Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Domena

Czy na dzień dzisiejszy forum potrzebuje domeny?
Nie
55%
 55%  [ 10 ]
Tak
44%
 44%  [ 8 ]
Głosowań: 18
Wszystkich Głosów: 18

Autor Wiadomość
Vanti 
Moderator

Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 18:57   Domena

Moje drogie dzieci, po przeprowadzeniu rozmowy z szanownym Ojcem Dyrektorem, doszliśmy do wniosku, że dobrym pomysłem byłoby wykupienie domeny dla naszego forum. Można to bez problemów załatwić przez DMK. W grę wchodzą następujące domeny: com, net, org, biz, info. Na samym początku można już odrzucić biz(w końcu nie prowadzimy działalności gospodarczej :wink: ) oraz info (bo za długie :P ). Tak więc drodzy forumowicze zadanie dla Was - wymyśleć jakąś sensowną nazwę domeny. Wszystkie propozycje zostaną rozpatrzone przez Krejta i ewentualnie resztę moderatorów. Acha, należało jeszcze by wspomnieć o kwesti finansowej. Przyjemność w postaci domeny wykupionej u DMK wynosi 44 zł netto (czyli 53,68 zł brutto) za rok. Krejt powiedział, że wspaniałomyślnie wyłoży taką kwotę, ale myślę że bardziej fair byłoby gdybyśmy się i my do tego dołożyli płacąc nieco więcej przy corocznej zrzutce na serwer. No ale ta kwestia jest jeszcze do uzgodnienia. Tak więc drodzy Panowie i drogie Panie - piszcie tu swoje propozycje nazwy domeny. Ja osobiście proponuję takową:
ulice.ankh-morpok.org
Prawda, że prosta i przejrzysta? :wink:

EDIT: Aby sprawdzić dostępność nazwy udajcie się pod ten link: http://www.dmkproject.pl/?body=domeny

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

Słupek 
VIP

Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 19:31   

Ja raczej proponuję jak najkrótszą. Tak, zę będzie ją łatwo zapamiętać i jeszcze łatwiej wpisać. Niestety sprawdziłem i wszystkie uam są zajęte. Za to wolne są ulice.biz i ulice.info. Rozumiem, ze .biz by nie pasowało, ale czemu odrzucać info? Bo to Wasz kaprys? :mrgreen: Tak więc ja proponuję ulice.info. Mam jeszcze pytanie, ile za rok bedzie kosztowało przedłużenie takiej przyjemności (:P)? Bo się jeszcze okaże, że zażyczą sobie 200zł

Vanti 
Moderator

Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 19:37   

Słupek: Wiesz, z tym info to taki żart był tylko. Jedyne co naprawdę można odrzucić to właśnie domenę biz.

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

Uboot 
Moderator

Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 19:50   

Myśli....myśli....jak coś wymyśli to powie
...
..
.
wymyślił tylko taką domenę jak Vanti, lecz bardziej obstawałby przy rozszerzeniu com , czyli:
ulice.ankh-morpork.com

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 19:54   

uamorpork.pl
ulice.a-m.pl
ul.a-m.pl
uamka.pl lub uamek.pl :)

To tak ma poczekaniu... Jak mi coś jeszcze wpasnie do głowy, to zapiszę...

_____
EDIT:

Oczywiście do wszystkich można dopisać .com, lub .net.

i jeszcze:
uamkowo.pl :D

Ja bym obstawał jednak przy .pl, bo jesteśmy w końcu Polskim forum.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 19:59   

Gadio napisał/a:
uamorpork.pl
ulice.a-m.pl
ul.a-m.pl
uamka.pl lub uamek.pl

Nie ma PeeLek mości Gadzineczku (czy jak tam nie chciałeż żeby do Ciebie mówic :P )

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 20:23   

www.streets.of.a-m.net - z angielska.
uam.net - dla krótkości.
bastion.uam.net

Słupek 
VIP

Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 20:59   

Cytat:
uam.net - dla krótkości.

Może najpierw sprawdź, czy ktoś takiej domeny już nie wykupił, a potem proponuj :D
Gadio napisał/a:
uamka.pl lub uamek.pl :)
uamkowo.pl :D

Te nazwy wymiatają i tyle :P Ale ja dalej będę obstawał przy tym, ze nazwa ma być krótka, raczej bez kilku kropek i na pewno bez myślników.

PS. A co powiecie na czarnuch.com albo perwers.org? Będzie swojsko i w ogóle :P

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 21:48   

Ja niedawno wykupywalem domene .pl i wazna sprawa jest koszt przedluzenia.
Warto tez zobaczyc, czy gdzie indziej nie jest taniej. Akurat .pl byla chyba najdrozsza z tego co pamietam, wiec przedluzenie innych nie powinno byc duzo wieksze niz 100zl.

Jako, ze ten temat juz kiedys byl i moje zdanie sie za bardzo nie zmienilo. Powiedzcie, po co? Czy www.ankh-morpork.w.pl nie wystarcza? Wiem, ze ladniej i nieco funkcjonalniej, ale musicie mnie przekonac.

Słupek 
VIP

Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 21:57   

Ja właściwie też nie widzę sensu wykupywania domeny. Może dlatego, ze się naumiałem na pamięć http://uam.dmkhosting.com/forum. W takich ofertach domeny są tanie, bo własnie przedłużenia kosztują potem sporo.

Zobaczcie. Już teraz co roku składamy się na serwer, a składki wzrosłyby pewnie prawie dwukrotnie. Może to nie dużo, ale jednak trochę to jest.

Inną sprawą jest tzw. prestiż posiadania ładnej domeny :P . Ale czy taki mały serwis potrzebuje takiego prestiżu?

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 07:22   

Słupek napisał/a:
Cytat:
uam.net - dla krótkości.

Może najpierw sprawdź, czy ktoś takiej domeny już nie wykupił, a potem proponuj

Fakt, jest zajęta. Po prostu gdy wczoraj sprawdzałem, internet zaczął zwalniać i nie sprawdziłem wszystkich.

Kolejne propozycje:
www.ul.im.pratchetta.com
www.dyskowo.com
www.sd.forum.com

Sayoko 
VIP

Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 08:48   

Szczerze mówiąc, "ankh-morpork.w.pl" zdaje mi się być wystarczająco ładnym i reprezentacyjnym adresem...
Jak ktoś ma zapamiętać, to i tak zapamięta.

Kor 
Moderator

Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 08:57   

po co wymyślać jakieś niestworzone rzeczy? mamy Ulice Ankh-Morpork, więc nazwa
uliceankhmorpork.org albo uliceankh-morpork.org w zupełności by wystarczyła. To tyle z mojej strony jeżeli chodzi o nazwę. A teraz niech ktoś mi wyjaśni jak dwuletniemu dziecu, po co na dzień dzisiejszy taka reprezentatywna nazwa? Domena jaką mamy teraz jest przejrzysta, krótka (w) i ma pl na końcu. Jaką działalność na wielką skalę prowadzimy, że potzremujemy takiej doemeny. A nawet jakbyśmy prowadzili, to właśnie, najpierw trzeba prowadzić, a później martwić się kosmetyką.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 09:31   

re up> Nie mam pojęcia Kor, ale skoro Ci Z Góry chcą koniecznie wykupić nową domenę i każą nam wymyślić nazwę to my to robimy. :P A niestworzone rzeczy wymyślamy, żeby był większy wybór.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 09:39   

Temat domeny co jakis czas wrtaca jak buremang. Zobaczymy, czy znow bedzie odrzucony.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 11:43   

settler napisał/a:
Czy www.ankh-morpork.w.pl nie wystarcza?

Też twierdzę, że wystarcza, ale pytają więc odpowiadam.
Domena www.ankh-morpork.w.pl jest przejrzysta i pokazuje wszystko (Ankh-Morpork W Polsce). Nie potrzeba nam innej...

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 14:33   

jak dla mnie ulice.info jest najfajniejsze. Chętnie się dorzucą do opłaty jak coś.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Słupek 
VIP

Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 16:39   

Cytat:
jak dla mnie ulice.info jest najfajniejsze. Chętnie się dorzucą do opłaty jak coś.

Bardzo miło, ze ktoś mnie poparł :) No, ale liczby mówią same za siebie, większość z nas nie widzi większej potrzeby kupowania aliasu. Jednak jeśli jednak do tego dojdzie, to oczywiście się dorzucę.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 20:39   

Ja proponuję najprostszą - www.uam.com
Poza tym uważam, że Ulice zgrabnej domeny potrzebują, bo jak chcę znajomych na forum zaprosić, to nigdy adresu nie pamiętam...

Słupek 
VIP

Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 20:57   

Krasnola napisał/a:
Ja proponuję najprostszą - www.uam.com

A ja przxypominam, że wszystkie uam są zajęte. Proszę, zanim dacie jakąś propozycję to najpierw sprawdźcie, czy nie jest zajęta, za pomocą formularza od Vantiego- http://www.dmkproject.pl/?body=domeny
Vanti napisał/a:
Poza tym uważam, że Ulice zgrabnej domeny potrzebują, bo jak chcę znajomych na forum zaprosić, to nigdy adresu nie pamiętam...

ankh-morpork.w.pl, jak ktoś powiedział "Ankh-Morpork w Polsce" naprawdę łatwo zapamiętać :]

Odpowiedz do tematu