 31 Maj 2010, 07:31 ]
To nie był dobry pomysł by oglądać film o 5 rano przed pracą.
Pierwsze wrażenia pozytywne. Fajnie zrobiony, Coyle się sprawdza, sekary są super, Adora jest śliczna. Aktorsko dobry poziom. Mam jedynie wrażenie, że w 1 części jest za mało akcji. W porównaniu z Hogfather na przykład to tutaj przez te 90 minut oprócz zakreślenia świata i relacji między bohaterami nie wydarzyło się wiele. Ale daję na plus i czekam na część 2, która zapowiada sie znacznie lepiej.
PS: Przeglądałem w empiku edytowany przez Pratchetta numer SFX. Pratchett ujawnia tam, że chciał aby nastepnym filmem było "Making Money", ale stacja stawia na różnorodność i teraz ma być "Czarodzicielstwo" a dopiero potem powrót Moista.
[ Dodano: 1 Czerwiec 2010, 08:37 ]
Update:
część 2 - Lepsze niż pierwsza część. Jest więcej akcji i więcej fajnych momentów, które lubiłem w książce. Złoty kostium, boska interwencja i wyścig z sekarami. Aktorsko wciąż świetny poziom. Historia nie wymagała używania wielu efektów specjalnych, więc te co są prezentują się naprawdę przyjemnie. Wprowadzonych zostało trochę zmian w fabule, jednak w żaden sposób nie przeszkodziły mi one w rozkoszowaniu się ekranizacją. Jest dobrze.
Już tyle osób widziało i nikomu nie chce się nic napisać na forum. Zdecydowanie najlepszy praczetowy film i pierwszy o którym mogę powiedzieć, że jak na produkcję tv to całkiem niezły.
Powiem szczerze, że z samych zdjęć obawiałem się o Moista, Golemy, czy Adorę. Okazało się, że wszystko trafione. Całość nie wygląda już tak kiczowato jak w poprzednich filmach, A-M stało się miastem, a nie kawałkiem tektury w studiu efekty specjalne, jak i cała postprodukcja niezłe. Oczywiście mogłoby być lepiej, ale jak widać do trzech razy sztuka i progres jest znaczący. Tak trzymać i teraz z prawdziwą niecierpliwością czekam na następny film.
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu
Ale to chyba jest zasługa bardziej tego, że w książce był też większy nacisk na miasto. Wiesz, tutaj nie mieli potrzeby wydawania pieniędzy na komputerowe smoku, odwrócone góry czy animowanie samego A'Tuina. Dlatego efekty wyglądają fajnie, a większy nacisk poszedł na dekoracje. Boję się, że jak teraz wezmą się za "Czarodzicielstwo" to będzie wizualnie bardzo jak "Kolor Magii".
Nie wiem tylko wciąż co wolę. Going Postal film czy Hogfather. Ten drugi głównie dlatego, że był dla mnie zaskoczeniem, ze tv może zrobić taki fajny baśniowy film, no i zaskoczenie, bo nic o nim nie wiedziałem przed oglądaniem.
Tutaj czekałem, wraz ze zdjeciami mi sie troche obniżała podnieta, więc oczekiwałem czegoś słabszego, zaskoczony jestem mile. Na pewno jeszcze wiele razy wrócę do filmu.
Swoją drogą, Set - to może być równie dobrze po prostu zmiana na stołku reżysera. Vadim Jean, który robił poprzednie filmy jest teraz jedynie producentem.
Nie wiem tylko wciąż co wolę. Going Postal film czy Hogfather. Ten drugi głównie dlatego, że był dla mnie zaskoczeniem, ze tv może zrobić taki fajny baśniowy film, no i zaskoczenie, bo nic o nim nie wiedziałem przed oglądaniem.
To ja miałem dokładnie odwrotnie. Pierwszy film, oczekiwany, zapowiadany, itd. Teraz wiedziałem, czego się spodziewać (a przynajmniej tak mi się wydawało) i nie oczekiwałem go jakoś szczególnie, a wręcz byłem sceptyczny.
Jednak wydaje mi się, że jednak potrafię tutaj ocenić uczciwie i GP podobał mi się dużo bardziej. Oczywiście co kto woli.
bele napisał/a:
Ale to chyba jest zasługa bardziej tego, że w książce był też większy nacisk na miasto. Wiesz, tutaj nie mieli potrzeby wydawania pieniędzy na komputerowe smoku, odwrócone góry czy animowanie samego A'Tuina.
A'Tuin był . Ale chyba masz rację. Ale z drugiej strony to co jest wygląda dużo lepiej i staram się oceniać w ten sposób. Chodzi o to, że tutaj rzeka listów, czy latające literki nie wyglądały kiczowato. A niestety w TCOM tak było.
Możliwe też, że jest to kwestia budżetu. Niestety nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat, ale za czasów Hogfathera nie wiedziałem co to za telewizja Sky. Teraz w Londynie wisi pełno bilbordów reklamujących różne programy tej stacji, więc zapewne mają więcej kasy.
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu
Pozostaje trzymać kciuki by Czarodzicielstwo wypadło na poziomie. Na plus jest to, że nie będzie jak CoM łączone z dwóch książek, więc obejdzie się bez drastycznych cięć i zmian. Licze tylko na powrót Davida Jasona w roli Rincewina. bo 1) podobało mi się jak aktorsko ujął postać, 2) liczę na jakąś spójność wszystkich filmów, w GP mi strasznie brakowało Hogfatherowego Ridcully'ego nie wspominając o Vetinarim.
[ Dodano: 3 Czerwiec 2010, 19:29 ]
Atuin był, ale ile go było? Bardzo możliwe, że było to też ujęcie wzięte z jednego z poprzednich filmów. I wrzucony przez te 3 sekundy na początek, żeby ludzie widzieli, że to wciąż Discworld. Bo gdyby ktoś nie wiedział to mógłby się nie domyślić, że to ma coś wspólnego z tamtymi dwoma filmami.
Chociaż na panoramie Ankh Morpork widać Niewidzialny Uniwersytet
Wreszcie obejrzane. Film świetny, ale oczywiście do książki mu nadal daleko.
Irytowały mnie przede wszystkim niektóre trudne do wytłumaczenia niezgodności z oryginałem - nieprzynoszące żadnych oszczędności czasu ani niewnoszące za dużo do samego filmu (takie jak np. dyndanie Moista z Adorą na wieży sekarowej, albo to, że skacząc z okna na początku nie skręcił nogi - kogo by bolało, gdyby to zostawili ?)... Ale już nie mogę im podarować kilku pomysłów kompletnie od czapy - Angua zmieniająca się przy ludziach ? Golemy z emocjami w głosie ? Moist krzyczący na ludzi i ich bijący ? Pratchetta tam nie było żeby ich trochę naprostował ?
A co do obsady - wszyscy genialni (Moist, Adora, mała rólka Angui, pocztowcy, Gilt), poza trójką kompletnie niedopasowaną (Vetinari... Ech... Do tego Drumknott - kto mu kazał wyglądać tak cwanie ? Moist mu ołówki kradł, kurtka olek ! No i Ridcully zupełnie nieridcully'owaty).