Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Domena

Czy na dzień dzisiejszy forum potrzebuje domeny?
Nie
55%
 55%  [ 10 ]
Tak
44%
 44%  [ 8 ]
Głosowań: 18
Wszystkich Głosów: 18

Autor Wiadomość
Uboot 
Moderator

Wysłany: 24 Maj 2006, 22:39   

Cytat:
jak postawisz kropkę i zrobisz .am.com to pamietaj, że musisz kupić domenę am.com lub dogadać się z jej włąścielem. generalnie ni epowinno być kropki w nazwie bo to jest coś w rodzaju delegacji głębiej w strukturę. [uwaga ogólna]

Sugerowałem sie ta maszyka na stronce dmkproject ( http://www.dmkproject.pl/?body=domeny) do sprawdzania domen i ona żadnych niezgodosci nie wypisala.
Ale skoro tak mówisz :wink:

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 24 Maj 2006, 22:50   

Keyff napisał/a:
jak postawisz kropkę i zrobisz .am.com to pamietaj, że musisz kupić domenę am.com lub dogadać się z jej włąścielem. generalnie ni epowinno być kropki w nazwie bo to jest coś w rodzaju delegacji głębiej w strukturę. [uwaga ogólna]

100% Keyff? Bo mi sie wydaje, ze jest inaczej, ale moze masz racje.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 24 Maj 2006, 23:26   

hmmmm ja pewny nie jestem ale jak dla mnie to ta sytuacja jest nie do konca klarwona - to tak jak z domenami com.pl i pl.com, pierwsza podpada pod normalne adresy gdzie pl jest jakims wyszczegolowionym zbiorem comów

wątpie natomiast zeby istniala taka struktura jak pl.com, wiec calosc adresu podpada pod samego coma i za nic innego placic nie trzeba, a przynajmniej tak mi sie wydaje

Keyff 
Moderator

Wysłany: 25 Maj 2006, 07:05   

no słuchajcie dam wam przykład: zarejestrowalismy domenę "iq.art.pl" co wymagało pewnej gimnastyki ale udało się. Nastepnie wszelkie następne, czyli:

dysk.iq.art.pl
onfire.iq.art.pl
reflection.iq.art.pl
foto.iq.art.pl
qfel.iq.art.pl
imprezy.iq.art.pl

to już wszystko siedzi jako konfiguracja na naszym serwerze. I oczywiście żadnego kontaktu z firmą która nam udostępniła adres iq.art.pl - czyli znowu wg tego samego schematu tę domene udostepniła nam firma "art.pl" ktora zajmuje się przyznawaniem subdomen do art.pl

kropka generalnie oznacza kolejną subdomenę wg. schematu:

(sub.....domena).subsubsubdomena.subsubdomena.subdomena.domena

oczywiście są tzw. domeny funkcjonalne i regionalne, które są już subdomenami (np. com.pl albo wroclaw.pl) i w zasadzie można kupić tylko subsubdomenę. ale w przypadku am.com czy am.pl to już sprawa ma się inaczej - nie kupisz sobie. ulice.am.pl - niezależnie od właściciela am.pl bo to tak nie działa.

no i jeszcze jedno - wielu ludzi - ja np. ma tendencję do sprawdzania głównej domeny. i jesli bysmy mieli ulice.am.pl - to niestety po wpisaniu am.pl wyskoczyłby mi serwis onkologiczny czyli ogólnie ZONK.

także domena bez kropek po lewej stronie.

aha uprzedzając kontrowersje - sprawy inaczej ciut mają się przy adresach email.

gdyż jak wiadomo obowiązuja formula użytkownik@domena

gdzie prawa dotyczące domeny są identyczne jak wyżej (bo to jest ta sama domena); znacznik @ czyli "at" czyli "przy" - oznacza po prostu przypisanie uzytkowniak domenie. i teraz jesli kropka isę pojawi po leweje stronie @ to nie ma to znaczenia dla dnsów gdyż to jest tylko informacja dla serwra pocztowego

to tyle.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Henna 
Aniołek Krejta

Wysłany: 25 Maj 2006, 13:19   

Keyff napisał/a:
onkologiczny

Alergologiczny :P

"Już lepiej powiedz Feniks. Fenomen to diabli wiedzą, co to jest, może jakieś świństwo" -
A Midsummer Night's Dream

Słupek 
VIP

Wysłany: 25 Maj 2006, 17:19   

Tak mi sie kojarzyło, ze jest jak Keyff pisze, ale pewności nie miałem, więc nie chciałem wprowadzać zamętu :)
Chciałem teraz posprawdzać wszystkie "am". BYły już na nich strony, tylko .info nic nie wczytywało. Aby sie upewnić wszedłem na stronkę DMK i co? I żądają co najmniej 3 znaków w formularzu. Może wiecie, czy nie ma jakiegoś specjalnego trybu przyznawania aliasów dwuznakowych?

Keyff 
Moderator

Wysłany: 25 Maj 2006, 20:32   

po prostu dwuznakowe są dla "specjalnych klientów"

zapomniałem o tym.

kiedys chciałem taką domenę.

Tymon Sawicz

Aida 
Moderator

Wysłany: 25 Maj 2006, 23:46   

Jejciu no to zróbcie temat z wszystkimi propozycjami domen i zróbmy głosowanie. :/
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 26 Maj 2006, 00:35   

i co bedzie 10 propozycji a zagłosuje 18 osób?

mim zdaniem trzeba rozmawiać aż pojawi się pomysł albo uzasadnienie które przekona większość. a dla reszty będzie przynajmniej obojętna.

Tymon Sawicz

Kor 
Moderator

Wysłany: 26 Maj 2006, 00:37   

Popieram, głoswanie na tym etapie nie sprawdzi się. Nie ten etap.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 26 Maj 2006, 15:03   

kor> popatrz NZP już jest. twój APD zaraz będzie.

Ja przy okazji deklaruję zrobię niedługo stronę o OPC - właśnie uzyskałem zgodę, od Terry'ego Tao, powstaje też grafika do strony.

Qba w wakacje zrobi DWC na wiki.

Naprawdę nie czas na domenę?

Tymon Sawicz

Słupek 
VIP

Wysłany: 26 Maj 2006, 17:40   

A Ulice Ankh-Morpork będą nazwą całego serwisu czy tylko forum? Bo jeśli tylko forum, to ulice.info już na pewno nie będą pasować. A może by tak poszukać jednak poza DMK jakiejś domeny .pl?

Keyff 
Moderator

Wysłany: 26 Maj 2006, 19:04   

Słupek proszę.

czytaj co było wczęsniej mówione. Tak, wszystko ma się nazywać razem. Bo tak czy inaczej Forum ma dominować. Poza tym po co mnożyć domeny. Domena ma byc na forum i na wszystko co z nim związane.

Tymon Sawicz

Kor 
Moderator

Wysłany: 26 Maj 2006, 22:20   

Keyff napisał/a:
Bo tak czy inaczej Forum ma dominować.

Co? Pierwsze słyszę.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 26 Maj 2006, 22:24   

No chyba nie sądzisz, że zdominujesz forum okładkami, NZP czy APFem ?

Dobra nie będę tłumaczył bo wiem, że i tak wiesz, o co chodzi ale i tak się nie przyznasz.

Tymon Sawicz

Kor 
Moderator

Wysłany: 26 Maj 2006, 22:28   

Keyff napisał/a:
Dobra nie będę tłumaczył bo wiem, że i tak wiesz, o co chodzi ale i tak się nie przyznasz.

To jest nudne, więc skończ. Dla nas forum, jest ważne, ale jakby był portal, w którym ja bardzo chętnie zajmę sie newsami, to nie sądzę, żeby taka wielka dominacja była. Portal skupiajacy takie projekty, jak Okładki, NZP, APF, WESD, byłby naprawdę p o r t a l e m przez duże P. I wtedy forum nie musiałoby być juz takie priorytetowe dla nowych. Dla mnie będzie, i dla userów też, ale nie wszyscy muszą na nie wchodzić.

Poza tym, ja dalej twierdzę, że portal powinien sie nazywać jakoś inaczej niz forum. Forum ma tradycję co do ulic, więc można coś wykombinować. Portal nie ma, bo go nie ma w ogóle. Z resztą do 2007 jest czas, więc na pewno coś się wyklaruje.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 27 Maj 2006, 12:33   

Hmm do tej poiry myslałem, że chodzi o to, żeby przekształcić forum na portal+forum. Bez zmiany nazwy. Dodać do tego jakąś ładną domenę i tak jak pisałem w miniczacie:

- forum.ulice.info
- apf.ulice.info
- dwc.ulice.info
- nzp.ulice.info

(oczywiście "ulice.info" są tutaj przykładowe)

natomiast na głównej stronie - linki do wszystkiego + newsy.

i tak to mniej-więcej pojmowałem.

Jesli chodzi o dominację forum to przede wszystkim miałem na mysli, że jednak forum jest tutaj punktem wyjścia i to co łączy wszystkich których cięzka praca miałaby się złożyć na ów portal to właśnie Forum. I może bezsensownie założyłem, że wszyscy byśmy chcieli aby własnie ten portal kojarzył się z forum.

No i po ostatnie, co też pisałem na miniczacie - nazwa "ulice ankh-morpork" jest na tyle uniwersalna, że na portal też się nada. Bo jest taka "wielowątkowa"

Oczywiście ta nazwa ma swoje wady. Ale żeby ich uniknąc wstarczy używać skótu "ulice AM" i pod warunkiem, że w samej domenie nie będzie padać rozwinięcie tego skrótu - no problem. A ta kwestia jest dla mnie dużo mniej ważna niż fakt, że tak to forum się od początku nazywa, że jednak jakaś spuścizna tych lat jest.

pozdrawiam,
Keyff

Tymon Sawicz

Uboot 
Moderator

Wysłany: 27 Maj 2006, 12:52   

Keyff napisał/a:
- forum.ulice.info
- apf.ulice.info
- dwc.ulice.info
- nzp.ulice.info

a WESD ?
pominąłeś czy juz wiadomo że wesd nie będzie ?

Keyff 
Moderator

Wysłany: 27 Maj 2006, 14:17   

uboot> to były przykłady. :) mam nadzieję, że będzie wesd i opc i jeszcze jakieś inne projekty co nam się urodzą np. piosenki i co tam jeszcze.

Tymon Sawicz

Odpowiedz do tematu