|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
Przesunięty przez: Krejt 26 Listopad 2007, 12:56 |
[NonFiction] Bajka o złym komorniku czyhającym na CA |
| Autor |
Wiadomość |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 10:55
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | Jesteśmy otwarci na propozycje. |
Fanfiction.
I _własne_ forum ficowe. |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 13:40
|
|
|
Widzę, że bardzo się chcesz Krejt pozbyć działu Cafe Ankh. Rozumiem to.
Co do pomysłu - jakże cudownie inteligentna rada . Dzienx Krejt
Może takie coś wypali i nikt nie będzie na tym forum ganiany za tworzenie fików.
---
Poza tym :
Z tego co widzę, to mnie jakoś dziwnie wiążesz z tymi FF.
Jakby to przeze mnie powstał dział Cafe Ankh. |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 14:06
|
|
|
Po prostu ten dział mi tu wybitnie nie pasuje.
No i skupia wokół siebie wąskie, rozwrzeszczane grono nastolatek słodzących sobie i zachwycających się czymkolwiek, co zawiera Vetinariego i Ridcully'ego.
A ponieważ powstaje strona tworzona przez entuzjastów tego typu rozrywek (czyż nie?) , więc się nie dziw, że staram się podrzucić Ci to zgniłe jajo. |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 14:18
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | No i skupia wokół siebie wąskie, rozwrzeszczane grono nastolatek słodzących sobie i zachwycających się czymkolwiek, co zawiera Vetinariego i Ridcully'ego |
Tu mnie już obrażasz, ja nie z takich. A tak wogóle to masz coś przeciwko takim?
Co więcej, bardzo dobitnie wyrażacie swoją opinę i możecie kogoś zranić.
Jak stronka będzie w pełni funkcjonalna (chociaż na razie jest zastuj), to wyniesiemy się i będzie spokój, jednak uważam, że nie jesteście otwarci na młodzież.
Jako, że nie mam z Bladem kontaktu - Pamiętaj, że zawsze mogę pomóc!! |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 14:34
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | No i skupia wokół siebie wąskie, rozwrzeszczane grono nastolatek słodzących sobie i zachwycających się czymkolwiek, co zawiera Vetinariego i Ridcully'ego |
Chyba trochę przesadzasz, Krejt. Z całego rozwrzeszczanego grona tylko ja tak reaguję na Patrycjusza.
Nie wiem, gdzie to napisać, więc najwyżej to usuniecie. Włączcie na TVN24 lub zajrzyjcie gdziekolwiek, gdzie są jakieś wiadomości. Zamachy terrorystyczne w Londynie, dużo ofiar śmiertelnych. |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
| |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 14:46
|
|
|
| Cytat: | Po prostu ten dział mi tu wybitnie nie pasuje.
No i skupia wokół siebie wąskie, rozwrzeszczane grono nastolatek słodzących sobie i zachwycających się czymkolwiek, co zawiera Vetinariego i Ridcully'ego.
A ponieważ powstaje strona tworzona przez entuzjastów tego typu rozrywek (czyż nie?) , więc się nie dziw, że staram się podrzucić Ci to zgniłe jajo. |
A czym sie on technicznie różni od FanArtu, który jest wklejany do tematu. FanFiction to też fanart, dzieło fanowskie - tylko że obszerniejsze. A tak poza tym, to rysowaniem fanartów też się zajmowało/zajmuje wąskie grono osób, tak jak Chomikiem na tymże forum (4-5-6 osób), a grono osób marudzące jest jeszcze chyba mniejsze od grona osób zaglądajego do Cafe A.
I jeszcze jedno, jak ktoś nie chce, to niech czyta, inny niech nie czyta, tylko ignoruje. Jak ktoś ma sumienie, to niech wywali cały dział CA w kosmos i usunie bezczelnie przez to czyjąś pracę i opinie innych, a nie, gdzie się tylko da, postuje: "jaki ten CA beznadziejny i jak on tu nie pasuje". To się robi powoli nudne, bez urazy i odbiera osobom tworzącym zapał. Sam coś miałem napisać i pochwalić się NA ROUM, ŻEBY INNI UŻYTKOWNICY MOGLI WYRAZIĆ SWOJĄ OPINIĘ O TYM, WŁAŚNIE NA FORUM, BO CHYBA MIĘDZY INNYMI OD TEGO JEST FORUM, CHOĆ WIDZĘ, ŻE MOGĘ SIĘ MYLIĆ , ale nie wiem czy jest sens.
Konkluzja -> bez przesady, naprawdę bez przesady. |
| |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 15:09
|
|
|
| Monkey napisał/a: | | Co więcej, bardzo dobitnie wyrażacie swoją opinę i możecie kogoś zranić. |
Nikt nie mówił, że będzie łatwo i przyjemnie.
| Cytat: | | Chyba trochę przesadzasz, Krejt. |
Nie Tobie to oceniać.
| Kormaciek napisał/a: | | Jak ktoś ma sumienie, to niech wywali cały dział CA w kosmos i usunie bezczelnie przez to czyjąś pracę i opinie innych, a nie, gdzie się tylko da, postuje: "jaki ten CA beznadziejny i jak on tu nie pasuje". |
1. Nikt nie będzie niczego usuwał.
2. Ale ponieważ powstaje strona o ŚD, tworzona na dodatek przez kogoś, kogo takie rzeczy bawią, i na dodatek w polskiej części sieci nie ma jeszcze strony stricte o ŚDFicach, więc logicznym wydaje się, że _staram się_ przenieść coś gdzieś, gdzie będzie miało rację bytu. I nie będzie stale opluwane przez upierdliwego admina.
3. Nigdzie nie napisałem, że CA jest "beznadziejne".
4. Tak, wiem że w regulaminie jest zapis o fanfiction, to było moje niedopatrzenie przy tworzeniu go. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 15:20
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | 4. Tak, wiem że w regulaminie jest zapis o fanfiction, to było moje niedopatrzenie przy tworzeniu go. |
No więc po co Krejt psujesz nastroje ludziom, psiocząc i psiocząc na ten CA i ff, skoro sam najwidoczniej w pierwszej wizji, kiedy tworzyłeś Regulamin, miałeś na uwadze że w przyszłości mogą pojawić się ff, daltego tam to określenie padło
Może skończmy tę dyskusję, chyba że ktos ma coś jeszcze ważnego do powiedzenia. Dlatego napisałem propozycje o utworzeniu tego działu w Uwagach ogólnych, a nie w PM do Admina, żeby to przedyskutować przed a nie po. |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 15:23
|
|
|
| Krejt napisał/a: | Chyba trochę przesadzasz, Krejt.
Nie Tobie to oceniać. |
Chodzi o to, że w chwili obecnej stosujesz odpowiedzialność zbiorową: tylko ja zaczynam piszczeć na samo słowo "Vetinari" , więc czemu piszesz o gromadzie takich osobniczek? |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 15:24
|
|
|
Z mojej strony MassIgnor.
A Ty, Blade, rozważ propozycję.
| Sayoko napisał/a: | | Chodzi o to, że w chwili obecnej stosujesz odpowiedzialność zbiorową: tylko ja zaczynam piszczeć na samo słowo "Vetinari" , więc czemu piszesz o gromadzie takich osobniczek? |
Szczerze? Bo dla mnie wszystkie jesteście jednakowe, nie odróżniam was, wylazłyście spod jednej sztancy, jesteście jak klony itd.
I tyle. |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 16:04
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | Szczerze? Bo dla mnie wszystkie jesteście jednakowe, nie odróżniam was, wylazłyście spod jednej sztancy, jesteście jak klony itd. |
Buahahahahahahahahaha, klony? Mocne.
Nie, Krejt, widać, że nie pojmujecie (przeciwnicy CA) na czym to polega. Może dużo jest takich rozwrzeszczanych fanek Vetiego czy innego gostka, nie ważne, który to. Sama Sayoko się do tego przyznała
Mnie zależy tylko na rozwijaniu zdolności pisania, a sama lubię czytać różne FF więc daję swoję, chcę wiedzieć czy piszę dobrze, źle, śmiesznie itd.
| Krejt napisał/a: | | 4. Tak, wiem że w regulaminie jest zapis o fanfiction, to było moje niedopatrzenie przy tworzeniu go. |
Buahahahahahhaahhaha teraz płać!! |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
| |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 16:13
|
|
|
| Monkey napisał/a: | | Buahahahahahhaahhaha teraz płać!! Twisted Evil |
Nie. Regulamin zawsze można zmienić.
| Monkey napisał/a: | | Nie, Krejt, widać, że nie pojmujecie (przeciwnicy CA) na czym to polega. |
Na czym co polega? Zamieszczanie na forum publicznym ku uciesze gawiedzi swoich wypocin? |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 16:22
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | Na czym co polega? Zamieszczanie na forum publicznym ku uciesze gawiedzi swoich wypocin? |
No, i to właśnie dowód, że nie pojmujecie |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 16:25
|
|
|
| Sayoko napisał/a: | | No, i to właśnie dowód, że nie pojmujecie |
Zamiast czegokolwiek mi tu dowodzić, to lepiej wyjaśnij. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 16:39
|
|
|
Dobrze... moze pare slow ode mnie.
Sam fanfiki ignorowalem nawet jak istnialy jako pojedynczy temat. Rozumiem jednak, ze istnieje grupa osob, ktore to czytaja i je to interesuje.
Dlatego tez uwazam, ze CA niech zostanie. Troche nie podobalo mi sie wydzielanie nowego podforum, bo wiedzialem, ze nastopi taka sytuacja, ze pare osob nagle wyrzuci mase ff... no coz stalo sie.
Na poczatku zagladalem do CA, zeby przegladnac komentarze i moze kiedys w przyszlosci poczytac najlepsze ff. Coz jednak sie stalo... (osoby ponizej 18 roku zycia czytaja na wlasna odpowiedzialnoc) Jedyny komentarz, ktory przyszedl na mysl to cytat z Pulp Fiction - koniec tego lizania sie po ch*****. (jesli to zdanie ma zniknac to nie ma sprawy). Chodzi mi o to, ze kazdy fanfik jest komentowany kilkoma postami w stylu - ale to fajne, ale super piszesz, etc.
Zaczalem czytac jeden, po ktorym autorka zaczela byc porownywana do Pratchetta... Przeczytalem moze z 4 linijki i wtedy przyszedl mi na mysl powyzszy cytat. Wszyscy wszystko chwala, jakby bylo idealne, a to nie prawda. Jesli ten, ktory czesciowo czytalem jest najlepszy, to znaczy sie, ze do kazdego da sie napisac jakas krytyke.
Chodzi o to, ze musicie popracowac np. nad tym, zeby zdania brzmialy jak ksiazka, a nie gadka z kolega. Wiem, ze to trudne. Ba, wiem, ze sam nie potrafie porzadnie czegos napisac. Jednak wbrew opinii wielu ludzi, zeby cos komentowac i krytykowac nie trzeba samemu byc w tym specjalista.
Podsumowujac. CA niech zostanie (chyba, ze wiekszosc piszacych z wlasnej i nieprzymuszonej woli sie przeniesie z ta dzialanoscia, ale - zeby bylo jasne - ja nie wywieram zadnych naciskow ku temu). Jednak prosilbym o podniesienie poziomu rozmow w tym podforum. Przeciez, chyba zalezy wam, ze nastpne ff byly lepsze od poprzednich. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 16:41
|
|
|
Interesujące, ciekawam, kto to wydzielił?
| Krejt napisał/a: | | I _własne_ forum ficowe. |
Właściwie, jeśli o to chodzi, to już wcześniej chciałam wpomnieć: wasza strona, Blejd, powinna w ogóle mieć własne forum... Co to za szanujaca się strona bez forum?
I pisarze fików mieliby spokój...
___
EDIT:
| settler napisał/a: | | Zaczalem czytac jeden, po ktorym autorka zaczela byc porownywana do Pratchetta... Przeczytalem moze z 4 linijki i wtedy przyszedl mi na mysl powyzszy cytat. Wszyscy wszystko chwala, jakby bylo idealne, a to nie prawda. Jesli ten, ktory czesciowo czytalem jest najlepszy, to znaczy sie, ze do kazdego da sie napisac jakas krytyke. |
Hm... To sam skrytykuj, ja już to robiłam... Tylko w jednym miejscu puściły mi nerwy i skomlałam, przyznaję bez bicia... Ale faktem jest, że nie wszystko, co się Tobie nie podoba, musi się nie podobać także innym... Ja już naprawdę nie jestem koneserem, po takich ilościach bzdurnych fików (o jaich wspomniałam w wymienionym przez Ciebe temacie) miło poczytać taki, w którym nawet się nie obmacują...
| settler napisał/a: | | Jednak prosilbym o podniesienie poziomu rozmow w tym podforum. Przeciez, chyba zalezy wam, ze nastpne ff byly lepsze od poprzednich. |
I właśnie dlatego Kormaciek uzupełnił nyeco regulamin... |
_________________ "Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD |
| |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 16:48
|
|
|
| SStefan napisał/a: | | I pisarze fików mieliby spokój... |
_Jeszcze_ nie wlazłem wam z butami w ten dział i nie zacząłem rozpędzać.
Prowokujcie mnie dalej. |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 17:15
|
|
|
| settler napisał/a: | | Chodzi o to, ze musicie popracowac np. nad tym, zeby zdania brzmialy jak ksiazka, a nie gadka z kolega. Wiem, ze to trudne. Ba, wiem, ze sam nie potrafie porzadnie czegos napisac. Jednak wbrew opinii wielu ludzi, zeby cos komentowac i krytykowac nie trzeba samemu byc w tym specjalista. |
A mnie ktoś objechał, że niby piszę zbyt podobnie i bez własnego stylu |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 17:39
|
|
|
| Cytat: | | Chodzi mi o to, ze kazdy fanfik jest komentowany kilkoma postami w stylu - ale to fajne, ale super piszesz, etc. |
No, wiem. Sam już zwróciłem na to uwagę.
| Cytat: | Właściwie, jeśli o to chodzi, to już wcześniej chciałam wpomnieć: wasza strona, Blejd, powinna w ogóle mieć własne forum... Co to za szanujaca się strona bez forum?
I pisarze fików mieliby spokój... |
Załatwisz mi serwer - nie ma sprawy. Chyba, że chcecie jakies male forum/komponent, co się mija z celem.
| Cytat: | | A mnie ktoś objechał, że niby piszę zbyt podobnie i bez własnego stylu |
Przynajmniej nie napisał ci : Łał. To jest super - To nie o to w tym chodzi.
Poza tym, bez obrazy, dobrze napisał. Zbyt dużo pratchettowego stylu wniosłaś do swojego ff. Trzeba stworzyć własny styl, a nie kopię innego. Zresztą po to są ff żeby sobie tą technikę pisania szlifowac
Ten kto czyta książkę i potem robi fanfik, przechwytuje troche tego stylu od autora książki - Ja to przynajmnije zauważyłem.
---
Aha, kto powiedział, że fanfiki piszą jakieś fanki kogoś-tam.
Ja piszę fanfik, bo chcę się trochę podszkolić w pisaniu. Fakt, że sprawia mi to przyjemność jest tylko dodatkiem. |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 7 Lipiec 2005, 18:46
|
|
|
Set niesety nie moge zgodzic sie z Toba a co do Cafe Ankh - dla mnie po prostu niszyczy on to co na forum udalo sie wyrobic przez ostatnie 2 lata. Niby regulamin [FF] nie zabrania (a szkoda) ale co z tego skoro wiem ze niektorym uzytkonimkom CA po prostu przeszkadza.
Nie wiem moze za bardzo przyzwyczailem sie do tego ze na UAM prowadzi sie (w miare) inteligentne rozmowy i zawsze daleko bylo nam od ogolnopolskiego forum z onetu czy wp, ale niesty CA przyblizna nas w tamta strone wiec nie wiem po co taki dzial trzymac - szczeoglnie jesli udzielaja sie na nim glownie rozwydzoene nastolatki.
Jesli komus nie to odpowiad to ok, ale szczerze mowiac musze przyznac ze na UAM wchodze z coraz to wiekszym obrzydzeniem, mozliwe ze jest tylko i wylacznie moja osobista opnia ale zawsze wolalem zeby tutaj panowal zastuj niz ogolnoforumowy zachwyt nad wszystkim co (jak Krejt szlusznie zauwazyl) zaiwera Vetinariego i innych bohaterow
Wczoraj po wymianie kilku dosc dlugich PM z Kormacikiem, doszedlem do wniosku ze mozliwe ze zbyt pochopnie oceniam tworczosc uzytkownikow ktorzy pisza [FF] ale teraz bogatyszy o nowe dosiwadczenia napisze jeszcze raz - wszystkie ktore sie do tej pory ukazaly sa GÓWNO WARTE i nie podoba mi sie za to GÓWNO po prostu istanieje na naszym forum, a co gorsze dalej bez przeszkod sie rozwija - mozliwe ze nawet wiekszosci uzytkowniko sie to podoba, ale jak dla mnie moze sie podobac gdzie indziej nie na UAM
Nie rozuemiem takze oburzenia [ff]-entuzjastow na propozycje Krejta o przeniesienia calego CA na strone Blade, jak dla mnie pomysl genialny zwlaszcza ze CA ewidentni mi tu przeszkadza, a powstaje nowa stronka ktora wedlug zalozen autora ma miedzy innymi zawierac
| Cytat: | Galeria - Fan Arty, Galerie Josha, Kidbyego, innych ludzi.
Newsy - Nowości ze Świata Terrego
Spolszczone ( nazwa robocza ) - spolszczone wywiady, artykuły o świecie dysku. Może się uda grę jakąś spolszczyć ? Zobaczymy
Texty - Przeróżne Artykuły na tematy związane z ŚD i Terrym, Ff
Download - do ściągnięcia bdzie gra discworld, skiny do gg winampa, muzyczki i inne bajery.
|
Specjalnie wytluscialem "niektore" watki - tytlko dlatego zaby napisac ze jak na moje wywiazuja sie z nich stronki Settlera i Vantiego (kolejnosc przypadkowa - wybaczcie chlopaki) i znakomicie(?) uzupelniane przez nasze forum
Dlatego pytam po co jeszcze jedna IDENTYCZNA strona skoro mozecie zrobic glownym watkiem strony walsnie FF, skoro juz teraz pojawiaja sie glosy niezadowolenia ze FF ciagnie sie walsnie na UAM
najbardziej przeraz mnie jednak mysl ze na forum dojdzie do kolejnego podzialu - jeden juz za soba mielismy i pozegnalismy Rythina, nie wiem czy obecnie ktos bardzo z nim teskni - pisze to jednak tylko dlatego ze obecnie na forum brakuje mi takich uzytkownikow jak Erpegis, Banita czy Mackey i poniekad jestem siwdomy faktu ze rezygnuja z forum walsnie ze wzgledu na takich uzytkonikow jak SStefan, Monkey czy Sayko - sorry dziewczyny, ale tak jak pisalem juz Kormackowie, wole nawet jeden temat na 1-2 miesiace w ktorym da sie inteligentniw wypowiedziec niz tone Waszych wypocin
___
*** nie bede poprwialbledow w tym poscie i tak juz sie rozpisalem *** |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |