Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: QbaJak
26 Marzec 2006, 22:21
Inni fani ŚD
Autor Wiadomość
Black Dagger 

Wysłany: 15 Czerwiec 2004, 19:30   

To prawda, Harry Potter jest tworzony całkowicie dla mas, dzieci, a takze osobób starszych które w tym wieku nie sięgaj± po sensowiniejsz± literaturę. Pratchett zyskuje popularno¶c, ale tylko w niektórych kręgach. Studenci i entuzjasci fantastyki bardzo często czytaj± ksi±zki Pterry'ego. Często na innych forach widzę w podpisach cytaty z ksi±zek Mistrza, a równiez tematy po¶wiecone jego twórczosci.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 15 Czerwiec 2004, 23:53   

no al e zdrugiej strony znam masę osób zangażowanych w fantastykę, którzy pratchetta niechętnie czytaj±. i s± t ludzie którzy siedz± w tych klimatach od wielu wielu lat.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

efzetiks 
VIP

Wysłany: 16 Czerwiec 2004, 01:56   

hmmm.. lubiac np. filmy s-f nie musisz ogladac od razu Star Wars, Star Trek, Star Gate i Babilon`u . gatunek dosyc rozlegly, wiec kazdy znajdzie cos dla siebie. Zreszta czest Ci 'siedzacy w klimatach' maja wielce wielkie zdanie o sobie i swojej wiedzy i powadze, wiec taka zarty z powaznego tematu to nie dla nich..

Keyff 
Moderator

Wysłany: 16 Czerwiec 2004, 03:26   

no to wła¶nie miałem na my¶li. więcej jest czytelników pratchetta poza kręgiem "zdeklarownych fanów fantasy".

Tymon Sawicz

MarciN
[Usunięty]

Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 10:25   

Ommm...

Ja też znam jednego 'innego' fana Prachetta :roll:

Jak raz ogl±dałem na TVN 24 jaki¶ program publicystyczny dziennikarz zapodał 'starożytn± kl±twę - oby¶ żył w ciekawych czasach'...
Hymmm... niestety nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że to wcale nie jest żadna kl±twa, a jedynie Prachet tak sobie wymy¶lił i we wstępie napisał. Dziennikarzyna przeczytał ksi±żkę (albo recenzję), uzanał że brzmi fajnie i sprzedał w telewizji nie przyznaj±c się sk±d j± wyszperał.

Ale guupi ci rzymianie

Aida
Gość
Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 11:59   

Niestety, muszę Cię zmartwić. To JEST kl±twa i w mojej rodzinie używano jej na długo wcze¶niej, niż ktokolwiek zacz±ł czytać Pratchetta.

MarciN
[Usunięty]

Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 13:11   

WOW!!!

Niesamowite... Brzmi tak Dyskowo, że byłem pewien, iż wymy¶lił j± Prachett!

A tak jeszcze jedna sytuacja mi się przypomniała:
Jaki¶ czas temu mówili w TV, jak prezydent Putin odwiedził moskiewski domu dziecka (chyba z okazji Bożego Narodzenia).
Spikerka powiedziała co¶ w stylu:

'W czasie rozmowy z dziećmi prezydent podkre¶lił, iż istonie żyjemy w trudnych i niebezpiecznych czasach, ale na pocieszenie dodał, iż s± to czasy ciekawe'

Szczery do bólu że aż przezroczysty 8-)

Keyff 
Moderator

Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 14:29   

no i wyłazi... wielowarstwowo¶ć pratchetta i jego korzystanie z różnych tradycji (historycznych i literackich) już się wcze¶niej zastanawiałem, jak osoby które oprócz pratchetta to czytaj± tylko inn± fantastykę i komiksy (to nie do cieboie MarciN - no offense) mog± mieć jak±kolwiek przyjemno¶ć z czytania jego ksi±żek. ja im więcej znajduję komicznych nawi±zań tymbardziej sobie u¶wiadamiam jak wielu nie kojarzę chociażby przez fakt różnic kulturowych i pokoleniowych.

a 'inni fani' s± tacy sami jak inni fani, bo pratchett tak pisze ksi±żki, że dzieco się u¶mieje a 50-letni wykładaowca literatury też tu i ówdzie się zaniesie gromkim ¶miechem.

Tymon Sawicz

Skonto 

Wysłany: 3 Sierpień 2004, 11:44   

Ja pamiętam jeszcze jedn± rzecz z TVN - był jaki¶ program i w nim dosłownie minuta na nowo¶ci wydawnicze, a w nich taki tekst: "Na Glinianych Nogach kolejna powie¶ć Science-Fiction (!!!) ze ¦wiata Dysku". Nic tylko gratulować profesjonalizmu...

Jane Honesty 

Wysłany: 3 Sierpień 2004, 12:32   

U mnie prawie nikt nie czyta... Jeden kolega z równoległej klasy (pożyczałam mu Morta)(a on mi co¶ Pilipiuka, niedługo chyba sobie jeszcze co¶ jego przeczytam)... Inni koledzy... nie wiem czy oni co¶ czytali oprócz Władcy Pier¶cieni :P
Koleżanki... jedne w ogóle fantastyki nie czytaj±, a jak już czytaj± to Harry'ego Pottera, jedna kol Terakowsk±...
Próbowałam "nawrócić" jedn± koleżankę, z tym że ona nawet czytać nie chciała, tylko powtarzała jakie¶ dziwne i negatywne wymysły na temat Pratchetta... Wiem że kiedy¶ czytała "Tylko ty możesz...", a teraz do Discworlda się nie chce dać namówić :/ :roll:

efzetiks 
VIP

Wysłany: 3 Sierpień 2004, 14:26   

dziwne i negatywne wymysly? a dokladniej mozesz, bo to moze byc ciekawe :)

Jane Honesty 

Wysłany: 3 Sierpień 2004, 19:44   

Hm, cał± specyfikę humoru uwaza za głupi± (oprocz przeczytania TTMUL przegl±dała Muzykę Duszy i Dysk), wygłasza opinie zupełnie przeciwne do tego, co ja powiem, a dalej... mogę spytać co jej się nie podoba, zwykle jej nie słucham, bo mnie tym irytuje ;) , albo szybko zamykamy temat, żeby nikt nie odniósł żadnych poważniejszych obrażeń ;) Szczerze mówi±c nie s±dzę, żeby mogła cokolwiek wiedzieć o ksi±żkach Terry'ego po przeczytaniu zaledwie jednej (żeby chociaż była z Discworlda, ale nie)...

Skonto 

Wysłany: 7 Sierpień 2004, 08:48   

Jak próbujesz ludzi nawrócić za pomoc± Muzyki Duszy, to się nie dziwię, że nie ma żadnych efektów :wink:

Słupek 
VIP

Wysłany: 7 Sierpień 2004, 15:26   

No wła¶nie. Któr± czę¶ć Discworlda należy podrzucić komu¶, kogo chce się przekonać do ¦wiata Dysku?

efzetiks 
VIP

Wysłany: 7 Sierpień 2004, 16:24   

ja zawsze podrzucam Mort`a no chyba ze to tradycjonalisci ktorzy lubia czytac od poczatku. W taki wlasnie sposob od 3 tygodni fanka Pratchetta jest moja Przyjaciolka. Ma dziewczyna dobre tempo i niedlugo dolaczy do Nas do fanow, ktorzy z niecierpliwoscia czekaja na kolejna ksiazke :)

Skonto 

Wysłany: 7 Sierpień 2004, 16:24   

Ja zacz±łem od Ciekawych Czasów. Było ciężko je¶li chodzi o niektóre rzeczy (Bagaż, ¦wiat itp.), ale sobie poradziłem. Chyba najlepsze na pocz±tek byłyby Ruchome Obrazki, Pomniejsze Bóstwa, Kolor Magii ( w końcu pierwsza ksi±żka serii).

Słupek 
VIP

Wysłany: 7 Sierpień 2004, 22:07   

Też muy¶lałem o Morcie, ale on ma taki jaki¶ specyficzny klimat, który chyba nie każdemu może się spodoba (choć ja go uwielbiam). Ciekawe Czasy lepiej chyba nie, ciężko się połapać nieobeznanym w temacie i do tego potem by stracili sporo frajdy przy innych 'Rincewindach'. Ja my¶lałem o KM (w końcu pierwsza), S!S!/Z, albo o R (ale ono sie wielu nie podoba). Po wakacjach spróbuję kogo¶ nawrócić :)
Za smalec i Pratchetta :P

Aida
Gość
Wysłany: 8 Sierpień 2004, 09:42   

"Mort" działa najszybciej. Ew. "Dobry Omen".

Kor 
Moderator

Wysłany: 8 Sierpień 2004, 12:39   

Kolor Magii no bo pierwszy , Mort , Straż Straż - bo pierwsza z serii i oczywi¶cie Kosiarz. Od tych ksi±żek można spokojnie zacz±ć. Przynajmniej ja takie pożyczam. Kolor Magii przez to to już mi się rozsypuje, ale ile 'nawróconych'

Mostly Human 

Wysłany: 8 Sierpień 2004, 13:53   

Zależy na ile znam"nawracan±" osobę i orientuj±c sie w jej gustach mogę podsun±ć co¶, co j± na pewno zaineteresuje.
"Mort" jest raczej uniwersalny :D , no chyba że kto¶ się upiera, żeby zacz±ć od pocz±tku no to już nie ma rady...Jak narazie działaj± obie "metody" :wink:
-Nigdy dotąd nie widziałem, żeby ktoś tak postępował ze skorpionem.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi