|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Gentlemen |
| Autor |
Wiadomość |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 28 Maj 2007, 14:27
|
|
|
Przytoczone bez wiedzy i zgody rozmówcy, ale co mi tam. Jestem adminem, zgnębię go trochę tym logiem:
| Cytat: | Ja: (15:08)
im dalej, tym gorzej
(15:09)
kogo ostatnio, tj. przez jakies pol roku zgnebiles na forum?
tzn. wyzwales go np. od debili?
albo kazales wyp*****lac?
Kor sie nie liczy
Uboot: (15:08)
Settlera
Kora
Ciebie
chyba wszyscy
aha
Ja: (15:09)
ale my jestesmy adminami, a nie nowymi usrami
to Was
Ja: (15:10)
usrami lol
userami
Ja: (15:10)
nas tez nie
nie na forum
wiec o co chodzi z tym, ze forum jest zbyt ostre, za mocno dokrecone, hermetyczne?
(15:11)
wkrecony to moze byc ewentualnie Blejd
a zakrecona Aida i Kor
Uboot: (15:10)
czekajże
Ty nie mialeś tego problemu nigdy bo jestes na forum od początku
ale mi też sie nie wydaje żeby było zbyt hermetyczne
Ja: (15:12)
pamietam jedna sytuacje
ze zesmy troche sie pastwili
ale to bylo dawno i nieprawda
Sayoko, Monkey i ta trzecia
Uboot: (15:11)
Ta co miala 3 konta? ^^
no i co? wyszly na ludzi
Uboot: (15:11)
no a nade mną się nie pastwiliście
znaczy jedna wyszla, a dwie wyszly na ludzi
(15:13)
bo na poczatku udawales normalnego
Uboot: (15:12)
rly?
Ja: (15:13)
ya rly |
|
|
|
|
 |
LeeLa

|
Wysłany: 28 Maj 2007, 15:04
|
|
|
Kopię teraz dołek pod samą sobą, ale nic. W sumie nie dziwię się zachowaniu modów czy adminów, bo popatrzyłam kiedyś na statystyki i zauważyłam, że od jakichś kilku miesięcy na UAM rejestruje się właściwie jedna osoba dziennie, czyli kilkadziesiąt osób miesięcznie. I ktoś musi sobie dać z tym radę, procent osób nieprzestrzegających regulaminu jest pewnie ten sam, ale cierpliwość pewnie kiedyś się kończy |
|
|
|
 |
Inkwizycja
VIP

|
Wysłany: 28 Maj 2007, 15:37
|
|
|
Hej, czyli nie byłam jedyną osobą, którą ogarniało przerażenie przez pierwszy miesiąc pisania na forum ? A ja sądziłam, że to była wina mojej psychiki, a nie modów/adminów ...
A tak na poważniej - nie sądzę, żeby tutejsi admini/modzi w jakikolwiek sposób znęcali się nad nowymi użytkownikami, a to, że czasem zwrócą komuś uwagę ostrzejszym tonem, to raczej nic złego, bo przynajmniej taki nowy użytkownik szybciej się nauczy, co można, a co nie... W końcu UAM jest chyba z założenia forum o konkretnej tematyce, więc gdyby w każdej dyskusji wywiązywały rozmowy całkowicie nie na temat, albo każdy człowiek pytałby po sto razy o to samo, zapanowałby tutaj kompletny chaos.
Jakiś miesięczny umowny okres ochronny dla nowych może być dobrym rozwiązaniem, chociaż chyba trzeba sprecyzować, na czym dokładnie ma on polegać - czy na olewaniu tego, że ktoś będzie z uporem maniaka pisał nie na temat albo z setkami literówek w każdej wypowiedzi, czy że będzie mógł zadawać pytania i oczekiwać na nie odpowiedzi bez zagrożenia ostem.
Osobny dział dla nowych mógłby powstać, żeby, przy okazji, można było przetestować, jak forum działa - jak się wkleja linki, cytuje, wstawia emotikonki, pogrubia, takie sprawy. Niby to są oczywiste sprawy, ale też mogą sprawiać jakieś trudności. |
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 28 Maj 2007, 16:06
|
|
|
Jak ja się tu przypałętałem było wcale ciekawie. Założyłem temat o eb-uukach i wywiązała się wcale ciekawa dyskusja. Aż dziw, że nie dostałem osta. A pamięta ktoś jeszcze to małe zamieszanko z Pewnym Tagiem, Którego Treści Tutaj Nie Przytoczę? Niezły miałem wtedy ubaw. Ale przecież i tak Was wszystkich naprawdę lubię.
A co do nowych userów... UAM posiada jedyny w swoim rodzaju Folklor, który raczej ciężko zrozumieć nowo przybyłym i zanim dostosują się do niego minie trochę czasu, albo w ogóle uciekną z wrzaskiem. Co do poziomu forum cieszę się, że jest na tak wysokim poziomie. Czytanie tworu takiego jak forum Traviana jest naprawdę frustrujące i dobrze, że modzi nie pozwalają, żebyśmy choćby zbliżyli się do niego. |
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 28 Maj 2007, 16:28
|
|
|
Ale sie naprodukwaliscie.
Co ja o tym uwazam? Po pierwsze nie mysle, zeby specjalne forum dla nowych bylo dobrym pomyslem. Sa juz 2 takie fora. Właśnie specjalnym forum dla nowych jest Witajcie w Ankh-Morpork... utworzone tez w wyniku jednej z takich rozmow. Drugim (Ktory poniekad sam tak wyewoluowal) sa Procesy myślowe Marchewy.
Okresu ochronny tez nie jest najlepszym pomyslem IMO, bo to niczemu nie sluzy. Zwroccie uwage, ze na poczatku Ruti nie dostala zadnego osta, zostalo jej pokazane gdzie ma szukac i zwrocona uwaga, zeby nastepnym razem poszukala sama (macie element edukacyjny). Zreszta pisalem juz o tym, wiec co sie bede powtarzal.
Jest jeszcze jedna rzecz. Wbrew temu co mowicie, takie podejscie udezy tez w samych nowych uzytkownikow. Jak wchodze na fora, gdzie jest 5 takich samych tematow (nawet jesli czesc juz zostala zamknieta) to sie lekko irytuje, ze musze je wszystkie przeszukac, a nie jeden.
Podoba mi sie za to propozycja, zeby kazdy kasowany post mial uzasadnienie. Nie bedzie to duzo wiecej roboty, a zapewni czysta sytuacje. Odwolanie od decyzji zawsze obowiazywalo nieoficjalnie (tez myslalem, ze to logiczne, tak jak uczen/student ktory moze sie nie zgadzac z decyzja nauczyciela i moze o tym porozmawiac), ale teraz potwierdzajac slowa Krejta oficjalnie oglaszam. Jak uwazacie, ze zostaliscie pokrzywdzeni to napiszcie o tym osobie, ktora wam cos zrobila, jak to nie da to do admina. (kurcze jak w podstwowce )
Mowicie, ze wolno wiecej nowym? Najwieksze spamy jakie pamietam bylyspowodowane przez osoby, ktore juz jakis czasy siedzialy na forum. Na przyklad gdy Kor z Keyffem sobie ladnie spamowali to dostali po oscie i byl spokoj. Nadal zyja, nadal sa na forum i jeszcze do tego jezdza na spotkania. Starszy uzytkownik (jak widac nawet mod) dostanie ost tak samo jak nowy, jesli bedzie sie zachowywal nieodpowiednio.
Ja staralem sie dawac przyklady zaistnialych sytuacji. Prosze was o to samo, bedzie latwiej. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
.spk

|
Wysłany: 28 Maj 2007, 17:34
|
|
|
| Ee ja jakoś nie zauważylem żeby tu było jakieś tępicielstwo nubów. Modzi są całkiem spoko nie wspominając o adminach (OŻW!). Wydaje mi sie że może są nawet troche bardziej poblażliwi w porównaniu do modów innych for. Jedyne co to uważam że Qbo-san jest troche zbyt nadgorliwy w porównaniu do innych ale da sie żyć.;] |
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 28 Maj 2007, 20:38
|
|
|
Uups, sorry Settler zapomniałam, że też masz Status Czarny. Nie bij!!
Nie chodzi mi o kopanie w IP, wyzywanie (na pojedynek np.) i zakładanie WinBasketów na Ethernet... Chodzi mi o to, że po prostu czasami pozornie zwykła wypowiedź może zestresować nowego użytkownika. Z młodzieżą trzeba czasem jak z jajkiem, a czasem z bata, ale z wyczuciem. | Inkwizycja napisał/a: | | Jakiś miesięczny umowny okres ochronny dla nowych może być dobrym rozwiązaniem, chociaż chyba trzeba sprecyzować, na czym dokładnie ma on polegać - czy na olewaniu tego, że ktoś będzie z uporem maniaka pisał nie na temat albo z setkami literówek w każdej wypowiedzi, czy że będzie mógł zadawać pytania i oczekiwać na nie odpowiedzi bez zagrożenia ostem. |
Oczywiście takie przypadki nagminnej niepoprawności powinny być tępione, ale nie z siekierą na muchę. Najpierw ostrzec – nie każdy jest przyzwyczajony do "wykształciuchowskiego pisania".
(A jak chcecie zobaczyć dużo użytkowników rejestrujących się dziennie, to zajrzyjcie na DeKla: http://forum.dziurawykociol.pl//index.php Tam mają dopiero problemy z moderką: ale jakoś sobie radzą!) |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 28 Maj 2007, 21:19
|
|
|
| Aida napisał/a: | | ale nie z siekierą na muchę. Najpierw ostrzec |
A jak bylo dotychczas? Ja zreszta opisalem przyklad powyzej (notabene, ktory zaczal caly ten temat) i wczesniej bylo, ze nie tak, a teraz, ze jednak tak. |
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 28 Maj 2007, 22:38
|
|
|
Ciężko mi wyjaśnić coś co się wyczuwa, ale trudno logicznie wytłumaczyć... Generalnie chodzi o to, że po prostu pewne formy wypowiedzi z Waszej strony można interpretować jako nieprzyjemne, chociaż nie macie takiej intencji. Popracowałabym nad komunikacją językową czy cóś... :]
P.S. Ale mojego posta skosiłeś bez ostrzyżenia. |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 28 Maj 2007, 23:34
|
|
|
Hmmm... jeden dzień człowiek ma nieregularny dostęp do netu i tu zaraz taka dyskusja. Ogólnie to jak poprzednicy prosiłbym o przykłady jeżdżenia sobie po nowych użytkownikach, bo jakoś nie przypominam sobie takich sytuacji, a argumenty typu "coś co się wyczuwa, ale trudno logicznie wytłumaczyć" jakoś do mnie nie trafiają.
| Agata_G napisał/a: | Ja startowałam jakieś półtora roku temu i podobno wtedy było "łatwiej", a i tak dostałam na PM dwa ostrzeżenia od Pewnego-Moda-Którego-Nick-Zaczyna-Się-Na-Q . |
. Nie Ty jedna. Np w ciągu ostatnich 2 miesięcy wysłałem 23 prośby o dostosowanie podpisu do wymogów regulaminu. Ponadto gdyby na forum było "sztywno" to przełożyłoby się to na 23 ostrzeżenia, a tak potrafię wymienić nawet dość długą korespondencję z nowym użytkownikiem . Osty w tym konkretnym przypadku stawiane są rzadko, głownie gdy ktoś specjalnie ignoruje moje prośby - patrz. Kor
| Aida napisał/a: | | Rozumiem usuwanie postów przez osoby piszące nie na temat i bez sensu, ale "młodzi" użytkownicy powinni mieć jakiś okres ochronny. |
Hahaha, ten pomysł to już jakaś paranoja - okres ochronny przed czym? To, że ktoś pisze nie na temat, zakłada nowe, dublujące się tematy i ogólnie pisze od rzeczy ma go chronić przed jakąkolwiek reakcją modów? Bez sensu!
| settler napisał/a: | | Podoba mi sie za to propozycja, zeby kazdy kasowany post mial uzasadnienie. |
Eeee - tylko ja używam tej opcji czy mi się wydaje? Przecież przy kasowaniu postu/tematu mamy specjalną picklistę z pre-definiowanymi przyczynami, a jeśli "wykroczenie" nie kwalifikuje się pod żadną pozycję, zostaje jeszcze pole tekstowe pozwalające na wpisanie co było nie tak. Myślałem, że każdy z Nas tego używa.
| Aida napisał/a: | | P.S. Ale mojego posta skosiłeś bez ostrzyżenia. |
Aido, w związku z powyższym i z tym co przed chwilą napisałem, dodam tylko że Twoje posty nie kwalifikują się do w/w zasady... Po prostu wziętych z kosmosu i nie na temat jest zbyt dużo... Myślę, że nie tylko ja z Setem kosimy te nienadające się do niczego bez wysyłania powiadomień - po co spamować Ci skrzynkę |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 28 Maj 2007, 23:53
|
|
|
| Aida napisał/a: | | P.S. Ale mojego posta skosiłeś bez ostrzyżenia. |
Kiedy? Mozliwe, ze sie kiedys zdazylo, nie pamietam. Obiecuje, ze teraz 100% postow ktore bedzie opatrzone uzasadnieniem. (a "niski poziom intelektualny postu" nadal zostanie jako exclusive dla Kora ) |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 00:15
|
|
|
Nie no załamka. Aida, serio. 3 miesięczny okres ochronny. To co, nowi użytkownicy, to małe rybki, czy może grzyby pod ochroną. Gdzie jest Nemo? Normalnie jak zawsze z Qbą mam inne podejście co do forum, to się teraz zgodzę.
Co do usuwania postów. Uzywam zawsze komentarzy. Wyjątkiem jest czasami Aida, szczegóły - patrz post Qby. Za dużo postów z kosmosu.
A temat do pytań, Jak mówiłem już kilka razy jestem za. A co do naszego zachowania? Może rzeczywiście odstraszamy leniuchów, dzieci neo, nie dożywiamy trolli, donosimy na złodziei. Ale wg mnie jesteśmy sprawiedliwi. |
|
|
|
 |
Lu-Tze
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 00:31
|
|
|
dlaczego na każdym forum najdłuższe wątki są spoza tematyki? "because of quantum" zapewne.
to chyba ja pierwszy wspomniałem, że "nowym nie jest łatwo" i dokładnie to właśnie miałem na myśli. właściwie nie sposób jest odezwać się na temat, bo "to już było w wątku ...". jeśli ktoś uważa, że każdy nowy użytkownik przeczyta całe archiwum zanim się odezwie to... braknie mi zgrabnej paraleli, ale, żeby było parlamentarnie, jest naiwny
dawanie osta i cięcie postów musi być deprymujące. działanie, jakie opisał Qba jest jak najbardziej wskazane. naświetlają użyszkodnikowi specyfikę tego forum, która może się podobać lub nie, ale (o zgrozo! ) UAM nie jest przecież obowiązkowy. można sobie wszak własne forum dyskowe otworzyć, jak kto nie ma lepszego pomysłu na spędzenie wolnych 5 minut.
dyscyplinować? tak, byle nie za ostro i z wyrozumiałością. i bez neofickiej nadgorliwości
wołu co to nigdy nie był cielakiem |
_________________ Too old to Rock'n'Roll,
too young to die
|
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 06:45
|
|
|
| Lu-Tze napisał/a: | | jeśli ktoś uważa, że każdy nowy użytkownik przeczyta całe archiwum zanim się odezwie to... braknie mi zgrabnej paraleli, ale, żeby było parlamentarnie, jest naiwny |
Stoi przed Tobą naiwniak Lu-Tze.
Wydawało mi się oczywistym że zanim się zarejestruję, zanim zabiorę głos w danym temacie, moim obowiązkiem jest przeczytać go od deski do deski.
Myślałem że fani Pratchetta nie mają problemów z czytaniem.
Specjalnie nie rejestrowałem się się przez ok miesiąc żeby wiedzieć o czym się już mówiło, a z czym nowym można wyskoczyć. |
|
|
|
 |
Kaen

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 09:05
|
|
|
Znaczy to tak: Pomijając już fakt, że nie rejestrowałem się przez jakieś 2 lata, zanim zabrałem głos:>, zgadzam się, że zanim otworzy się paszczę trzeba wstukać coś w szukaj. Dzięki tej opcji wiele moich błyskotliwych, acz dowcipnych i trafnych uwag nigdy nie trafiło na forum, bo okazywało się, że były zauważone kilka lat temu. Okres ochronny jest: przecież chyba nikt nikogo nie banuje, ino li tylko wrzuca osta.
Moderowanie na UAM jest akurat świetne IMHO.
Jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć złe moderowanie, proponuję forum.gram.pl, na które trafiłem nie dawno przypadkiem i mnie właśnie poziom moderacji uderzył:>.
Z drugiej jednak strony zrobiłem eksperyment społeczny na sobie i usiłowałem znaleźć informacje wspomniane w feralnym wątku za pomocą opcji szukaj. I wiecie co? Gdyby mi to było potrzebne, pewnie też bym stworzył temat... |
_________________ Wytracę mądrość mędrców, a przebiegłość przebiegłych zniweczę. |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 09:34
|
|
|
| Kaen napisał/a: | | usiłowałem znaleźć informacje wspomniane w feralnym wątku za pomocą opcji szukaj. I wiecie co? Gdyby mi to było potrzebne, pewnie też bym stworzył temat... | Erm... Znaczy się... Że jak? Bo chyba nie do końca zrozumiałem... Może to przez tak wczesną porę |
|
|
|
 |
Kaen

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 09:45
|
|
|
| Vanti napisał/a: | Erm... Znaczy się... Że jak? Bo chyba nie do końca zrozumiałem... Może to przez tak wczesną porę |
Nie przez porę, ino dlatego, że się wyraziłem nieprecyzyjnie:>.
Chodziło mi o temat "Gdzie to było". Pytanie które pani R. Wyraziła było dosyć zaawansowaną kwerendą jeśli chodzi o odnalezienie odpowiedzi na tym forum i ja sobie nie poradziłem (choć przyznaję, że się tak bardzo nie angażowałem). Więc najprościej byłoby zapytać.
Chociaż pytać trzeba też umieć. Z zasady nie czytam np. postów z tamatem "Gdzie to było", "Wejdź!", czy "Pomocy!". |
_________________ Wytracę mądrość mędrców, a przebiegłość przebiegłych zniweczę. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 09:52
|
|
|
| Lu-Tze napisał/a: | | jeśli ktoś uważa, że każdy nowy użytkownik przeczyta całe archiwum zanim się odezwie to... braknie mi zgrabnej paraleli, ale, żeby było parlamentarnie, jest naiwny |
Nie cale archiwum, tylko temat w ktorym chce sie wypowiedziec. Zreszta dotyczy to glownie odpowiedzi na pytania. Za dublowanie opinii nikomu nigdy nie byla zwrócona uwaga. Inaczej nawet admini mieli by bany.
Jesli chcesz skomentowac jak ci sie podobala ksiazka, badz gdzie zmierza A'Tuin nie musisz czytac calego tematu. Oczywiscie wypadaloby. przynajmniej kilka ostatnich postow, zeby sie ewentualnie odniesc do czyjej wypowiedzi. Jednak gdy kots sie pyta, oznacza, ze szuka informacji, to niech jej poszuka...
I jesli myslicie, ze szukanie dotyczy tylko nowych uzytkownikow to nie prawda. Ja sie tez naszukalem nie raz na UAMie jakis starych tematow. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 09:55
|
|
|
| A ja to nie? |
|
|
|
 |
beladonna
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2007, 10:26
|
|
|
Prawdę mówiąc, jeśli o porządek na forum idzie, to to było to, co mnie zaskoczyło na UAM!!! Miałam wrażenie, że wszystko jest poukładane jak w pudełku.... I dobrze Fakt, ze powinno sie od czasu do czasu pracę modów docenić
Jeśli o szukanie idzie, to zdecydowanie wolę poszukać sobie sama tego co potrzebuję, a akurat ten porządek dużo ułatwia |
_________________ Nie trzeba umieć grać w szachy, żeby umiejętnie rozstawiać pionki
http://beladonna.posadzdrzewo.pl/
 |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |