|
Domena |
| Czy na dzień dzisiejszy forum potrzebuje domeny? |
| Nie |
|
55% |
[ 10 ] |
| Tak |
|
44% |
[ 8 ] |
|
| Głosowań: 18 |
| Wszystkich Głosów: 18 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 14:53
|
|
|
.pl jest drozsze od pozostalych tutaj proponowanych, juz .com.pl jest tansze, ale za dlugi i bez sensu.
A co do podkreslnikow to sie nie mozesz upierac, bo one nie moga wystepowac w nazwach domen.
Z myslnikami jest ten problem, ze mozna o nim zapomniec. Jesli jest tak jak w aktualnym adresie forum, to jeszcze ok, bo Ankh-Morpork zawsze piszemy z myslnikiem. Nie ma sprawy, ale jako lacznik 2 luznych wyrazow to juz jest problem. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 24 Maj 2006, 14:57
|
|
|
| A nie wystarczy Wam www.uam.pl ? |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 14:58
|
|
|
Aida, prosze!!! Jak zamieszczasz link to chociaz sprawdz, czy nie jest zajety. Zreszta o tym adresie bylo juz dawno i duzo! Przeczytaj temat najpierw, a potem pisz . |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 16:19
|
|
|
Ale ma też swoje wady, jakbyś poczytała cały topic to byś wiedziała jakie.
Wogóle zachęcam do czytania całego topicu, przed wypowiadaniem się. Bo inaczej grozi nam rozmowa w kółko o tym samym. |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 17:02
|
|
|
| Czemu mam dziwne wrażenie, że ta dyskusja toczy się tak, jakbyśmy mieli na wymyślenie i założenie tego kilka godzin? Spkojnie, Keyff, najlepiej by było, gdyby jeszcze raz każdy to przemyślał, prześledził = przeczytał temat od nowa i zaproponował kilka domen. Jak na razie mogę jedynie stwierdzić, że ulice.info mi się nie podoba absolutnie, ulice.am to fajny pomysł, ale trochę przekombinowany z tą Armenią. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 18:01
|
|
|
Odwal się kurde od tego jak się toczy dyskusja. A temat leżał odłogiem sporo czasu i kazdy kto chciał miał czas na zastanowienie. A teraz jest czas żeby popróbować razem. a takie krytykanctwo to możesz sobie zachować dla siebie.
Forum jest od tego, żeby dyskutować, i mimo wszystko kilka pomysłów tu dzisiaj przerzuciliśmy.
dobra kończę bo mi brzydkie słowa na język nachodzą.
Gdyby nie cena bylibysmy dzisiaj rozwiązali kłopot.
A tak to trzeba czekać aż komuś coś fajnego przyjdzie na myśl.
btw. "Armenia" to taki kawałke zespołu Einstuerzende Neubauten - kultowy w pewnych kręgach. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 18:08
|
|
|
| Keyff napisał/a: | Gdyby nie cena bylibysmy dzisiaj rozwiązali kłopot.
A tak to trzeba czekać aż komuś coś fajnego przyjdzie na myśl. |
Nie byśmy rozwiązali dzisiaj kłopot, Keyff, bo forum nie należy do kilku osób. A z osób zainteresowanych wypowiedziało się tylko kilka, bo reszta zwyczajnie nie była na forum. Jeszcze nie ma tak, że daną sprawę [w tym przypadku ważną] uzgadniają te osoby, które akurat są na forum. |
|
|
|
 |
Mab
VIP

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 18:17
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | Czemu mam dziwne wrażenie, że ta dyskusja toczy się tak, jakbyśmy mieli na wymyślenie i założenie tego kilka godzin? |
kilka godzin to akurat bardzo dobra perspektywa na zrealizowanie czegoś (patrz: koszulki spotkaniowe). Inaczej sprawy mają tendencję do zajmowania kilku lat |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 18:30
|
|
|
Wiem, Mab, nawet gadalismy o tym z Krejtem na spotkaniu (w sprawie portalu), ale jest jednak dużo uzytkowników, którzy się nie wypowiedzieli, bo po po prostu ich nie ma.
A koszulki to zajęły troche czasu, bo się zszukalem grafiki, Blejd ją przerabiał potem na szybkensa. Potem jescze Keyff to robił w Corellu, listę trzeba było ustalić z Qbą, trochę pogadugadować z klubem ŚKF. W sumie 2 dni |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 18:57
|
|
|
| settler napisał/a: | | Co do nazw zastrzeżonych, to jak widać nie ma większego problemu, tylko trzeba Pratchetta zapytać. |
Już chyba dwa razy padło w temacie, ale tak na wszelki wypadek poprę Keyffa, nie ma sensu używać adresie nazw zastrzeżonych bo prawd do tego nie będziemy mieli, a wypuścić takiego audiofika, screenplaya czy cokolwiek innego pod nazwa forum byłoby milo
Popieram tez Mab, juz wiele razy zabieraliśmy się za coś, czego po prostu nie skończyliśmy, dlatego jestem za wyznaczeniem końcowej daty do której potoczą się dyskusje odnośnie domeny... może to być 15 czerwca (wtedy załatwimy to szybko) albo 15.styczeń.2007 wtedy nie będzie trzeba organizować oddzielnej zrzuty na serwer, tylko poleci wszystko na jednym rachunku, co dla nas i dla Krejta za pewne będzie mniej uciążliwe
osobiście jestem za tym drugim rozwiązaniem a to z 2 powodów, pierwszy juz znacie, bo przed chwila o nim pisałem, drugi natomiast dotyczy tego, że o ile mi wiadomo, domena ma nieść ze sobą coś większego, z czego spora cześć ma ruszyć w trakcie wakacji, albo juz niedługo*, dlatego jeśli plany wypala, to zapewniam Was ze wszyscy będziemy bić się żeby taką domenę posiadać
co do nazwy samej domeny i jej rozszerzania, tak jak Set nie popieram myślników, natomiast nie rozumiem Waszego uporu przy tym, żeby domena kojarzyła się ze Światem Dysku, po pierwsze - bo trudno będzie cos wymyślić, żeby nie naruszać wspominanych już praw autorskich, po drugie fajnie by było mieć coś z ulicami, skoro od ładnych 6 lat (tyle to już?) nazywaliśmy się ulicami... tyle, że jak dla mnie odpada tutaj skrót UAM, bo mimo, że siedzę na forum praktycznie od początku to dla mnie UAM zawsze będzie wspomnianym już przez Krasnolę Uniwersytetem Adama Mickiewicza, poza tym większość domen z uam jest już zajęta, co dla mnie jest kolejnym minusem, bo np. nigdy nie pamiętam o rozszerzeniach.
dlatego co już raz zaznaczałem w temacie ulice.info jest jak na razie najlepszym zaproponowanym tutaj rozwiązaniem, a to że się nie kojarzy z forum, można szybko zmienić, jeśli już się zarejestrujemy – podobnie sprawa ma się z naszymi korzeniami tj. twoj.net, w życiu bym nie powiedział że to potężne forum, ale wystarczy raz tam trafić i troszkę się zadomowić, żeby nazwa nie kojarzyła się już z niczym innym
* dla niezorientowanych: dwc - na zasadach wiki, wesd - na phpie i malej bazie danych, portal informacyjny, apf.pl - Kora i Vantiego, itp. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 19:40
|
|
|
| QbaJak napisał/a: | | wtedy nie będzie trzeba organizować oddzielnej zrzuty na serwer, tylko poleci wszystko na jednym rachunku, co dla nas i dla Krejta za pewne będzie mniej uciążliwe |
ale mniej skrzynek z tego będzie przecież....;-)
Jak już napisałem - ulice.info też poprę. Uważam jednak, że można pomyślec też o czymś bardziej charakterystycznym dla Dysku, a niekoniecznie zastrzeżonym. Pomyśleć, nie od razu stawiać kosy na storc i podrzynać sobie gardła.
Wczoraj oglądałem "dyskusję" dwóch "panów posłów" w programie Teraz My i nie chciałbym w czymś takim nigdy brać udziału. Żenada. Dlatego propozycja Rozważań o Domenie z deadline'm wypadającym z nowym rokiem - jak dla mnie sensowna. Tyle żeby nie umarła;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 20:34
|
|
|
Nie umrze. Ok, ja sie przez kilka dni gruntownie zastanowie, i jak jakiś ciekawy pomysł wpadnie mi do glowy, to zanotuje, i machnę posta z porpozycjami. I może wspólnymy siłami coś wymyślimy, albo kogoś olśni.
Edit
Właśnie przeczytałem podpis Keyffa i od razu pomyślałem w kategoraich domeny: www.zolwmakolce.org. (ja tam będę wszystkie podawał z org, bo org takie fachowe się wydaje, jak sie słyszy). Tylko to trochę bez sensu jak jest dużo polskich liter, które zanikają w adresie. |
|
|
|
 |
Mab
VIP

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 20:48
|
|
|
Kor, nie zniechęcaj się, może być "rzuuf".
|
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 20:57
|
|
|
Mab bo dostaniesz osta
[a ja nie dostanę kolacji... Ale to dopiero problem na jutro]
A ja będę tradycyjnie stał na stanowisku, że nie ma to jak żywiołowa dyskusja.
kor> nie szło mi o to, że byśmy powiedzieli tak i ch*** - tylko chodziło mi o to, że jakoś to ludziom przypadło do gustu - nawet Tobie - czego się pewnie zaraz wyprzerz. Czy ja się muszę ze wszystkiego tłumaczyć? |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 21:28
|
|
|
| Keyff napisał/a: | | kor> nie szło mi o to, że byśmy powiedzieli tak i ch*** - tylko chodziło mi o to, że jakoś to ludziom przypadło do gustu - nawet Tobie - czego się pewnie zaraz wyprzerz. Czy ja się muszę ze wszystkiego tłumaczyć? |
Nie wykręcaj się teraz, bo dostaniesz osta |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 22:11
|
|
|
modotomodo.org |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 22:32
|
|
|
| jak postawisz kropkę i zrobisz .am.com to pamietaj, że musisz kupić domenę am.com lub dogadać się z jej włąścielem. generalnie ni epowinno być kropki w nazwie bo to jest coś w rodzaju delegacji głębiej w strukturę. [uwaga ogólna] |
|
|
|
 |
|
|