Przesunięty przez: QbaJak 26 Marzec 2006, 22:21 |
Inni fani ŚD |
| Autor |
Wiadomość |
Black Dagger

|
Wysłany: 15 Czerwiec 2004, 19:30
|
|
|
| To prawda, Harry Potter jest tworzony całkowicie dla mas, dzieci, a takze osobób starszych które w tym wieku nie sięgaj± po sensowiniejsz± literaturę. Pratchett zyskuje popularno¶c, ale tylko w niektórych kręgach. Studenci i entuzjasci fantastyki bardzo często czytaj± ksi±zki Pterry'ego. Często na innych forach widzę w podpisach cytaty z ksi±zek Mistrza, a równiez tematy po¶wiecone jego twórczosci. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 15 Czerwiec 2004, 23:53
|
|
|
| no al e zdrugiej strony znam masę osób zangażowanych w fantastykę, którzy pratchetta niechętnie czytaj±. i s± t ludzie którzy siedz± w tych klimatach od wielu wielu lat. |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2004, 01:56
|
|
|
| hmmm.. lubiac np. filmy s-f nie musisz ogladac od razu Star Wars, Star Trek, Star Gate i Babilon`u . gatunek dosyc rozlegly, wiec kazdy znajdzie cos dla siebie. Zreszta czest Ci 'siedzacy w klimatach' maja wielce wielkie zdanie o sobie i swojej wiedzy i powadze, wiec taka zarty z powaznego tematu to nie dla nich.. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2004, 03:26
|
|
|
| no to wła¶nie miałem na my¶li. więcej jest czytelników pratchetta poza kręgiem "zdeklarownych fanów fantasy". |
|
|
|
 |
MarciN [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 10:25
|
|
|
Ommm...
Ja też znam jednego 'innego' fana Prachetta
Jak raz ogl±dałem na TVN 24 jaki¶ program publicystyczny dziennikarz zapodał 'starożytn± kl±twę - oby¶ żył w ciekawych czasach'...
Hymmm... niestety nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że to wcale nie jest żadna kl±twa, a jedynie Prachet tak sobie wymy¶lił i we wstępie napisał. Dziennikarzyna przeczytał ksi±żkę (albo recenzję), uzanał że brzmi fajnie i sprzedał w telewizji nie przyznaj±c się sk±d j± wyszperał.
Ale guupi ci rzymianie |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 11:59
|
|
|
| Niestety, muszę Cię zmartwić. To JEST kl±twa i w mojej rodzinie używano jej na długo wcze¶niej, niż ktokolwiek zacz±ł czytać Pratchetta. |
|
|
|
 |
MarciN [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 13:11
|
|
|
WOW!!!
Niesamowite... Brzmi tak Dyskowo, że byłem pewien, iż wymy¶lił j± Prachett!
A tak jeszcze jedna sytuacja mi się przypomniała:
Jaki¶ czas temu mówili w TV, jak prezydent Putin odwiedził moskiewski domu dziecka (chyba z okazji Bożego Narodzenia).
Spikerka powiedziała co¶ w stylu:
'W czasie rozmowy z dziećmi prezydent podkre¶lił, iż istonie żyjemy w trudnych i niebezpiecznych czasach, ale na pocieszenie dodał, iż s± to czasy ciekawe'
Szczery do bólu że aż przezroczysty |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 14:29
|
|
|
no i wyłazi... wielowarstwowo¶ć pratchetta i jego korzystanie z różnych tradycji (historycznych i literackich) już się wcze¶niej zastanawiałem, jak osoby które oprócz pratchetta to czytaj± tylko inn± fantastykę i komiksy (to nie do cieboie MarciN - no offense) mog± mieć jak±kolwiek przyjemno¶ć z czytania jego ksi±żek. ja im więcej znajduję komicznych nawi±zań tymbardziej sobie u¶wiadamiam jak wielu nie kojarzę chociażby przez fakt różnic kulturowych i pokoleniowych.
a 'inni fani' s± tacy sami jak inni fani, bo pratchett tak pisze ksi±żki, że dzieco się u¶mieje a 50-letni wykładaowca literatury też tu i ówdzie się zaniesie gromkim ¶miechem. |
|
|
|
 |
Skonto

|
Wysłany: 3 Sierpień 2004, 11:44
|
|
|
| Ja pamiętam jeszcze jedn± rzecz z TVN - był jaki¶ program i w nim dosłownie minuta na nowo¶ci wydawnicze, a w nich taki tekst: "Na Glinianych Nogach kolejna powie¶ć Science-Fiction (!!!) ze ¦wiata Dysku". Nic tylko gratulować profesjonalizmu... |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
Jane Honesty

|
Wysłany: 3 Sierpień 2004, 12:32
|
|
|
U mnie prawie nikt nie czyta... Jeden kolega z równoległej klasy (pożyczałam mu Morta)(a on mi co¶ Pilipiuka, niedługo chyba sobie jeszcze co¶ jego przeczytam)... Inni koledzy... nie wiem czy oni co¶ czytali oprócz Władcy Pier¶cieni
Koleżanki... jedne w ogóle fantastyki nie czytaj±, a jak już czytaj± to Harry'ego Pottera, jedna kol Terakowsk±...
Próbowałam "nawrócić" jedn± koleżankę, z tym że ona nawet czytać nie chciała, tylko powtarzała jakie¶ dziwne i negatywne wymysły na temat Pratchetta... Wiem że kiedy¶ czytała "Tylko ty możesz...", a teraz do Discworlda się nie chce dać namówić :/ |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 3 Sierpień 2004, 14:26
|
|
|
dziwne i negatywne wymysly? a dokladniej mozesz, bo to moze byc ciekawe |
|
|
|
 |
Jane Honesty

|
Wysłany: 3 Sierpień 2004, 19:44
|
|
|
Hm, cał± specyfikę humoru uwaza za głupi± (oprocz przeczytania TTMUL przegl±dała Muzykę Duszy i Dysk), wygłasza opinie zupełnie przeciwne do tego, co ja powiem, a dalej... mogę spytać co jej się nie podoba, zwykle jej nie słucham, bo mnie tym irytuje , albo szybko zamykamy temat, żeby nikt nie odniósł żadnych poważniejszych obrażeń Szczerze mówi±c nie s±dzę, żeby mogła cokolwiek wiedzieć o ksi±żkach Terry'ego po przeczytaniu zaledwie jednej (żeby chociaż była z Discworlda, ale nie)... |
|
|
|
 |
Skonto

|
Wysłany: 7 Sierpień 2004, 08:48
|
|
|
Jak próbujesz ludzi nawrócić za pomoc± Muzyki Duszy, to się nie dziwię, że nie ma żadnych efektów |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 7 Sierpień 2004, 15:26
|
|
|
| No wła¶nie. Któr± czę¶ć Discworlda należy podrzucić komu¶, kogo chce się przekonać do ¦wiata Dysku? |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 7 Sierpień 2004, 16:24
|
|
|
ja zawsze podrzucam Mort`a no chyba ze to tradycjonalisci ktorzy lubia czytac od poczatku. W taki wlasnie sposob od 3 tygodni fanka Pratchetta jest moja Przyjaciolka. Ma dziewczyna dobre tempo i niedlugo dolaczy do Nas do fanow, ktorzy z niecierpliwoscia czekaja na kolejna ksiazke |
|
|
|
 |
Skonto

|
Wysłany: 7 Sierpień 2004, 16:24
|
|
|
| Ja zacz±łem od Ciekawych Czasów. Było ciężko je¶li chodzi o niektóre rzeczy (Bagaż, ¦wiat itp.), ale sobie poradziłem. Chyba najlepsze na pocz±tek byłyby Ruchome Obrazki, Pomniejsze Bóstwa, Kolor Magii ( w końcu pierwsza ksi±żka serii). |
| |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 7 Sierpień 2004, 22:07
|
|
|
Też muy¶lałem o Morcie, ale on ma taki jaki¶ specyficzny klimat, który chyba nie każdemu może się spodoba (choć ja go uwielbiam). Ciekawe Czasy lepiej chyba nie, ciężko się połapać nieobeznanym w temacie i do tego potem by stracili sporo frajdy przy innych 'Rincewindach'. Ja my¶lałem o KM (w końcu pierwsza), S!S!/Z, albo o R (ale ono sie wielu nie podoba). Po wakacjach spróbuję kogo¶ nawrócić
Za smalec i Pratchetta |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 8 Sierpień 2004, 09:42
|
|
|
| "Mort" działa najszybciej. Ew. "Dobry Omen". |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 8 Sierpień 2004, 12:39
|
|
|
| Kolor Magii no bo pierwszy , Mort , Straż Straż - bo pierwsza z serii i oczywi¶cie Kosiarz. Od tych ksi±żek można spokojnie zacz±ć. Przynajmniej ja takie pożyczam. Kolor Magii przez to to już mi się rozsypuje, ale ile 'nawróconych' |
|
|
|
 |
Mostly Human

|
Wysłany: 8 Sierpień 2004, 13:53
|
|
|
Zależy na ile znam"nawracan±" osobę i orientuj±c sie w jej gustach mogę podsun±ć co¶, co j± na pewno zaineteresuje.
"Mort" jest raczej uniwersalny , no chyba że kto¶ się upiera, żeby zacz±ć od pocz±tku no to już nie ma rady...Jak narazie działaj± obie "metody" |
_________________ -Posiadam taką zadziwiającą moc!Patrz!- uniósł pobliski kamień, chwycił to, co leżało pod nim, i machnął ręką- Wiszisz? Zaskoczony, co?
-Bardzo.
-Aha!
-Nigdy dotąd nie widziałem, żeby ktoś tak postępował ze skorpionem. |
|
|
|
 |
|
|