Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
V Spotkanie Forumowe [25-26 04 2009]
Autor Wiadomość
QbaJak 
Moderator

Wysłany: 20 Grudzień 2008, 20:37   V Spotkanie Forumowe [25-26 04 2009]

Zostało dosłownie parę dni do nowego roku, dlatego stwierdziłem, że ktoś w końcu musi to napisać :) .

Sprawa jest taka, dostaliśmy zaproszenie od Eli i Piotra, żeby zorganizować 5 jubileuszowe spotkanie forumowe w ostatni kwietniowy weekend czyli 25-26.IV.2009.

Data ta jest o tyle interesująca, że w tym samym czasie w Katowicach odbywa się POPLIT 2009 organizowany przez nas ukochany ŚKF. Zgodnie z tym co zdążyłem z Elą ustalić, ŚFK wdziałby nas jako współorganizatorów niektórych punktów programu związanych z POPLItem.

Jest to dla nas szansa na wyjście z podziemia i pierwszy krok do zorganizowania własnego bloku Dyskowego na EuroConie 2010 - czyli wszystko to o czym rozmawiali modzi i admini podczas ostatniego "nieoficjalnego" spotkania w Częstochowie.

Żeby zagrzać atmosferę, obiecano mi już jeden punkt programu :D

Kod:
Sobota 25 kwietnia 16.30 

Piętnaście lat z pewnym żółwiem. Spotkanie i dyskusja na wesoło z tłumaczem Terry’ego Pratchetta – twórcy najzabawniejszego cyklu fantasy.
Uczestniczy:  Piotr W. Cholewa
Prowadzenie: Jakub Gruszka
Miejski Dom Kultury „Koszutka”, Katowice, ul. Grażyńskiego 47

I teraz najważniejsze. Musimy już tylko powiedzieć TAK - i zostajemy wkręceni w POPLIT. Myślę, że będzie to niezła próba przed Euroconem 2010 - jednocześnie pokażemy na co nas stać oraz zaprawimy się przed tą jedną jedyną i niepowtarzalną imprezą.

Co Wy na to?

PS. Taki pseudo projekcik mi się machnął, bo nie mam już w czym chodzić bo mi się wszystkie koszulki sprały. Co powiecie na koszulkę tym razem z takim logiem:

http://uam.dmkhosting.com/qbajak/UAMki.jpg

Oczywiście czcionki jeszcze niedobrane - taki tylko nieśmiały pomysł.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 20 Grudzień 2008, 21:21   

1/ Jeśli tylko nic innego się nie wydarzy - przybędę, bo zbyt wiele razy się nie udało.
2/ Projekt loga bardzo fajny. Koszulka z wielbłądem ledwie dyszy, czyszczenie cache trochę lepiej, ale przydałaby się jakaś nowa....
QbaJak napisał/a:
zaprawimy się przed tą jedną jedyną i niepowtarzalną imprezą

jeśli nie przyjadę samochodem, to jak najbardziej;-)

settler 
Administrator

Wysłany: 20 Grudzień 2008, 22:32   

QbaJak napisał/a:
V Spotkanie Forumowe - 25-26 kwiecień 2009

A wiesz, ze wlasnie chcialem zagadac do ciebie i Kora, zeby popytac, czy nie czas juz cos ruszyc. Super, ze sie tym zajales.

QbaJak napisał/a:
Jest to dla nas szansa na wyjście z podziemia i pierwszy krok do zorganizowania własnego bloku Dyskowego na EuroConie 2010 - czyli wszystko to o czym rozmawiali modzi i admini podczas ostatniego "nieoficjalnego" spotkania w Częstochowie.

Ja przygotuje to co obiecalem i zobaczymy jak wyjdzie.

Dla niezorientowanych to jest pomysl, zeby tym razem przygotowac cos porzadniejszego. Sztuki pisane w pociagu sa ok i mam nadzieje, ze dopoki bedziemy miec choc 10 min przed spotkaniem to beda sie pojawiac, ale chcielibysmy sprobowac zorganizowac cos wiecej. Dlatego kazdy, kto chcialby cos przygotowac na spotkanie niech tutaj napisze. Jeszcze jest duzo czasu, ale wlasnie o to chodzi, zeby settler nie mial wymowki, ze nie zdazyl.

wawrzyniec napisał/a:
jeśli nie przyjadę samochodem

Nawet o tym nie mysl!

Uboot 
Moderator

Wysłany: 21 Grudzień 2008, 11:15   

QbaJak napisał/a:
Co Wy na to?

No aż się niezdrowo podnieciłem, ale ja tak zawsze mam jak jest okazja się z Wami spotkać. :mrafroamerykanin:

Nie chcę nikogo wkręcać, ale Agata pisze pracę licencjacką o fantasy. :D
Jak sama się przyznała na forum:
Cytat:
W tym roku będę pisać pracę licencjacką [na szczęście bez obowiązku jej obrony]. Temat jest ciągle niesprecyzowany - ukształtuje się dopiero, kiedy przejrzę całą dostępną bibliografię."Odbiór fantastyki na rynku wydawniczym i jego skutki", przy czym może rozwinąć się w dowolną stronę - np. "Subkultura fantasy" czy nawet "Wynaturzenia fantasy".
Gdyby miała chęci i jakoś mnie wtajemniczyła to moglibyśmy coś razem wykombinować.

Łukasz 
Moderator

Wysłany: 21 Grudzień 2008, 12:34   

QbaJak napisał/a:
25-26.IV.2009

Ostatni weekend przed zakończeniem lat szkolnych i przedostatni przed maturami... Ale może w przeciwieństwie do lat poprzednich tym razem uda mi się dotrzeć.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 21 Grudzień 2008, 12:37   

Łukasz napisał/a:
Ale może w przeciwieństwie do lat poprzednich tym razem uda mi się dotrzeć.

Znowu pewnie zapijesz na centralnym i nie przyjedziesz. :cry:

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 21 Grudzień 2008, 12:45   

Po pierwsze, pragnę wyrazić moje najszczersze oburzenie, że U wkręca mnie w coś bez mojej wiedzy i zgody. -_-

Po drugie, rzeczona praca ma ostateczny tytuł "Gatunki literatury fantasy w komunikacji literackiej i mediacji bibliotecznej"; będzie bardzo nudna dla większości ewentualnych słuchaczy i nie będzie w niej NIC o Pratchecie.

Po trzecie, w okresie spotkania praca na pewno nie będzie jeszcze skończona, a ja będę gorączkowo dopisywać do niej ostatnie rozdziały, żeby zdążyć w terminie z jej oddaniem.

Po czwarte, absolutnie nie nadaję się do wystąpień publicznych.

Wybaczcie przydługą litanię, ale chciałam dokładnie wytłumaczyć, dlaczego pomysł U jest zły i dlaczego uważam, że jeśli U tak się wyrywa, to niech sam sobie pisze! :))

Ale jeżeli będzie zapotrzebowanie na jakieś moje usługi, to ja bardzo chętnie "coś zrobię" w miarę możliwości.

W ogóle bardzo fajnie, że wreszcie będzie spotkanie forumowe. Bardzo się cieszę, bo zaczęłam już tęsknić za Katowicami. :)) Koszulki to też świetny pomysł, tylko mam jedną uwagę - może na plecach należałoby zaprojektować napis nawiązujący w jasny sposób do Pratchetta [i przy okazji do forum] - bo na razie, kiedy ludzie widzą moją koszulkę, to ciężko im sobie ją z nim skojarzyć. Już parę razy byłam pytana, czy nie jestem czasem z geologii [naprawdę nie wiem, dlaczego]. ;)

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 21 Grudzień 2008, 12:49   

Świetny pomysł, również chętnie coś przygotuję.
Przez moment przeleciało mi przez myśl, żeby tego neiszczęsnego Morrisa w końcu dorwać, ale chyba jednak jeszcze nie pora na niego :P
Więc może ja bez szaleństw - konkurs wiedzy ogólnej o Pratchetcie i jego twórczości.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 21 Grudzień 2008, 12:54   

Krasnola napisał/a:
Świetny pomysł, również chętnie coś przygotuję.
Więc może ja bez szaleństw - konkurs wiedzy ogólnej o Pratchetcie i jego twórczości.

Ja się też zastanowię.
Może coś z okładkami z DWC.
Jakaś wystawa najciekawszych z całego świata czy cuś, jeżeli będzie miejsce oczywiście.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 21 Grudzień 2008, 13:12   

To jest tak - ważne żeby nie robić nic na siłę, więc oburzenie Agaty jak najbardziej prawidłowe.

Ideą konwentów (tak jak spotkań forumowych) jest aby zobaczyć się z gronie maniaków takich jak my (tylko większym gornie). Na POPLITcie będzie strasznie dużo miejsca, dlatego będziemy się mogli bawić za równo sami jak i z innymi.

Wracając jeszcze do prelekcji, występu UAM itd. to chodzi o to żeby sie zastanowić co i czy chcemy zrobić. Jeśli się na coś zdecydujemy, to odpowiednio wcześniej trzeba będzie dać znać Eli. Wiadomo, POPLIT oprócz tego, że jest konwentem, jest też normalną imprezą kulturalną - dlatego musi mieć PLAN a później tego PLANu należy się trzymać.

Dlatego jeśli zdecydujemy się przeprowadzić np. Kalambur dla wszystkich konwentowiczów i powiedzmy zostanie on wpisany w grafik w sobotę o 16, to należy go zrobić właśnie w sobotę o 16 - nawet gdy będzie nam się wtedy chciało iść na hamburgera/piwo. Jednym słowem PLAN będzie jedyną kwestią czasowo nas ograniczającą w podejmowaniu różnych działań.

Kontynuując, rozmawiałem z Elą i ta nie chce nas w żaden sposób do niczego zmuszać. Także, jeśli nie będziemy chcieli robić żadnych punktów programu to po prostu ich nie zrobimy.

Nie wiem też do kiedy plan imprezy jest otwarty, dlatego jak ktoś ma jakieś pomysły i czuje się na siłach cokolwiek przeprowadzić to byłoby cudownie, jeśli nie Apokalipsa z tego powodu nie nastąpi.

Mam nadzieję, że jasno to wszystko wyjaśniłem. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pytania i niedorzeczne pomysły to walcie śmiało ;)

Aha, nie zależnie do tego jak nam wyjście z V spotkaniem i z czy w ogóle nam wyjdzie - ja swój punkt programu i tak przeprowadzam, dlatego na POPLIT serdecznie zapraszam :mrgreen:

nanom 

Wysłany: 21 Grudzień 2008, 13:30   

To byłoby moje pierwsze oficjalne spotkanie forumowe (nie licząc tego trójmiejskiego minispotkania w wakacje) i od razu POPLIT... Na razie nic nie wskazuje na to, żebym miał być nieosiągalny w tym terminie, dlatego wstępnie się piszę.
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

LeeLa 

Wysłany: 21 Grudzień 2008, 14:22   

To ja też się zgłaszam jeśli byłaby potrzebna pomoc, w sumie jestem na miejscu. I to się tyczy i POPLITu, i Euroconu :mrgreen:

Kor 
Moderator

Wysłany: 22 Grudzień 2008, 11:24   

Ponad miesiąc temu widziałem się z Elą i z Piotrem w klubie i właśnie były snute plany na POPLIT. I tak szczerze wam powiem, że w sumie od tamtego czasu co wejdę na forum a ostatnio rzadko wchodzę, to myślę nad czymś czego nie robiliśmy na spotkaniach i w sumie nic ciekawego nie przychodzi mi do głowy.

Bo problem jest taki, że to co przygotujemy musi być dostępne dla nie discworldowych freaków. :roll:

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 22 Grudzień 2008, 11:44   

Korku czy Ty czytałeś co w tym temacie jest napisane?

Raczej trudno zrobić konkurs nie dla freaków. Byłem już na kilku Discworldowych konkursach odbywających się w trakcie konwentów i żaden (powtarzam żaden) nie był konkursem dla ludzi z ulicy.

Po drugie jeśli Setowi uda się zrobić prezentację, to wątpię że będzie ona tylko dla ludzi ogarniętych manią Pratchetta i kryminałów. Po prostu zwykła prelekcja tematyczna, która na pewno wielu ludziom się spodoba.

Nie bardzo tylko widzę wystawę zaproponowaną przez U. Jeśli chcemy coś wystawiać, to musielibyśmy mieć a) pozwolenie od osób posiadających prawa autorskie b) okładki w wysokiej rozdzielczości. Mimo wszystko jakby się Uboot zdecydował na przeprowadzenie prelekcji o okładkach to byłoby już coś: można by powiedzieć o nawiązaniach Paul-reszta świata. Parę słów o Joshu, jego okładkach i na przykład planie spirali. Wpadkach wydawców, m.in. Nomy na Ruchomych Obrazkach, "Heyne horror" i paru innych. Plus wyszukanie najciekawszych okładek z DWC. Jednym słowem godzinna prezentacje układa się sama, a większość rzeczy mamy na wyciągnięcie ręki tu na forum, na DWC Wiki i np. w Kosmicznym rogu obfitości.

Dlatego Korku nie dramatyzuj. Jeśli uda nam się zrobić 2 prelekcje + 2 konkursy to i tak będzie to zdecydowanie dużo. Razem z punktem programu, który mam z Piotrem - wyjdzie 5 godzin! IMO 5h to i tak sporo czasu... równie dobrze możemy zrobić 1 prelekcje i 1 konkurs - dzięki temu zajęci będziemy przez 3h a resztę czasu będziemy mieli dla siebie.

Chodzi o to żeby teraz wyłapać pomysły a jak przyjdzie do zamykania planu POPLITu wyjść ze 100% deklaracją robimy to, to i to.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 22 Grudzień 2008, 13:40   

QbaJak, bardzo ładnie określiłeś:
QbaJak napisał/a:
Chodzi o to żeby teraz wyłapać pomysły a jak przyjdzie do zamykania planu POPLITu wyjść ze 100% deklaracją robimy to, to i to.

tym razem trzeba niestety trzymać się kłami i pazurami planu.
Czy Ela mówiła, kiedy zamykają Poplitowy plan?

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 22 Grudzień 2008, 15:32   

Krasnola napisał/a:
Czy Ela mówiła, kiedy zamykają Poplitowy plan?

Mówiła :)

Około 15 stycznia rozwiążą się wszystkie sprawy wewnątrz organizacyjne POPLIT'u, ale te nas niewiele interesują. Plan jako taki zamykany jest mniej więcej w połowie marca, dlatego myślę że tak kolo 10 marca trzeba by było już dokładnie ustalić kto co i jak robi, żeby do 15 przekazać tę informację do ŚKF-u.

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 23 Grudzień 2008, 12:07   

A wystawa fan-artu UAMowiczów (a może nie tylko)? chyba dałoby się kwestie formalne załatwić. jest trochę czasu, można jeszcze coś namalować. można też zrobić konkurs rysunkowy na miejscu - komputerowy (mogę tu pomóc) albo papierowy.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 30 Grudzień 2008, 14:24   

Ja mam inną propozycję która mi chodzi po głowie od jakiegoś czasu.

Zróbmy zina konwentowego. Ja wezmę na siebie skład i druk (mogę spokojnie wydrukować kilkaset egzemplarzy czegoś w formacie a4 i posiadającego 40-80 stron).

co bym widział w takim zinie?

1. niektóre z dotychczasowych prelekcji w formie artykułu
2. niektóre z planowanych prelekcji w formie artykułów
3. sprawozdania z poprzednich konwentów
4. scenariusze wystawionych do tej pory sztuk
5. fragmenty dotychczasowych q&a z pwcem
6. jeśli byłaby taka wola jakieś fanfiki - tylko to już nie każdemu pasuje, ja np, nie czytuję.
7. jako grafiki nasze forumowe fan arty :)
8. sprawozdania z poprzednich konwentów

oraz oczywiście cokolwiek na co ktokolwiek będzie miał ochotę.

forma byłaby czarno biała - tekst i grafiki nasze, ogólnie bez łamania jakichkolwiek praw autorskich. nie sprzedawalibyśmy tego, tylko rozdawali a ew. nadmiar mógłby rozejść się w drodze konkursów na discworld.pl

Chciałbym poznać Waszą opinię w sprawie i jeśli ktoś chciałby się zaaangażowac w redakcję - byłoby super.

Zaletą tego projektu jest to, że nie musi być ujmowany w żadnym planie. A pamiątka byłaby na pewno fajna.

pzdr

co do naszej obecności - ja sie napewno wybiorę a Mab i Tymon w zależność od stopnia zaawansowania doktoratu i stanu zdrowia :)

i jeszcze - jesli do jakiegokolwiek punktu programu będzie potrzebny jakiś sprzęt w sensie - nagłośnienie, projektor, oświetlenie, nagranie całości wieloma mikrofonami itp - możecie na nas liczyć. W razie wątpliwości czy coś się da czy nie da - piszcie do mnie.

Aida 

Wysłany: 30 Grudzień 2008, 18:56   

Super pomysł! =D>
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

Kor 
Moderator

Wysłany: 5 Styczeń 2009, 11:15   

Bardzo fajny pomysł Keyffie i bardzo chętnie zaangażuję się w redakcję.

Co jakiś czas można dodać na dole przerywnik w postaci fajnego tekstu z miniczatu, jakieś śmieszne foty ze spotkań, itp.

Oczywiście przydałaby się jakaś osoba, która zajęłaby się grafiką, fajną okładką, itp.

Odpowiedz do tematu