|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Gentlemen |
| Autor |
Wiadomość |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 10:31
|
|
|
No, w końcu ktoś docenił ciężką pracę adminów i modów. W imieniu Gildii Adminów i Modów serdecznie dziękuję |
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 29 Maj 2007, 12:30
|
|
|
| settler napisał/a: | | Kiedy? | Ze dwa dni temu. Sam mi wspomniałeś na miniczacie.
| Lu-Tze napisał/a: | | jeśli ktoś uważa, że każdy nowy użytkownik przeczyta całe archiwum zanim się odezwie to... braknie mi zgrabnej paraleli, ale, żeby było parlamentarnie, jest naiwny | W tym sęk. | settler napisał/a: | | a sie tez naszukalem nie raz na UAMie jakis starych tematow. | A więc – może to zła organizacja topików? Generalnie powinno tak być, żeby wszystko łatwo znaleźć. Inaczej forum odstręcza, naprawdę. Albo user nie ma siły dalej szukać i zakłada nowy dubel, a potem dostaje po łbie.
A wystarczy podać link do potrzebnego tematu w PM...
Zaraz się tu na mnie coś posypie, ale z całym szacunkiem dla Waszej kolosalnej pracy (bo chodzi w końcu o to, żeby Wam też ułatwić!) co poniektórzy mogą się poczuć zrażeni w pierwszej chwili... (Taka moja opinia, na podstawie innych for takoż.) |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 12:59
|
|
|
| Aida napisał/a: | | A więc – może to zła organizacja topików? Generalnie powinno tak być, żeby wszystko łatwo znaleźć. Inaczej forum odstręcza, naprawdę. |
Z całym szacunkiem Aido ale już raz sie zabierałaś za porządki.
Efekt? Na forum o książkach wydanych już w Polsce było gro tematów o książkach które nie zostały jeszcze u nas wydane. Ba był chyba nawet temat o ksiażce która była dopiero w planach.
Kor musiał się nieźle napracować w przywracaniu ładu i składu.
| Cytat: | | A wystarczy podać link do potrzebnego tematu w PM... |
Ale pozostaje fakt że dany user założył niepotrzebny temat, który i tak musi być usunięty.
Tak samo może poprosić moda o pomoc w znalezieniu na PM. Boli?
I już nie róbcie z Ruti takiej męczennicy. Zapytała, dostała odpowiedź, została upomniana że tak się nie robi, temat zostałzamknięty (nie widziałem powodu do dyskusji) i wsio.
Na kiego grzyba drążyła temat? Miała pretensje mogła napisać mi PM.
| Cytat: | | Ze dwa dni temu. Sam mi wspomniałeś na miniczacie. |
Dobra, przyznaję się, bo wyjdzie jeszcze że to Seciu usunął. Już mnie nie musisz kryć.
Ustaliliśmy że Set Ci napisze na miniczacie że opinie o piratach masz powyżej a ja skasuję posta. Przepraszam
Thats all. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 14:01
|
|
|
| Aida napisał/a: | | Ze dwa dni temu. Sam mi wspomniałeś na miniczacie. |
Nie wspominałem, ze ja... Zreszta Uboot ladnie wszystko wytlumaczyl.
| Aida napisał/a: | | W tym sęk. |
Juz na to odpowiedziałem przed Twoim postem, widac jakosc selektywnie czytasz moje posty, albo nie zauwazylas.
| Uboot napisał/a: | | I już nie róbcie z Ruti takiej męczennicy. |
Juz to pisalem, ale jakos niewyraznie chyba. Ruti wiedziala o istanieniu takiego tematu, o ktory pytala. Oznacza to, ze miala tyle samo roboty przy odszukaniu go co Uboot. Nie mowiac, ze Uboot nie wiedzac dokladnie o co chodzi nawet jak znalazl temat to szukal kolejnego podobnego. To jest wyreczanie sie innym, Uboot mila besta - pomógł, ale nie o to chodzi. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 14:12
|
|
|
Czyli najlepiej bedzie zostawić wszystko tak jak jest. W sumie tez dobrze |
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 29 Maj 2007, 14:33
|
|
|
| Cytat: | | Efekt? Na forum o książkach wydanych już w Polsce było gro tematów o książkach które nie zostały jeszcze u nas wydane. Ba był chyba nawet temat o ksiażce która była dopiero w planach. |
Ale co ma piernik do wiatraka?
Z Ruti nie robię męczennicy, IMHO przewrażliwienie jakieś i tyle... Ale możeby po prostu te punkty, które są takie niedopowiedziane a oczywiste umieścić w regułkach?
Bo skądś się problem wziął, trzeba znaleźć rozwiązanie, a nie uchwalać, że nie będzie deszczu w lipcu... |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 17:35
|
|
|
| Aida napisał/a: | | Ale co ma piernik do wiatraka? | To, że może to doprowadzić do jeszcze większego bałąganu niż jest. Ot i cała filozofia |
|
|
|
 |
Lu-Tze
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 23:26
|
|
|
skoro jest tak dobrze, jak może być, to zamknijmy ten temat. w sumie zainteresowana już nie jest zainteresowana, więc po sprawie.
i nie jestem wcale sarkastyczny widziałem na różnych forach podobne wątki - tak już jest i szkoda sobie strzępić klawisze. |
_________________ Too old to Rock'n'Roll,
too young to die
|
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 30 Maj 2007, 23:15
|
|
|
"1. Moderator nie nabija postów - moderator ma wiele do przekazania
2. Moderator nie myli się - moderator ma inne zdanie
3. Moderator nie obija się - moderator czuwa
4. Moderator nie rozmywa tematu - moderator przypomina o innych ważnych sprawach
5. Moderator nie obraża innych - moderator dobitnie zwraca uwagę
6. Moderator nie flooduje - moderator ekspresywnie wyraża swoje myśli
7. Moderator nie wykłóci się - moderator szkoli forumowiczów
8. Moderator nie zakłada głupich tematów - moderator sprawdza czujność forumowiczów
9. Kto przychodzi ze swoimi przekonaniami - wychodzi z przekonaniami moderatora.
10. Szanuj moda swego - możesz mieć gorszego."
|
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 30 Maj 2007, 23:20
|
|
|
Złote zasady, dopisujemy do regulaminu.
Brawa dla Aidy, za wyjaśnienie zasad forum. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 31 Maj 2007, 10:09
|
|
|
1. Jeśli przeczytasz jakąś opinię i masz zamiar się wypowiedzieć - przeczytaj temat w którym została wyrażona od początku do końca. Inaczej zdarza się nam pisać dwa razy to samo, nie mówiąc o powtórzeniach wobec innych.
2. Wszyscy powinni być równi wobec prawa - innymi słowy, nie może być tak, że nowi za piractwo dostają osta z marszu a modzi sobie piszą o tym jak ściągają filmy i jest git. To moim zdaniem powoduje wrażenie hermetyczności.
3. Forum jest hermetyczne ja to odczuwam nawet będąc na tym forum tyle lat, jeżdżąc na spotkania itp. Jednakże jego hermetyczność w żaden sposób nie jest związana z moderowaniem. Forum jest porządnie moderowane, dziękic zemu nie mamy:
a) spamu
b) wandalizmu
c) trolli
A to jest duży sukces w dzisiejszych czasach!
i tyle moich draft-opinii |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 31 Maj 2007, 10:36
|
|
|
Jeśli temat powoli przeradza się w luźną dyskusję o poziomie moderowania, to muszę się zgodzić z Kaenem w kwestii, którą poruszył. forum.gram.pl to moderatorska porażka.
Mam wrażenie, że niektórzy modzi odreagowują sobie na userach własne życiowe porażki. Dodatkowo mod modowi nierówny i jeśli jeden za dane przewinienie poklepie tylko po główce, inny za to samo sprzeda bana bez mrugnięcia okiem.
Wyobrażacie sobie bany za tzw. "dopisanie się w niepotrzebnym temacie"? Czy to user ma oceniać, czy dany temat jest zbędny? Przecież to robota modów.
Kolejna niekonsekwencja: dostałem dwa degrady (coś jak nasze osty, tylko mniej dotkliwe bo wpływa tylko na status pod nickiem) za pomoc niedoświadczonemu userowi, który założył taki właśnie "zbędny" (bo zdublowany) temat. Wskazałem mu miejsce, gdzie powinien zadać pytanie - czyli pomogłem zarówno temu userowi, jak i modom w zachowaniu porządku. Efekt? Zostałem posądzony o tzw. pseudomoderatorkę oraz właśnie o "dopisanie się do zbędnego wątku". Tylko za to, że chciałem pomóc...
Co śmieszniejsze, 3 moderatorów z gram.pl jest w tej samej gildii (klanie, jak kto woli) w Guild Wars co ja. I są to naprawdę spoko goście. A dwóm z nich na forum coś odbija i się wyżywają (bo jeden jest w porządku również na forum)...
Więc nie narzekajcie na UAM. Tutaj naprawdę jest lajcik i sielanka. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 31 Maj 2007, 11:14
|
|
|
| Cytat: | | Więc nie narzekajcie na UAM. Tutaj naprawdę jest lajcik i sielanka. |
Bo mamy takiego kochanego admina |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 31 Maj 2007, 22:41
|
|
|
| Jakie to szczęście, że minęły czasy gdy Uboot był adminem, a na forum panowała ruja i poróbstwo. |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 31 Maj 2007, 22:51
|
|
|
| Uboot - lizus! |
|
|
|
 |
nanom

|
Wysłany: 23 Czerwiec 2008, 23:12
|
|
|
No to teraz ja sprzedam swoje uwagi po miesiącu dość intensywnego udzielania się.
Generalnie jest nieźle. Brak wandali, trolli, spamerów i demony jeszcze wiedzą jakiego netowego śmiecia jest jak najbardziej na +. No ale... miejscami chyba w pogoni za perfekcyjnością zapominacie o rzeczywistości. Osty za wielkość podpisu? To moim zdaniem najlepszy sposób, żeby stracić w oczach userów, bo internetowej braci nic tak nie odstrasza jak zbędny rygor (co innego rygor niezbędny - tu jestem za). Dbanie o dobry wizerunek forum? Ok, ale czy naprawdę uważacie, że wszyscy poniżej 18 lat są niewinni i nieskalani widokami seksu, okrucieństwa czy zła i w panice uciekną z forum, jeśli tylko zobaczą jakiś symbol któregoś z ww elementów? Skoro dzisiejsza młodzież potrafi już w przedszkolu kląć na czym świat stoi, a mając 12 lat płodzić dzieci (o piciu czy paleniu nie wspominając), to naprawdę będzie poruszona jakimś avem/nickiem/podpisem?
Mój prywatny postulat - odrobina liberalizmu w, jak to mówią Anglicy, policy tegoż szacownego forum nie zaszkodzi. |
_________________ stalowe ostrze twojego miecza
tysiące głów kruszy i tnie
niewinna krew, tysiące ciał
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!! |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 06:19
|
|
|
A bo kiedyś to Inne Czasy były.
Ja nie zapomnę jak pisałem chomixa na 50 postów z Małpą xP
Za to dostałbym teraz chyba bana forever. |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 12:43
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | chomixa |
Chomix to byla powtorka akcji chyba jeszcze z zielonych ulic, wiec bylo jasne przyzwolenie. Starszej ekipie nie popdpasilo, ale ktos przynajmniej mial zabawe io to chodzi. |
|
|
|
 |
Trino

|
Wysłany: 12 Lipiec 2008, 10:27
|
|
|
Podobnie jak Nanom, pozwolę sobie przedstawić swoją skromną opinię...
Mimo że zarejestrowałam się znacznie dawniej niż miesiąc temu, jestem de facto nowym użytkownikiem. Nie, nie przeczytałam całego archiwum zanim ośmieliłam się dodać jakiegokolwiek posta, bo to zajęłoby mi całą wieczność i jeszcze trochę - za to oczywiście zapoznaję się z danym wątkiem przed zabraniem głosu, bo IMO tego wymaga kultura osobista.
Jak do tej pory nie odczułam na własnej skórze Gniewu Moda/Admina - być może byłam zbyt grzeczna, a może po prostu za mało się udzielałam Jestem też pod wrażeniem, jeśli chodzi o poziom moderacji oraz samego forum - o czym już kilka osób pisało. Co prawda nieco mgliście przypominam sobie, że bywały takie sytuacje, w których user został w moim odczuciu nieco zbyt ostro upomniany przez moderatora (tzn. zwykle faktycznie należało mu się upomnienie, lecz nieco łagodniejsze ), jednak nie jestem w stanie przytoczyć konkretnych postów z powodu postępującej sklerozy.
Czy forum jest hermetyczne? Nawet jeśli, to nie tak bardzo jak mogłoby być - przyjaciółka próbowała kiedyś wciągnąć mnie w forum o ff potterowskim na TN. Zarejestrowałam się może po roku "podglądania", a i tak napisałam tam z 10 postów, i to w forumowym odpowiedniku shoutboxa Po prostu czułam się, jakbym próbowała wtargnąć w jakąś zamkniętą, elitarną społeczność - mimo, że znam parę osób z tego forum i naprawdę bardzo dobrze się dogadujemy. Tutaj czuję się znacznie swobodniej. Okej, liczba moich wypowiedzi też nie jest zatrważająco wysoka, ale jest to spowodowane brakiem czasu na przekopywanie się przez forum, a nie strachem. |
_________________ "Mam wrażenie, że nie posiada pan żadnej pożytecznej umiejętności ani talentu. Czy myślał pan, żeby się zająć nauczaniem?"
"Mort" |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 12 Lipiec 2008, 17:15
|
|
|
| nanom napisał/a: | Skoro dzisiejsza młodzież potrafi już w przedszkolu kląć na czym świat stoi, a mając 12 lat płodzić dzieci (o piciu czy paleniu nie wspominając), to naprawdę będzie poruszona jakimś avem/nickiem/podpisem?
Mój prywatny postulat - odrobina liberalizmu w, jak to mówią Anglicy, policy tegoż szacownego forum nie zaszkodzi. |
rzecz nie w tym jaka jest rzeczywistość, ale w tym jaką chcielibyśmy ją mieć. Wpływu na to, że jakieś 12 latki zachodzą w ciążę nie mamy wielkiego, ale na to, aby chociaż na tym naszym skromnym poletku obowiązywały jakieś, zresztą dość elementarne, reguły moralne wpływ mamy.
warto pamiętać, że nie wszystko co jest "statystycznie normalne" jest dobre i że nie musimy się na to godzić. Z prądem płyną tylko ścieki. |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |