|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
Przesunięty przez: Krejt 3 Marzec 2008, 19:09 |
Kopsnij Dolca 2008 |
| Autor |
Wiadomość |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 09:38
|
|
|
| ciacho00 napisał/a: | | Moze prosciej bedzie przeniesc forum na cos darmowego i uniknie sie przez to problemów | Raczej narobi się więcej problemów. Kiedy UA-M "leżał" na serwerach Twój.netu, normalnością były pady serwera, błędy w działaniu bazy, itp. Do tego doszłyby jeszcze wyświetlanie reklam. Mając swój serwer, który jakby nie patrzeć jest bardzo dobry, nie ma żadnych problemów z forum i mamy nad nim pełną kontrolę. No i tak jak już waw wspomniał - można spokojnie umieszczać dodatkowe podstrony.
| Krejt napisał/a: | | Ponieważ niektórzy ludzie z władz forum przestali mi ufać | Znaczy się que? Dokładam się do prośby Uboota, byś wyjaśnił tą kwestię mości Krejcie. I mam nadzieję, że to tylko kiepski żart jest... |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 10:21
|
|
|
| Vanti napisał/a: | Znaczy się que? Dokładam się do prośby Uboota, byś wyjaśnił tą kwestię mości Krejcie. I mam nadzieję, że to tylko kiepski żart jest... |
Ja chyba wiem o co chodzi, tylko nie wiem czy o tym pisać, bo mogę się jednak mylić.
Temat miał wypłynąć, ale dopiero za parę dni.
Dobra, żeby nie denerwować tych wszystkich, którzy się zdeklarowali napiszę o co chodzi.
Po liczbie zdeklarowanych osób można wywnioskować, że ten najniższy pułap 5zł wpłat na serwer to i tak będzie za dużo (wpłacać mniej się nie opłaca dlatego 5zł). Jeżeli wzorem lat ubiegłych część osób wpłaci więcej niż standardowe 5zł to robi się jeszcze większa nadwyżka.
Dyskusja wywiązała się o to co zrobić z ową nadwyżką. Czy przeznaczyć ją na jakiś gadget dla spotkaniowych ViPów (Piotr, Ela ktoś z Prószka itd), czy może zrobić dopłatę do wszystkich gadgetów, a może zrobić jakiś wielki forumowy konkurs z nagrodami?
Był jeszcze pomysł o kupnie nowego, lepszego serwera (temat portalu ciągle powraca). Po prostu rzucaliśmy luźne propozycje.
I to wszystko. Myślę, że faktycznie zaczęliśmy dzielić skórę na żywym niedźwiedziu, bo jeszcze nawet nie wiemy ile tego będzie. Jak dla mnie, nadwyżka może pójść i dla samego Krejta, za robotę jaką dla nas robi trzymając całe forum w kupie.
Proszę Cię Krejcie, przemyśl jeszcze raz swoją decyzję. Możesz nam nawet nie dać "ViP-ów", ale pozwól zapłacić.
A decyzję o zagospodarowaniu pieniążków możemy nawet zrzucić na Ciebie.
Aha, i nie przejmujcie się Krejtem. Po prostu deklarujcie się dalej.
Btw, Settler wczoraj, po akcji wysyłania zapytań miedzy użytkownikami skomentował to tak:
| Cytat: | Nasze forum to jest po****ne
wszyscy prosza admina o mozliwosc przelania mu kasy. | |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 11:34
|
|
|
| Uboot napisał/a: | Dyskusja wywiązała się o to co zrobić z ową nadwyżką. Czy przeznaczyć ją na jakiś gadget dla spotkaniowych ViPów (Piotr, Ela ktoś z Prószka itd), czy może zrobić dopłatę do wszystkich gadgetów, a może zrobić jakiś wielki forumowy konkurs z nagrodami?
Był jeszcze pomysł o kupnie nowego, lepszego serwera (temat portalu ciągle powraca). Po prostu rzucaliśmy luźne propozycje. |
Nie wspominając o propozycjach dwóch różnych osób, żeby kupić za cudze pieniądze alkohol na spotkanie. Żarty żartami, ale po tym poczułem się mocno zażenowany.
| Cytat: | | I to wszystko. Myślę, że faktycznie zaczęliśmy dzielić skórę na żywym niedźwiedziu, bo jeszcze nawet nie wiemy ile tego będzie. Jak dla mnie, nadwyżka może pójść i dla samego Krejta, za robotę jaką dla nas robi trzymając całe forum w kupie. |
"Jeśli Krejt ma przepić nadwyżkę, to lepiej zróbmy z nią coś pożytecznego".
To zabrzmiało jakoś tak, prawda?
Nie odpowiadam też za cudzą krótką pamięć. W zeszłym roku były dwa konkursy z nagrodami finansowanymi z pieniędzy pozostałych po opłaceniu hostingu.
Dlatego zbiórki w tym roku nie będzie. W ten sposób nie powstanie też żadna dzieląca nas "nadwyżka" i problem z głowy. |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 13:04
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | żeby kupić za cudze pieniądze alkohol na spotkanie. Żarty żartami, ale po tym poczułem się mocno zażenowany. |
Hmm... Nie dziwię Ci się w sumie. Ale Krejt - skoro ludzie chcą wyłożyć kasę na serwer to nie rozumiem czemu masz dawać kasę ze swojej kieszeni. Przecież nie jest tajemnicą, że praktycznie co roku są nadwyżki i jakoś chyba nikt się nie upominał o nią, prawda? A jeżeli nie chcesz przyjąć tej kasy (moim zdaniem należy Ci się chociażby za to, że pilnujesz by nic się nie rozjechało), to można przeznaczyć ja na inne cele - konkursy czy chociażby jedzenie na kolejnym zlocie. |
|
|
|
 |
beladonna
VIP

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 13:50
|
|
|
ja rzadko sie wtrącam, ale dorzucę coś od siebie.
zgadzam sie z przedmówcą, i uważam, że skoro tyle osób bez miauknięcia postanowiło dorzucić się do składki, to chyba coś znaczy.
i nie chodzi tylko o przynętę w postaci VIPa, czy czeguś tam.
jak do tej pory chyba nikt się nie upominał o nadwyżki, nie kazał rozliczać z kasy, więc chyba użytkownicy forum mają zaufanie do Admina. |
_________________ Nie trzeba umieć grać w szachy, żeby umiejętnie rozstawiać pionki
http://beladonna.posadzdrzewo.pl/
 |
|
|
|
 |
Walter

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 14:54
|
|
|
| Krejt wkurzyłeś mnie teraz. Zrzucam się na serwer i nie interesuje mnie to co sie dzieje z resztą kasy. Jeśli forum wymaga admina (a wymaga) to niech admin zadba o sobie i kupi sobie za tą nadwyżkę czipsy, albo kole, albo piwo. I nie jestem złośliwy. Zostanie dużo to kupcie książkę i zróbcie jakiś konkurs, niech forumowicze się wykażą. Tyle ode mnie. |
_________________ "I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę."
Nie płakałem po Kaczyńskim.
|
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 15:04
|
|
|
przeznaczcie nadwyżke na biedne dzieci albo cuś i po problemie |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 17:14
|
|
|
Właśnie zleciłem przelew na 122 złote dla DMK. W poniedziałek powinni nam przedłużyć ważność hostingu do kwietnia 2009.
To chyba wyczerpuje życie tego tematu, zostawiam otwarty na kilka dni a później przeniosę go do archiwum. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 17:32
|
|
|
| Jest taka bajka o dzieciaku który budził codziennie mieszkańców, drąc się wniebogłosy, że zbliża się wilk do wioski. Kiedy mieszkańcy się budzili okazywało się, że wilka nie ma, a chłopiec tylko sobie żartował. Po paru fałszywych alarmach, wilk razu pewnego przyszedł naprawdę, ale już żaden mieszkaniec nie brał ostrzeżeń chłopca na poważnie. W konsekwencji wilk pożarł chłopca. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 17:39
|
|
|
And your point is?
Serwer jest już opłacony, więc uważam ciągnięcie tej dziwnej dyskusji (nie wspominając już o wplataniu w nią "zaprawdę, powiadam wam...") za kompletnie bezcelowe. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 17:50
|
|
|
| Krejt, mnie też nieźle zdenerwowałeś. A jednocześnie jest mi bardzo przykro, bo po prostu olałeś dobre chęci dwudziestu paru osób [i nawet się porządnie nie wytłumaczyłeś]. Gratuluję - udało ci się porządnie mnie zniechęcić do udziału w takich akcjach (i zapewne nie tylko mnie). |
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 17:53
|
|
|
| Vanti napisał/a: | | jeżeli nie chcesz przyjąć tej kasy (moim zdaniem należy Ci się chociażby za to, że pilnujesz by nic się nie rozjechało), to można przeznaczyć ja na inne cele - konkursy czy chociażby jedzenie na kolejnym zlocie. |
ja tylko tyle napiszę, że z tego co mi wiadomo, ostatnia nadwyżka w ten sposób została wykorzystana (nagrody konkursowe). Jakiekolwiek insynuacje, że mogło być inaczej w przeszłości lub w przyszłości potraktuję jako osobistą zniewagę, także radziłbym się zastanowić
edit waw: prowadzenie tej dyskusji jest bez sensu, jak ktoś chce znać szczegóły i ma jakieś pretensje to proponuję się wymienić PM-ami. |
_________________ |
| |
|
|
|
 |
Anakolut

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 17:54
|
|
|
| Krejciu.. rozumiem, urazona duma, honor i te sprawy. Ale zrozum tez uzytkownikow UAM - nie uzywasz forum sam, my tez z niego korzystamy i - jak widac po tym temacie - wielu na nim zalezy i sa gotowi dorzucic sie do kapelusza bez zadnego problemu. Nie stawiaj nas w takiej sytuacji, nie zachowuj sie jak maly urazony chlopiec, ktory nie zgodzi sie dla zasady.. "na zlosc mamie odmroze sobie uszy"? Jesli tak naprawde martwisz sie o ewentualne upominanie o nadwyzki, to niech kazdy wplacajacy dopisze, ze nie interesuje go na co pojdzie ewentualny nadmiar pieniedzy - a jak sie z tym nie zgadza, to wtedy niech nie placi. Albo po prostu jak juz pewne bedzie ile ludzi wplaci pieniazki, to ustalimy na co pojdzie nadwyzka - na jakis konkurs, gadzet dla vipow, czy pensje dla admina :] Zrobimy ankiete i bedzie wszystko jasne, nie bedzie zadnych niedomowien, marudzenia i unoszenia sie duma.. |
_________________ "Spotkamy się u studni i będziemy znów tacy młodzi... "
http://discworld.pl |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 17:59
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | And your point is? |
Nie zdziw sie po takim numerze, że w przyszłym roku, kiedy znów zorganizujesz zbiórkę na serwer, osób chętnych na zrzutkę będzie mniej.
Zrobiłeś troszkę ludzi w balona Krejcie,
Mogłeś już tym razem akcję pociągnąć, a zaniechać jej w przyszłym roku i nie byłoby brzydkiego smrodku. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 18:10
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Gratuluję - udało ci się porządnie mnie zniechęcić do udziału w takich akcjach (i zapewne nie tylko mnie). |
| Uboot napisał/a: | | Nie zdziw sie po takim numerze, że w przyszłym roku, kiedy znów zorganizujesz zbiórkę na serwer, osób chętnych na zrzutkę będzie mniej. |
Nie rozumiecie.
Na forum nie będzie już żadnych zbiórek. Myślałem że to jest jasne.
A jeśli jednak bedzie potrzeba zorganizowania kolejnej, to na pewno te pieniądze będzie zbierał ktoś inny.
Forum działa. Kto za nie płaci - to jest sprawa drugorzędna. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 18:22
|
|
|
ludziska, zaczynacie pisać straszliwe głupoty.
Warto byłoby:
1/ przeczytać to co napisał Krejt
2/ postawić się w Jego miejscu.
Nie piszcie proszę o wielkim sercu forumowiczów, którzy postanowili wydać po 3,50 na rok.... Fajnie, na pewno miło, ale czy to aż takie poświęcenie, żeby wymagać aby osoba, które te pieniądze ma przekazać dalej (do providera), czuła się średnio z powodu żartów ocierających się już o granicę dobrego smaku? Fakt, to nie dotyczy większości osób, które się zadeklarowały (i chwała im, bo na pewno nie chodziło o status VIP-a, który wobec ilości tychże stał się podobny do statusu moderatora;)), ale Krejt zdecydował zrezygnować ze zrzutki i Jego wybór, prawda? Argument, że wszyscy korzystamy z forum i powinniśmy mieć możliwość zrzuty, jest co najmniej chybiony. Zamknijmy temat, bo zrobi się jatka, a jak nie to ja zaraz napisze o Hitlerze i czymś tam jeszcze (jaki był ten drugi temat, który powoduje, że statystyczny wątek umiera?). |
_________________ |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 22:51
|
|
|
Ja to podsumuję tak: efekt jest zgoła inny Krejcie niż chciałeś zapewne osiągnąć. To że jakieś dwie osoby sobie żartowały z alko i poczułeś się urażony, to nie powód żebyś ty żartował z forum i więcej niż 2 osoby poczuły się urażone. Odpowiedzialność zbiorowa, chociaż ten termin tak pośrednio pasuje do sytuacji w tym przypadku jest do bani. Do tej pory jakoś żarty w miniczacie, na konferkach były ok. Nagle nie są. Nie wnikam, bo nie chce znać więcej szczegółów - znam zarys, który podałeś. Po prostu, jako admin trzeba było jednak pomyśleć o forum, a nie o swoim fochu i przeznaczyć nadwyżkę rzeczywiście na nagrody, co jest najfajniejszym rozwiązaniem. Czy byłaby nadwyżka i czy to dzielenie skóry na niedźwiedziu? Nonsens. Byłaby to by była, i by się kupiło coś, nie to nie. Żadne dzielenie skóry.
I ja nie będę taki grzeczny, żeby pisać, że zrobiłeś nas w balona, że to trochę do bani czy cuś. Dałeś ciała Krejtu tym razem, jak prawdziwy nigga. Masz szczęście, że Cię lubimy. Aha i mogę dostać za przedostatnie zdanie warna, płakać nie będę! |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 22 Luty 2008, 23:18
|
|
|
Proszę o zamknięcie tego tematu.
Uprzejmie.
Napisałem o Hitlerze! |
_________________ |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 23 Luty 2008, 09:37
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | | Napisałem o Hitlerze! | Nie, nie napisałeś - wspomniałeś tylko o tym, a to się nie liczy
A teraz na poważnie - cała ta sytuacja w ogóle nie powinna mieć miejsca, gdyż teraz przez dłuższy czas będzie panował swoisty ferment na forum. No ale trudno - wyszło jak wyszło. Każdy chciał dobrze, a jak jest to każdy teraz widzi.
I jeszcze małe spostrzeżenie - chyba po raz pierwszy widzę takie oburzenie ogółu, kiedy "nie pozwala" się zapłacić za coś z czego wszyscy korzystają, a za całość płaci tylko i wyłącznie "góra"... |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 23 Luty 2008, 11:40
|
|
|
Zamykam temat.
Jeśli zostały jeszcze jakieś żale do wylania, to na PW proszę. |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |