|
Gentlemen |
| Autor |
Wiadomość |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 14:11
|
|
|
Pytanie.
Jak już chyba wszyscy wiecie, ostatnio tępię "także" użyte w niewłaściwym znaczeniu - poprawiam słowo na czerwono, a czasem je powiększam.
Poprawiłam je w poście nurgulli [mam nadzieję, że nurgulla się nie przestraszy ]. Uboot zarzucił mi, że się czepiam, sprzyjam w ten sposób hermetyczności forum i w idiotyczny sposób "zbawiam świat".
Zdaję sobie sprawę, że to może być denerwujące, ale z kolei dla mnie denerwujące jest wstawianie tego "także" w najdziwniejszych miejscach. Powinnam przestać? |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 14:20
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Powinnam przestać? |
Nie.
Może bez tej czcionki 20 i czerwonego koloru. Ale im to nie przeszkadza nawet jeśli ochrzaniasz mnie.
Edit: Zgadzam się z Qbą. |
| |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 14:31
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Powinnam przestać? |
Jeśli o mnie chodzi to tak. Każdy błąd, który wyłapiesz możesz równie dobrze poprawić bez wielkiej czerwonej czcionki... bez czerwonej czcionki w ogóle. Równie dobrze możesz też napisać PM użytkownikowi objaśniającego zasady ortografii gramatyki i bóg wie jeszcze czego.
edit: Zauważ, że sam użytkownik, który popełnił błąd nie często wraca do swoich postów i to co robisz, może i pokazuje błędy jakie popełniamy ale ma niewielkie walory edukacyjne. Ok, jak zaznaczysz mi na czerwono błąd ortograficzny - jako kolejna osoba czytająca tego posta będę wiedział przez jakie "h" pisze się słowo bohater... Natomiast jeśli usuniesz z posta "także" i wstawisz na jego miejsce "więc" to ani osobie piszącej posta, ani osobie czytające niewiele to da |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 15:11
|
|
|
Przegapilas w tamtym poscie blad na ktory ja zawsze zwaracam uwage.
Nie "ilość postów", a "liczba postów", wiec to tez jest tak, ze jakis blad poprawisz, a jakiegos nie. Zreszta troche jest tak jak Qba napisal. Ja moge sobie zajrzec w historie edycji i zobaczyc co bylo wczesniej, ale wiekszosc osob nie, wiec nie ma to tutaj takich walorow edukacyjnych.
Sama zmiana na czerwono tak nie przeszkadza, ale powiekszanie juz tak. Osoby ktore pozniej czytaja takiego posta maja (ze tak sie wyraze) niski komfort czytania. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 15:17
|
|
|
3 do 1. Od tej chwili oficjalnie przestaję poprawiać . |
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 16:01
|
|
|
Nawet jeśli przestaniesz poprawiać to jestem za tym byś nękała userów, którzy popełnią błąd by samemu go poprawili. Wszakże ktoś to musi robić jeśli nie chcemy spaść poziomem wypowiedzi do np. takiego forum Traviana czy innego Ogame'a.
Osobom popełniającym błędy na tle ortograficznym polecamy Mozillę Firefox, która to przeglądarka podkreśla w polach tekstowych nasze pomyłki na czerwono.
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 16:12
|
|
|
A jak twoim zdaniem miałabym ich nękać? "Poprawiaj tego głupiego posta, bo w czapę!... bo dostaniesz osta!" Na PM? To przecież zajęłoby mi o wiele więcej czasu, niż szybkie wklikanie paru znaków, które znam już na pamięć. Przy czym nie byłoby gwarancji, że ten ktoś by poprawił posta.
I nie poprawiałam wszystkich błędów, bo bym siedziała nad tym do końca świata, tylko ortografy. W wyjątkowych sytuacjach błędy gramatyczne. Uważam, że jak tak ktoś zobaczy, ile ma czerwieni w poście, to może chociaż trochę się zastanowi, zawstydzi i skorzysta raz na jakiś czas ze słownika, czy chociażby z autokorekty w firefoksie czy w wordzie [tyle razy już o tym pisałam!]. A "także" tępiłam z przyczyn osobistych, czysto emocjonalnych - po prostu bardzo mi się nie podoba jego nadużywanie i już. Taką mam fanaberię. O! |
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 16:31
|
|
|
Wg mnie, tylko ortografy na czerwono, ale normalną czcionką. Bo się zajedziesz dziołcha |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 16:40
|
|
|
| QbaJak napisał/a: | | Jeśli o mnie chodzi to tak. Każdy błąd, który wyłapiesz możesz równie dobrze poprawić bez wielkiej czerwonej czcionki... bez czerwonej czcionki w ogóle. Równie dobrze możesz też napisać PM użytkownikowi objaśniającego zasady ortografii gramatyki i bóg wie jeszcze czego. |
Czyli dokładnie to, co wynikło z naszej rozmowy jakiś czas temu Tzn. Agaty i mojej, że mam nie nękać modów, tylko pisać do autorów postów, żeby poprawiali błędy. Ale de facto jest to nieco męczące. Ja tam zawsze jestem za poprawianiem, bez zwracania uwagi byczymi czcionkami, czyli popieram chłopaków. A jak już ktoś robi błędy notorycznie, to wtedy pisać o ortografii (patrz: Settler ) |
_________________ Nie daj się zwieść polskim producentom cyckonoszy! Sprawdż swój PRAWDZIWY rozmiar! |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 19:24
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Na PM? To przecież zajęłoby mi o wiele więcej czasu, niż szybkie wklikanie paru znaków, które znam już na pamięć. Przy czym nie byłoby gwarancji, że ten ktoś by poprawił posta. |
Mimo iz to bylby najwlasciwszy sposob, to nie wyobrazam sobie, zeby Agata miala pisac PMke przy kazdym bledzie, ktory chce poprawic. Tak jak jest bylo ok, byleby nie powiekszac, ale o tym juz pisalem.
Czasem ktos sie czegos nauczy, na przyklad ja juz wiem jak napisac "póki".
| Krasnola napisał/a: | | A jak już ktoś robi błędy notorycznie, to wtedy pisać o ortografii (patrz: Settler ) |
That's me. <- w korowych okularach |
|
|
|
 |
nanom

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 19:31
|
|
|
nie no, poprawianie błędów jest jak najbardziej ok, niech się młodzież edukuje w kwestii ortografii, bo czasami jest tak źle, że aż się nóż w kieszeni otwiera...
Z drugiej strony powiększanie nie jest tak bardzo konieczne. Czerwony wystarczy, bo i tak wszyscy będziemy wiedzieć, czyje to dzieło |
_________________ stalowe ostrze twojego miecza
tysiące głów kruszy i tnie
niewinna krew, tysiące ciał
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!! |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 19:53
|
|
|
Młodzież, jak młodzież - ja mam problemy z zamiennym ( i niewłaściwym) stosowaniem "także"/"więc", ale z szczerym oddaniem przyjmuję uwagi w tym zakresie. Nie muszą być wyrażone czcionką o rozmiarze 20 punktów, ale czerwone - jak najbardziej. Nie widzę w tym nękania, a chciałbym;-)
Co do nowych userów, jeśli równolegle do poprawki dostaną w PM jakieś wyjaśnienie (nawet zautomatyzowane), to nie powinno ich wystraszyć. Kwestia formy. IMHO. |
_________________ |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 20:57
|
|
|
PMka do nurgulli poszła, więc jestem kryta .
[jeden błąd już widzę powyżej, bardziej się nie przyglądałam . chwilowo zaordynowałam sobie wakacje od poprawiania]
A jak miałabym pisać o błędach? Przepisywać fragmenty "Słownika Ortograficznego" i wysyłać je zainteresowanym w PMkach? A może ten, kto to wymyślił się za to zabierze? Ten akurat wakat jest wolny |
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 19 Październik 2008, 21:39
|
|
|
| Zautomatyzowanie widzę w ten sposób, że kierujesz do poprawianej osoby PM z informacją: Na mocy nadanych mi uprawnień poprawiłam Twojego posta, jeżeli chcesz znać przyczynę poprawki zajrzyj do [odpowiedniego słownika], jeżeli uważasz że nie mam racji - napisz do mnie. + ewentualne wyjaśnienia dodatkowe dotyczące błędów jako takich;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
Wysłany: 22 Październik 2008, 13:03
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Na PM? To przecież zajęłoby mi o wiele więcej czasu, niż szybkie wklikanie paru znaków, które znam już na pamięć. Przy czym nie byłoby gwarancji, że ten ktoś by poprawił posta. |
Dopiero teraz zauważyłam ten tekst. Agata, jesteś hipokrytka Sama kazałaś mi to roboć, jak wysyłałam Wam posty z błędami!
I waw ma rację. Zrób sobie szablon i wysyłaj |
_________________ Nie daj się zwieść polskim producentom cyckonoszy! Sprawdż swój PRAWDZIWY rozmiar! |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 22 Październik 2008, 15:21
|
|
|
Oczywiście, że jestem! Powiem więcej, jestem wygodnicką hipokrytką! To właśnie z lenistwa kazałam ci to robić [żebym sama nie musiała ]. Teraz też z lenistwa nie chce mi się wysyłać PMek, ale skoro nalegacie, to popatrzę, co da się zrobić.
["Mocą nadaną mi przez Miłościwie Nam Panującego Krejta Łagodnego oznajmiam ci oto, że jesteś Idiotą..." eee, chyba to jednak nie o to chodzi . Jeszcze nad tym popracuję. ]. |
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 22 Październik 2008, 19:16
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Mocą nadaną mi przez Miłościwie Nam Panującego Krejta Łagodnego |
Nad tym fragmentem też popracuj bo jestem zazdrosny.
Najbardziej to mnie ten Łagodny zastanawia.
[ Komentarz dodany przez: Krejt: Sro 22 Paź, 2008 20:22 ]
Krejt Pikantny. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 22 Październik 2008, 19:40
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Teraz też z lenistwa nie chce mi się wysyłać PMek, ale skoro nalegacie, to popatrzę, co da się zrobić. |
| settler napisał/a: | | nie wyobrazam sobie, zeby Agata miala pisac PMke przy kazdym bledzie, ktory chce poprawic |
Wypij w tym czasie piwo, albo obejrzyj kolejny odcinek Klanu, co tam wolisz. Chyba, ze naprawde pisanie PMek sprawia ci tyle przyjemnosci. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 22 Październik 2008, 20:15
|
|
|
| No właśnie nie sprawia najmniejszej, a z tego, co mi dajesz do wyboru, to zdecydowanie i jedynie piwo! Mam tylko nadzieję, że nie wpadnę w alkoholizm przez ilość waszych błędów. |
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 22 Październik 2008, 22:06
|
|
|
Kończymy, co?
[ Komentarz dodany przez: settler: 22 Październik 2008, 23:25 ]
konczymy i zamawiamy nastepna kolejke |