Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Gentlemen
Autor Wiadomość
Uboot 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 10:42   

Cytat:
Erm.. Uboot - czy my jesteśmy jacyś rzeczywiście ostrzy?

Ciężko nam siebie oceniać. Dlatego niech to inni napiszą jak odbierają modów. Czy popierają bezwzględność w tępieniu zachowań via Ruti itd.

Pobłażać też za bardzo nie możemy bo nam sie dziecioforum zrobi. Musimy znaleźć jakiś złoty środek.

ciacho00 napisał/a:
Hm... a gdyby tak na ten przykład utworzyć temat w którym nowi uzytkownicy mogliby popytać gdzie co jest? i w takim temacie znalazłyby sie tylko pytania o jakis temacik i link do niego, który ktoś zyczliwy poda zainteresowanemu

Mhm, Kor też dał taki pomysł za zamknię.....napisał mi na gg :D
Myślę że to niezły pomysł jak na początek :))

Krejt 
Administrator

Wysłany: 28 Maj 2007, 10:43   

Hops do TS.

Do l*cha!
Wymieńcie mi jedną osobę, która została na forum bezpodstawnie i dla żartu "zjechana" przez modów.
Podejrzewam, że nie znajdziemy takiej.
A to, że wpada nowy i pyta skąd wziąć e-booka to nie zasługuje na stanowczą reakcję? Nie kojarzę innej sytuacji, w której jakiś weteran wałkuje grzbiet nowemu.
No dobra, były jeszcze sytuacje maturalne, gdzie ktoś wpadał i pisał "napiszcie mi prezentację!!!!11one". Ale zazwyczaj dostawał dobre rady i wypis z bibliografii do samodzielnego zapoznania się. To się nie kwalifikuje pod gnębienie.

Uboot napisał/a:
zmiana zachowania w stosunku do nowych użytkowników

Znaczy co? Mamy przestać ich witać w dziale dla nowych? Mamy już nie pisać "Hej, zapraszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu forum!"? Co jeszcze mamy robić? Wysyłać im do domu kurierem gorącą kawę i ciasteczka? Zaproszenia ze złotymi tłoczeniami? No shit.

Kor 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 10:50   

Apropo e-booków to jestem gorąco za podwójnym ostem lub potrójnym. Z resztą kilka razy już chyba nawet jak ktoś miał w opisie strony www link do ebooków, czy podawał linka, to wysyłaliśmy do prószka, żeby interweniował.

Ale tema typu Zgubiłem się na forum, nie wiem, gdzie zadać to pytanie (MIMO, ŻE SZUKAŁEM!!!!!!!!!!!!!!!) mógłby powstać. Z jasno określonymi zasadami. Przykleiłbyś go sobie (lol) Krejt i by sobie był. A jakby był nadmiernie wykorzystywany bo się nie chce szukać - wtedy CLOSE!

beladonna 
VIP

Wysłany: 28 Maj 2007, 10:53   

Hmmmm.... Coś w tym jest , co napisała Sayo ;)
Ja zanim w ogóle tutaj coś z siebie wygenerowałam to czaiłam się jakiś miesiąc ;)
Wszystkich witamy z otwartymi ramionami a potem człek zostaje pożarty przy pierwszej lepszej okazji???
I albo się ten nowy obroni, albo go to całkowicie zniechęci..... albo wypali tu coś takiego jak Ruti.
Z jednej strony fajnie, ze jest tu grupa pilnująca porządków, jednak może czasem trzeba by się jakoś subtelniej obejść z nowymi?
Forum ma około pół tysiąca użytkowników,a faktycznie ilu pozostaje aktywnych?

Krejt 
Administrator

Wysłany: 28 Maj 2007, 10:57   

beladonna napisał/a:
Wszystkich witamy z otwartymi ramionami a potem człek zostaje pożarty przy pierwszej lepszej okazji???

Przykłady, przykłady...
Bo ja nie kojarzę w ogóle takich sytuacji.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 10:57   

[chyba lepiej, jak ten post znajdzie się tutaj]

Kormaciek napisał/a:
Rzeczywiście nowi mają przesrane i wielce prawdopodobne, że wielu zrezygnowało, bo nie ma takiej luźnej atmosfery, tylko strach (przed Qbą :mrafroamerykanin: )

O tak, z tym strachem to racja. Ja startowałam jakieś półtora roku temu i podobno wtedy było "łatwiej", a i tak dostałam na PM dwa ostrzeżenia od Pewnego-Moda-Którego-Nick-Zaczyna-Się-Na-Q :mrgreen: . Muszę przyznać, że przez to stałam się 10x ostrożniejsza, uważałam, żeby to, co piszę, rzeczywiście było w 100% na temat... i nie uważam, żeby wyszło mi to na złe. Ale taki temat zawsze się przyda - ciekawe tylko, kto będzie miał cierpliwość, żeby objaśniać nowym, gdzie dokładnie mają pisać ;) .

Vanti napisał/a:
A to, że trzymamy wysoki poziom to chyba nic złego prawda?

Vanti - my trzymamy NAPRAWDĘ wysoki poziom - mniej więcej alpejski ;) . Ale mnie on bardzo odpowiada - zahaczyłam ostatnio o parę for i nie mogłam znieść panującego na nich bałaganu.

ciacho00 

Wysłany: 28 Maj 2007, 11:03   

Agata_G napisał/a:
ciekawe tylko, kto będzie miał cierpliwość, żeby objaśniać nowym, gdzie dokładnie mają pisać

Zawsze sie znajdzie ktos, kto natknie sie na apel poczatkujacego uzytkownika i akurat bedzie wiedział, gdzie co jest i w ramach miłosierdzia podeśle mu linka ;)

Vanti 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 11:12   

Podzielam pogląd Krejta - my, modzi jak i admini, nie jesteśmy aż tak źli. A że na kogoś Qba naskoczył to już nie nasza wina :P Zresztą, wydaje mi się, że opisy każdego z działów są jasne i nawet 12-latek powinien je zrozumieć bez najmniejszego problemu.

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

beladonna 
VIP

Wysłany: 28 Maj 2007, 11:13   

Krejt napisał/a:
Przykłady, przykłady...
Bo ja nie kojarzę w ogóle takich sytuacji.

Hmmm.... choćby ja heheh.
teraz to się z tego mogę pośmiać, ale jak mi Kor odpalił, to myślałam, że Go żywcem zeżrę i przez cztery dni omijałam kompa, żeby mu nie napisać czegoś, czego potem mogę pożałować ;) Mniejsza, ale to chyba raczej Kora trza się bać jak ognia ;)

Kor 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 11:16   

beladonna napisał/a:
Mniejsza, ale to chyba raczej Kora trza się bać jak ognia

Je*... zejdę. No dosłownie. OK, Ja już się nie wypowiadam. Załamka.

beladonna 
VIP

Wysłany: 28 Maj 2007, 11:31   

Dobra Kor, nie bierz sobie tego do serca :(
Może ja jestem przewrażliwiona, ale do tej pory tak mam, że z 10 x zastanawiam sie czy coś tu napisać czy nie hehehhe

Vanti 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 11:32   

beladonna napisał/a:
z 10 x zastanawiam sie czy coś tu napisać czy nie
A wg Ciebie to dobrze czy źle?

Uboot 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 11:38   

Na początku też miałem ten problem.
Wydaje mi się jednak że bardziej działa tutaj efekt "bycia_nowym_na_forum" niż zachowania administracji.
Ale ja to jestem złym przykładem. Gdybym był dobrym to by wychodziło że szansę na "sukces" na forum mają osoby tylko ze zrytą psychiką :mrafroamerykanin:

Ps. Jak tak teraz patrzę po nickach modów i adminów to mogę mieć rację :lol:

beladonna 
VIP

Wysłany: 28 Maj 2007, 11:47   

Vanti napisał/a:
beladonna napisał/a:
z 10 x zastanawiam sie czy coś tu napisać czy nie
A wg Ciebie to dobrze czy źle?

Dobrze..........

Tylko tu chyba w zasadzie idzie o respekt......

Kor 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 12:08   

Nie, wg mnie raczej o obycie z forum, zżycie się z nim.

Vanti 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 12:15   

I do przystosowania się do panujących zasad na forum, a nie wolna amerykanka jak to jest na innych forach...

Aida 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 13:54   

Vanti napisał/a:
a nie wolna amerykanka jak to jest na innych forach...

Lol no i chyba właśnie o to chodzi. :P
Forum ma sprawiać przyjemność, a nie łypać na ludzi. Rozumiem usuwanie postów przez osoby piszące nie na temat i bez sensu, ale "młodzi" użytkownicy powinni mieć jakiś okres ochronny. Inaczej sami kopiemy sobie własny grób, a do tego zyskujemy opinię nadętych ważniaków co jest jeszcze gorsze.

Proponuję więc:
1. Wprowadzić 3-miesięczny "okres ochronny" dla nowych. Przez ten czas mają oni prawo zakładać dziwne tematy, offtopować i zadawać głupie pytania: czyli inaczej mówiąc przyzwyczajać się do regulaminu forum.
2. Mod ma obowiązek uzasadnić usunięcie/edycję/zamknięcie postu lub tematu, użytkownik ma prawo wniesienia apelacji jeżeli uważa, że został potraktowany niesprawiedliwie. Rozstrzyga Admin (Krejt).
3. Wprowadzić od-dział dla forum dla początkujących czytelników Pratchetta, czyli takich, co dopiero zaczęli i mają oczywiste pytania. Przypominam, że to, iż czytamy Pratchetta od 10-20 lat i jeszcze mamy na tym punkcie świra, stawia nas w gronie minimalnej mniejszości!

I modzi – litości. Odkręćcie trochę śrubę!!!
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

Vanti 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 13:59   

Myślę, że 3 miesiące to jednak za dużo - jeżeli już to wystarczy jeden miesiąc.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 28 Maj 2007, 14:02   

Aida napisał/a:
1. Wprowadzić 3-miesięczny "okres ochronny" dla nowych. Przez ten czas mają oni prawo zakładać dziwne tematy, offtopować i zadawać głupie pytania: czyli inaczej mówiąc przyzwyczajać się do regulaminu forum.

Chyba żartujesz.
Cytat:
2. Mod ma obowiązek uzasadnić usunięcie/edycję/zamknięcie postu lub tematu, użytkownik ma prawo wniesienia apelacji jeżeli uważa, że został potraktowany niesprawiedliwie. Rozstrzyga Admin (Krejt).

Myślałem, że to funkcjonuje od zawsze. Ba, swego czasu rozpatrzyłem kilka takich apelacji. Niektóre nawet pozytywnie. :roll:
A Settler jest adminem na takich samych prawach jak ja.
Cytat:
3. Wprowadzić od-dział dla forum dla początkujących czytelników Pratchetta, czyli takich, co dopiero zaczęli i mają oczywiste pytania. Przypominam, że to, iż czytamy Pratchetta od 10-20 lat i jeszcze mamy na tym punkcie świra, stawia nas w gronie minimalnej mniejszości!

Do rozpatrzenia, ale powątpiewam w potrzebę istnienia takiego działu i zdublowanych w nim tematów - dokładnie takich samych jak np. w Bibliotece NU, tylko na niższym "stopniu trudności".
Aida napisał/a:
I modzi – litości. Odkręćcie trochę śrubę!!!

Ja się chyba nie doproszę tych konkretów, co?

Uboot 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2007, 14:12   

Vanti napisał/a:
Myślę, że 3 miesiące to jednak za dużo - jeżeli już to wystarczy jeden miesiąc.

Ja myślę że słowna umowa wystarczy i nie trzeba jej będzie wpisywać do regulaminu forum.
IMO miesiąc wystarczy. Albo ktoś się dostosuje albo ost :mrgreen:

Aida napisał/a:

Na drugą część tego punktu sie nie zgadzam. Było by więcej burdelu niż jest teraz.
O 3 juz się wypowiadałem. Jestem za. Forma? Do ustalenia.

Odpowiedz do tematu