|
Domena |
| Czy na dzień dzisiejszy forum potrzebuje domeny? |
| Nie |
|
55% |
[ 10 ] |
| Tak |
|
44% |
[ 8 ] |
|
| Głosowań: 18 |
| Wszystkich Głosów: 18 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 18:57 Domena
|
|
|
Moje drogie dzieci, po przeprowadzeniu rozmowy z szanownym Ojcem Dyrektorem, doszliśmy do wniosku, że dobrym pomysłem byłoby wykupienie domeny dla naszego forum. Można to bez problemów załatwić przez DMK. W grę wchodzą następujące domeny: com, net, org, biz, info. Na samym początku można już odrzucić biz(w końcu nie prowadzimy działalności gospodarczej ) oraz info (bo za długie ). Tak więc drodzy forumowicze zadanie dla Was - wymyśleć jakąś sensowną nazwę domeny. Wszystkie propozycje zostaną rozpatrzone przez Krejta i ewentualnie resztę moderatorów. Acha, należało jeszcze by wspomnieć o kwesti finansowej. Przyjemność w postaci domeny wykupionej u DMK wynosi 44 zł netto (czyli 53,68 zł brutto) za rok. Krejt powiedział, że wspaniałomyślnie wyłoży taką kwotę, ale myślę że bardziej fair byłoby gdybyśmy się i my do tego dołożyli płacąc nieco więcej przy corocznej zrzutce na serwer. No ale ta kwestia jest jeszcze do uzgodnienia. Tak więc drodzy Panowie i drogie Panie - piszcie tu swoje propozycje nazwy domeny. Ja osobiście proponuję takową:
ulice.ankh-morpok.org
Prawda, że prosta i przejrzysta?
EDIT: Aby sprawdzić dostępność nazwy udajcie się pod ten link: http://www.dmkproject.pl/?body=domeny |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 19:31
|
|
|
Ja raczej proponuję jak najkrótszą. Tak, zę będzie ją łatwo zapamiętać i jeszcze łatwiej wpisać. Niestety sprawdziłem i wszystkie uam są zajęte. Za to wolne są ulice.biz i ulice.info. Rozumiem, ze .biz by nie pasowało, ale czemu odrzucać info? Bo to Wasz kaprys? Tak więc ja proponuję ulice.info. Mam jeszcze pytanie, ile za rok bedzie kosztowało przedłużenie takiej przyjemności (:P)? Bo się jeszcze okaże, że zażyczą sobie 200zł |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 19:37
|
|
|
| Słupek: Wiesz, z tym info to taki żart był tylko. Jedyne co naprawdę można odrzucić to właśnie domenę biz. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 19:50
|
|
|
Myśli....myśli....jak coś wymyśli to powie
...
..
.
wymyślił tylko taką domenę jak Vanti, lecz bardziej obstawałby przy rozszerzeniu com , czyli:
ulice.ankh-morpork.com |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 19:54
|
|
|
uamorpork.pl
ulice.a-m.pl
ul.a-m.pl
uamka.pl lub uamek.pl
To tak ma poczekaniu... Jak mi coś jeszcze wpasnie do głowy, to zapiszę...
_____
EDIT:
Oczywiście do wszystkich można dopisać .com, lub .net.
i jeszcze:
uamkowo.pl
Ja bym obstawał jednak przy .pl, bo jesteśmy w końcu Polskim forum. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 19:59
|
|
|
| Gadio napisał/a: | uamorpork.pl
ulice.a-m.pl
ul.a-m.pl
uamka.pl lub uamek.pl |
Nie ma PeeLek mości Gadzineczku (czy jak tam nie chciałeż żeby do Ciebie mówic ) |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 20:23
|
|
|
www.streets.of.a-m.net - z angielska.
uam.net - dla krótkości.
bastion.uam.net |
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 20:59
|
|
|
| Cytat: | | uam.net - dla krótkości. |
Może najpierw sprawdź, czy ktoś takiej domeny już nie wykupił, a potem proponuj
| Gadio napisał/a: | uamka.pl lub uamek.pl
uamkowo.pl |
Te nazwy wymiatają i tyle Ale ja dalej będę obstawał przy tym, ze nazwa ma być krótka, raczej bez kilku kropek i na pewno bez myślników.
PS. A co powiecie na czarnuch.com albo perwers.org? Będzie swojsko i w ogóle |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 21:48
|
|
|
Ja niedawno wykupywalem domene .pl i wazna sprawa jest koszt przedluzenia.
Warto tez zobaczyc, czy gdzie indziej nie jest taniej. Akurat .pl byla chyba najdrozsza z tego co pamietam, wiec przedluzenie innych nie powinno byc duzo wieksze niz 100zl.
Jako, ze ten temat juz kiedys byl i moje zdanie sie za bardzo nie zmienilo. Powiedzcie, po co? Czy www.ankh-morpork.w.pl nie wystarcza? Wiem, ze ladniej i nieco funkcjonalniej, ale musicie mnie przekonac. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2006, 21:57
|
|
|
Ja właściwie też nie widzę sensu wykupywania domeny. Może dlatego, ze się naumiałem na pamięć http://uam.dmkhosting.com/forum. W takich ofertach domeny są tanie, bo własnie przedłużenia kosztują potem sporo.
Zobaczcie. Już teraz co roku składamy się na serwer, a składki wzrosłyby pewnie prawie dwukrotnie. Może to nie dużo, ale jednak trochę to jest.
Inną sprawą jest tzw. prestiż posiadania ładnej domeny . Ale czy taki mały serwis potrzebuje takiego prestiżu? |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 07:22
|
|
|
| Słupek napisał/a: | Cytat:
uam.net - dla krótkości.
Może najpierw sprawdź, czy ktoś takiej domeny już nie wykupił, a potem proponuj |
Fakt, jest zajęta. Po prostu gdy wczoraj sprawdzałem, internet zaczął zwalniać i nie sprawdziłem wszystkich.
Kolejne propozycje:
www.ul.im.pratchetta.com
www.dyskowo.com
www.sd.forum.com |
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 08:48
|
|
|
Szczerze mówiąc, "ankh-morpork.w.pl" zdaje mi się być wystarczająco ładnym i reprezentacyjnym adresem...
Jak ktoś ma zapamiętać, to i tak zapamięta. |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 08:57
|
|
|
po co wymyślać jakieś niestworzone rzeczy? mamy Ulice Ankh-Morpork, więc nazwa
uliceankhmorpork.org albo uliceankh-morpork.org w zupełności by wystarczyła. To tyle z mojej strony jeżeli chodzi o nazwę. A teraz niech ktoś mi wyjaśni jak dwuletniemu dziecu, po co na dzień dzisiejszy taka reprezentatywna nazwa? Domena jaką mamy teraz jest przejrzysta, krótka (w) i ma pl na końcu. Jaką działalność na wielką skalę prowadzimy, że potzremujemy takiej doemeny. A nawet jakbyśmy prowadzili, to właśnie, najpierw trzeba prowadzić, a później martwić się kosmetyką. |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 09:31
|
|
|
re up> Nie mam pojęcia Kor, ale skoro Ci Z Góry chcą koniecznie wykupić nową domenę i każą nam wymyślić nazwę to my to robimy. A niestworzone rzeczy wymyślamy, żeby był większy wybór. |
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 09:39
|
|
|
| Temat domeny co jakis czas wrtaca jak buremang. Zobaczymy, czy znow bedzie odrzucony. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 11:43
|
|
|
Też twierdzę, że wystarcza, ale pytają więc odpowiadam.
Domena www.ankh-morpork.w.pl jest przejrzysta i pokazuje wszystko (Ankh-Morpork W Polsce). Nie potrzeba nam innej... |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 16:39
|
|
|
| Cytat: | | jak dla mnie ulice.info jest najfajniejsze. Chętnie się dorzucą do opłaty jak coś. |
Bardzo miło, ze ktoś mnie poparł No, ale liczby mówią same za siebie, większość z nas nie widzi większej potrzeby kupowania aliasu. Jednak jeśli jednak do tego dojdzie, to oczywiście się dorzucę. |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2006, 20:57
|
|
|
| Krasnola napisał/a: | | Ja proponuję najprostszą - www.uam.com |
A ja przxypominam, że wszystkie uam są zajęte. Proszę, zanim dacie jakąś propozycję to najpierw sprawdźcie, czy nie jest zajęta, za pomocą formularza od Vantiego- http://www.dmkproject.pl/?body=domeny | Vanti napisał/a: | | Poza tym uważam, że Ulice zgrabnej domeny potrzebują, bo jak chcę znajomych na forum zaprosić, to nigdy adresu nie pamiętam... |
ankh-morpork.w.pl, jak ktoś powiedział "Ankh-Morpork w Polsce" naprawdę łatwo zapamiętać :] |
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
|
|