Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Uwagi ogólne v2
Autor Wiadomość
Aida
Gość
Wysłany: 27 Czerwiec 2005, 19:19   

Krejt, a dodaj "forum istniej od xxxx (miesiąca) xxxx roku.
Nie TO forum miejscowo, ale forum jako zrzeszenie fanów. To był chyba 1999 albo 2000.

Kor 
Moderator

Wysłany: 27 Czerwiec 2005, 20:05   

To co z tym kącikiem dla nowych opisanym na poprzedniej stronie, wypowiedzcie się, ludzie do głosu, do urn, wybory niedługo :mrgreen:

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 27 Czerwiec 2005, 23:44   

Jak dla mnie po,ysl godny polecenia dlatego jak najbardziej jestem za

Krejt 
Administrator

Wysłany: 28 Czerwiec 2005, 08:33   

Czyli jednak chcecie zrobić im tutaj getto...
Zastanowię się.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 28 Czerwiec 2005, 11:31   

Krejt nie getto tylko dzial w ktorym wszystkie mowiace jak poruszac sie na forum itd. beda znajdowac sie w jednym miejscu

Kor 
Moderator

Wysłany: 28 Czerwiec 2005, 16:22   

W metadziale Leże Adminów proponuje zrobić dział JESTEM NOWY, WITAJ HELLO, czy z obojętnie jaką nazwą sensowniejszą niż te, który byłby typowo dla nowych użytkowników. Byłyby tu takie tematy jak:

1) Jesteś nowy - zajrzyj.
2) Skąd się tu wziąłem i daleczego właśnie teraz?
3) Nick jego historia.
4) Nasze początki
5) [ewentualnie] Regulamin

To żadne w sumie gettho :wink:

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 30 Czerwiec 2005, 22:12   

Przecież oni nie bdą tam pisali tylko postów. Nie bdą tam w jakikolwiek sposob uwięzieni, wiec getto tu nie pasuje :D Ja to widzę, jako zbiór potrzebnych informacji - oraz te dzialy, ktore wymienil ktostam, gdzie nowi userzy mogliby napisac te swoje pierwsze posty ( historia, nick i inne ).

Krejt 
Administrator

Wysłany: 30 Czerwiec 2005, 23:10   

Jutro.

Kor 
Moderator

Wysłany: 1 Lipiec 2005, 16:01   

Blade_Master napisał/a:
Ja to widzę, jako zbiór potrzebnych informacji - oraz te dzialy, ktore wymienil ktostam, gdzie nowi userzy mogliby napisac te swoje pierwsze posty ( historia, nick i inne ).

Dokładnie.

//----

Może jak czas dopisze posprzątamy trochę z QbaJakiem trochę czytelnię, odchudzimy ją z króciutkich tematów, ale posty chyba nie znikną...:wink:

//----

Ale co bardziej pilne, mam pomysł, który wydaje się być coraz sensowniejszy z kjażdym dniem. Nasilają się zmasowane ataki popełaniczy fan fiction, zresztą bardzo ciekawych i bardzo udanych fan fiction, co każdy widzi, i co każdego chyba cieszy.
Ale wkrada sie maały nieporządek w związku z umieszczeniem kolejny raz Chomixa.

Co prponuję? Otóź może założyć w Ulicach Ankh-Morpork dział stricte do Fanficów, gdzie każdy temat będzie osobnym fanfickiem, kontynuowanym w ramach danego tematu. Dzięki temu nie będzie tak, że X napiszę pierwszą cześć, Y pod spodem da swoja pierwszą cześć swojego fan ficu, X za kilka postó da swoją drugą część, a jeszcze Z rozpocznie nowy fanfic, a długość postów i tematów będzie na kilka kilometrów.

Z tego co naliczyłem, a nie liczyłęm dokładnie, to będzie z 8 fanficów ,chyba nawet więcej, a kolejne są zadeklarpowane jako w drodze, + mam jeszcze jeden na dysku Banity, tylko czekam aż się pojawi na forum, żeby go wkleił jako jego post (jest to najkrótszy i najlepszy fanfic jaki powstał na Ziemi [zawiera dwa słowa i ... i więcej nie zdradzę, tylko poczekam na Banitę]).

I wszystkie są w jednym temacie, kilkukilometrowym. 8-[ My to już znaymy, ale jakbym teraz miał dołączyć na forum i przerbnąć przez to, to byłaby istna katorga.

Inną alternatywą może być ręczne rozbcie tych fanficów, żęby były przejrzyste rzecz jasna i powrzucanie ich do osobnych temató w dziale Biurko Vimes'a, i opatrzenie tytulu tematu FF, FAN F, czy jeszcze inaczej. Ale to moim zdaniem bardzo rozbuduje ten dział i trochę pomiesza. Sądzę żę optymalniej będzie stworzyć fanficom nowy dział w Ulicach Ankh-Morpork, co będzie jasne i przejrzyste. Coś jak Gildia Moderatorów dla osób, które mają włąsne dyskowe strony. Gdyby to był jedden temat, to bylby niezły bajzel tam.

Co wy na to???

dodano: 5 minut później :wink:

O, i bym zapomnial. Wrzuciłoby się do tego działu, bodajże pierwszy, i to jeszcze ze starego forum fanfic, który teraz spoczywa w Archiwum i raczej ma małe szanse na przeczytanie.

Poza tym, można podzielić Chomixa Reaktywację, na dwa chomixy, ten pierwotny, który z tego co się orientuję nie miał zawierać w sobie wątków dyskowych, i ten z wątkami dyskowymi, które wplotły w ten neverending Bibliotekarka i Esme. Osoby zainsteresowane mogłyby kontynuować sobie jeden albo drugi, w zależności od gustó i preferencji.

Dlatego jeszcze raz pytam, co wy na to??

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 1 Lipiec 2005, 16:38   

Ja jestem znowu za. Masz coś co przekonuje ludzi Kor :P
Co do tego z tymi FF, to się zgadzam - Stworzenie oddzielnego poddziału
W tym dziale "Po Godzinach" mógłby powstać poddział "FanFiki" czy coś takiego.

A co do Chomixa, to jest to inna sprawa, ponieważ postacie dyskowe występują niemal od początku. Można założyć temat całkowicie nowy, bo od początku FF podążał w złą stronę ( jakiś 12 post chyba ).

Monkey 

Wysłany: 1 Lipiec 2005, 16:51   

Kormaciek napisał/a:
Bibliotekarka i Esme

Jaka Esme??!! Wtedy nie było jeszcze żadnej Esme!!

Z pomysłem ff jestem za, bo to wszystko w jednym temacie jest kompletnie nieczytelne!!

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 1 Lipiec 2005, 17:09   

Spoko, każdy i tak wie, że chodzi o mnie...

EDIT:
Ten dział, co mają w nim być FF może się nazywac Gildia Artystów / lub coś w tym stylu /
Zawierałaby ona oprocz FF, np FaNart

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 1 Lipiec 2005, 22:18   

Kormaciek napisał/a:
Coś jak Gildia Moderatorów dla osób, które mają włąsne dyskowe strony.

Kurcze jak ja kocham takie wpadki - ale chyba kazdy z modow musi przez to przejsc... Gildia Webmasterow Kormaciek Webmasterow

z FF robcie co cchecie [i tak ich nie czytam] (ten kwadratowy nawias to dla tch ktorzy w soich postach chca mi za plecami ponawrzucac - macie okazje ;) ) tylko nie nazwyjacie tego zadna Gildia bo tych gildii juz sie nam na forum narobilo - skoro ma to zrzeszac FanFiki i FanArty to dzial najeliej nazwac "FanCreation" lub bardziej poprawne "Fan Creative Activity" (coby sie trzymac tych angielskich koncowek po FAN)

a na koniec zeby zamknac rozmowe o fancikach troche oficjalnych prosb (a wlasciwie to jedna)

DO ADMINISTRATORA FORUM ULICE ANKH-MORPORK

Ja, nizej podpisany Qbajak, ze wzgeldu na historie tego miejsca, zwracam sie z uprzejma prosba do wladzy najwyzeszej, o zamkniecie tematu o Chomiku i niedopuszczenie juz nigdy do ponownego otwarcia.

Jesli sie tak nie stanie to obiecuje ze osoboscie, bez wzgledu na to co sie dzialo post wyzej Chomika ukrzyzuje i jeszcze pie*** meteorytem tak coby nikt mi go juz nie wskrzesil ;)

z powazaniem
QBAJAK :P

Krejt 
Administrator

Wysłany: 1 Lipiec 2005, 23:38   

STOP!
Dość mnożenia działów na UAM!
Wszelkie fanarty niech spokojnie spoczywają w stosownym temacie.
Fanfice niech najlepiej znajdą się na jakiejś zewnętrznej stronie (np. toto coś, co tworzą Małpa i Mistrz Miecza).
I nie niszczcie koncepcji, jaką wypracowało sobie forum przez te półtora roku po odrodzeniu. Z bólem serca dodałem dziś nowy dział, IMO kompletnie niepotrzebny.

Chomik został zamknięty i jeśli ktokolwiek spróbuje go ruszyć, przysięgam, skończy z banem i w betonowych butkach na dnie basenu portowego nr VII w Gdańsku.

Kor 
Moderator

Wysłany: 2 Lipiec 2005, 00:43   

Ale zauważ Krejt, że taki temat Fan Fic - wasza twórczość nie jest najszczęśliwszym tematem. Qba nie czyta. spoko. Ale inni czytają. I przebrnij człowieku przez to. A tak byłoby to wszystko upoządkowane. Zersztą to tylko propozycja, można to załatwić inaczej, bo przecież tak zostawić fan fiction, które rozwija się na tym forum przez użytkowników z tego forum to trochę wsytd.

Co do koncepcji forum, którą sobie wypracowało, to za bardzo nie wiem o jakiej koncepcji jest tu mowa. Że nie ma tu spamowania, albo jest szybko powstrzymywane i tzw. nielegalnego obrotu dobrami zwiazanymi z tematyką forum, to od razu widać. Że forum aktywnie uczestniczy w korespondencji z wydawnictwem też widać. W każdym badż razie, jestem ciekawy co miałeś na myśli.

A apropo nowego działu i proponowanego do FF. często odiwedzam foram muzyczne, i te związane z ŚD. I w sumie się nie spotkałem jeszcze, żeby nie było kącika dla nowo przybyłych. Może dlatego wynikały wcześniej takie sytuacje jak z infantylnymi pytaniami, czy z koniecznośćią umieszczania w kazdym dziale regulaminu i Jesteś nowy zajrzyj - z czym się akurat jeszcze nie spotkałem. Z kolei FF. Na angielskiej stronie forumowej jest tego dla przykładu tak dużo, że nawet 1/5 nie przeczytałem. Te, przez które przebrnąłem bardzo są fajne. Na forach o XFiles, serialu tak wielbionym przez fanów, jak my uwielbiamy ŚD, FanFiction to podstawa, i rzako kiedy można znaleźć, żeby nie było czasami nawet całych sezonów napisanych przez fanów. A że u nas ostanio fanficki odżyły, stąd moja propozycja. Jeżeli pomysł nie przejdzie, to trzeba będzie wymyślić inny sposób odizolowania ich (np. z dodaniem w temacie FF, o czym już wspominałem) bo nie długo jeden temat będzie taki długi, że nikomu nie będzie się go chciało czytać.

Co do Chomixa, to wyizoloawłem go tymaczasowo, żeby nie zalegał w FanFicach, bo a) ci co mieli go przeczytać, przeczytali i umieszczanie go w FF to dublowanie, b) to raczej nie ff tylko neverending i c) zajmował tyle w temacie o ff, co ponad połowa postów razem wziętych.

Uff...chyba wsio.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 2 Lipiec 2005, 09:56   

Macie.
Ale sami poprzenoście sobie tematy, bo mi się nie chce.

Kor 
Moderator

Wysłany: 2 Lipiec 2005, 13:10   

ja nawet nie myślałem Krejt o innej sytuacji, niż sami modzi poprzenoszą tematy, no co ty, i tak już się narobiłęś przy Witajcie w Ankh-Morpork. Resztą zajmą się modzi. :wink:

W każdym bądż razie dzięki i RESPECT :wink:

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 5 Lipiec 2005, 13:02   

Hm... A dałoby się wyłączyć skrypt "łączenia postów" ???
Bo jak się dodaje w ff'ach Update, to się łączą posty - w związku z czym łamie się regulamin Cafe Ankh

Cytat:
4) Jeżeli dopisujecie nową cześć do ff, to broń Boże nie wklejajcie jej do postu z poprzednią częśćią. Przede wszystkim, można nie zauważyć zmiany, poza tym, takie posty wydłużają się w nieskończoność i są nieporęczne do czytania.

No i jak tu nie złamać regulaminu ?

Tak samo jest z wywiadami czy jakimiś artykułami - czytelniej jest jak są wywiady oddzielnie pisane przez tego samego użytkownika ( a tu się także nie da ... )

Zdaje sobie sprawę, że ten skrypt został tu wczepiony, żeby zapobiec pisaniu posta pod postem i ogólnie zapobieganiu powstania bajzlu, ale jednak troszkę przeszkadza niektórym użytkownikom.

Więc proszę o wyłączenie tej opcji - jeśli jest taka możliwość.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 5 Lipiec 2005, 14:07   

Można ją wyłączyć dla konkretnych działów na forum, co zrobię dla Cafe Ankh i Gildii Webmasterów, bo już kiedyś ktoś narzekał na tą funkcje.

EDIT: OK, łączenie postów wyłączone w Ogłoszeniach, Tech Support, Gildii Moderatorów, Cafe Ankh i Gildii Webmasterów. Funkcja jest też wyłączona dla adminów i modów.
W pozostałych działach i dla normalnych userów (poza w.w. działami) posty się łączą.

Sayoko 
VIP

Wysłany: 5 Lipiec 2005, 14:52   

Chciałam się o coś zapytać...zrobiłam sobie avatara. Początkowe 31 z wielkim bólem,po dwóch godzinach w pocie czoła okroiłam do 19,8 KB. I za każdym razem, gdy chcę me dziełło utrwalić dla potomnych jako avatar, pojawia mi się komunikat, że rozmiar pliku nie może przekraczać 20 KB.
Czyżby 19,8 > 20 ?!

Odpowiedz do tematu